Otázka: Trávicí soustava
Předmět: Biologie
Přidal(a): Brabencová
Funkce
– přijímání potravy
– mechanické zpracování potravy
– chemický rozklad živin
– zpracování potravy: trávení, vstřebávání, odstraňování
Trávení
chemické štěpení složitých látek obsažených v potravě na látky jednoduché
Vstřebávání
jo to děj, při kterém sliznicí trávicího ústrojí procházejí produkty trávení, vitamíny, minerální látky
Orgány trávicí soustavy
dutina ústní, hltan, jícen, žaludek, tenké a tlusté střevo, konečník
patří k ní také slinné žlázy, játra a slinivka břišní
Řízení činnosti trávicí soustavy
nervové
vyměšování trávicích šťáv zajišťují útrobní nervy
parasympatická vlákna činnost zrychlují
sympatická činnost zpomalují
látkové
specializované buňky ( žaludku a dvanáctníku) vytváří tkáňové hormony – ovlivňují sekraci
Stěna trávicí trubice
4 vrstvy – sliznice, podslizniční vazivo, svalová vrstva a zevní obal
Sliznice
vystýlá vnitřek trávicí trubice
je vlhká a slizká
zamezuje vstupu mikroorganismů
na povrchu je epitel
jedná se o krycí epitel
Podslizniční vazivo
řídké vazivo
je v něm bohatá síť cév a nervů
Svalovina
převážně z hladkého svalstva
posouvání potravy
Vazivový obal
má vzhled tenké lesklé blány
Dutina ústní
příjem potravy
vpředu je ohraničena rty
po stranách je vymezena tvářemi
Rty ( labia)
horní ret je oddělen od tváře a nosu nosortovou rýhou
dolní ret je oddělen od brady bradortovou rýhou
okraje rtů mají narůžovělou barvu, protože zde chybí pigmentace a prosvitají zde kapiláry
Dáseň ( gingivae)
podkladem dásně výběžky horní a dolní čelisti
v dásních jsou zubní lůžka
Tváře ( buccae)
podkladem tvářový sval
na povrchu kryty kůží
zespodu kryty sliznicí
Tvrdé patro ( palatum durum)
uloženo za horními zuby
podkladem jsou kosti patrové a výběžky horní čelisti
napříč jsou uloženy slizniční řasy
odděluje dutinu ústní od dutiny nosní
Měkké patro (palatum mole)
za tvrdým patrem
podkladem svaly a vazivová blána
Patrové mandle
obsahují mízní tkáň – ochrana pře infekcí
lymfatické tkáně – udržují se tam bakterie – při zmnožení bakterií zduří a bolí nás
Jazyk ( eingua)
leží na spodině ústní
svalový pohybový orgán z příčně pruhované svaloviny
zpracování potravy, při tvoření hlásek
je upevněn na jazylce
vzadu – kořen
střední část – tělo jazyka
vepředu – uzdička
ve sliznici jazyka jsou uloženy chuťové pohárky
na jazyku se nachází papily
Zuby ( dens)
uloženy v zubních lůžkách horní a dolní čelisti
tvoří horní a dolní oblouk
soubor zubů= chrup
stavba zubu: korunka, krček, kořen, uvnitř dutina s dření = pulpa
na povrchu korunky je sklovina -nejtvrdší tkáň, obsahuje minerální látky
krček a kořen kryje vrstva zubního cementu
pod sklovinou a cementem se nachází zubovina
uvnitř je zubní dřeň
rozlišení zubů: řezáky – 8, dlouhý kořen
špičáky – 4, nejdelší kořen
třenové zuby – 8,
stoličky – 12
mléčný chrup – u dětí, 20 zubů
trvalý chrup – následuje po mléčném chrupu
skusy: nůžkovitý
klešťovitý
horní předkus – dolní čelist je krátká, dolní řezáky jsou vzadu za zadními
dolní předkus – když dolní čelist vyčnívá dopředu
Slinné žlázy
žláza podjazyková
žláza podčelistní – obě tyto žlázy – vylučují husté sliny, které obsahují hodně hlenovité látky = mucín, mají společný vývod, který ústí pod jazykem
žláza příušní – před ušním boltcem, vylučuje řídkou slinu, která je bohatá na enzym ptyalin
Sliny
voda, anorganické látky
enzym ptyalin ( štěpí škroby na jednodušší cukry), mucín(podmiňuje vazkost slin) bakterie, viry
zvlhčují potravu, usnadňují polykání
rozpouštějí látky obsažené v potravě
Polykání
Hltan
dutý orgán, nahoře širší
dlouhý 15 cm
3 části: nosohltan – nosohltanové mandle
ústní část
hrtanová část hltanu
Jícen
trubicovitý orgán¨
3 části: krční, hrudní, břišní
Žaludek
vakovitý orgán
objem 1,5 litru
vlevo pod bránicí
za žaludkem se nachází levá ledvina a slezina
3 části: česlo – horní část žaludku, ústí sem jícen
tělo
vrátník – zde je svěrač – vrátníkový svěrač
žaludeční šťávy – 21 l denně
– bezbarvá tekutina silné kyselé reakce
– obsahuje pepsin, lipázu, kyselinu chlorovodíkovou
pepsin
žaludeční lipáza – při štěpení emulgovaných tuků
chymozin – sráží mléko a tím je v žaludku zadržuje
kyselina chlorovodíková – aktivuje pepsinogen na pepsin, ničí choroboplodné zárodky
mucin – chrání sliznici pře účinky trávicích enzymů
gastrin – zajišťuje hormonální řízení, zvyšuje sekreci žaludeční šťávy
trávenina – kašovitá
zvracení – obranný reflex, žaludek se vyprázdní
Tenké střevo
dokončuje se v něm trávení, vstřebávají se v něm produkty tráveniny, odvádí nestravitelné látky
měří tři až pět metrů
skládá se v kličky – vyplňují dutinu břišní
sliznice je pokryta epitelem
dvanáctník, lačník, kyčelník
vykonává kývavé a peristaltické pohyby – pomáhají promísení střevního obsahu
trávení začíná ve dvanáctníku – ústí tam vývody slinivky břišní
z jater přichází žluč – hořká žlutohnědá kapalina, neutralizuje kyselou tráveninu, hlavní její součásti jsou žlučová barviva, tuky ( cholesterol), barviva ( bilirubin – z červeného barviva po odloučení železa, biliverdin)
emulgace – trávení tuků, rozptylují se na drobné kapénky
pankreatická šťáva – do dvanáctníku ze slinivky břišní
trypsin – štěpí bílkoviny
pankreatická lipáza – štěpí tuky na glycerol a mastné kyseliny
amyláza – při trávení škrobů,
pankreozymin a sekretin – podílejí se na látkovém řízení
střevní šťáva – vyměšují ji žlázy ve sliznici
erepsin – štěpí nestrávené bílkoviny na aminokyseliny
maltáza, sacharáza, laktáza – štěpí cukry na glukózu
lipáza – tuky na glycerol
mucin – chrání sliznici před poškozením
Tlusté střevo
1,5 metrů dlouhé
slepé střevo s červovitým výběžkem ( appendix)
tračník – tvoří esovitou kličku
konečník
zakončeno řitním otvorem
kývavé pohyby – mísí obsah střeva
peristaltické pohyby – střevní obsah posunují
přítomny kvasné a hnilobné bakterie, vyvolávají kvašení cukrů, hnití nestravitelných bílkovin
Játra
největší žláza těla
červenou barvu, jsou bohatě prokrveny
leží pod bránicí
přepážkou rozděleny na dva nestejné laloky
uprostřed dolní plochy – jaterní jamka – vstupuje tepna jaterní, vrátnicová žíla a vystupuje žlučovod
žíla vrátnicová přivádí krev ze žaludku, sleziny
jaterní buňky – tvoří paprsčité trámce
funkční jednotky jater – jaterní lalůčky
jaterní buňky vytváří žluč
Slinivka břišní
vyplňuje kličku dvanáctníku
žláza s vnější sekrecí – produkuje pankreatickou šťávu
Langerhansovy ostrůvky – vytváří hormon inzulin
Metabilizmus
přeměna látek
2 části: anabolizmus – vytváření složitých organických látek z látek jednoduchých, k jejich syntéze je zapotřebí energie
katabolizmus – štěpení složitých látek na jednoduché, uvolňuje se energie
metabolizmus cukrů
sacharidy
hlavním produktem je glukóza
glykémie – hladina cukru v krvi
inzulin – snižuje glykémii
adrenalin – štěpení glykogenu ve svalech
gkukagon – podporuje štěpení klykogenu
metabolizmus bílkovin
proteiny
hlavní stavební součástka buněk
rozkládány na aminokyseliny a vstřebávány do krve
metabolizmus tuků
lipidy
štěpí se na glycerol a mastné kyseliny
tyroxin – povzbuzuje oxidační děje
metabolizmus vody a solí
voda – rozpouštědlo, transportní funkce, udržování tělesné teploty, vylučování odpadních látek
sodík – váže na sebe vodu
draslík – udržuje osmotický tlak
chlór – udržení osmotického tlaku
fosfor – obsažen v kostech a zubech
hořčík – v kostech a ve svalech
železo – součást hemoglobinu, feritin
jód – důležitý pro tvorbu hormonu štítné žlázy
vápník – pro stavbu kostí
Vitamíny
nedostatek vitamínů = avitaminóza – naprostý nedostatek
částečný nedostatek = hypovitaminóza
A, D, E, K
Bazální metabolizmus
energie, která je spotřebována pouze pro udržení životních funkcí
měří se kalorimetrem
při měření musí být psychický a fyzický klid