Otázka: Hormony, enzymy
Předmět: Biologie
Přidal(a): ZelenýJalovec
Enzymy
Složení enzymů
- apoenzym(bílkovina) + kofaktor(nebílkovinná část)
- Kofaktor může být:
- Prostetická skupina(pevně vázaný kofaktor), např.: pyridoxalfosfát(aminotransgerázy)
- Koenzym(volný disociabilní kofaktor), např.: koenzym A
- Kofaktory stabilní při zahřátí, většina proteinů denaturuje teplem
- Jednosložkové enzymy: tvoří pouze bílkovina
- Dvousložkové enzymy: tvoří komplex – holoenzym, apoenzym + kofaktor
Klasifikace enzymů
číslo | třída | katalyzovaná reakce | příklad |
1. | oxidoreduktasy | Přenos elektronů (oxidace a redukce) mezi dvěma substráty | laktátdehydrogenasa |
2. | transferasy | Přenos charakteristických skupin mezi dvěma substráty | Alaninaminotrans-ferasa ALT |
3. | hydrolasy | Hydrolytické štěpení substrátů | Pepsin, trypsin, lipasa, amylasa |
4. | lyasy | Nehydrolytické štěpení substrátů, spojení 2 molekul bez účasti ATP | aldolasa |
5. | isomerasy | Vzájemné přeměny izometrů | Glukosa-6-fosfátiso-merasa |
6. | ligasy | Slučování dvou molekul za současné spotřeby energie vzniklé štěpením ATP | Synthetasy, DNA-ligasa |
- 6 tříd, kt se dále dělí na podtřídy a podpodtříd
- Každý enzym má kodové číslo(první číslo označuje třídu, druhé podtřídu, třetí podpodtřídu, čtvrté je pořadové číslo enzymu v podpodtřídě, např.: 1.1.1.27 laktátdehydrogenasa
- Funkce enzymů: biokatalyzátory, snižují aktivační energii chemické reakce probíhající v org.
Názvosloví enzymů
- Triviální(pepsin)
- Systematické: kmen + koncovka –asa, kmen tvoří název substrátu + název reakce
- Např.: laktátdehydrogenasa
Struktura a mechanismus působení
- Substrát S se váže na aktivní centrum enzymu E- prostor na povrchu nebo uvnitř polypeptidového apoenzymu, na jehož velikosti a tvaru se podílejí postranní řetězce alespoň 3 AMK(např.: cysteinu, serinu, zásaditých a kyselých AMK), eventuálně kofaktor a jiné faktory(např.: kovové ionty Mn2+ ) -> dochází ke konformační změně molekuly enzymu- přizpůsobení se tvaru molekuly substrátu -> vzniká komplex enzym-substrát(ES), kt se rozpadne za vzniku produktu P
E + S – ES – P + E
- Kofaktory jsou donory nebo akceptory protonů, elektronů nebo atomových skupin při enzymové reakci( např.: přenos vodíku – NAD+, přenos acetylu- koenzym A)
- Substrátová specifita: určitý enzym katalyzuje chemickou reakci, kt se zúčastní jen určitý substrát(sacharasa katalyzuje hydrolýzu sacharosy)
- Specifita účinku: enzymy katalyzují pouze jedinou konkrétní reakci, působí jen na určité skupiny substrátu( enzym alfa-amylasa katalyzuje hydrolýzou pouze alfa-1,4 glykosidových vazeb přítomných ve škrobu nebo glykogenu, ale nikoliv hydrolýzu beta-1,4 glykosodových vazeb přítomných v celuloze)
- Isoenzymy: formy enzymu katalyzující stejnou chemickou reakci(v různých orgánech), liší vzájemně primární skupinou bílkovinné části(apoenzymu), mají rozdílnou pohyblivost v elektrickém poli, stanovení jejich hodnoty má diagnostický význam, např.: 5 forem laktátdehydrogenasy(myokard, játra)
- Michaelisova konstanta Km : základní konstanta charakterizující afinitu enzymu k substrátu
- Čím je vyšší, tím je afinita k substrátu nižší- číselně se rovná koncentraci substrátu, při kt rychlost enzymové reakce dosahuje polovinu maximální rychlosti Vmax
Aktivita enzymu
- aktivita enzymu, jež je schopná přeměnit 1 mol substrátu za sekundu-A katal, v klinické biochemii menší jednotka mikrokatal
faktory ovlivňující aktivitu enzymů:
- množství substrátu: rychlost enzymové koncentrace roste s koncentrací substrátu až do obsazení aktivních center
- množství enzymu: rychlost roste s koncentrací enzymu, je-li dostatek enzymu
- pH prostředí: většina organismů má v těle optimální pH v rozmezí 6-8, optimum pepsinu je pH 2, trypsinu je pH 9
- teplota prostředí: optimum je teplota lidského těla
- iontová síla prostředí
- redoxní potenciál: význam při působení oxidoreduktas
- aktivátory: látky zvyšující rychlost reakce
- inhibitory: látky snižující rychlost enzymové reakce
Mechanismy regulace enzymové aktivity
Reverzibilní inhibice aktivního centra:
- Kompetitivní inhibice: podobnost struktury inhibitoru se substrátem, soutěž o vazebné místo, lze tlumit zvýšením koncentrace substrátu(Km roste, Vmax se nemění)
- Nekompetitivní inhibice: inhibitor nesoutěží o vazebné místo, váže se mimo aktivní centrum a vyvolá změnu struktury bílkoviny(terciální a kvartérní), tím změnu aktivního centra, zpomalení reakce(Km se nemění, V max se snižuje)
- Akompetitivní inhibice– inhibitor se váže pouze na komplex enzym-substrát zpomalení reakce(Km i Vmax se snižuje)
- Ireverzibilní inhibice:inhibitor se váže kovalentně nebo pevně na reaktivní skupiny(-OH,-SH) enzymu(apoenzymu nebo kofaktoru), že z této vazby nemůže být vytěsněn(mechanismus účinku léků, vazba těžkých kovů Hg,Cu,Pb)
- Allosterická regulace(aktivaci nebo inhibice: aktivátor nebo inhibitor se váže na určité místo podjednotky mimo aktivní centrum a změní konformaci molekuly allostetického enzymu(enzym s několika bílkovinnými podjednotkami), buď dojde k aktivaci enzymu nebo k jeho inhibici
- Kovalentní modifikace: děje se fosforylací hydroxylové skupiny enzymu a tím se enzym může aktivovat nebo inaktivovat(glykogensynthasa/fosforylasa)
- Limitovaná proteolýza: odštěpení čísti polypeptidového řetězce proenzymu za vzniku enzymu, např.: pepsinogen – pepsin
- Indukce syntézy enzymu(tvorba nového enzymu) nebo represe syntézy enzymu(potlačení biosyntézy enzymu): množství enzymu v buňce může být regulováno podporou jeho syntézy nebo jeho degradace(účinek léků)
- Zpětnovazebná regulace: konečný produkt může aktivovat nebo inhibovat svoji vlastní syntézu- inhibice nebo aktivace alosterických enzymů
Využití enzymů v praxi
- Součást pracích prášků- zvyšují účinnost odstraňování skvrn i při nižších teplotách
- šetří energii i v potravinářském, textilním a papírenském průmyslu, v odpadovém hospodářství
- Proteolytické enzymy –např.: v mlékárenském průmyslu jako syřidla (chymosin) nebo k přípravě hypoalergeního mléka
- Pomocí enzymatického štěpení trisacharidů v luštěninách lze připravit takové luštěniny, které nenadýmají
- V lékařství lze podávat enzymy jako náhradu chybějících enzymů při poškození slinivky břišníči při léčbě některých onemocnění
- Při perorálnímpodávání enzymů, které mají usnadnit trávení či metabolismus
- při restaurování uměleckých předmětů, převážně malby
Hormony
Charakteristika hormonů
- funkce: látky uvolňující se z buněk, v nichž vznikly, a putující krevní cestou k cílovým buňkám jiných vzdálených tkání, zde se vážou na receptory cílových buněk a stimulují, tlumí nebo mění jejich funkce
- hormonální regulace biochemických dějů:
- indukce: hormony indukují syntézu enzymů
- represe: hormony potlačují syntézu enzymů
- ovlivnění aktivity enzymů:
- receptory-specifické bílkovinné struktury, jejichž prostřednictvím se vliv hormonů na enzymy realizuje:
- membránové receptory jsou na povrchu membrán cílových buněk, selektivně vážou jen určitý hormon(glukagon, adrenalin, insulin)
- intracelulární receptory jsou přítomné v cytosolu nebo jádře cílových buněk, kde dochází k vazbě hormonu(steroidní hormony)
Význam hormonů
rozdělení hormonů podle původu:
- rostlinné
- fytohormony: heteroauxin(3-indolyloctová kyselina-růstový hormon rostlin)
- gibereliny
- ferohormony
- lidské hormony
rozdělení podle struktury:
- odvozené od AMK:
- tyroxin(tetrajodthyronin), trijodthyronin- štítná žláza, vzniká z tyrosinu, reguluje řadu metabolických pochodů během života- vitální funkce
- adrenalin(dřeň nadledvin, vzniká z tyrosinu- zvyšuje odbourávání glykogenu v játrech a ve svalech(zvyšuje hladinu glukosy v krvi), stimuluje štěpení tukův v tukové tkáni
- peptidové nebo bílkovinné
- parathormon-peptid(příštítná tělíska)- zvyšuje hladinu vápníku v krvi, urychluje odbourávání(rozpouštění) kostí, zvyšuje resorpci vápníku ve střevě
- kalcitonin-peptid(štítná žláza)- regulace hladiny vápníku(snižuje hladinu vápníku v krvi a podporuje jeho ukládání v kostech)
- insulin– peptid(slinivka břišní)- regulace metabolismu sacharidů a lipidů(zvyšuje průnik glukosy do buněk a urychluje glykolýzu)
- glukagon– peptid(slinivka břišní)-působí opačně než inzulin
- steroidní hormony
- aldosteron(mineralokortikoid)- základní význam v hospodaření se sodnými a draselnými ionty, a tím i v metabolismu vody(syntéza v kůře nadledvin)
- kortisol(glukokortikoid) hormon kůry nadledvin, jeho účinek se projevuje zvýšeným katabolismem bílkovin, aktivací procesů glukoneogenézy, lipolýzy
- estrogeny(ženské pohlavní hormony)- vliv na genitální cykly, sekundární pohlavní znaky
- androgeny(mužské pohlavní hormony)- vliv na vývin druhotných pohlavních znaků, anabolický účinek