Otázka: Trávící soustava živočichů a člověka, metabolismus látek
Předmět: Biologie
Přidal(a): petulka
Trávící soustava živočichů a člověka, metabolismus látek.
- fylogeneze, trávící soustava člověka, orgány, význam živin- vitamíny, základní mechanismy příjmu a zpracování potravy
Fylogeneze
- Trávící soustava není u některých živočichů vyvinuta – prvoci a parazité.
- př. tasemnice – přijímá potravu celým povrchem těla, trepka – potravní vakuola
- živočišné houby – tráví vnitrobuněčně ( intracelulárně)
- ostatní živočichové extracelulárně
- orgány k uchvacování potravy:
- chapadla – žahavci
- radula – plži
- bodavé savé ustrojí – hmyz
- zuby – obratlovci
- mimotělní trávení enzymy – pavouci, larvy potápníků, mravkolev,..
1. láčka
- nejjednodušší trávící soustava, gastrovaskulární dutina – 1 otvor přijímací i vyvrhovací – neprůchozí
- láčkovci, žahavci, ploštěnky
- nestrávené zbytky vyvrhnuty, prostředí se spoustou potravy
- trávící plocha-endoderm, trávící látky pomocí bičík. buněk
2. gastrovaskulární
- trávící soustava, která zároveň i rozvádí živiny
- ostnokožci
- trubice
- různá složitost i délka
- vždy ústní i řitní otvor
- příjem potravy úměrný rychlosti trávení. Kontinuální- pokračující
- Diferenciace na základě příjmu potravy-býložravci delší soustava atd., rozšíření resorpčního epitelu
Trávící soustava člověka
Funkce
- Trávící soustava zajišťuje příjem potravy, její trávení, vstřebávání a odstranění nestravitelných zbytků potravy a nadbytečných látek ven z těla.
- Zúčastňuje se na přeměně látek
- trávením – mechanickým a chemickým zpracováním potravy
- vstřebáváním – převáděním jednoduchých látek, vzniklých trávením , do vnitřního prostředí organismu.
- vstřebané látky využije organismus jednak jako zdroj energie, jednak jako stavební látky pro složky své vlastní živé hmoty
- odstraňování nestravitelných odpadků z organismu
Orgány
Trávicí trubice
- Stavba trávicí trubice:
-
- vazivový obal – zevní povrch trávicí trubice
- svalovina – převážně hladká
- okružní a podélná
- umožňuje peristaltické pohyby
- sliznice – vystýlá trubici
- obsahuje žlázové buňky, které produkují sekrety nebo
- exkrety – odpadní exkrety , a žlázy s vnitřní sekrecí
- podslizniční vazivo– vedou jím cévy a nervy
- připojuje sliznici ke svalovině
- Části trávicí trubice:
-
- dutina ústní, hltan , jícen, žaludek, tenké a tlusté střevo, trávicí žlázy, konečník
1. DUTINA ÚSTNÍ
- slouží k přijmu potravy, jejímu mechanickému zpracování a promísení se slinami
- rty, tváře ( žvýkací svaly) , tvrdé a měkké patrohltan , mandle patrová
- slinné žlázy – 3 párové slinné žlázy – podčelistní, podjazyková a příušní
- větší množství slinných žlázek roztroušených v podslizničním vazivu
- produkují sliny – navlhčují a rozmělňují potravu
- 99% vody
- enzymy ptyalin ( rozpouští cukry) a lyzozym ( ničí bakterie)
- denně asi 1 – 1,5 l slin
- zuby ( dentes) – tvoří je krček , korunka, kořen
- na povrchu korunky sklovina (email) a pod ní zubovina (dentic)
- uvnitř korunky je dutina dřeňová vyplněná dření ( pulpou) s cévami a nervy
- jsou uloženy v zubní jamce – alveole
- 4 druhy zubů:
- řezáky ( incisivus)
- špičáky ( caninus)
- zuby třenové (premolares )
- stoličky ( molares)
- dětský chrup – 20 zubů ( chybí zuby třenové)
- od 6 měsíců – 6 let
- čtvrtina zv . – i i c m m
- trvalý chrup -32 zubů
- od 6 do 18 let, zub moudrosti 18 – 30 let
- zv – i i c p p m m m
- jazyk ( lingua) – svalnatý orgán – příčně pruhovaná svalovina
- stálé napětí
- chuťové pohárky → chuť
- sání, polykání (sousto na kořeni jazyka ), řeč
- mechanické rozmělňování potravy
2. HLTAN ( pharyn)
- společná část trávící a dýchací soustavy
- dlouhý 12 cm
- 3 části :
- nosohltan
- nosní mandle
- vyústění Eustachovy trubice
- ústní část hltanu
- hrtanová část – epiglotis – zamezuje přístupu potravy do dýchacích cest
- nosohltan
3. JÍCEN ( oesophagus)
- asi 30 cm , 1,5 cm v průměru
- prochází bránicí do žaludku
- peristaltické pohyby
4. ŽALUDEK ( ventriculus, gaster)
- vakovitý orgán – objem 1- 2 l
- funkce – shromažďování potravy, promísení, začátek trávení
- části – česlo, vrátník, tělo, klenba
- stěnu žaludku tvoří:
- sliznice – žlázy – produkují žaludeční šťávy- řízeno nervově a chemicky – gastrin – peptidový hormon
- 99 % vody
- HCl ( ph 1) – dezinfikuje obsah žaludku, zabraňuje kvašení, pomáhá přeměně pepsinogenu na pepsin
- mucin – hlen, který zabraňuje natrávení sliznice žaludku HCl
- pepsinogen → pepsin – štěpí bílkoviny
- lipáza – štěpí tuky
- hladká svalovina – 3 vrstvy
- peristaltické pohyby po 10 – 15 minutách → promísení
- potravy se žaludečními šťávami → * kašovitá trávenina (chymus) – trávenina je uvolňována kruhovým svěračem do dvanáctníku
- hladové stahy = stahy na prázdno
- pobřišnice– peritoneum
- kryje žaludek
- trávenina v žaludku je 3 – 6 hodin, nejdéle jsou tam tuky
- sliznice – žlázy – produkují žaludeční šťávy- řízeno nervově a chemicky – gastrin – peptidový hormon
5. TENKÉ STŘEVO (intestinum tenue)
- 3 – 5 m dlouhé, 3 cm široké
- sliznice bohatě zřasená – klky – na klcích mikroklky (tenké a dlouhé výběžky cytoplazmy,)
- zvětšení vnitřní plochy 7m2-prokrveny, přechází do nich živiny po trávení-urychlují trávení stahy
- zavěšeno na bláně – okruží – melenternium
- mezi klky jsou ve sliznici jednoduché trubičky, které produkují slabě zásaditou střevní šťávu- amylázy, lipázy,..
- pod epitelem jsou shluky lymfoidního vaziva s četnými lymfocyty
- části:
- dvanáctník – duodenum
- 30 cm, trávící enzymy se tam dostávají vývody slinivky břišní a žlučníku
- lačník – jejunum
- 3/5 délky, nejintenzivnější trávení a vstřebávání do krve a mízy
- vstřebávají se aminokyseliny,glukóza, mastné kyseliny, vitamíny
- kyčelník – ilium
- 2/5 délky
- dvanáctník – duodenum
- pohyby – kývavé – místní
- peristaltické
TRÁVENÍ
- zpracování potravy mechanicky ( zuby, jazyk,..) a chemicky (enzymy)
- šťáva slinivky břišní – 0,5 – 1 l / den
- enzymy:
- trypsin – štěpí bílkoviny
- lipázy – štěpí tuky
- amylázy – štěpí cukry
- enzymy:
- střevní šťáva -1 – 3 l denně
- hydrogenuhličitan neutralizuje HCl
- enzymy
- erypsin – dokončuje štěpení bílkovin na aminokyseliny
- amylázy – dokončují štěpení cukrů na sacharózu, maltózu, laktózu
- lipázy- štěpí lipidy na MK a glycerol
- hlen
- žluč– pomocí žlučových kyselin napomáhá trávit tukš
vstřebávání
- přechod látek střevní sliznicí klků do krve a lymfy
- krev s živinami je vedena vrátnicovou žilou do jater ( vlastní metabolismus)
Trávící žlázy
- slinivka břišní – pancreas
- protáhlý orgán 14 – 18 cm dlouhý
- uložena v ohbí dvanáctníku
- smíšená žláza – produkuje pankreatické šťávy
- nachází se v ní Langerhansovy ostrůvky – hormony insulin a glukagon – snižují a zvyšují hladinu cukru v krvi
- játra – hepar
- spojeny v jaterní stopce (brance), kudy do jater vstupují vrátnicová žíla a jaterní tepna a vystupuje jaterní žíla a žlučovod.
- největší žláza v těle – 1,5 kg
- uložena na pravé straně horní dutiny břišní
- 2 laloky – pravý je větší
- jaterní branka– místo, kde do jater vstupuje vrátnicová žíla a vystupuje odtud jaterní žíla a žlučovod
- jaterní lalůček
- spojeny v jaterní stopce (brance), kudy do jater vstupují vrátnicová žíla a jaterní tepna a vystupuje jaterní žíla a žlučovod.
Základní stavební jednotka jater
- vícehranný (5- 6 hran), 1- 2 mm, skládá se z jaterních buněk
- tvořen z trámečků – 2 řady buněk, které jsou polární buď (přívod okysličená) ke krevnímu pólu (směrem k vlásečnici); (odvod) nebo ke žlučovému pólu (ke žluči)
- produkují žluč – z každého laloku jaterního vychází po jednom vývodu a ty se spojují ve vývod jaterní, k němuž je po straně připojen žlučník ( vesica fellea) – ústí do dvanáctníku
žluč (fel, chole, bilis)
- skladuje se ve žlučníku
- vazká žlutohnědá kapalina, na vzduchu zelenající
- denně 0,8 – 1 l
- žlučové barvivo ( bilirubin) * rozkladem krevního barviva
- hořká chuť ( žlučové kyseliny)
- žlučové kyseliny aktivují ve střevě lipázu – emulgace a štěpení tuků
význam jater
- nadbytečná glukóza se ukládá ve formě glykogenu
- novotvoření glukózy z necukerných složek
- tvorba tuků ze sacharidů
- nadbytečný dusík převáděn na močovinu
- syntéza plazmatických bílkovin
- zásobárna vitamínu B 12 a vitamínů rozpustných v tucích (A,D, E, K)
- odbourávání hemoglobinu a uvolněné železo se váže na feritin
- syntéza látek potřebných pro normální srážlivost krve ( protrombin, protein C, plazminogen)
- tvorba velkého množství tělesného tepla
6. TLUSTÉ STŘEVO (intestinum crassum)
- 1,5 m dlouhé, 5 – 7 cm široké
- začíná se plnit 4 – 8 hodin po jídle
- důležitá vláknina
- začíná slepým střevem – červovitý přívěsek – apendix ; lymfatická žláza
- →vzestupný tračník (tračník/poslední fáze zpracování,vylučuje hlen, 1,5m) → příčný tračník→sestupný tračník → esovitá klička → konečník (rectum) – končí řitním (análním) otvorem
- uzavírají kruhovité stěrače
- vnitřní – z hladké svaloviny
- vnější – z příčně pruhované
- uzavírají kruhovité stěrače
- stavba stěny
- příčné zúženiny
- uvnitř žlázy, které tvoří hlen – lepší klouzání stolice
- vstřebávání vody, vitamínů, solí
- hromadí se zde nestravitelné zbytky potravy ( šlachy, části vaziva, chrupavky,..)-dohněda zbarvovány žlučovými kyselinami
- střevní mikroflóra – Escheria Coli
- produkování vitamínu B12, K
- hnilobné procesy ( * amoniak, sulfan), kvasné procesy ( *methan)
- vyprazdňování = defekace
- reflexní děj
NEMOCI trávící soustavy
- zubní kaz– * bakteriemi, které porušují sklovinu
- paradentóza– zánět zubního lůžka, lůžka se odkrývají
- příušnice– onemocnění slinných žláz
- vředy – * Heho bakterie; žaludeční nebo dvanáctníku
bakteriální infekce:
- tyfus – průjmová onemocnění
- infekční zánět jater – hepatitida
- A – na principu nedostatečné hygieny
- B – sérová , přenášena krví
- C – poškození jater, smrtelná
- chronické poškození jater – cirhóza – ztvrdnutí jater
- žlučníková kolika – * žlučové kameny
- rakovina– žaludku, střev
METABOLISMUS V LIDSKÉM TĚLE
- přeměna látek a energií
- probíhá neustále ve všech buňkách, hlavně v játrech
- zdrojem energie je potrava
- potrava je trávena na živiny, které se vstřebávají do krve a do mízy
- odpadní produkty vyloučeny
1. Energetický metabolismus
a ) Anabolismus
- z látek jednodušších se vytvářejí složitější
- reakce endergonické – energie se spotřebovává
- př : z aminokyselin se vytvářejí bílkoviny ( stavební látky, enzymy, hormony)
b) Katabolismus
- děje rozkladné
- z látek složitějších * látky jednodušší
- energie se uvolňuje – děj exergonický
- nejdůležitějším dějem je biologická oxidace – štěpení cukrů, MK, AK, při kterém se spotřebovává kyslík
- -> buněčné dýchání: C6 H 12O6 + 602 → 6CO2 + 6 H2O + E
- probíhá v mitochondriích
- energie je zabudovávána do ATP
- některé látky jsou ukládány do zásoby ( glukóza – glykogen, tuky,..)
- tyto děje probíhají nervově nebo pomocí biokatalyzátorů – enzymy, hormony
2. metabolismus látkový
- enzymy– biokatalyzátory
- bílkoviny
- tvořeny apoenzymem ( bílkovinná část) a koenzymem ( nebílkovinná část)
- specifické
- a) metabolismus sacharidů
- glukóza – přítomna ve všech tělních tekutinách
- pohotový a nejdostupnější zdroj energie
- glykémie- stálá koncentrace glukózy v krvi – 5,6 mmol/l
- nadbytečná glukóza se mění na glykogen a ukládá se v játrech , může se přeměňovat na tuky
- konečný produkt oxidace glukózy je CO2 , H2O a E ( váže se do ATP)
- b) metabolismus tuků
- tuky – bohatý zdroj energie
- stavební složka biomembrán
- při trávení se štěpí na glycerol a MK( pohotový zdroj energie jako glukóza)
- tuky ( glycerol a MK) se odbourávají v játrech
- glycerol →glykogen →glukóza → energie, voda, oxid uhličitý
- přebytek se ukládá v podkožním vazivu jako zásoba pro případ nouze
- tepelná izolace – ledviny
- c) metabolismus proteinů
-
- bílkoviny – stavební látky, hormony, enzymy
- štěpí se na AK – syntéza stavebních látek a bílkovin, hormonů a enzymů
- neukládají se do zásoby
- získáváme je z potravy a malé množství opotřebovaných bílkovin z tkání
- při odbourávání dochází k deaminaci , odštěpení NH3 ,který se neumí v játrech přeměňovat
- → přeměněn na močovinu →odváděn do ledvin → vyloučení z těla (ornitinový cyklus)
- AK esenciální – nepostradatelné, tělo si je neumí samo vyrobit
- AK neesenciální – postradatelné, organismus je schopen si je vytvořit sám
Krebsův cyklus
- centrální role je oxidace živin pomocí acetykoenzymu A, který * štěpením cukrů, tuků, bílkovin
- je lokalizován v matrixu mitochondrií
- E se naváže do ATP
ENERGETICKÝ METABOLISMUS
- organismus může využít pouze energii v ATP – „spalování živin“→biologická oxidace – probíhá pomalu ( stupňovitě) za nízké teploty ( na rozdíl od hoření)
- bezprostřední zdroj energie – ATP
- pohotový zdroj – glukóza, , MK a zásoby energie – tuky , glykogen
- energetická hodnota potravy je v joulech :
- 1 g cukru – 17, 2 KJ
- 1 g tuku – 39 KJ
- 1g bílkovin – 17 KJ
BAZÁLNÍ METABOLISMUS
- látková a nethetická přeměna potřebná jen k udržení základních životních fcí
- celkový metabolismus – celková vydaná energie
VÝŽIVA
- musí být zastoupeny cukry, tuky, bílkoviny, vitamíny, minerální látky, voda
- záleží na věku, pohlaví, práci, růstu, těhotenství
- denní dávka:
- 50 – 60 % sacharidů
- 15 % bílkovin
- 20- 40% tuků
SACHARIDY
- hlavní zdroj energie
- brambory, obiloviny, ovoce, zelenina
- obsahují celulózu – jen těžce stravitelná
- = hrubá vláknina
- podporuje činnost střev
- proti tvorbě rakovinových nádorů
BÍLKOVINY
- stavební látky, hormony, enzymy
- živočišné bílkoviny – v mase, rybách, mléčných výrobcích
- rostlinné – luštěniny, obiloviny
- 1g na 1 kg váhy
LIPIDY
- zdroj zásobní energie
- energeticky nejbohatší
- umožňuje rozpuštění vitamínů A,D,E,K
- v rostlinách – ořechy, oleje
- živočišné – sádlo, máslo
- nadbytek tuku – nadváha, obezita
- tuky se ukládají v cévách – arterioskleróza
VITAMÍNY
- nezbytné
- součást enzymů
- antioxidanty
- buď hotové nebo formou po-vitamínů ( betakaroten →vitamín A )
- zdroj – ovoce, zelenina, obiloviny, játra,maso, rybí tuk
- zvýšená potřeb při růstu, těhotenství, zvýšeném stresu, nemoci
Avitaminoza
- úplný nedostatek vitamínů – až smrtelné
- při nedostatku vitamínu
- C – kurděje
- D – beri –beri ( záněty nervů, křeče)
- hypovitaminoza – nedostatek
- únava snížená imunita, někdy i snížení růstu
hypervitaminoza
- vitamíny se vyloučí močí
vitamíny rozpustné v tucích
- A, D, E, K
- A – retinol
- ddd : 1,8 – 2 mg
- zdroj – mrkev, rajčata, mléko, játra
- význam – zajištění vidění
- projevy nedostatku – zhoršení zraku, šeroslepost
- D – antirachitický vitamín
- ddd : 0,15 mg
- rybí tuk, vejce , maso
- vytváří se v kůži z UV záření
- podílí se na řízení metabolismu Ca a fosforu v těle
- nedostatek křivice, řídnutí kostí
- E –rokoferol
- ddd : 5- 30 mg
- obilné klíčky, maso, mléko
- podporuje činnost pohlavních žláz a správný průběh těhotenství
- nedostatek . poruchy fce pohl. orgánů
- K – antihemorhagický – protikrvácivý
- ddd: 1 mg
- špenát, kvasnice, zelenina
- tvorba protrombinu
- nedostatek – špatná srážlivost krve→ krvácení do tkání, tělní dutiny
vitamíny rozpustné ve vodě
- B1, B2, B5, B6, kyselina nikotinová (PP), kyselina listová, B12, C, biolin
- B
- mléko, kvasnice, obilí, luštěniny
- nedostatek – záněty nervů, křeče svalů, poškození sliznice, bolavé ústní koutky
- nedostatek B1 – beri –beri – zánět nervů
- PP – niacin , kyselina nikotinová
- vnitřnosti, maso, kvasnice
- nedostatek – záněty kůže, poškození mozku
- kyselina listová – zelené části rostlin
- nedostatek – poruchy krvetvorby až chudokrevnost
- C – kyselina askorbová
- citrusové plody , ovoce, zelenina
- podporuje tvorbu protilátek
- nedostatek – únava, snížená imunita, krvácení ( z dásní) , vypadávání zubů → kurděje
MINERÁLNÍ LÁTKY
- Na, K , Ca, Mg , P
- složky tělních tkání
- ionty prvků Fe, Zn, Cu , I ( štítná žláza)
- příjem z potravy
- důležité v těhotenství nebo v růstu
- toxické – Pb,Hg, Cd
VODA
- životně důležitá
- hlavní rozpouštědlo