Trávící soustava živočichů a člověka, metabolismus látek

biologie

 

Otázka: Trávící soustava živočichů a člověka, metabolismus látek

Předmět: Biologie

Přidal(a): petulka

 

Trávící soustava živočichů a člověka, metabolismus látek.

  • fylogeneze, trávící soustava člověka, orgány, význam živin- vitamíny, základní mechanismy příjmu a zpracování potravy

 

Fylogeneze

  • Trávící soustava není u některých živočichů vyvinuta – prvoci a parazité.
    • př. tasemnice – přijímá potravu celým povrchem těla, trepka – potravní vakuola
    • živočišné houby – tráví vnitrobuněčně ( intracelulárně)
  • ostatní živočichové extracelulárně
  • orgány k uchvacování potravy:
    • chapadla – žahavci
    • radula – plži
    • bodavé savé ustrojí – hmyz
    • zuby – obratlovci
  • mimotělní trávení enzymy – pavouci, larvy potápníků, mravkolev,..

 

1. láčka

  • nejjednodušší trávící soustava, gastrovaskulární dutina – 1 otvor přijímací i vyvrhovací – neprůchozí
  • láčkovci, žahavci, ploštěnky
  • nestrávené zbytky vyvrhnuty, prostředí se spoustou potravy
  • trávící plocha-endoderm, trávící látky pomocí bičík. buněk

 

2. gastrovaskulární 

  • trávící soustava, která zároveň  i rozvádí živiny
  • ostnokožci
  • trubice
    • různá složitost i délka
    • vždy ústní i řitní otvor
  • příjem potravy úměrný rychlosti trávení. Kontinuální- pokračující
  • Diferenciace na základě příjmu potravy-býložravci delší soustava atd., rozšíření resorpčního epitelu

 

Trávící soustava člověka

Funkce

  • Trávící soustava zajišťuje příjem potravy, její trávení, vstřebávání  a odstranění nestravitelných zbytků potravy a nadbytečných látek ven z těla.
  • Zúčastňuje se na přeměně látek
    • trávením – mechanickým a chemickým  zpracováním potravy
    • vstřebáváním – převáděním jednoduchých látek, vzniklých trávením , do vnitřního prostředí organismu.
      • vstřebané látky využije organismus jednak jako zdroj energie, jednak jako stavební látky pro složky své vlastní živé hmoty
    • odstraňování nestravitelných odpadků z organismu

 

Orgány

Trávicí trubice

  • Stavba trávicí trubice:
    • vazivový obal – zevní povrch trávicí trubice
    • svalovina – převážně hladká
      • okružní a podélná
      • umožňuje peristaltické pohyby
    • sliznice – vystýlá trubici
      • obsahuje žlázové buňky, které produkují sekrety nebo
    • exkrety – odpadní exkrety , a žlázy s vnitřní sekrecí
    • podslizniční vazivo– vedou jím cévy a nervy
      • připojuje sliznici ke svalovině
  • Části trávicí trubice:
    • dutina ústní,  hltan , jícen, žaludek, tenké a tlusté střevo, trávicí žlázy,  konečník

 

1. DUTINA ÚSTNÍ

  • slouží k přijmu potravy, jejímu mechanickému zpracování a promísení se slinami
  • rty, tváře ( žvýkací svaly) , tvrdé a měkké patrohltan , mandle patrová
  • slinné žlázy – 3 párové slinné žlázy – podčelistní, podjazyková a příušní
    • větší množství slinných žlázek roztroušených v podslizničním   vazivu
    • produkují sliny – navlhčují a rozmělňují potravu
    • 99% vody
    • enzymy ptyalin ( rozpouští cukry) a lyzozym ( ničí bakterie)
    • denně asi 1 – 1,5 l slin
  • zuby ( dentes) – tvoří je krček , korunka, kořen
    • na povrchu korunky sklovina (email) a pod ní zubovina (dentic)
    • uvnitř korunky je dutina dřeňová vyplněná dření ( pulpou) s cévami a nervy
    • jsou uloženy v zubní jamce – alveole
    • 4 druhy zubů:
      • řezáky ( incisivus)
      • špičáky  ( caninus)
      • zuby třenové (premolares )
      • stoličky ( molares)
    • dětský chrup  – 20 zubů ( chybí zuby třenové)
      • od 6 měsíců – 6 let
      • čtvrtina zv . – i i c m m
    • trvalý chrup  -32 zubů
      • od 6 do 18 let, zub moudrosti 18 – 30 let
      • zv – i i c p p m m m
  • jazyk ( lingua) – svalnatý orgán – příčně pruhovaná svalovina
    • stálé napětí
    • chuťové pohárky → chuť
    • sání, polykání (sousto na kořeni jazyka ), řeč
    • mechanické rozmělňování potravy

 

2. HLTAN ( pharyn)

  • společná část trávící a dýchací soustavy
  • dlouhý 12 cm
  • 3 části :
    • nosohltan
      • nosní mandle
      • vyústění Eustachovy trubice
    • ústní část hltanu
    • hrtanová částepiglotis – zamezuje přístupu potravy do dýchacích cest

 

3. JÍCEN ( oesophagus)

  • asi 30 cm , 1,5 cm v průměru
  • prochází bránicí do žaludku
  • peristaltické pohyby

 

4. ŽALUDEK ( ventriculus, gaster)

  • vakovitý orgán – objem 1- 2 l
  • funkce  – shromažďování potravy, promísení, začátek trávení
  • části – česlo, vrátník, tělo, klenba
  • stěnu žaludku tvoří:
    • sliznice – žlázy – produkují žaludeční šťávy- řízeno nervově a chemicky – gastrin – peptidový hormon
      • 99 % vody
      • HCl ( ph 1) – dezinfikuje obsah žaludku, zabraňuje kvašení, pomáhá přeměně pepsinogenu na pepsin
      • mucin – hlen, který zabraňuje natrávení sliznice žaludku HCl
      • pepsinogen → pepsin – štěpí bílkoviny
      • lipáza – štěpí tuky
    • hladká svalovina – 3 vrstvy
      • peristaltické pohyby po 10 – 15 minutách → promísení
      • potravy se žaludečními šťávami → * kašovitá trávenina (chymus) – trávenina je uvolňována kruhovým svěračem do dvanáctníku
      • hladové stahy = stahy na prázdno
    • pobřišniceperitoneum
      • kryje žaludek
    • trávenina v žaludku je 3 – 6 hodin, nejdéle jsou tam tuky

 

5. TENKÉ STŘEVO (intestinum tenue)

  • 3 – 5 m dlouhé, 3 cm široké
  • sliznice bohatě zřasená – klky – na klcích mikroklky (tenké a dlouhé výběžky cytoplazmy,)
  • zvětšení vnitřní plochy 7m2-prokrveny, přechází do nich živiny po trávení-urychlují trávení stahy
  • zavěšeno na bláně – okruží – melenternium
  • mezi klky jsou ve sliznici jednoduché trubičky, které produkují slabě zásaditou střevní      šťávu- amylázy, lipázy,..
  • pod epitelem jsou shluky lymfoidního vaziva s četnými lymfocyty
  • části:
    • dvanáctníkduodenum
      • 30 cm, trávící enzymy se tam dostávají vývody slinivky břišní a žlučníku
    • lačníkjejunum
      • 3/5 délky, nejintenzivnější trávení a vstřebávání do krve a mízy
      • vstřebávají se aminokyseliny,glukóza, mastné kyseliny, vitamíny
    • kyčelníkilium
      • 2/5 délky
  • pohyby – kývavé – místní
    • peristaltické

 

TRÁVENÍ

  • zpracování potravy mechanicky ( zuby, jazyk,..) a chemicky (enzymy)
  • šťáva slinivky břišní – 0,5 – 1 l / den
    • enzymy:
      • trypsin – štěpí bílkoviny
      • lipázy – štěpí tuky
      • amylázy –  štěpí cukry
  • střevní šťáva -1 – 3 l denně
    • hydrogenuhličitan neutralizuje HCl
    • enzymy
      • erypsin – dokončuje štěpení bílkovin na aminokyseliny
      • amylázy – dokončují štěpení cukrů na sacharózu, maltózu, laktózu
      • lipázy- štěpí lipidy na MK a glycerol
  • hlen
  • žluč– pomocí žlučových kyselin napomáhá trávit tukš

 

vstřebávání

  • přechod látek střevní sliznicí klků do krve a lymfy
  • krev s živinami je vedena vrátnicovou žilou do jater ( vlastní metabolismus)

 

Trávící žlázy

  • slinivka břišnípancreas
    • protáhlý orgán 14 – 18 cm dlouhý
    • uložena v ohbí dvanáctníku
    • smíšená žláza – produkuje pankreatické šťávy
      • nachází se v ní Langerhansovy ostrůvky – hormony insulin a glukagon – snižují a zvyšují hladinu cukru v krvi
  • játrahepar
    • spojeny v jaterní stopce (brance), kudy do jater vstupují vrátnicová žíla a jaterní tepna a vystupuje jaterní žíla a žlučovod.
      • největší žláza v těle – 1,5 kg
      • uložena na pravé straně horní dutiny břišní
      • 2 laloky – pravý je větší
      • jaterní branka– místo, kde do jater vstupuje vrátnicová žíla a vystupuje odtud jaterní žíla a žlučovod
      • jaterní lalůček

 

Základní stavební jednotka jater

  • vícehranný (5- 6 hran), 1- 2 mm, skládá se z jaterních buněk
    • tvořen z trámečků – 2 řady buněk, které jsou polární  buď (přívod okysličená) ke krevnímu pólu (směrem k vlásečnici); (odvod) nebo ke žlučovému pólu (ke žluči)
    • produkují žluč – z každého laloku jaterního vychází po jednom vývodu a ty se spojují ve vývod jaterní, k němuž je po straně připojen žlučník ( vesica fellea) – ústí do dvanáctníku

 

žluč (fel, chole, bilis)

  • skladuje se ve žlučníku
  • vazká žlutohnědá kapalina, na vzduchu zelenající
  • denně 0,8 – 1 l
  • žlučové barvivo ( bilirubin) * rozkladem krevního barviva
  • hořká chuť ( žlučové kyseliny)
  • žlučové kyseliny aktivují ve střevě lipázu – emulgace a štěpení tuků

 

význam jater

  • nadbytečná glukóza se ukládá ve formě glykogenu
  • novotvoření glukózy z necukerných složek
  • tvorba tuků ze sacharidů
  • nadbytečný dusík převáděn na močovinu
  • syntéza plazmatických bílkovin
  • zásobárna vitamínu B 12 a vitamínů rozpustných v tucích (A,D, E, K)
  • odbourávání hemoglobinu a uvolněné železo se váže na feritin
  • syntéza látek potřebných pro normální srážlivost krve ( protrombin, protein C, plazminogen)
  • tvorba velkého množství tělesného tepla

 

6. TLUSTÉ STŘEVO  (intestinum crassum)

  • 1,5 m dlouhé, 5 – 7 cm široké
  • začíná se plnit 4 – 8 hodin po jídle
  • důležitá vláknina
  • začíná slepým střevem – červovitý přívěsek – apendix ; lymfatická žláza
  • vzestupný tračník (tračník/poslední fáze zpracování,vylučuje hlen, 1,5m)příčný tračníksestupný tračníkesovitá klička →     konečník (rectum) – končí řitním (análním) otvorem
    • uzavírají kruhovité stěrače
      • vnitřní – z hladké svaloviny
      • vnější – z příčně pruhované
  • stavba stěny
    • příčné zúženiny
    • uvnitř žlázy, které tvoří hlen – lepší klouzání stolice
  • vstřebávání vody, vitamínů, solí
  • hromadí se zde nestravitelné zbytky potravy ( šlachy, části vaziva, chrupavky,..)-dohněda zbarvovány žlučovými kyselinami
  • střevní mikroflóra – Escheria Coli
    • produkování vitamínu B12, K
    • hnilobné procesy ( * amoniak, sulfan), kvasné procesy ( *methan)
  • vyprazdňování = defekace
    • reflexní děj

 

NEMOCI trávící soustavy

  • zubní kaz– * bakteriemi, které porušují sklovinu
  • paradentóza– zánět zubního lůžka, lůžka se odkrývají
  • příušnice– onemocnění slinných žláz
  • vředy – * Heho bakterie; žaludeční nebo dvanáctníku

bakteriální infekce:

  • tyfus – průjmová onemocnění
  • infekční zánět jater – hepatitida
    • A – na principu nedostatečné hygieny
    • B – sérová , přenášena krví
    • C – poškození jater, smrtelná
  • chronické poškození jater – cirhóza – ztvrdnutí jater
  • žlučníková kolika – * žlučové kameny
  • rakovina– žaludku, střev

 

METABOLISMUS V LIDSKÉM TĚLE

  • přeměna látek a energií
  • probíhá neustále ve všech buňkách, hlavně v játrech
  • zdrojem energie je potrava
  • potrava je trávena na živiny, které se vstřebávají do krve a do mízy
  • odpadní produkty vyloučeny

 

1. Energetický metabolismus

a ) Anabolismus

  • z látek jednodušších se vytvářejí složitější
  • reakce endergonické – energie se spotřebovává
  • př : z aminokyselin se vytvářejí bílkoviny ( stavební látky, enzymy, hormony)

 

b) Katabolismus

  • děje rozkladné
  • z látek složitějších * látky jednodušší
  • energie se uvolňuje – děj exergonický
  • nejdůležitějším dějem je biologická oxidace – štěpení cukrů, MK, AK, při kterém se spotřebovává kyslík
  • -> buněčné dýchání: CH 12O6 + 602 → 6CO2 + 6 H2O + E
  • probíhá v mitochondriích
  • energie je zabudovávána do ATP
  • některé látky jsou ukládány do zásoby ( glukóza – glykogen, tuky,..)
  • tyto děje probíhají nervově nebo  pomocí biokatalyzátorů – enzymy, hormony

 

2. metabolismus látkový

  • enzymy– biokatalyzátory
    • bílkoviny
    • tvořeny apoenzymem ( bílkovinná část) a koenzymem  ( nebílkovinná část)
    • specifické
  • a) metabolismus sacharidů
    • glukóza  – přítomna ve všech tělních tekutinách
    • pohotový a nejdostupnější zdroj energie
    • glykémie- stálá koncentrace glukózy v krvi – 5,6 mmol/l
    • nadbytečná glukóza se mění na glykogen a ukládá se v játrech , může se přeměňovat na tuky
    • konečný produkt oxidace glukózy je CO2 , H2O a E ( váže se do ATP)
  • b) metabolismus tuků
    • tuky – bohatý zdroj energie
    • stavební složka biomembrán
    • při trávení se štěpí na glycerol a MK( pohotový zdroj energie jako glukóza)
    • tuky ( glycerol a MK) se odbourávají v játrech
    • glycerol →glykogen →glukóza → energie, voda, oxid uhličitý
    • přebytek se ukládá v podkožním vazivu jako zásoba pro případ nouze
    • tepelná izolace – ledviny
  • c) metabolismus proteinů
    • bílkoviny – stavební látky, hormony, enzymy
    • štěpí se na AK – syntéza stavebních látek a bílkovin, hormonů a enzymů
    • neukládají se do zásoby
    • získáváme je z potravy a malé množství opotřebovaných bílkovin z tkání
    • při odbourávání dochází k deaminaci , odštěpení NH3 ,který se neumí v játrech přeměňovat
    • → přeměněn na močovinu →odváděn do ledvin → vyloučení z těla (ornitinový cyklus)
  • AK esenciální – nepostradatelné, tělo si je neumí samo vyrobit
  • AK neesenciální – postradatelné, organismus je schopen si je vytvořit sám

 

Krebsův cyklus

  • centrální role je oxidace živin  pomocí acetykoenzymu A, který  * štěpením cukrů, tuků, bílkovin
  • je lokalizován v matrixu mitochondrií
  • E se naváže do ATP

 

ENERGETICKÝ METABOLISMUS

  • organismus může využít pouze energii v ATP – „spalování živin“→biologická oxidace – probíhá pomalu ( stupňovitě) za nízké teploty ( na rozdíl od hoření)
  • bezprostřední zdroj energie – ATP
  • pohotový zdroj – glukóza, , MK a zásoby energie – tuky , glykogen
  • energetická hodnota potravy je v joulech :
    • 1 g cukru – 17, 2 KJ
    • 1 g tuku – 39 KJ
    • 1g bílkovin – 17 KJ

 

BAZÁLNÍ METABOLISMUS

  • látková a nethetická přeměna potřebná jen k udržení základních životních fcí
  • celkový metabolismus – celková vydaná energie

 

VÝŽIVA

  • musí být zastoupeny cukry, tuky, bílkoviny, vitamíny, minerální látky, voda
  • záleží na věku, pohlaví, práci, růstu, těhotenství
  • denní dávka:
    • 50 – 60 % sacharidů
    • 15 % bílkovin
    • 20- 40% tuků

 

SACHARIDY

  • hlavní zdroj energie
  • brambory, obiloviny, ovoce, zelenina
  • obsahují celulózu  – jen těžce stravitelná
    • = hrubá vláknina
    • podporuje činnost střev
    • proti tvorbě rakovinových nádorů

 

BÍLKOVINY

  • stavební látky, hormony, enzymy
  • živočišné bílkoviny – v mase, rybách, mléčných výrobcích
  • rostlinné – luštěniny, obiloviny
  • 1g na 1 kg váhy

 

LIPIDY

  • zdroj zásobní energie
  • energeticky nejbohatší
  • umožňuje rozpuštění vitamínů A,D,E,K
  • v rostlinách – ořechy, oleje
  • živočišné – sádlo, máslo
  • nadbytek tuku – nadváha, obezita
  • tuky se ukládají v cévách – arterioskleróza

 

VITAMÍNY

  • nezbytné
  • součást enzymů
  • antioxidanty
  • buď hotové nebo formou po-vitamínů ( betakaroten →vitamín A )
  • zdroj – ovoce, zelenina, obiloviny, játra,maso, rybí tuk
  • zvýšená potřeb při růstu, těhotenství, zvýšeném stresu, nemoci

 

Avitaminoza

  • úplný nedostatek vitamínů – až smrtelné
  • při nedostatku vitamínu
    • C – kurděje
    • D – beri –beri ( záněty nervů, křeče)
  • hypovitaminoza – nedostatek
  • únava snížená imunita, někdy i snížení růstu

 

hypervitaminoza

  • vitamíny se vyloučí močí

 

vitamíny rozpustné v tucích                            

  • A, D, E, K
  • A  – retinol
    • ddd : 1,8 – 2 mg
    • zdroj – mrkev, rajčata, mléko, játra
    • význam – zajištění vidění
    • projevy nedostatku – zhoršení zraku, šeroslepost
  • D   – antirachitický vitamín
    • ddd : 0,15 mg
    • rybí tuk, vejce , maso
    • vytváří se v kůži z UV záření
    • podílí se na řízení metabolismu Ca a fosforu v těle
    • nedostatek křivice, řídnutí kostí
  • E   –rokoferol
    • ddd : 5- 30 mg
    • obilné klíčky, maso, mléko
    • podporuje činnost pohlavních žláz a správný průběh těhotenství
    • nedostatek . poruchy fce pohl. orgánů
  • K – antihemorhagický – protikrvácivý
    • ddd: 1 mg
    • špenát, kvasnice, zelenina
    • tvorba protrombinu
    • nedostatek – špatná srážlivost krve→ krvácení do tkání, tělní dutiny

 

vitamíny rozpustné ve vodě    

  • B1, B2, B5, B6, kyselina nikotinová (PP), kyselina listová, B12, C, biolin   
  • B
    • mléko, kvasnice, obilí, luštěniny
    • nedostatek – záněty nervů, křeče svalů, poškození sliznice, bolavé ústní koutky
    • nedostatek B1 – beri –beri – zánět nervů
  • PPniacin , kyselina nikotinová
    • vnitřnosti, maso, kvasnice
    • nedostatek – záněty kůže, poškození mozku
  • kyselina listová – zelené části rostlin
    • nedostatek – poruchy krvetvorby až chudokrevnost
  • C  – kyselina askorbová
    • citrusové plody , ovoce, zelenina
    • podporuje tvorbu protilátek
    • nedostatek – únava, snížená imunita, krvácení ( z dásní) , vypadávání zubů → kurděje

 

MINERÁLNÍ LÁTKY

  • Na, K , Ca, Mg , P
  • složky tělních tkání
  • ionty prvků Fe, Zn, Cu , I ( štítná žláza)
  • příjem z potravy
  • důležité v těhotenství nebo v růstu
  • toxické – Pb,Hg, Cd

 

VODA

  • životně důležitá
  • hlavní rozpouštědlo


Další podobné materiály na webu:

💾 Stáhnout materiál   🎓 Online kurzy