Trávicí soustava – maturitní otázka z biologie (4)

 

Otázka: Mnohobuněční živočichové

Předmět: Biologie

Přidal(a): t.klodnerova

 

STAVBA A FUNKCE, VÝŽIVA ČLOVĚKA, METABOLISMUS

Trávicí soustava má několik FUNKCÍ:

  • PŘÍJEM POTRAVY
  • TRÁVENÍ = mechanické a chemické zpracování potravy
  • VSTŘEBÁVÁNÍ = resorpce – rozštěpené živiny se dostávají do krve
  • ODSTRAŇOVÁNÍ NESTRÁVENÝCH ZBYTKŮ a nadbytečných látek ven z těla

 

STAVBA TRÁVICÍ TRUBICE

  • má svoji stavbu, liší se v jednotlivých úsecích
  • na povrchu SERÓZNÍ BLÁNA obklopena ŘÍDKÝM VAZIVEM
  • pak vrstva HLADKÉ SVALOVINY – VNĚJŠÍ je podélná, VNITŔNÍ kruhová, cirkulární
  • →má jen 2 vrstvy svalů→zabezpečuje peristaltické pohyby→zaškrcuje se
  • pod svalovinou PODSLIZNIČNÍ VAZIVO – připojuje sliznici ke svalovině, na jeho povrchu SLIZNIČNÍ VAZIVO A SLIZNIČNÍ EPITEL (1 vrstva buněk)
  • v epitelu nebo mimo něj zasahují žlázy – největší žláza jsou játra
  • žlázy produkují trávicí enzymy a žaludeční šťávy
  • vznik žláz: epitel se zanoří dovnitř

 

ŽLÁZY:

  • TRUBICOVITÉ – jednoduché
  • MĚCHÝŘKOVITÁ – složená
  • zaškrtí se → stane se izolovanou od původního epitelu
  • žláza bez vývodu = ENDOKRYNNÍžláza s vnitřní sekrecí
    • nemají vývod → vylučuje svoje látky do krve → do celého těla
  • vylučované produkty:
    • a) SEKRETY– hormony, trávicí štávy – tělo je využívá k metabolismu
    • b) EXKRETY (L)-odpady metabolismu→vylučuje je z těla ven, kapalné
      • když jsou to pevné látky, tak to jsou EXKREMENTY (S)

 

ANATOMIE TRÁVICÍ SOUSTAVY:

1. DUTINA ÚSTNÍ (cavum oris)

  • slouží k příjmu potravy, umožňuje její mechan.zpracování a promísení se slinami
  • v předu je ohraničena RTY (labia oris,řeč, mimika), z boku TVÁŘEMI (podklad jsou žvýkací svaly + sliznice na povrchu a přechází na čelisti jako DÁSEŇ-gingiva)
  • kruhový sval ústní + trubačský sval → způsobí, že dáme rty k sobě
  • od nos. dutiny oddělena patrem – TVRDÉ(s 2 patrovými kostmi), MĚKK (na něm 2krč.mandle)
  • JAZYK (lingua) – svalnatý orgán na spodině dutiny ústní, vzadu fixován k jazylce
    • obrovské množství funkcí, podílí se na mnoha reflexech – sání, polykání. vyměšování slin a žaludečních šťáv, žvýkání, řeč, vnímání tepla, chladu
    • na hřbetní straně jsou papily s chuťovými pohárky
  • ZUBY (dentes) – ukotveny v dásni na horním a dolním oblouku čelistním
    • zuby zasazeny v jamkách v čelisti, na každé stoličce rýha ve tvaru Y
    • KORUNKA (vyčnívající část), KRČEK (zanoŕený do dásně), KOŘEN (zapuštěný v čelisti)
    • povrch zubu je kryt ZUBNÍ SKLOVINOU (email) – nejtvrdší hmota v těle
    • pod ní je ZUBOVINA (dentin) – v ní je DŘEŇ (pulpa) – prochází jí cévy a nervy
    • ZUBNÍ CEMENT – způsobuje, že zuby pérují
    • PARADONT – dáseň v okolí zubů, zanítí se→PARADONTÓZA=zánět dásní
    • rozlišujeme 4 typy zubů: ŘEZÁKY (dentes incisivi), ŠPIČÁKY (d. canini), TŘENOVÝ ZUBY (d. premolares), STOLIČKY (d. morales)
    • ZUBNÍ VZOREC trvalého chrupu (32 zubů):
      • v horní i dolní čelisti jsou 4řezáky, 2 špičáky, 4 třenáky, 6 stoliček
    • MLÉČNÝ CHRUP = dočasný, 20 zubů, do 15 let postupně nahrazen trvalým chrupem
      • nemá třenové zuby a jen 2 stoličky
      • označuje se malými písmeny (trvalý velkými):
    • 3. stolička = ZUB MOUDROSTI-u někoho se neprořízne(pod dásní), nejmenší
    • PORUCHY A NEMOCI CHRUPU:
      • ZUBNÍ KÁMEN-bakteriální leptavý zubní povlak, mineralizován solemi Ca2+
      • ZUBNÍ KAZ – narušeni zuboviny a skloviny bakteriemi,přenos z matky na dítě
      • APLAZIE-mezera – chybí zub→nejčastěji aplazie I2
  • SLINNÉ ŽLÁZY (glandulae salivales)
    • 3 páry velkých žláz: PŘÍUŠNÍ, PODČELISTNÍ, PODJAZYKOVÉ +drobné žlázky
    • produkují sliny (1-1,5 litru/den), zvlhčují a změkčují potravu
    • chem. význam: ENZYM SLINNÁ ANYLÁZA (=PTYALIN)
      • štěpí škrob na oligosacharidy až disacharidy
      • tady (v ústní dutině) začíná trávení živin

 

2. HLTAN (pharynx) -společná část DS a TS

  • nálevkovitá trubice ústící do jícnu
  • 3 oddíly:
    • NOSOHLTAN (nasopharynx),
    • ÚSTNÍ ČÁST HLTANU – křižovatka DS a TS
    • HRTANOVÁ ČÁST HLTANU – je zde epiglotis

 

3. JÍCEN (oesophagus)

  • svalovitá trubice spojující hltan a žaludek
  • peristaltikou posun soust do žaludku (zaškrcování dvou svalů), suché sousto-škytavka

 

4. ŽALUDEK (gaster, ventriculus)

  • vakovitý svalový orgán (objem 2 litry)
  • uložený pod levým lalokem jater
  • fce: shromažďuje přijatou potravu, mechanická, chemická (probíhá trávení)
  • složení:
    • ČESLO (cardia)
      • svěrač – vpouští jednotlivá sousta, která přicházejí peristaltikou z jícnu, na začátku
      • obézní člověk, těhotná-tlačení na žaludek→vchod se tlakem otvírá→pálí žáha
      • otvírá se jen, kdyź přijímá sousto, jinak zavřený
    • ŽALUDEČNÍ KLENBA
    • VLASTNÍ TĚLO ŽALUDKU (corpus)
    • VRÁTNÍK (pylorus)-postupně uvolňuje potravu, aby procházela do dvanáctníku
  • najíme se→žaludek je v klidu, když se plní→po 2h začne vylučovat tráv. žlázy→trávení
  • když se nenajíme, tak vykonává stejné pohyby→zespoda se zaškrcuje od česla k vrátníku
  • po 2h po jídle se uvolňují sacharidy, po 4h bílkoviny, po 6h tuky
  • ve vnitřní sliznici žlázkyŽALUDEČNÍ ŠTÁVA –za 24h se vyloučí 2,5 litru
    • silně kyselá (pH=0,9-1,5), protože obsahuje hodně HCl
    • smísí se s normální potravou→klesne v trávenině pH na 2,4
    • obsahuje: 99% H20, anorg.l(HCl,Na,K+,Ca,Mg2+,Fe3+), org.l-ENZYMY:
      • PEPSINOGEN (PROTEÁZA) – na štěpení bílkovin
        • neaktivní forma→musí se aktivovat pomocí HCl a štěpí bílkoviny na peptidy
      • CHYMOSIN (SIŘIDCOVÝ ENZYM) – dětim, novorozenci, kočovníci hodně
        • v dospělosti moc ne, sráží mléko→tím ho zadržuje a zpomaluje trávení
        • vylučuje se i
          • ŽALUDEČNÍ LIPÁZAštěpení tuků na glycerol a mastné kyseliny
          • VNITŘNÍ FAKTOR – umožňuje vstřebávání vitaminu B12
  • FUNKCE HCL: aktivace pepsinu, ulehčuje trávení masa, chrání před znehodnocením vitaminy
    • B1, B2, C, ničení choroboplodných zárodků, ulehčuje trávení minerálů
  • STŘEVNÍ ŽLÁZA-její složka HLEN (mucin)-tvoří povlak žalud.sliznice→ochrana před samotráv.
    • nakažení – HELICOBATER PYLORI – bakterie způsobující žaludeční vředy u někoho – poruší se ochranná vrstva mucinu a tam způsobuje samotrávení
    • 10-15 minut po jídle začíná peristaltická vlna od česla k vrátníku
    • když jsou tam bakterie→antiperistaltická (vrátník-česlo-jícen-hltan)→vyvolává ZVRACENÍ (obranný reflex, psychické nemoc-bulimie, anorexie
  • ŘÍZENÍ SEKRECE ŽALUDEČNÍ ŠTÁVY:
    • NERVOVÉ – bloudivý nerv (nervus vagus)
      • emoce, deprese, strach=snižuje sekreci, agresivita,zlost=zvyšuje sekreci
    • LÁTKOVÉ tkáňové hormony (gastrin) produkují stěny žaludku a sekretin stěny dvanáctníku a jejich sekreci zvyšuje masové vývary, alkohol, kofein, koření

 

5. TENKÉ STŘEVO (intestinum tenue)

  • 3-5cm dlouhá trubice složená v kličky
  • místo intenzivního trávení a vstřebávání (resorpce)
  • sliznice je zbrázděna KLKY zvětšující resorpční plochu, buňky klků na povrchu mají ještě malé výběžky= MIKROKLKY, 3 oddíly:
    • DVANÁCTNÍK(duodenum)- 1.část,12palců, otáčí se kolem hlavy slinivky,tvar podkovy
      • ústí do něj žlučovod a slinivka břišní
    • LAČNÍK (jejunum) – tvoří horní část kliček tenkého střeva, u mrtvoly prázdny
    • KYČELNÍK (ileum) – tvoří dolní část kliček tenkého střeva
  • hladká svalovina vykonává peristaltické pohyby (posouvá tráveninu) a kývavé (promíchává)
  • trávení v tenkém střevě napomáhá:
    • STŘEVNÍ ŠTÁVA – 1-3L/den, slabě zásaditá (neutralizuje kyselou tráveninu)
      • obsahuje:
        • a) EREPSIN-směs peptidáz, štěpí peptidy na aminokyseliny
        • b) AMYLÁZY-štěpí vyšší sacharidy na nižši (z di→mono)
        • c) LIPÁZY – štepí tuky→mastné kyseliny+glycerol
        • d) PEPTIDÁZY – štěpí bílkoviny na aminokyseliny
      • žlázky produkují hlen pro pohyb obsahu
      • tkáňové hormony-SEKRETIN,PANKREOZIN-stimulují produkci pankreat.žlázy
      • řízení sekrece – mechanicky (trávenina tlačí na stěny střeva), chemicky
    • PANKREATICKÁ ŠTÁVA (→slinivka břišní)– 0,5-1l/den
      • obsahuje:
        • a) enzym TRYPSINOGEN-neaktivní forma→aktivace enterokinázou
          • →změní se na TRYPSIN –stěpení bílkovin na kratší úseky
        • b) AMYLÁZY-štěpí sacharidy, maltóza(pivo), laktóza (mléko)
        • c) LIPÁZY-štěpí kapénky tuků, které tady emulguje žluč
        • d)H20, MINERÁLY – (HCO3- udržuje pH)
    • ŽLUČ – žlutohnědá kapalina (způsobeno žluč.barvivem BILIRUBINEM)
      • obsahuje soli žlučových kyselin napomáhající trávení tuků

 

6. TLUSTÉ STŘEVO (intestinum crassum)

  • asi 1,5m dlouhá trubic, hladká svalovina ve stěně slabá-tvoří se výdutě, klky chybí
  • hromadí se zde nestrávené zbytky potravy a dochází k resorpci vody a minerálů, ne živin
  • do tlustého střeva se neuvolňují žádné enzymy
  • žijí zde symbiotické bakterie – probíhá kvašení a hnití→vzniká vitamin B a K
  • žijí zde i hnilobné bakterie – rozkládají bílkoviny na amoniak…před jejich tox.účinky ochrana
  • obsah: nestrávené zbytky potravy, žlučová barviva, odloupnuté buňky trávicí soustavy
    • SLEPÉ STŘEVO (intestinum caecum)
      • vyústění tenkého střeva, od tenkého střeva odděleno chlopní (proti návratu obsahu)
      • obsahuje červovitý přívěšek –APENDIX – lymf.orgán, fce jako mandle
    • TRAČNÍK (colon) – vzestupný, příčný, sestupný
      • končí esovitou kličkou a ta ústí do:

 

7. KONEČNÍK (rectum)

  • shromažďuje se zde odpad, stolice=zahuštěné nestrávené zbytky
  • 2 svěrače –vnitřní (hladká svalovina-neovládáme), vnější (příčně pruh.,ovládáme vůlí)
  • jeho naplnění vyvolává defekaci (=vyprázdnění)
  • ústí ŘITNÍM OTVOREM ven z těla

 

8. SLINIVKA BŘIŠNÍ (pancreas)

  • protáhlý orgán uložený v ohybu dvanáctníku, její lalůčky produkují pankreatickou žlázu

 

9. JÁTRA (hepar)

  • centrum metabolických přeměň
  • nejteplejší orgán těla = tepelné jádro
  • největší žláza těla (1,5kg) uložená vpravo pod bránicí
  • tvořena pravým a levým lalokem, pro život nezbytné
  • na spodní straně zásobárna žluči – ŽLUČNÍK (protože v játrech vzniká žluč)
  • FCE:
    • a) tvorba žluči v heparocytech (ty tvoří 6hranné jaterní lalůčky)
    • b) přeměna látek vstřebaných střevem
    • c) zásobní – uložení tuků a v nich vitaminy A,D,E,K
    • d) tvorba a uložení glykogenu
    • e) uložení Fe ve formě feritinu
    • f) detoxikace jedů – zneškodňují cizorodé a toxické látky (např. alkohol)
    • g) ukládání minerálních látek
    • h) podíl na srážení krve
    • i) tvorba močoviny

 

NEMOCI TRÁVICÍ SOUSTAVY

  • ZUBNÍ KAZ – porušení zubní hmoty vyvolané bakteriemi, které při nedostatečné zubní hygieně vytvářejí na povrchu zubu vrstvu (plak)
  • VŘEDOVÁ CHOROBAnarušení sliznice žaludku nebo dvanáctníku způsobené ztrátou její odolnosti vůči trávicím šťávám
  • ZÁCPA – obtížné, nepravidelné vyprazdňování tuhé stolice
    • způsobeno nevhodným složením stravy nebo příznakem onemocnění TS,…
  • PRŮJEM –časté vyprazdňování řídké, vodnaté stolice
    • způsobeno nesnášenlivostí některých potravin, infekcí,…
  • APENDICITIDA – zánět červovitého výběžku slepého střeva
  • INFEKČNÍ ŽLOUTENKA (HEPATITIDA) – virový zánět jater
  • CIRHÓZA JATER – závažné, dochází k odumírání jaterní tkáně a jejímu nahrazování vazivem
    • jde o nevratný proces vedoucí ke snížení činnosti jater až úplnému selhání jejich funkce
    • způsobena napŕ. chronickým alkoholismem
  • ŽLUČOVÉ KAMENY – útvary vzniklé krystalizací solí v žlučníku nebo žlučových cestách
  • HEMOROIDY – žilné městky (varixy) – rozšíření síly v oblasti konečníku
    • spojené se zánětem, krvácením

 

PORUCHY VÝŽIVY MOHOU VYVOLAT:

  • PODVÝŽIVU – vzniká nedostatečným přívodem stravy nebo neschopností ji vstřebat, strávit
  • OBEZITA nadbytek tukových zásob v těle, tělo vydává méně energie, než přijme stravou

 

ZÁSADY SPRÁVNÉ VÝŽIVY:

  • složení potravy a stravovací návyky zásadním způsobem ovlivňují zdraví člověka
  • nedodržování pravidel správné výživy má podíl na vzniku onemocnění, dodržování je prevence
    • jíst pravidelně, v menších dávkách, častěji za den, pestrá strava
    • redukovat pří vod tuků
    • zvýšit konzumaci polysacharidů, tzv. celozrnné pečivo, luštěniny
    • udržovat rovnováhu mezi příjmem potravy a energetickým výdejem
    • denně konzumovat čerstvou zeleninu, ovoce
    • dostatečně pít, alespoň 2 litry, v létě až 3 litry denně

 

PŘEMĚNA ŽIVIN (METABOLISMUS):

  • výsadní postavení v metabolismu všech 3 hl. živin (sacharidů, lipidů, bílkovin) má JATERNÍ TKÁŇ
  • v játrech dochází ke štěpení na látky jednodušší (za uvolnění E) nebo k jejich syntéze na látky složitější (za spotřeby E)
  • přeměna látek probíhá neustále ve všech buňkách (některé ukládány do zásoby-tuky, sacharidy) =z- jednoduchých látek se syntetizují látky tělu vlastní=anabolické reakce se spotřebou energie
  • část vstřebaných látek se štěpí na jednodušší – reakce katabolické s uvolněním energie
  • anabolické a katabolické reakce jsou u zdravého člověka v rovnováze
  • látková přeměna je řízena hormonálně a nervově
    • SACHARIDY – ve střevě štěpeny až na MONOSACHARIDY
      • klíčovou sloučeninou metabolismu sacharidů je GLUKÓZA (nejpohotovější zdroj E)
      • nadbytečná glukoza se v játrech přeměňuje na GLYKOGEN (v případě potřeby rozpad na glu)
      • energie z glukózy je v buňkách uvolněna biologickou oxidací, zahrnuje anaerobní glykolýzu a na ni navazující Krebsův cyklus a dýchací řetězec
      • konečný produkt oxidace glukózy: CO2,H20,energie
      • jejich podíl na potravě je asi 50%, pŕijímán ve formě polysacharidů (brambory, rýže,..)
    • LIPIDY (tuky)-vedle sacharidů významný zdroj E a stavební složkou buněčných membrán
      • metabolismus úzce souvisí s metabolismem sacharidů
      • součástí potravy jsou hl. ve formě TRIACYLGLYCEROLŮ, které se ve střevě štěpí na GLYCEROL A VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY, které jsou dále odbourávány a stávají se zdrojem E
      • přebytečný tuk se v těle ukládá do zásoby
    • BÍLKOVINY – ve střevě jsou štěpeny na AMINOKYSELINY, které jsou dále využívany především k syntéze nových bílkovin, mohou sloužit i jako zdroj energie
      • neukládají se do zásoby
  • kromě sacharidů, lipidů a bílkovin musí strava osahovat také:
    • vodu – zdroj vodíku a kyslíku, rozpouštědlo, udržování stálého pH
    • minerální látky –nejsou zdroj E, součást buněk a tělních tekutin-udržují stálost prostŕedí
      • podílejí se na stavbě kostí a zubů
    • vitaminy – nezbytná složka potravy, nejsou zdroj E
      • nedostatek potřebného množství je příčinou HYPOVITAMINÓZY
      • nadbytek může být příčinou HYPERVITAMINÓZY
      • úplný nedostatek určitého vitamínu označujeme AVITAMINÓZA
  • BAZÁLNÍ METABOLISMUS = látková přeměna potřebná jen k udržení života, a to při úplném tělesném a duševním klidu


Další podobné materiály na webu:

💾 Stáhnout materiál   🎓 Online kurzy