Receptory – maturitní otázka

biologie

 

   Otázka: Receptory

   Předmět: Anatomie

   Přidal(a): vnl.xf

 

 

Anatomie – Receptory

 

Receptory

  • čidla
  • umožňují přijímat podněty a transformují je na vzruchy
  • různé vlivy – mechanické, termické, fyzikální
  • dle příchodu – z venčí (dotek, teplo, chuť) a z vně (pH krve)
  • dělí se receptory na:
    • exteroreceptory – vnější
    • interoreceptory – vnitřní; proprioreceptory (ve svalech), visceroreceptory (orgánové)
  • dle druhu podnětu:
    • mechanoreceptory – dotyk, napětí svalu
    • chemoreceptory – O2, CO2, chuť, čich, bolest
    • termoreceptory – tepelná a chladová tělíska v kůži
    • radioreceptory – tyčinky a čípky sítnice
  • dle anatomické stavby:
    • volný nerv – receptor bolesti
    • keříčkovitě rozvětvené nervové buňky a kolem zakončení jsou další speciální buňky – chlad, teplo
    • receptor s lamelózním pouzdrem – hmatová tělíska
    • vysoce specializované receptory – tvořeny smyslovými buňkami, chuťové receptory a čichový epitel

 

 Kožní receptory

  • pro tlak, teplo, chlad
  • kombinováním vzniká vnímání tvaru
  • 1/ tlakové = dotyky
    • Valter-Paciniho tělíska – v povrchu i hloubce kůže
    • nervové zakončení je obaleno lamelami a ty tlačí na vervové zakončení – senzitivní nervy
    • 500 000 ks
    • nejvíce – bříška prstů, špička jazyka
    • nejméně – záda, stehna, paže
  • 2/ tepelná a chladová tělíska
    • tepelná = Rufiniho tělíska
    • chladová = Krauzeho tělíska
    • celkem 280 000 ks
    • vnímají rozdílnost teplot těla a předmětu
    • nejvíce – obličej, hřbet ruky
    • nejméně – záda
  • 3/ zakončená bolesti
    • volná nervová zakončení
    • význam ochranný
    • nejsou: chrupavky, kostní tkáň, játra, ledviny
    • na 1 cm2 máme 100 nervových zakončení vyvolávajících bolest
    • povrchová – kožní, slizniční
    • hluboké – svakly, šlachy, kloubní pouzdra
    • orgánová – vnitřní orgány (jejich obaly)

 

 Čichové receptory

  • čichový epitel nosní dutiny
  • 2 cm2
  • receptory = čichové buňky – tvoří 1. neuron čichové dráhy a přes další neurony vede dráha do mozkové kůry -> spodní plocha čelních laloků což je centrum čichu

 

 Chuťové receptory

  • tvoří chuťové pohárky na sliznici jazyka v dutině ústní až na hltanovou příklopku
  • 4 typy pohárků
  • sladkost, kyselost, slanost, hořkost
  • chemoreceptory – vedou nervová vlákna
  • vnímáme chuť v rozpuštěném stavu
  • vzruchy vedou do prodloužené míchy a po přepojení do kůry – části analyzátoru chuti a část vláken dráždí ostatní centra a způsobuje reflexní činnost (slinění, tvorba žaludečních šťáv, …)

 

Zdroje najdete uvedeny zde:





Další podobné materiály na webu: