Otázka: Vitamíny
Předmět: Biologie
Přidal(a): Ivca64
Charakteristika
- přírodní nízkomolekulární organické látky
- v malých množstvích nezbytné pro život
- pro člověka a další živočichy jsou esenciální (neumí si je sami vyrobit, musí je přijímat v potravě)
- některé vitaminy si člověk umí syntetizovat sám – jako B12 nebo biotin (H)
- vitamín C je esenciální jen pro člověka, primáty a morče – ostatní živočichové si jej umí syntetizovat
- potrava obsahuje buď přímo vitaminy nebo obsahuje provitaminy (látky, které se na aktivní vitaminy přemění až v organismu)
- například β-karoten obsažený v mrkvi je provitaminem vitaminu A
- nejsou zdrojem energie, fungují jako koenzymy enzymů
Vitaminózy
- nadbytek nebo nedostatek vitaminů může vést k dvěma různým stavům:
Hypovitaminóza
- jedná se o s stav, který nastane při sníženém příjmu určitého vitaminu
- její projevy jsou různé u různých vitaminů
Avitaminóza
- je důsledkem úplného nedostatku určitého vitaminu
Hypervitaminóza
- způsobena předávkováním při léčbě vitaminy
- může k ní dojít pouze u vitaminů rozpustných v tucích: A, D, E, K, F
- po chemické stránce jsou vitaminy velmi rozličné látky, proto je nevýhodné dělit je z tohoto hlediska
- výhodnější dělení je podle rozpustnosti
rozpustné ve vodě
- vitaminy skupiny B
- vitamin C
rozpustné v tucích
- A, D, E, K, F
Dělení vitaminů
THIAMIN – vitamín B1
- podílí se na metabolismu sacharidů
- nedostatek vede k únavě, trávícím poruchám a nervovým poruchám
- avitaminóza vede až k nervovému onemocnění beri-beri (nemohu – nemohu)
- zdroj: obiloviny, kvasnice, vnitřnosti, žloutek, vepřové m.
- denní doporučená dávka: 1,2 mg
- první objevený vitamin
RIBOFLAVIN – vitamín B2
- součást flavoproteinů a enzymů účastnících se oxidačně-redukčních procesů
- jsou součástí dýchacího řetězce, podílejí se na uvolňování energie
- nedostatek způsobuje záněty ústních koutků, rtů, poškození sliznic a kůže, zastavení růstu
- zdroj: maso, mléko, vejce, játra, kvasnice, pivo
- Denní doporučená dávka: 1,7 mg
KYSELINA PANTOTHENOVÁ – Vitamín B5
- je základem koenzymu A, podílí se na syntéze bílkovin a oxidačně-redukčních procesech
- Zlepšuje kvalitu kůže, vlasů i nehtů. V kosmetickém průmyslu se panthenol (alkoholový analog vitamínu B5) přidává do pleťových krémů, přípravků po opalování, regeneračních krémů, vlasových šamponů a kondicionérů aj.
- nedostatek vede k nervovým poruchám a ke křečím
- zdroj: maso, sýry, vejce, játra, kvasnice, luštěniny
- Denní doporučená dávka: 6-8 mg
PYRIDOXIN – Vitamín B6
- součást enzymů podílejících se na metabolismu aminokyselin (transamináz)
- nedostatek se projevuje poruchami ve tvorbě hemoglobinu, záněty kůže a sliznic a epileptickými záchvaty
- zdroj: játra, celozrnné obilné výrobky, vaječný žloutek, kvasnice
- Denní doporučená dávka: 1,5 – 2 mg
KOBALAMIN, KYANOKOBALAMIN – Vitamín B12
- vzniká jen v živočišných organismech, kde zajišťuje průběh krvetvorby (v rostlinách nevzniká)
- v molekule obsahuje kobalt
- nedostatek se projevuje chudokrevností a degenerací míšních nervů
- zdroj: játra, maso, tvoří ho střevní bakterie
- Denní doporučená dávka: 3 – 31 μg
NIACIN – Vitamín PP (kyselina nikotinová a nikotin amid)
- součást nikotinamidových nukleotidů NAD a NADP, které slouží jako koenzymy oxidoreduktáz (mají zásadní vliv na energetický metabolismus)
- nedostatek se projevuje jako křeče a nervové poruchy; může vést až k onemocnění pelagra
- zdroj: maso, ryby, kvasnice, celozrnné obilné výrobky, luštěniny
- Denní doporučená dávka: 10 mg
BIOTIN – Vitamín H
- významný koenzym, podporuje růst a dělení buněk
- projevem nedostatku jsou kožní choroby, nechutenství a únava
- zdroj: vejce, játra, maso, zelenina, je tvořen i střevními bakteriemi
- Denní doporučená dávka: 0,5 – 1 mg
KYSELINA LISTOVÁ – Acidum folicum
- ovlivňuje metabolismus aminokyselin, je nezbytný pro tvorbu červených krvinek
- nedostatek se projevuje jako poruchy syntézy bílkovin a chudokrevností
- zdroj: játra, vejce, listová zelenina (kapusta, špenát), kvasnice
- Denní doporučená dávka: 3 – 31 μg
KYSELINA L-ASKORBOVÁ – Vitamin C
- účastní se mnoha biochemických procesů, např. pomáhá vstřebávání železa, tvorbě kolagenu a červených krvinek, podporuje srážení krve, torbu protilátek, působí jako antioxidant
- Nedostatek se projevuje záněty dásní, krvácením, snížením odolnosti k infekcím; avitaminóza vede až ke kurdějím (skorbut)
- zdroj: zelenina (růžičková kapusta, paprika, zelí), ovoce (černý rybíz, jahody, pomeranče, citrony); brambory, vnitřnosti
- Denní doporučená dávka: 100 mg (kuřáci 3x vice)
RETINOL – Vitamín A
- složka zrakového pigmentu, významný pro tvorbu epitelu, antioxidant
- nedostatek se projevuje šeroslepostí, vysycháním rohovky a spojivky, drsnou kůží a zastavením růstu
- zdroj: játra, vaječný žloutek, máslo, sýry, tuk mořských ryb, ve formě provitaminu (β-karoten) v rostlinných potravinách (mrkev, listy salátu, paprika…)
- Denní doporučená dávka: 1mg
KALCIFEROL – Vitamín D
- jedná se o skupinu D vitaminů (D1-D7):
- D3 – cholekalciferol
- D2 – ergokalciferol
- řídí metabolismus vápníku a fosforu, podporuje jejich vstřebávání z tenkého střeva a ukládání v kostech
- Nedostatek se projevuje měknutím a deformací kostí – křivice (rachitis)
- Zdroj: tuk mořských ryb, máslo, játra, vaječný žloutek, vzniká i ozářením pokožky UV zářením
- Denní doporučená dávka: 0,025 mg
- Provitaminem vitamínu D je ergosterol. Ten vzniká z ergosterolu působením slunečního záření.
- Vyskytuje se v kvasnicích.
TOKOFEROL, antisterilní vitamín – Vitamín E
- antioxidant (chrání buněčné membrány), podporuje činnost pohlavních žláz
- nedostatek se projevuje svalovou ochablostí a poruchami cévního systému
- zdroj: rostlinné oleje, obilné klíčky
- Denní doporučená dávka: 15 – 20 mg
FYLOCHINON, protikrvácivý vitamín – Vitamín K
- účastní se procesu srážení krve, podporuje syntézu protrombinu v játrech
- nedostatek se projevuje poruchami srážlivosti krve a krvácivostí
- zdroj: listová zelenina (kapusta), je tvořen střevními bakteriemi
- Denní doporučená dávka: 0,14 mg
- Léčba při otravě jedem na krysy je založena na podávání velkých dávek vitaminu K po dobu několika týdnů.
- Jed na krysy obsahuje antikoagulancia. – Jed vyvolá vnitřní krvácení.
Vitamín F – ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY
řadí se sem 3 VMK:
- k. linolová
- k. linolenová
- k. arachidonová
- součást membránových lipidů
- zdroj: rostlinné oleje
- nedostatek se u zvířat projevuje zastavením růstu, u člověka není hypovitaminóza (avitaminóza)
známa - Denní doporučená dávka: 6-8 mg
Antioxidant
- antioxidant je látka, jejíž molekuly omezují aktivitu kyslíkových radikálů – snižují pravděpodobnost jejich vzniku nebo je převádějí do méně reaktivních nebo nereaktivních forem
- tím omezují proces oxidace v organismu nebo směsích, kde se vyskytují
- z tohoto důvodů se přidávají do potravin, které by byly jinak oxidací nadměrně poškozovány (např. rostlinné oleje by žlukly)
- konzumovány působí pozitivně na zdraví organismu, ve kterém působí podobně
- významnými antioxidanty jsou vitaminy: A,E,C a dále pak karotenoidy
Hypervitaminózy
Xeroftalmie (šeroslepost)
- nedostatek vitaminu A
- dodáním vitaminu A a β-karotenu je možné ji odstranit (její zanedbání naopak vede až k oslepnutí) Křivice (rachitis)
- nedostatek vitaminu D v dětském věku
- její příčinou je nedostatečná mineralizace kostí
Hemofilie (krvácivost)
- nedostatek vitaminu K
- vrozené, konstituční onemocnění, jevící se sklonem ke spontánnímu krvácení a nápadně těžkou zastavitelností krvácení vzniklého úrazem
Beri-beri
- nedostatek vitaminu B1
- projevuje se při jednostranné výživě loupanou rýží
- avitaminóza vede k zánětům nervů, otokům a obrnám
Pelagra
- nedostatek vitaminu PP (niacninu)
- onemocnění způsobuje záněty kůže, průjmy a nervové poruchy Anémie (chudokrevnost)
- nedostatek vitaminu B12 a kyseliny listové; nebo přebytek vitaminu K
- stav, při kterém je v krvi snížena koncentrace hemoglobinu pod normu podle věku a pohlaví – následkem toho je snížena schopnost krve dodávat kyslík tkáním (často i nedostatek erytrocytů)
Vitamin A
- v přebytku je toxický
- Játra ledního medvěda jsou pro člověka nepoživatelná. Obsahují totiž příliš velké množství vitamínu A. Jejich požití tak zpravidla vyvolá nebezpečnou hypervitaminózu.
- nejběžnější projev přebytku může být např. praskání a krvácení rtů, podrážděnost
Vitamin D
- přebytek vitaminu D se projevuje neúměrně vysokou koncentrací vápenatých iontů v organismu – následkem toho dochází ke kalcifikaci tkání
- nejnáchylnější na kalcifikaci jsou ledviny – dochází ke vzniku ledvinových kamenů, může dojít až k zastavení jejich činnosti
Vitamin E
- u citlivějších lidí vyvolává přechodné žaludeční potíže a průjmy
Vitamin K
- přebytek vitaminu K se projevuje chudokrevností
Hypovitaminózy
Kurděje (skorbut)
- jsou důsledkem avitaminózy vitaminu C
- dnes již poměrně vzácná (země třetího světa…)
- dříve jí trpěli chudí lidé v zimních měsících a námořníci na dlouhých plavbách
- nemoc se projevuje především krvácením z dásní, pod kůži, do svalů, do nehtových lůžek, vnitřních orgánů, sníženou odolností proti nemocem a poruchou krvetvorby.