Otázka: Vnímání chemických podnětů
Předmět: Biofyzika
Přidal(a): BobanCreed
Vnímání chemických podnětů
– chemosenzitivní orgány, chemoreceptorové buňky, receptorové molekuly
– chemická specifičnost receptoru (specifické proteiny, fosfolipidy, …)
– princip = přeměna chemického signálu ve fyziologický
– reverzibilní nekovalentní vazba signální molekuly s receptorovou => změna konformace =>
=> uvolnění mediátoru, otevření iontového kanálu, …
– čich
– čichový epitel – 5cm2 u stropu nosní dutiny
– bipolární smyslové + podpůrné buňky
– čichové buňky = modifikované neurony – axony s řasinkami
– hlen – rozpouští pachové látky pro analýzu
– až 4000 pachů, zatím neznámí mechanismus
– rychlá specifická adaptace (neovlivňuje vnímání jiných pachů), malá rozlišitelnost intenzity
– chuť
– chuťové pohárky
– 5-18 receptorových buněk s vlásky + obalující senzorické buňky
– rozeznání sladké, kyselé, hořké, slané
– všude stejná histologie x každá chuť má své místo rozeznání
– počitek souvisí i s čichem, malá rozlišitelnost intenzity