Aminokyseliny – maturitní otázka

biochemie

 

Otázka: Aminokyseliny

Předmět: Biochemie

Přidal(a): vnl.xf

 

 

Biochemie – Aminokyseliny

 

Aminokyseliny

  • z různých organismů izolováno mnoho AMK, ale jen 20 Amk je nejčastějších
  • rostliny a mikroby – vlastní syntéza
  • člověk umí jen některé, ostatní pouze potravou
  • třídění: nepolární, polární, kyselé, zásadité
  • pI – isoelktrický bod – určité pH, kdy je AMK nepolární, nejméně rozpustná, nehýbe se v el. poli, využití pro separaci a identifikaci (elektroforéza)
  • kondenzace – spojování AMK do větších celků, vznik peptidové vazby CONH

 

Peptidy

  • vznik z AMK spojených peptidovou vazbou
  • není přesná hranice mezi peptidy a proteiny
  • do 10 AMK – oligopeptidy
  • do 100 AMK – polypeptidy
  • peptidy – vlastní fyziologická aktivita, hormony, tkáňové hormony, neuromodulátory, meziprodukty odbourávání proteinů

 

Proteiny

  • makromolekulární látky – stavební jednotka je AMK
  • nesmírně důležité je prostorové uspořádání
  • vlastnosti a funkce proteinů závisí na složení a prostorovém uspořádání!
  • 4 úrovně struktury – primární, sekundární, terciární, kvartérní
  • primární struktura
    • počet, druh a pořadí AMK spojených do řetězce
    • primární struktura určuje ostatní struktury
    • je zakódována v genech
  • sekundární struktura
    • 2 motivy
    • alfa – šroubovice – nejstabilnější
    • beta – skládaný list – polypeptidy, vedle sebe
  • terciární struktura
    • uspořádání sekundární struktury v prostoru
  • kvartérní struktura
    • bílkoviny s více bílkovinnými řetězci

 

Denaturace bílkovin

  • změna sekundární struktury nebo terciární struktury a tím se mění vlastnosti a přestává konat původní funkci
  • vratné – přirozená – buňka takto reguluje bílkoviny
  • nevratná – postihuje strukturu více a bílkovina natrvalo ztrácí svojí fci (teplota nad 50°C, výkyvy pH, rozpustné roztoky solí kovů)

 

Klasifikace proteinů

  • jednoduché proteiny – pouze bílkovina
  • a/ podle celkového tvaru – globulární, fibrilární
  • b/ podle rozpustnosti – skleroproteiny (př. keratin), rozpustní, rozptýlitelné (př. albumin), rozpustné v roztocích solí (př. globulin)
  • c/ podle elektroforetické mobility
  • d/ podle biologických fcí
  • složené bílkoviny
  • a/ fosfoproteiny – př. kasein
  • b/ nukleoproteiny – př. chromatin
  • c/ lipoproteiny – př. v krevním séru
  • d/ glykoproteiny – př. imunoglobulíny
  • e/ chromaprotein – př. hemoglobin
  • f/ metaloprotein – př. enzymy
  • kolagen – fibrilární, nerozpustná, stavební materiál, jednoduchá, ve šlachách, chrupavkách, kostech, zubech, kůži, oku; základní stavební jednotka – tropokolagen
  • elastin – stěny cév, vazy, vlákna tvoří síť, pružný, pevný
  • hemoglobin – transport kyslíku a oxidu uhličitého, 2 dvojice proteinů, kvartérní struktura, navázán hem
  • myoglobin – bratr hemoglobinu, má 1 dvojici proteinů
  • protilátka – složená, globulární

 

Katabolismus proteinů

  • proteosynéza – peptidasy (proteasy) = hydrolasy -> peptidy ->AMK
  • žaludeční endopeptidasy – pepsiny, chymosin
  • pankreatické peptidasy – tripsyn, chymotripsin, elastaza, karboxypeptidasy
  • střevní peptidasy – aminopeptidasy, dipeptidasy
  • -> AMK do enterocytů aktivním transportem – > krev -> játra
  • AMK – stavební materiály bílkovin, syntéza jiných látek
  • reakce AMK – transaminace
    • 1. reakce při odbourávání AMK, aminoskupina je přenesená na jinou látku
    • 2. oxidační deaminace AMK – NH2nepřenáší na oxokyselinu, vzniká NH3 – toxická pro buňku – > detoxikace -> tvorba močoviny
    • 3. dekarboxylace AMK – vznik fyziologicky aktivním aminů = biogenní aminy
  • základním předpokladem pro odbourávání aminokyselin je transaminace a deaminace

 

Močovinový (ornitinový) cyklus

  • 1. tvorba karbomoylfosfátu, jen v hepatocytch, endergonická reakce
  • 2. karbomoylfosfát + ornitin -> citrullin
  • 3. citrullin z mitochondrie, v cytoplasmě získá další NH2 od aspartátu -> arginin
  • 4. hydrolýza argininu -> ornitin + močovina (jedovatá, výborně rozpustná, dezinfekční)

 

Zdroje najdete uvedeny zde:


Další podobné materiály na webu:

💾 Stáhnout materiál   🎓 Online kurzy
error: Content is protected !!