Vitamíny

ošetřovatelství

 

Otázka: Vitamíny

Předmět: Biologie

Přidal(a): Ivca64

 

Charakteristika

  • přírodní nízkomolekulární organické látky
  • v malých množstvích nezbytné pro život
  • pro člověka a další živočichy jsou esenciální (neumí si je sami vyrobit, musí je přijímat v potravě)
  • některé vitaminy si člověk umí syntetizovat sám – jako B12 nebo biotin (H)
  • vitamín C je esenciální jen pro člověka, primáty a morče – ostatní živočichové si jej umí syntetizovat
  • potrava obsahuje buď přímo vitaminy nebo obsahuje provitaminy (látky, které se na aktivní vitaminy přemění až v organismu)
  • například β-karoten obsažený v mrkvi je provitaminem vitaminu A
  • nejsou zdrojem energie, fungují jako koenzymy enzymů

 

Vitaminózy

  • nadbytek nebo nedostatek vitaminů může vést k dvěma různým stavům:

Hypovitaminóza

  • jedná se o s stav, který nastane při sníženém příjmu určitého vitaminu
  • její projevy jsou různé u různých vitaminů

Avitaminóza

  • je důsledkem úplného nedostatku určitého vitaminu

Hypervitaminóza

  • způsobena předávkováním při léčbě vitaminy
  • může k ní dojít pouze u vitaminů rozpustných v tucích: A, D, E, K, F
  • po chemické stránce jsou vitaminy velmi rozličné látky, proto je nevýhodné dělit je z tohoto hlediska
  • výhodnější dělení je podle rozpustnosti

rozpustné ve vodě

  • vitaminy skupiny B
  • vitamin C

rozpustné v tucích

  • A, D, E, K, F

 

Dělení vitaminů

THIAMIN – vitamín B1

  • podílí se na metabolismu sacharidů
  • nedostatek vede k únavě, trávícím poruchám a nervovým poruchám
  • avitaminóza vede až k nervovému onemocnění beri-beri (nemohu – nemohu)
  • zdroj: obiloviny, kvasnice, vnitřnosti, žloutek, vepřové m.
  • denní doporučená dávka: 1,2 mg
  • první objevený vitamin

RIBOFLAVIN – vitamín B2

  • součást flavoproteinů a enzymů účastnících se oxidačně-redukčních procesů
  • jsou součástí dýchacího řetězce, podílejí se na uvolňování energie
  • nedostatek způsobuje záněty ústních koutků, rtů, poškození sliznic a kůže, zastavení růstu
  • zdroj: maso, mléko, vejce, játra, kvasnice, pivo
  • Denní doporučená dávka: 1,7 mg

KYSELINA PANTOTHENOVÁ – Vitamín B5

  • je základem koenzymu A, podílí se na syntéze bílkovin a oxidačně-redukčních procesech
  • Zlepšuje kvalitu kůže, vlasů i nehtů. V kosmetickém průmyslu se panthenol (alkoholový analog vitamínu B5) přidává do pleťových krémů, přípravků po opalování, regeneračních krémů, vlasových šamponů a kondicionérů aj.
  • nedostatek vede k nervovým poruchám a ke křečím
  • zdroj: maso, sýry, vejce, játra, kvasnice, luštěniny
  • Denní doporučená dávka: 6-8 mg

PYRIDOXIN – Vitamín B6

  • součást enzymů podílejících se na metabolismu aminokyselin (transamináz)
  • nedostatek se projevuje poruchami ve tvorbě hemoglobinu, záněty kůže a sliznic a epileptickými záchvaty
  • zdroj: játra, celozrnné obilné výrobky, vaječný žloutek, kvasnice
  • Denní doporučená dávka: 1,5 – 2 mg

KOBALAMIN, KYANOKOBALAMIN – Vitamín B12

  • vzniká jen v živočišných organismech, kde zajišťuje průběh krvetvorby (v rostlinách nevzniká)
  • v molekule obsahuje kobalt
  • nedostatek se projevuje chudokrevností a degenerací míšních nervů
  • zdroj: játra, maso, tvoří ho střevní bakterie
  • Denní doporučená dávka: 3 – 31 μg

NIACIN – Vitamín PP (kyselina nikotinová a nikotin amid)

  • součást nikotinamidových nukleotidů NAD a NADP, které slouží jako koenzymy oxidoreduktáz (mají zásadní vliv na energetický metabolismus)
  • nedostatek se projevuje jako křeče a nervové poruchy; může vést až k onemocnění pelagra
  • zdroj: maso, ryby, kvasnice, celozrnné obilné výrobky, luštěniny
  • Denní doporučená dávka: 10 mg

BIOTIN – Vitamín H

  • významný koenzym, podporuje růst a dělení buněk
  • projevem nedostatku jsou kožní choroby, nechutenství a únava
  • zdroj: vejce, játra, maso, zelenina, je tvořen i střevními bakteriemi
  • Denní doporučená dávka: 0,5 – 1 mg

KYSELINA LISTOVÁ – Acidum folicum

  • ovlivňuje metabolismus aminokyselin, je nezbytný pro tvorbu červených krvinek
  • nedostatek se projevuje jako poruchy syntézy bílkovin a chudokrevností
  • zdroj: játra, vejce, listová zelenina (kapusta, špenát), kvasnice
  • Denní doporučená dávka: 3 – 31 μg

KYSELINA L-ASKORBOVÁ – Vitamin C

  • účastní se mnoha biochemických procesů, např. pomáhá vstřebávání železa, tvorbě kolagenu a červených krvinek, podporuje srážení krve, torbu protilátek, působí jako antioxidant
  • Nedostatek se projevuje záněty dásní, krvácením, snížením odolnosti k infekcím; avitaminóza vede až ke kurdějím (skorbut)
  • zdroj: zelenina (růžičková kapusta, paprika, zelí), ovoce (černý rybíz, jahody, pomeranče, citrony); brambory, vnitřnosti
  • Denní doporučená dávka: 100 mg (kuřáci 3x vice)

RETINOL – Vitamín A

  • složka zrakového pigmentu, významný pro tvorbu epitelu, antioxidant
  • nedostatek se projevuje šeroslepostí, vysycháním rohovky a spojivky, drsnou kůží a zastavením růstu
  • zdroj: játra, vaječný žloutek, máslo, sýry, tuk mořských ryb, ve formě provitaminu (β-karoten) v rostlinných potravinách (mrkev, listy salátu, paprika…)
  • Denní doporučená dávka: 1mg

KALCIFEROL – Vitamín D

  • jedná se o skupinu D vitaminů (D1-D7):
  • D3 – cholekalciferol
  • D2 – ergokalciferol
  • řídí metabolismus vápníku a fosforu, podporuje jejich vstřebávání z tenkého střeva a ukládání v kostech
  • Nedostatek se projevuje měknutím a deformací kostí – křivice (rachitis)
  • Zdroj: tuk mořských ryb, máslo, játra, vaječný žloutek, vzniká i ozářením pokožky UV zářením
  • Denní doporučená dávka: 0,025 mg
  • Provitaminem vitamínu D je ergosterol. Ten vzniká z ergosterolu působením slunečního záření.
  • Vyskytuje se v kvasnicích.

TOKOFEROL, antisterilní vitamín – Vitamín E

  • antioxidant (chrání buněčné membrány), podporuje činnost pohlavních žláz
  • nedostatek se projevuje svalovou ochablostí a poruchami cévního systému
  • zdroj: rostlinné oleje, obilné klíčky
  • Denní doporučená dávka: 15 – 20 mg

FYLOCHINON, protikrvácivý vitamín – Vitamín K

  • účastní se procesu srážení krve, podporuje syntézu protrombinu v játrech
  • nedostatek se projevuje poruchami srážlivosti krve a krvácivostí
  • zdroj: listová zelenina (kapusta), je tvořen střevními bakteriemi
  • Denní doporučená dávka: 0,14 mg
  • Léčba při otravě jedem na krysy je založena na podávání velkých dávek vitaminu K po dobu několika týdnů.
  • Jed na krysy obsahuje antikoagulancia. – Jed vyvolá vnitřní krvácení.

Vitamín F – ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY
řadí se sem 3 VMK:

  • k. linolová
  • k. linolenová
  • k. arachidonová
    • součást membránových lipidů
    • zdroj: rostlinné oleje
    • nedostatek se u zvířat projevuje zastavením růstu, u člověka není hypovitaminóza (avitaminóza)
      známa
    • Denní doporučená dávka: 6-8 mg

 

Antioxidant

  • antioxidant je látka, jejíž molekuly omezují aktivitu kyslíkových radikálů – snižují pravděpodobnost jejich vzniku nebo je převádějí do méně reaktivních nebo nereaktivních forem
  • tím omezují proces oxidace v organismu nebo směsích, kde se vyskytují
  • z tohoto důvodů se přidávají do potravin, které by byly jinak oxidací nadměrně poškozovány (např. rostlinné oleje by žlukly)
  • konzumovány působí pozitivně na zdraví organismu, ve kterém působí podobně
  • významnými antioxidanty jsou vitaminy: A,E,C a dále pak karotenoidy

 

Hypervitaminózy

Xeroftalmie (šeroslepost)

  • nedostatek vitaminu A
  • dodáním vitaminu A a β-karotenu je možné ji odstranit (její zanedbání naopak vede až k oslepnutí) Křivice (rachitis)
  • nedostatek vitaminu D v dětském věku
  • její příčinou je nedostatečná mineralizace kostí

Hemofilie (krvácivost)

  • nedostatek vitaminu K
  • vrozené, konstituční onemocnění, jevící se sklonem ke spontánnímu krvácení a nápadně těžkou zastavitelností krvácení vzniklého úrazem

Beri-beri

  • nedostatek vitaminu B1
  • projevuje se při jednostranné výživě loupanou rýží
  • avitaminóza vede k zánětům nervů, otokům a obrnám

Pelagra

  • nedostatek vitaminu PP (niacninu)
  • onemocnění způsobuje záněty kůže, průjmy a nervové poruchy Anémie (chudokrevnost)
  • nedostatek vitaminu B12 a kyseliny listové; nebo přebytek vitaminu K
  • stav, při kterém je v krvi snížena koncentrace hemoglobinu pod normu podle věku a pohlaví – následkem toho je snížena schopnost krve dodávat kyslík tkáním (často i nedostatek erytrocytů)

Vitamin A

  • v přebytku je toxický
  • Játra ledního medvěda jsou pro člověka nepoživatelná. Obsahují totiž příliš velké množství vitamínu A. Jejich požití tak zpravidla vyvolá nebezpečnou hypervitaminózu.
  • nejběžnější projev přebytku může být např. praskání a krvácení rtů, podrážděnost

Vitamin D

  • přebytek vitaminu D se projevuje neúměrně vysokou koncentrací vápenatých iontů v organismu – následkem toho dochází ke kalcifikaci tkání
  • nejnáchylnější na kalcifikaci jsou ledviny – dochází ke vzniku ledvinových kamenů, může dojít až k zastavení jejich činnosti

Vitamin E

  • u citlivějších lidí vyvolává přechodné žaludeční potíže a průjmy

Vitamin K

  • přebytek vitaminu K se projevuje chudokrevností

 

Hypovitaminózy

Kurděje (skorbut)

  • jsou důsledkem avitaminózy vitaminu C
  • dnes již poměrně vzácná (země třetího světa…)
  • dříve jí trpěli chudí lidé v zimních měsících a námořníci na dlouhých plavbách
  • nemoc se projevuje především krvácením z dásní, pod kůži, do svalů, do nehtových lůžek, vnitřních orgánů, sníženou odolností proti nemocem a poruchou krvetvorby.
💾 Stáhnout materiál   🎓 Online kurzy
error: Content is protected !!