Vnímání chemických podnětů – otázka z biofyziky

 

   Otázka: Vnímání chemických podnětů

   Předmět: Biofyzika

   Přidal(a): BobanCreed

 

 

 

Vnímání chemických podnětů

– chemosenzitivní orgány, chemoreceptorové buňky, receptorové molekuly

– chemická specifičnost receptoru (specifické proteiny, fosfolipidy, …)

 

– princip = přeměna chemického signálu ve fyziologický

– reverzibilní nekovalentní vazba signální molekuly s receptorovou => změna konformace =>

=> uvolnění mediátoru, otevření iontového kanálu, …

 

– čich

– čichový epitel – 5cm2 u stropu nosní dutiny

– bipolární smyslové + podpůrné buňky

– čichové buňky = modifikované neurony – axony s řasinkami

– hlen – rozpouští pachové látky pro analýzu

– až 4000 pachů, zatím neznámí mechanismus

– rychlá specifická adaptace (neovlivňuje vnímání jiných pachů), malá rozlišitelnost intenzity

 

– chuť

– chuťové pohárky

– 5-18 receptorových buněk s vlásky + obalující senzorické buňky

– rozeznání sladké, kyselé, hořké, slané

– všude stejná histologie  x  každá chuť má své místo rozeznání

– počitek souvisí i s čichem, malá rozlišitelnost intenzity






—————————————————————————

 Stáhnout práci v PDF  Upozornit na chybu

 Učebnice k maturitě  Maturitní kurzy

 Učebnice k VŠ přijímačkám  Kurzy na přijímačky

—————————————————————————

Další podobné materiály na webu: