Otázka: Tvrdé tobolky a měkké želatinové tobolky
Předmět: Lékařství a farmacie
Přidal(a): Kazaragy
Tvrdé tobolky
- jsou tuhé přípravky s tvrdými nebo měkkými obaly různých tvarů a velikostí
- obsahují 1 LL
- nejčastěji perorální formy léčiv, vaginální, rektální
druhy:
tvrdé želatinové tobolky – 2 válcovité části (zasunuty)
- většinou tvořená želatinou, uvnitř LL ve formě prášku, granulátu, mikroforem (tělíska do 2mm) nebo malých tablet
měkké želatinové tobolky – obal tobolky je silnější a tvoří ho 1 část (želatina
- LL v kapalné formě, jejich roztoky nebo emulze v oleji, nebo polotuhé lipofilní hmoty s obsahem LL
enterosolventní tobolky – jsou acidorezistentní, odolávají působení žaludečních šťáv
- LL uvolňují až v tenkém střevě
Výhody želatinových tobolek:
- Rychlé uvolnění LL a stravitelnost želatinového obalu
- Snadné polykání tobolek případně snadné zavádění do tělních dutin
- Snadná identifikace tobolek podle barvy nebo potisku
- Tobolky mají estetický vzhled (hezčí než lisované tablety)
Výroba želatinových tobolek
- sterilní želatina se rozpustí v demineralizované vodě při 65°C + barvivo => tekutá želatinová hmota, do které se namočí válcovité formy tablet. Otáčení forem a proudění vzduchu => ztuhnutí želatinového filmu ve formě => stažení, ořezání a spojení 2 částí (tělo + víčko) = prázdná tobolka
- 8 základních typů (velikostí) – 5,4,3,2,1,0,00,000 (5 – nejmenší obsah 0,13 ml a 000 – největší obsah 1,37ml)
- výrobci nabízí až 50 barevných odstínů tobolek
Typy tvrdých želatinových tobolek
- vyrábí se několik typů podle požadavků farmaceutického průmyslu
Tobolky Snap-Fit
- řeší možnosti otevření tobolky – obě části do sebe zapadají a jsou zajištěné zámkem a předzámkem
Tobolky Coni-snap
- mají mírné konické tvary tobolky – snadněji se nasouvá víčko při uzavírání => snížení ztráty při výrobě plniva
Tobolky Eta-lock
- tělo tobolky má v horní části kanálek, kterým uniká vzduch při uzavření tobolky => snadnější zavírání a plnění
Měkké želatinové tobolky (kapsle)
- lékové formy různého tvaru, kde želatinová hmota tvoří obal – 1 část
- slouží hlavně k perorálnímu podání
- LL – uložené uvnitř želatinového obalu (kapalná forma)
- velikost a tvar vyráběných kapslí je různorodý
- hmotnost 75 – 3900mg
- dělíme na bezešvé želatinové tobolky (želatinové perly) a želatinové tobolky se švem
vlastnosti:
- Umožňují přesné a pohodlné dávkování širokého spektra rozmanitých látek
- Maskují nepříjemnou chuť a zápach léčiva
- Výrazně zpomalují degradační procesy zakapslovaných náplní
- zvyšují trvanlivost a stabilitu citlivých a technologicky problematických léčiv
Výroba želatinových tobolek se švem
- výroba probíhá na automatických linkách, v jedné výrobní operaci se tobolky formují a plní (náplň – LL v kapalném stavu – olej, roztoky, suspenze nebo emulze)
- ze želatiny se vytvaruju pás a následně želatinová folie
- 2 pásy želatinové folie se pohybují mezi dvěma protisměrně se pohybujícími válci – jsou na nich prohlubně, které tvarují želatinovou folii
- do dutiny želatinové folie se dávkuje oleofilní roztok LL => obě fólie se teplem spojí (slepí) = šev a vypadnou
- vnitřní obsah tobolek se pohybuje od 0,06 – 4 ml
- výkon až 100 000 za hodinu
- mohou mít různý tvar (nejčastěji podlouhlý nebo kulovitý)
Výroba měkkých bezešvých tobolek (perel)
- mají vždy kulovitý tvar a nemají šev
- metoda odkapávání z koncentrické dvojjehly
- ve střední části (uvnitř) dvojjehly je lipofilní náplň LL => odkapávají kapky do roztavené želatinové hmoty, která protéká mezikružím dvojjehly
- kapky padají do chladící lázně z tekutého parafínu a tuhnou do perel (teplota 4-6°C) => ochlazené se pomocí síta vyndají, odmastí (lékařský benzín), suší a třídí
- mohou se obarvit přímo do želatiny nebo po vysušení ponořením do barevného roztoku
Výhody měkkých želatinových tobolek:
- mají lepší vlastnosti než tablety
- maskují nepříjemnou chuť, dobrá biologická dostupnost, zlepšují stabilitu
- při výrobě menší spotřeba PL než u tabletování, jsou přesně a rovnoměrně dávkovány LL
- snadno se polykají, mají neutrál ní chuť dobře se identifikují
- mohou mít enterosolventní úpravu a řízené uvolňování
Želatina
- velmi čistý a jemný kolagen z částečně hydrolyzovaných hovězích a vepřových kůží a kostí.
- čistá, lehce stravitelná bílkovina skládající se z 18 AMK
- ve farmacii se používá jako pojivo tablet a zejména k výroě želatinových tobolek (kapslí)
- s vodou po zahřátí vytváří rosolovitou hmotu, která po vychladnutí tuhne
Výroba želatinové hmoty
- smíchání 44% želatiny + 24% glycerolu + 32% vody
- želatina se rozmíchá v kotli s vodou (nabobtná) a planetovým míchadlem
- po rozpuštění se přidá glycerol, barviva a konzervanty, nakonec se zbaví vzduchu