Hltan, jícen, žaludek – maturitní otázka

anatomie

 

   Otázka: Hltan, jícen, žaludek

   Předmět: Anatomie

   Přidal(a): vnl.xf

 

 

Anatomie – Hltan a jícen

 

Hltan a jícen

 Hltan = pharinx

  • je tvořen kostěným tvrdým patrem
  • patrové oblouky tvarují přechod do hltanu mezi oblouky je patrová mandle = tonsila palatina, což je nakupená lymfatická tkáň, na jejímž povrchu je sliznice
  • dolní úsek – kříží se polykání a dýchání
  • epiglotis = hltanová příklopka – při polykání se uzavírá

 

Jícen = esofagus

  • 25-28 cm dlouhý
  • je za průdušnicí
  • do dutiny břišní prochází skrz hiatus esofagus
  • vstupuje do žaludku
  • stavba:
    • sliznice – dlaždicobuněčný epitel, uspořádaný v podélné řasy
    • žlázky
    • vrstva svaloviny – horní 2/3 je příčně pruhovaná a dolní 1/3 je hladká svalovina
    • vazivový obal – na povrchu
  • jícen má peristaltiku

 

Žaludek = ventrikulus, gaster

  • stavba:
    • česlo – kardie
    • corpus – tělo
    • fundus – klenba
    • pilorus – vrátník
    • kurvatura major a minor – velké a malé zakřivení
  • stavba stěny:
    • sliznice – tvoří podélné řasy
    • epitel – válcovitý, má schopnost resorbce
    • četné záhyby – produkují žaludeční šťávy
    • svalovina – hladká
    • peritoneum – na povrchu žaludku
  • funkce:
    • mechanická a chemická
    • pojme až 2 l potravy
    • peristatika – 2/4 za minutu
    • smýchává žaludeční štávy a potravu = chymus
    • potrava se zpracovává 3-7 hodin
    • chymus jde pak do dvanáctníku
    • obrácená peristaltika = zvracení
  • žaludeční štáva:
    • 1-1,5l/24 hod
    • bezbarvá, čirá, kyselá
    • přes 90% voda
    • HCl – kyselina chlorovodíková má schpnost ničit cizorodé organismy, tráví maso a aktivuje pepsin
    • pepsin – štěpí bílkoviny
    • žaludeční lipáza – štěpí tuky
    • chimosin – sráží mléčné bílkoviny
    • mucin – chrání sliznici před HCl
  • tráví se reflexně, když se podráždí receptory, podráždí se centrum v prodloužené míše a nervus vagus podráždí stěny žaludku
  • potrava stimuluje tvorbu hormonu gastrinu a ten stymuluje tvorbu žaludečních šťáv

 

Zdroje najdete uvedeny zde:





Další podobné materiály na webu: