Žaludek, tenká střevo, tlusté střevo

somatologie

 

   Otázka: Žaludek, tenká střevo, tlusté střevo

   Předmět: Somatologie

   Přidal(a): Bohdana Oros

 

 

Žaludek

Základní informace

  • do latiny se překládá jako ventriculus, do řečtiny jalo gaster
  • leží pod brániční klenbou
  • má vakovitý tvar
  • předchází mu jícen
  • přechází v tenké střevo

 

Stavba žaludku

  • se skládá z
    • hlavních časti
      • česlo (kardie)
        • úzká část přechodu jícnu v žaludek •
      • fundus (formix)
        • výklenek nahoru proti bránici
      • tělo (corpus) -největší část
      • vrátník (pylorus) -nejužší oddíl
        • právě nim žaludek přechází ve dvanáctník
      • dvou zakřivení
        • malé zakřivení (curvatura minor)
        • velké zakřivení (curvatura major)

 

Funkce žaludku

  • potrava se v žaludku přechodně skladuje a mechanicky a chemicky zpracovává
  • má funkce
    • mechanická funkce
      • je schopen pojmout 1–2 l potravy
      • svalstvo v žaludku se rytmicky stahuje 2 –4krát za minutu
      • potrava se promíchává se žaludeční šťávou
      • promícháním potravy se žaludeční šťávou vzniká trávenina neboli chymus
      • vzniklá trávenina je po malých dávkách vstřikována do duodena
      • nejkratší dobu zůstávají v žaludku cukry, nejdéle tuky
      • tekutiny jen protékají po stěnách žaludku přímo do duodena
    • chemická funkce
      • k chemickému zpracování potravy slouží žaludeční šťáva
      • denně se žaludeční šťávy vytvoří asi 2-3 litry

 

Složení žaludeční šťávy:

  • žaludeční šťáva se skládá z
    • kyselina chlorovodíková HCl
      • zajišťuje nízké pH (asi 1,5)
      • aktivuje pepsin,
      • ničí choroboplodné zárodky
      • nabobtnává vazivo
      • koaguluje bílkoviny k jejich dalšímu zpracování
    • pepsinogeny
      • jsou to enzymy
      • štěpí bílkoviny
    • chymosin
      • nejvíce se vyskytuje u kojenců
      • sráží mléčné bílkoviny
    • mucin
      • hlenovitá část
      • chrání žaludeční sliznici před natrávením
    • vnitřní faktor
      • faktor nezbytný k dalšímu vstřebávání vitamínu B12
      • nebo taky Castleův faktor

 

Trávení základních živin v žaludku

  • bílkoviny (proteiny)
  • největší prací má tělo se zpracováním bílkovin
  • (protože) zpracovaní bílkovin začíná v žaludku a pokračuje až do tlustého střeva
  • zde probíhá trávení bílkovin pomoci
    • kyselina chlorovodíková HCl
      • nabobtnává vazivo masa
      • (a tak) umožňuje působení enzymů na bílkoviny
    • pepsinogeny
      • štěpí bílkoviny na polypeptidy
    • cukry (sacharidy)
      • nic neprobíhá
    • tuky (lipidy)
    • nic neprobíhá

 

Vstřebávaní

  • zde se vstřebává pouze částečně alkohol

 

Tenké střevo

Základní informace

  • do latiny se překládá jako intestinum tenue
  • nejdelší část trávicí trubice
  • mezi žaludkem a tlustým střevem
  • uspořádané do kliček
  • dlouhé 3–5 m
  • na povrchu jsou řasy a klky (plocha klků je asi 40 m2)
  • předchází mu žaludek
  • přechází ve tlusté střevo
  • v typickém případě je velmi dlouhé, ale v průměru užší (tenčí), než střevo tlusté

 

Stavba tenkého střeva:

  • se skládá z
    • dvanáctník (duodenum)
      • první úsek
      • na papile Vateri
      • sem ústí společný vývod žlučových cest a slinivky břišní
    • lačník (jejunum)
      • u mrtvol tento usek trávicí trubice je prázdný
    • kyčelník (ileum)
      • přechod mezi lačníkem a kyčelníkem není přesně ohraničen

 

Střevní šťáva

  • je produkována žlázami ve sliznici střeva
  • enzymy v ní obsažené dokončují štěpení živin
  • (aby mohly být) živiny následně jsou vstřebávány

 

Funkce tenkého střeva

  • vstřebávání látek (aminokyselin, monosacharidů, tuků, minerálů, vitamínů)
  • dochází ke konečné fázi trávení
  • hlavní funkcí tenkého střeva je vstřebávání

 

Trávení základních živin v tenkém střevě

  • bílkoviny (proteiny)
    • nic neprobíhá
  • cukry (sacharidy)
    • v kartáčovém lemu enterocytů štěpí specifické enzymy střevní šťávy, disacharidy na vstřebatelné monosacharidy (glukóza, fruktóza, …)
  • tuky (lipidy)
    • žluč se tvoří emulgaci (rozptýlením) tuků v duodenu (dvanáctníku)
    • v mikroklcích enterocytů probíhá vstřebávání

 

Vstřebávání základních živin v tenkém střevě

  • bílkoviny (proteiny)
    • se vstřebávají téměř výhradně jako aminokyseliny
  • cukry (sacharidy)
    • se vstřebávají téměř výhradně jako monosacharidy
  • tuky (lipidy)
    • tvoří ve střevě spolu se žlučovými kyselinami micely (transportní forma tuků ve střevě)
    • jakmile se micely dostanou k membráně enterocytů, mastné kyseliny a monoglyceridy projdou membránou do buněk, žlučové kyseliny se vracejí do lumen střev
  • živiny vstřebané do krve v tenkém střevě se zpracovávají v játrech

 

 

Tlusté střevo

Základní informace

  • do latiny se překládá jako intestinum crassum
  • konečný oddíl trávicí soustavy
  • dlouhý asi 1,5 m
  • dutý orgán
  • nachází se v dutině břišní
  • na proximální straně je ohraničeno ileocékální chlopní
  • distálně přechází v rektum
  • v tlustém střevě jsou rovněž střevní plyny, tvořené spolykaným vzduchem a kvasnými bakteriemi
  • dochází k zahušťování tráveniny a využití nevstřebaných živin přítomnými bakteriemi

 

Stavba tlustého střeva

  • se skládá z
    • hlavních části
      • slepé střevo (caecum)
        • začátek tlustého střeva
        • ústí sem střevo tenké (kyčelník)
        • odstupuje zde červovitý výběžek (appendix vermiformis)
      • vzestupný tračník (colon ascendens)
      • příčný tračník (colon transversum)
      • sestupný tračník (colon descendens)
      • esovitá klička (colon sigmoideum)
      • konečník (rectum)-konečná část trávicí trubice
        • v ampulovitě rozšířené části se hromadí stolice
      • dvou svěračů
        • vnitřní
          • hladká svalovina
        • zevní
          • příčně pruhovaná svalovina, ovládaná vůlí

 

Funkce tlustého střeva

  • zahušťování chymu
  • vstřebávání vody
  • tvorba stolice
  • jsou zde rovněž kvasné bakterie (hlavně Escherichia colli), které produkují vitamín K a některé vitamíny skupiny B
  • ve sliznici střeva jsou žlázky, které produkují hlen a tím střeva chrání

 

Složení definitivní stolice

  • definitivní stolice se skládá z nestrávených zbytku potravy, žlučových barviv, vody, odloupaných epitelových buněk a mrtvých bakterií





Další podobné materiály na webu: