Trávící soustava živočichů a člověka, metabolismus látek – biologie

 

   Otázka: Trávící soustava živočichů a člověka, metabolismus látek

   Předmět: Biologie

   Přidal(a): petulka

 

 

 

 

Trávící soustava živočichů a člověka, metabolismus látek.

– fylogeneze, trávící soustava člověka, orgány,fce, význam živin- vitamíny, základní mechanismy příjmu a zpracování potravy

 

Fylogeneze

Trávící soustava není u některých živočichů vyvinuta – prvoci a parazité.

př. tasemnice – přijímá potravu celým povrchem těla

trepka – potravní vakuola

živočišné houby – tráví vnitrobuněčně ( intracelulárně)

-ostatní živočichové extracelulárně

– orgány k uchvacování potravy :

chapadla – žahavci

radula – plži

                                                      bodavé savé ustrojí – hmyz

                                                      zuby – obratlovci

– mimotělní trávení enzymy – pavouci, larvy potápníků, mravkolev,..

 

láčka                           – nejjednodušší trávící soustava, gastrovaskulární dutina – 1 otvor přijímací i vyvrhovací-neprůchozí

– láčkovci, žahavci, ploštěnky

– nestrávené zbytky vyvrhnuty, prostředí se spoustou potravy

-trávící plocha-endoderm, trávící látky pomocí bičík.buněk

gastrovaskulární      – trávící soustava, která zároveň  i rozvádí živiny

– ostnokožci

trubice                        – různá složitost i délka

– vždy ústní i řitní otvor

– příjem potravy úměrný rychlosti trávení. Kontinuální- pokračující

Diferenciace na základě příjmu potravy-býložravci delší soustava atd.

rozšíření resorpčního epitelu

 

Trávící soustava člověka

Funkce

Trávící soustava zajišťuje příjem potravy, její trávení, vstřebávání  a odstranění nestravitelných zbytků potravy a nadbytečných látek ven z těla.

Zúčastňuje se na přeměně látek – trávením – mechanickým a chemickým  zpracováním potravy

vstřebáváním – převáděním jednoduchých látek, vzniklých trávením , do vnitřního prostředí organismu.

– vstřebané látky využije organismus jednak jako zdroj energie, jednak jako stavební látky pro složky své vlastní živé hmoty

odstraňování nestravitelných odpadků z organismu

 

Orgány – trávicí trubice

 

Stavba trávicí trubice :vazivový obal – zevní povrch trávicí trubice

svalovina – převážně hladká

– okružní a podélná

– umožňuje peristaltické pohyby

sliznice – vystýlá trubici

– obsahuje žlázové buňky, které produkují sekrety nebo

exkrety – odpadní exkrety , a žlázy s vnitřní sekrecí

podslizniční vazivo– vedou jím cévy a nervy

– připojuje sliznici ke svalovině

Části trávicí trubice : dutina ústní,  hltan , jícen, žaludek, tenké a tlusté střevo, trávicí žlázy,  konečník

 

DUTINA ÚSTNÍ

– slouží k přijmu potravy, jejímu mechanickému zpracování a promísení se slinami

–  rty, tváře ( žvýkací svaly) , tvrdé a měkké patrohltan , mandle patrová

  • slinné žlázy – 3 párové slinné žlázy – podčelistní, podjazyková a příušní

– větší množství slinných žlázek roztroušených v podslizničním   vazivu

– produkují sliny – navlhčují a rozmělňují potravu

– 99% vody

– enzymy ptyalin ( rozpouští cukry) a lyzozym ( ničí bakterie)

– denně asi 1 – 1,5 l slin

  • zuby ( dentes) – tvoří je krček , korunka, kořen

– na povrchu korunky sklovina (email) a pod ní zubovina (dentic)

– uvnitř korunky je dutina dřeňová vyplněná dření ( pulpou) s cévami a nervy

– jsou uloženy v zubní jamce – alveole

– 4 druhy zubů : řezáky ( incisivus)

špičáky  ( caninus)

zuby třenové (premolares )

stoličky ( molares)

 

dětský chrup  – 20 zubů ( chybí zuby třenové)

– od 6 měsíců – 6 let

– čtvrtina zv . – i i c m m

trvalý chrup  -32 zubů

– od 6 do 18 let, zub moudrosti 18 – 30 let

– zv – i i c p p m m m

  • jazyk ( lingua) – svalnatý orgán – příčně pruhovaná svalovina

– stálé napětí

– chuťové pohárky → chuť

– sání, polykání (sousto na kořeni jazyka ), řeč

– mechanické rozmělňování potravy

 

HLTAN ( pharyn)

– společná část trávící a dýchací soustavy

– dlouhý 12 cm

– 3 části : nosohltan – nosní mandle

– vyústění Eustachovy trubice

ústní část hltanu

                hrtanová částepiglotis – zamezuje přístupu potravy do dýchacích cest

 

JÍCEN ( oesophagus)

– asi 30 cm , 1,5 cm v průměru

– prochází bránicí do žaludku

– peristaltické pohyby

 

ŽALUDEK ( ventriculus, gaster)

– vakovitý orgán – objem 1- 2 l

– funkce  – shromažďování potravy, promísení, začátek trávení

– části – česlo, vrátník, tělo, klenba

– stěnu žaludku tvoří :

  • sliznice – žlázy – produkují žaludeční šťávy- řízeno nervově a chemicky – gastrin – peptidový hormon

– 99 % vody

-HCl ( ph 1) – dezinfikuje obsah žaludku, zabraňuje kvašení, pomáhá přeměně pepsinogenu na pepsin

– mucin – hlen, který zabraňuje natrávení sliznice žaludku HCl

– pepsinogen → pepsin – štěpí bílkoviny

– lipáza – štěpí tuky

  • hladká svalovina – 3 vrstvy

– peristaltické pohyby po 10 – 15 minutách → promísení

potravy se žaludečními šťávami → * kašovitá trávenina

(chymus) – trávenina je uvolňována kruhovým svěračem do dvanáctníku

– hladové stahy = stahy na prázdno

  • pobřišniceperitoneum

– kryje žaludek

 

– trávenina v žaludku je 3 – 6 hodin, nejdéle jsou tam tuky

  1. TENKÉ STŘEVO (intestinum tenue)

– 3 – 5 m dlouhé, 3 cm široké

– sliznice bohatě zřasená – klky – na klcích mikroklky (tenké a dlouhé výběžky cytoplazmy,)

– zvětšení vnitřní plochy 7m2-prokrveny, přechází do nich živiny po trávení-urychlují trávení stahy

– zavěšeno na bláně – okruží – melenternium

– mezi klky jsou ve sliznici jednoduché trubičky, které produkují slabě zásaditou střevní      šťávu- amylázy, lipázy,..

– pod epitelem jsou shluky lymfoidního vaziva s četnými lymfocyty

– části :

dvanáctníkduodenum

– 30 cm

– trávící enzymy se tam dostávají vývody slinivky břišní a žlučníku

lačníkjejunum

– 3/5 délky

– nejintenzivnější trávení a vstřebávání do krve a mízy

– vstřebávají se aminokyseliny,glukóza, mastné kyseliny, vitamíny

kyčelníkilium

– 2/5 délky

pohyby – kývavé – místní

– peristaltické

 

TRÁVENÍ

– zpracování potravy mechanicky ( zuby, jazyk,..) a chemicky (enzymy)

  • šťáva slinivky břišní – 0,5 – 1 l / den

– enzymy : trypsin – štěpí bílkoviny

lipázy – štěpí tuky

amylázy –  štěpí cukry

  • střevní šťáva -1 – 3 l denně

– hydrogenuhličitan neutralizuje HCl

– enzymy – erypsin – dokončuje štěpení bílkovin na aminokyseliny

– amylázy – dokončují štěpení cukrů na sacharózu, maltózu, laktózu

– lipázy- štěpí lipidy na MK a glycerol

  • hlen
  • žluč– pomocí žlučových kyselin napomáhá trávit tukš

 

vstřebávání

– přechod látek střevní sliznicí klků do krve a lymfy

– krev s živinami je vedena vrátnicovou žilou do jater ( vlastní metabolismus)

 

Trávící žlázy

  • slinivka břišnípancreas

– protáhlý orgán 14 – 18 cm dlouhý

– uložena v ohbí dvanáctníku

– smíšená žláza – produkuje pankreatické šťávy

– nachází se v ní Langerhansovy ostrůvky – hormony insulin a glukagon – snižují a zvyšují hladinu cukru v krvi

  • játrahepar
  • spojeny v jaterní stopce (brance), kudy do jater vstupují vrátnicová žíla a jaterní tepna a vystupuje jaterní žíla a žlučovod.

– největší žláza v těle – 1,5 kg

– uložena na pravé straně horní dutiny břišní

– 2 laloky – pravý je větší

jaterní branka– místo, kde do jater vstupuje vrátnicová žíla a vystupuje odtud jaterní žíla a žlučovod

jaterní lalůček

 

Základní stavební jednotka jater

vícehranný (5- 6 hran), 1- 2 mm, skládá se z jaterních buněk

-tvořen z trámečků – 2 řady buněk, které jsou polární  buď (přívod okysličená) ke krevnímu pólu (směrem k vlásečnici); (odvod) nebo ke žlučovému pólu (ke žluči)

 

– produkují žluč – z každého laloku jaterního vychází po jednom vývodu a ty se spojují ve vývod jaterní, k němuž je po straně připojen žlučník ( vesica fellea) – ústí do dvanáctníku

 

žluč (fel, chole, bilis)

–  skladuje se ve žlučníku

– vazká žlutohnědá kapalina, na vzduchu zelenající

– denně 0,8 – 1 l

– žlučové barvivo ( bilirubin) * rozkladem krevního barviva

– hořká chuť ( žlučové kyseliny)

– žlučové kyseliny aktivují ve střevě lipázu – emulgace a štěpení tuků

 

význam jater– nadbytečná glukóza se ukládá ve formě glykogenu

– novotvoření glukózy z necukerných složek

– tvorba tuků ze sacharidů

– nadbytečný dusík převáděn na močovinu

-syntéza plazmatických bílkovin

– zásobárna vitamínu B 12 a vitamínů rozpustných v tucích (A,D, E, K)

– odbourávání hemoglobinu a uvolněné železo se váže na feritin

– syntéza látek potřebných pro normální srážlivost krve ( protrombin, protein C, plazminogen)

– tvorba velkého množství tělesného tepla

 

TLUSTÉ STŘEVO  (intestinum crassum)

– 1,5 m dlouhé, 5 – 7 cm široké

– začíná se plnit 4 – 8 hodin po jídle

– důležitá vláknina

– začíná slepým střevem – červovitý přívěsek – apendix ; lymfatická žláza

vzestupný tračník (tračník/poslední fáze zpracování,vylučuje hlen, 1,5m)příčný tračníksestupný tračníkesovitá klička →     konečník (rectum) – končí řitním (análním) otvorem

– uzavírají kruhovité stěrače  – vnitřní – z hladké svaloviny

– vnější – z příčně pruhované

stavba stěny – příčné zúženiny

-uvnitř žlázy, které tvoří hlen- lepší klouzání stolice

 

– vstřebávání vody, vitamínů, solí

– hromadí se zde nestravitelné zbytky potravy ( šlachy, části vaziva, chrupavky,..)-dohněda zbarvovány žlučovými kyselinami

– střevní mikroflóra – Escheria Coli

– produkování vitamínu B12, K

– hnilobné procesy ( * amoniak, sulfan), kvasné procesy ( *methan)

– vyprazdňování = defekace

– reflexní děj

 

NEMOCI trávící soustavy

  • zubní kaz– * bakteriemi, které porušují sklovinu
  • paradentóza– zánět zubního lůžka, lůžka se odkrývají
  • příušnice– onemocnění slinných žláz
  • vředy – * Heho bakterie

– žaludeční nebo dvanáctníku

bakteriální infekce : – tyfus – průjmová onemocnění

– infekční zánět jater – hepatitida – A – na principu nedostatečné hygieny

 B – sérová , přenášena krví

                                                                                    C – poškození jater, smrtelná

– chronické poškození jater – cirhóza – ztvrdnutí jater

žlučníková kolika – * žlučové kameny

rakovina– žaludku, střev

 

METABOLISMUS V LIDSKÉM TĚLE

– přeměna látek a energií

– probíhá neustále ve všech buňkách, hlavně v játrech

– zdrojem energie je potrava

– potrava je trávena na živiny, které se vstřebávají do krve a do mízy

– odpadní produkty vyloučeny

 

energetický metabolismus

a ) Anabolismus

– z látek jednodušších se vytvářejí složitější

-reakce endergonické – energie se spotřebovává

př : z aminokyselin se vytvářejí bílkoviny ( stavební látky, enzymy, hormony)

 

b) Katabolismus

-děje rozkladné

– z látek složitějších * látky jednodušší

– energie se uvolňuje – děj exergonický

 

– nejdůležitějším dějem je biologická oxidace – štěpení cukrů, MK, AK, při kterém se spotřebovává kyslík

-> buněčné dýchání

CH 12O6 + 602 → 6CO2 + 6 H2O + E

– probíhá v mitochondriích

– energie je zabudovávána do ATP

– některé látky jsou ukládány do zásoby ( glukóza – glykogen, tuky,..)

– tyto děje probíhají nervově nebo  pomocí biokatalyzátorů – enzymy, hormony

 

metabolismus látkový

enzymy– biokatalyzátory

– bílkoviny

– tvořeny apoenzymem ( bílkovinná část) a koenzymem  ( nebílkovinná část)

– specifické

a) metabolismus sacharidů

– glukóza  – přítomna ve všech tělních tekutinách

– pohotový a nejdostupnější zdroj energie

– glykémie- stálá koncentrace glukózy v krvi – 5,6 mmol/l

– nadbytečná glukóza se mění na glykogen a ukládá se v játrech , může se přeměňovat na tuky

– konečný produkt oxidace glukózy je CO2 , H2O a E ( váže se do ATP)

 

b) metabolismus tuků

– tuky – bohatý zdroj energie

– stavební složka biomembrán

– při trávení se štěpí na glycerol a MK( pohotový zdroj energie jako glukóza)

– tuky ( glycerol a MK) se odbourávají v játrech

– glycerol →glykogen →glukóza → energie, voda, oxid uhličitý

– přebytek se ukládá v podkožním vazivu jako zásoba pro případ nouze

– tepelná izolace – ledviny

 

c) metabolismus proteinů

– bílkoviny – stavební látky, hormony, enzymy

– štěpí se na AK – syntéza stavebních látek a bílkovin, hormonů a enzymů

–  neukládají se do zásoby

– získáváme je z potravy a malé množství opotřebovaných bílkovin z tkání

– při odbourávání dochází k deaminaci , odštěpení NH3 ,který se neumí v játrech přeměňovat

→ přeměněn na močovinu →odváděn do ledvin → vyloučení z těla (ornitinový cyklus)

 

AK esenciální – nepostradatelné, tělo si je neumí samo vyrobit

AK neesenciální – postradatelné, organismus je schopen si je vytvořit sám

 

Krebsův cyklus

– centrální role je oxidace živin  pomocí acetykoenzymu A, který  * štěpením cukrů, tuků, bílkovin

– je lokalizován v matrixu mitochondrií

– E se naváže do ATP

 

ENERGETICKÝ METABOLISMUS

– organismus může využít pouze energii v ATP – „spalování živin“→biologická oxidace – probíhá pomalu ( stupňovitě) za nízké teploty ( na rozdíl od hoření)

– bezprostřední zdroj energie – ATP

– pohotový zdroj – glukóza, , MK a zásoby energie – tuky , glykogen

– energetická hodnota potravy je v joulech :

1 g cukru – 17, 2 KJ

1 g tuku – 39 KJ

1g bílkovin – 17 KJ

 

BAZÁLNÍ METABOLISMUS

– látková a nethetická přeměna potřebná jen k udržení základních životních fcí

– celkový metabolismus – celková vydaná energie

 

Výživa

– musí být zastoupeny cukry,tuky, bílkoviny,vitamíny, minerální látky, voda

– záleží na věku,pohlaví, práci, růstu, těhotenství

– denní dávka : 50 – 60 % sacharidů

15 % bílkovin

20- 40% tuků

 

SACHARIDY

– hlavní zdroj energie

– brambory, obiloviny,ovoce, zelenina

– obsahují celulózu  – jen těžce stravitelná

= hrubá vláknina

– podporuje činnost střev

– proti tvorbě rakovinových nádorů

BÍLKOVINY

– stavební látky, hormony, enzymy

– živočišné bílkoviny – v mase,rybách,mléčných výrobcích

– rostlinné – luštěniny, obiloviny

– 1g na 1 kg váhy

 

LIPIDY

– zdroj zásobní energie

– energeticky nejbohatší

– umožňuje rozpuštění vitamínů A,D,E,K

– v rostlinách – ořechy, oleje

– živočišné – sádlo, máslo

– nadbytek tuku – nadváha, obezita

– tuky se ukládají v cévách – arterioskleróza

 

VITAMÍNY

– nezbytné

– součást enzymů

– antioxidanty

– buď hotové nebo formou po-vitamínů ( betakaroten →vitamín A )

– zdroj – ovoce, zelenina, obiloviny, játra,maso, rybí tuk

– zvýšená potřeb při růstu, těhotenství, zvýšeném stresu, nemoci

 

Avitaminoza – úplný nedostatek vitamínů

– až smrtelné

– při nedostatku vitamínu C – kurděje

D – beri –beri ( záněty nervů, křeče)

hypovitaminoza – nedostatek

– únava snížená imunita, někdy i snížení růstu

hypervitaminoza – vitamíny se vyloučí močí

 

vitamíny rozpustné v tucích                            

– A, D, E, K

 A  – retinol

– ddd : 1,8 – 2 mg

– zdroj – mrkev, rajčata, mléko, játra

– význam – zajištění vidění

– projevy nedostatku – zhoršení zraku, šeroslepost

 

D   – antirachitický vitamín

– ddd : 0,15 mg

– rybí tuk, vejce , maso

– vytváří se v kůži z UV záření

– podílí se na řízení metabolismu Ca a fosforu v těle

– nedostatek křivice, řídnutí kostí

 

E   –rokoferol

– ddd : 5- 30 mg

– obilné klíčky, maso, mléko

– podporuje činnost pohlavních žláz a správný průběh těhotenství

– nedostatek . poruchy fce pohl. orgánů

 

K – antihemorhagický – protikrvácivý

– ddd: 1 mg

– špenát, kvasnice, zelenina

– tvorba protrombinu

– nedostatek – špatná srážlivost krve→ krvácení do tkání, tělní dutiny

 

vitamíny rozpustné ve vodě    

– B1, B2, B5, B6, kyselina nikotinová (PP), kyselina listová, B12, C, biolin   

 

B    – mléko, kvasnice, obilí, luštěniny

– nedostatek – záněty nervů, křeče svalů, poškození sliznice, bolavé ústní koutky

– nedostatek B1 – beri –beri – zánět nervů

PPniacin , kyselina nikotinová

– vnitřnosti, maso, kvasnice

– nedostatek – záněty kůže, poškození mozku

kyselina listová – zelené části rostlin

– nedostatek – poruchy krvetvorby až chudokrevnost

C  – kyselina askorbová

– citrusové plody , ovoce, zelenina

– podporuje tvorbu protilátek

– nedostatek – únava, snížená imunita, krvácení ( z dásní) , vypadávání zubů → kurděje

 

MINERÁLNÍ LÁTKY

Na, K , Ca, Mg , P

– složky tělních tkání

– ionty prvků Fe, Zn, Cu , I ( štítná žláza)

– příjem z potravy

– důležité v těhotenství nebo v růstu

– toxické – Pb,Hg, Cd

 

VODA

-životně důležitá

– hlavní rozpouštědlo






—————————————————————————

 Stáhnout práci v PDF  Upozornit na chybu

 Učebnice k maturitě  Maturitní kurzy

 Učebnice k VŠ přijímačkám  Kurzy na přijímačky

—————————————————————————

Další podobné materiály na webu: