Otázka: Receptory
Předmět: Anatomie
Přidal(a): vnl.xf
Anatomie – Receptory
Receptory
- čidla
- umožňují přijímat podněty a transformují je na vzruchy
- různé vlivy – mechanické, termické, fyzikální
- dle příchodu – z venčí (dotek, teplo, chuť) a z vně (pH krve)
- dělí se receptory na:
- exteroreceptory – vnější
- interoreceptory – vnitřní; proprioreceptory (ve svalech), visceroreceptory (orgánové)
- dle druhu podnětu:
- mechanoreceptory – dotyk, napětí svalu
- chemoreceptory – O2, CO2, chuť, čich, bolest
- termoreceptory – tepelná a chladová tělíska v kůži
- radioreceptory – tyčinky a čípky sítnice
- dle anatomické stavby:
- volný nerv – receptor bolesti
- keříčkovitě rozvětvené nervové buňky a kolem zakončení jsou další speciální buňky – chlad, teplo
- receptor s lamelózním pouzdrem – hmatová tělíska
- vysoce specializované receptory – tvořeny smyslovými buňkami, chuťové receptory a čichový epitel
- pro tlak, teplo, chlad
- kombinováním vzniká vnímání tvaru
- 1/ tlakové = dotyky
- Valter-Paciniho tělíska – v povrchu i hloubce kůže
- nervové zakončení je obaleno lamelami a ty tlačí na vervové zakončení – senzitivní nervy
- 500 000 ks
- nejvíce – bříška prstů, špička jazyka
- nejméně – záda, stehna, paže
- 2/ tepelná a chladová tělíska
- tepelná = Rufiniho tělíska
- chladová = Krauzeho tělíska
- celkem 280 000 ks
- vnímají rozdílnost teplot těla a předmětu
- nejvíce – obličej, hřbet ruky
- nejméně – záda
- 3/ zakončená bolesti
- volná nervová zakončení
- význam ochranný
- nejsou: chrupavky, kostní tkáň, játra, ledviny
- na 1 cm2 máme 100 nervových zakončení vyvolávajících bolest
- povrchová – kožní, slizniční
- hluboké – svakly, šlachy, kloubní pouzdra
- orgánová – vnitřní orgány (jejich obaly)
- čichový epitel nosní dutiny
- 2 cm2
- receptory = čichové buňky – tvoří 1. neuron čichové dráhy a přes další neurony vede dráha do mozkové kůry -> spodní plocha čelních laloků což je centrum čichu
- tvoří chuťové pohárky na sliznici jazyka v dutině ústní až na hltanovou příklopku
- 4 typy pohárků
- sladkost, kyselost, slanost, hořkost
- chemoreceptory – vedou nervová vlákna
- vnímáme chuť v rozpuštěném stavu
- vzruchy vedou do prodloužené míchy a po přepojení do kůry – části analyzátoru chuti a část vláken dráždí ostatní centra a způsobuje reflexní činnost (slinění, tvorba žaludečních šťáv, …)
Zdroje najdete uvedeny zde: