Otázka: Mnohobuněční živočichové
Předmět: Biologie
Přidal(a): t.klodnerova
STAVBA A FUNKCE, VÝŽIVA ČLOVĚKA, METABOLISMUS
Trávicí soustava má několik FUNKCÍ:
- PŘÍJEM POTRAVY
- TRÁVENÍ = mechanické a chemické zpracování potravy
- VSTŘEBÁVÁNÍ = resorpce – rozštěpené živiny se dostávají do krve
- ODSTRAŇOVÁNÍ NESTRÁVENÝCH ZBYTKŮ a nadbytečných látek ven z těla
STAVBA TRÁVICÍ TRUBICE
- má svoji stavbu, liší se v jednotlivých úsecích
- na povrchu SERÓZNÍ BLÁNA obklopena ŘÍDKÝM VAZIVEM
- pak vrstva HLADKÉ SVALOVINY – VNĚJŠÍ je podélná, VNITŔNÍ kruhová, cirkulární
- →má jen 2 vrstvy svalů → zabezpečuje peristaltické pohyby → zaškrcuje se
- pod svalovinou PODSLIZNIČNÍ VAZIVO – připojuje sliznici ke svalovině, na jeho povrchu SLIZNIČNÍ VAZIVO A SLIZNIČNÍ EPITEL (1 vrstva buněk)
- v epitelu nebo mimo něj zasahují žlázy – největší žláza jsou játra
- žlázy produkují trávicí enzymy a žaludeční šťávy
- vznik žláz: epitel se zanoří dovnitř
ŽLÁZY:
- TRUBICOVITÉ – jednoduché
- MĚCHÝŘKOVITÁ – složená
- zaškrtí se → stane se izolovanou od původního epitelu
- žláza bez vývodu = ENDOKRYNNÍ – žláza s vnitřní sekrecí
- nemají vývod → vylučuje svoje látky do krve → do celého těla
- vylučované produkty:
- a) SEKRETY– hormony, trávicí šťávy – tělo je využívá k metabolismu
- b) EXKRETY (L)-odpady metabolismu → vylučuje je z těla ven, kapalné
- když jsou to pevné látky, tak to jsou EXKREMENTY (S)
ANATOMIE TRÁVICÍ SOUSTAVY
1. DUTINA ÚSTNÍ (cavum oris)
- slouží k příjmu potravy, umožňuje její mechan. zpracování a promísení se slinami
- v předu je ohraničena RTY (labia oris, řeč, mimika), z boku TVÁŘEMI (podklad jsou žvýkací svaly + sliznice na povrchu a přechází na čelisti jako DÁSEŇ – gingiva)
- kruhový sval ústní + trubačský sval → způsobí, že dáme rty k sobě
- od nos. dutiny oddělena patrem – TVRDÉ(s 2 patrovými kostmi), MĚKK (na něm 2krč.mandle)
- JAZYK (lingua) – svalnatý orgán na spodině dutiny ústní, vzadu fixován k jazylce
- obrovské množství funkcí, podílí se na mnoha reflexech – sání, polykání. vyměšování slin a žaludečních šťáv, žvýkání, řeč, vnímání tepla, chladu
- na hřbetní straně jsou papily s chuťovými pohárky
- ZUBY (dentes) – ukotveny v dásni na horním a dolním oblouku čelistním
- zuby zasazeny v jamkách v čelisti, na každé stoličce rýha ve tvaru Y
- KORUNKA (vyčnívající část), KRČEK (zanořený do dásně), KOŘEN (zapuštěný v čelisti)
- povrch zubu je kryt ZUBNÍ SKLOVINOU (email) – nejtvrdší hmota v těle
- pod ní je ZUBOVINA (dentin) – v ní je DŘEŇ (pulpa) – prochází jí cévy a nervy
- ZUBNÍ CEMENT – způsobuje, že zuby pérují
- PARADONT – dáseň v okolí zubů, zanítí se → PARADONTÓZA=zánět dásní
- rozlišujeme 4 typy zubů: ŘEZÁKY (dentes incisivi), ŠPIČÁKY (d. canini), TŘENOVÝ ZUBY (d. premolares), STOLIČKY (d. morales)
- ZUBNÍ VZOREC trvalého chrupu (32 zubů):
- v horní i dolní čelisti jsou 4řezáky, 2 špičáky, 4 třenáky, 6 stoliček
- MLÉČNÝ CHRUP = dočasný, 20 zubů, do 15 let postupně nahrazen trvalým chrupem
- nemá třenové zuby a jen 2 stoličky
- označuje se malými písmeny (trvalý velkými):
- 3. stolička = ZUB MOUDROSTI-u někoho se neprořízne(pod dásní), nejmenší
- PORUCHY A NEMOCI CHRUPU:
- ZUBNÍ KÁMEN-bakteriální leptavý zubní povlak, mineralizován solemi Ca2+
- ZUBNÍ KAZ – narušeni zuboviny a skloviny bakteriemi, přenos z matky na dítě
- APLAZIE-mezera – chybí zub → nejčastěji aplazie I2
- SLINNÉ ŽLÁZY (glandulae salivales)
- 3 páry velkých žláz: PŘÍUŠNÍ, PODČELISTNÍ, PODJAZYKOVÉ +drobné žlázky
- produkují sliny (1-1,5 litru/den), zvlhčují a změkčují potravu
- chem. význam: ENZYM SLINNÁ ANYLÁZA (=PTYALIN)
- štěpí škrob na oligosacharidy až disacharidy
- tady (v ústní dutině) začíná trávení živin
2. HLTAN (pharynx) -společná část DS a TS
- nálevkovitá trubice ústící do jícnu
- 3 oddíly:
- NOSOHLTAN (nasopharynx),
- ÚSTNÍ ČÁST HLTANU – křižovatka DS a TS
- HRTANOVÁ ČÁST HLTANU – je zde epiglotis
3. JÍCEN (oesophagus)
- svalovitá trubice spojující hltan a žaludek
- peristaltikou posun soust do žaludku (zaškrcování dvou svalů), suché sousto-škytavka
4. ŽALUDEK (gaster, ventriculus)
- vakovitý svalový orgán (objem 2 litry)
- uložený pod levým lalokem jater
- fce: shromažďuje přijatou potravu, mechanická, chemická (probíhá trávení)
- složení:
- ČESLO (cardia)
- svěrač – vpouští jednotlivá sousta, která přicházejí peristaltikou z jícnu, na začátku
- obézní člověk, těhotná – tlačení na žaludek → vchod se tlakem otvírá → pálí žáha
- otvírá se jen, když přijímá sousto, jinak zavřený
- ŽALUDEČNÍ KLENBA
- VLASTNÍ TĚLO ŽALUDKU (corpus)
- VRÁTNÍK (pylorus)-postupně uvolňuje potravu, aby procházela do dvanáctníku
- ČESLO (cardia)
- najíme se → žaludek je v klidu, když se plní → po 2h začne vylučovat tráv. žlázy → trávení
- když se nenajíme, tak vykonává stejné pohyby → zespoda se zaškrcuje od česla k vrátníku
- po 2h po jídle se uvolňují sacharidy, po 4h bílkoviny, po 6h tuky
- ve vnitřní sliznici žlázky → ŽALUDEČNÍ ŠTÁVA –za 24h se vyloučí 2,5 litru
- silně kyselá (pH=0,9-1,5), protože obsahuje hodně HCl
- smísí se s normální potravou → klesne v trávenině pH na 2,4
- obsahuje: 99% H20, anorg.l(HCl,Na,K+,Ca,Mg2+,Fe3+), org.l – ENZYMY:
- PEPSINOGEN (PROTEÁZA) – na štěpení bílkovin
- neaktivní forma → musí se aktivovat pomocí HCl a štěpí bílkoviny na peptidy
- CHYMOSIN (SIŘIDCOVÝ ENZYM) – děti, novorozenci, kočovníci hodně
- v dospělosti moc ne, sráží mléko → tím ho zadržuje a zpomaluje trávení
- vylučuje se i
- ŽALUDEČNÍ LIPÁZA – štěpení tuků na glycerol a mastné kyseliny
- VNITŘNÍ FAKTOR – umožňuje vstřebávání vitaminu B12
- PEPSINOGEN (PROTEÁZA) – na štěpení bílkovin
- FUNKCE HCL: aktivace pepsinu, ulehčuje trávení masa, chrání před znehodnocením vitaminy
- B1, B2, C, ničení choroboplodných zárodků, ulehčuje trávení minerálů
- STŘEVNÍ ŽLÁZA-její složka HLEN (mucin)-tvoří povlak žalud. sliznice → ochrana před samotráv.
- nakažení – HELICOBATER PYLORI – bakterie způsobující žaludeční vředy u někoho – poruší se ochranná vrstva mucinu a tam způsobuje samotrávení
- 10-15 minut po jídle začíná peristaltická vlna od česla k vrátníku
- když jsou tam bakterie → antiperistaltická (vrátník-česlo-jícen-hltan)→vyvolává ZVRACENÍ (obranný reflex, psychické nemoc-bulimie, anorexie
- ŘÍZENÍ SEKRECE ŽALUDEČNÍ ŠTÁVY:
- NERVOVÉ – bloudivý nerv (nervus vagus)
- emoce, deprese, strach=snižuje sekreci, agresivita, zlost=zvyšuje sekreci
- LÁTKOVÉ – tkáňové hormony (gastrin) produkují stěny žaludku a sekretin stěny dvanáctníku a jejich sekreci zvyšuje masové vývary, alkohol, kofein, koření
- NERVOVÉ – bloudivý nerv (nervus vagus)
5. TENKÉ STŘEVO (intestinum tenue)
- 3-5cm dlouhá trubice složená v kličky
- místo intenzivního trávení a vstřebávání (resorpce)
- sliznice je zbrázděna KLKY zvětšující resorpční plochu, buňky klků na povrchu mají ještě malé výběžky= MIKROKLKY, 3 oddíly:
- DVANÁCTNÍK(duodenum)- 1.část,12palců, otáčí se kolem hlavy slinivky, tvar podkovy
- ústí do něj žlučovod a slinivka břišní
- LAČNÍK (jejunum) – tvoří horní část kliček tenkého střeva, u mrtvoly prázdny
- KYČELNÍK (ileum) – tvoří dolní část kliček tenkého střeva
- DVANÁCTNÍK(duodenum)- 1.část,12palců, otáčí se kolem hlavy slinivky, tvar podkovy
- hladká svalovina vykonává peristaltické pohyby (posouvá tráveninu) a kývavé (promíchává)
- trávení v tenkém střevě napomáhá:
- STŘEVNÍ ŠTÁVA – 1-3L/den, slabě zásaditá (neutralizuje kyselou tráveninu)
- obsahuje:
- a) EREPSIN-směs peptidáz, štěpí peptidy na aminokyseliny
- b) AMYLÁZY-štěpí vyšší sacharidy na nižší (z di→mono)
- c) LIPÁZY – štepí tuky → mastné kyseliny+glycerol
- d) PEPTIDÁZY – štěpí bílkoviny na aminokyseliny
- žlázky produkují hlen pro pohyb obsahu
- tkáňové hormony-SEKRETIN,PANKREOZIN-stimulují produkci pankreat. žlázy
- řízení sekrece – mechanicky (trávenina tlačí na stěny střeva), chemicky
- obsahuje:
- PANKREATICKÁ ŠTÁVA (→slinivka břišní)– 0,5-1l/den
- obsahuje:
- a) enzym TRYPSINOGEN-neaktivní forma → aktivace enterokinázou
- →změní se na TRYPSIN – štěpení bílkovin na kratší úseky
- b) AMYLÁZY-štěpí sacharidy, maltóza(pivo), laktóza (mléko)
- c) LIPÁZY-štěpí kapénky tuků, které tady emulguje žluč
- d)H20, MINERÁLY – (HCO3- udržuje pH)
- a) enzym TRYPSINOGEN-neaktivní forma → aktivace enterokinázou
- obsahuje:
- ŽLUČ – žlutohnědá kapalina (způsobeno žluč. barvivem BILIRUBINEM)
- obsahuje soli žlučových kyselin napomáhající trávení tuků
- STŘEVNÍ ŠTÁVA – 1-3L/den, slabě zásaditá (neutralizuje kyselou tráveninu)
6. TLUSTÉ STŘEVO (intestinum crassum)
- asi 1,5m dlouhá trubic, hladká svalovina ve stěně slabá – tvoří se výdutě, klky chybí
- hromadí se zde nestrávené zbytky potravy a dochází k resorpci vody a minerálů, ne živin
- do tlustého střeva se neuvolňují žádné enzymy
- žijí zde symbiotické bakterie – probíhá kvašení a hnití → vzniká vitamin B a K
- žijí zde i hnilobné bakterie – rozkládají bílkoviny na amoniak…před jejich tox. účinky ochrana
- obsah: nestrávené zbytky potravy, žlučová barviva, odloupnuté buňky trávicí soustavy
- SLEPÉ STŘEVO (intestinum caecum)
- vyústění tenkého střeva, od tenkého střeva odděleno chlopní (proti návratu obsahu)
- obsahuje červovitý přívěšek –APENDIX – lymf. orgán, fce jako mandle
- TRAČNÍK (colon) – vzestupný, příčný, sestupný
- končí esovitou kličkou a ta ústí do:
- SLEPÉ STŘEVO (intestinum caecum)
7. KONEČNÍK (rectum)
- shromažďuje se zde odpad, stolice=zahuštěné nestrávené zbytky
- 2 svěrače –vnitřní (hladká svalovina-neovládáme), vnější (příčně pruh., ovládáme vůlí)
- jeho naplnění vyvolává defekaci (=vyprázdnění)
- ústí ŘITNÍM OTVOREM ven z těla
8. SLINIVKA BŘIŠNÍ (pancreas)
- protáhlý orgán uložený v ohybu dvanáctníku, její lalůčky produkují pankreatickou žlázu
9. JÁTRA (hepar)
- centrum metabolických přeměň
- nejteplejší orgán těla = tepelné jádro
- největší žláza těla (1,5kg) uložená vpravo pod bránicí
- tvořena pravým a levým lalokem, pro život nezbytné
- na spodní straně zásobárna žluči – ŽLUČNÍK (protože v játrech vzniká žluč)
- FCE:
- a) tvorba žluči v heparocytech (ty tvoří 6hranné jaterní lalůčky)
- b) přeměna látek vstřebaných střevem
- c) zásobní – uložení tuků a v nich vitaminy A,D,E,K
- d) tvorba a uložení glykogenu
- e) uložení Fe ve formě feritinu
- f) detoxikace jedů – zneškodňují cizorodé a toxické látky (např. alkohol)
- g) ukládání minerálních látek
- h) podíl na srážení krve
- i) tvorba močoviny
NEMOCI TRÁVICÍ SOUSTAVY
- ZUBNÍ KAZ – porušení zubní hmoty vyvolané bakteriemi, které při nedostatečné zubní hygieně vytvářejí na povrchu zubu vrstvu (plak)
- VŘEDOVÁ CHOROBA – narušení sliznice žaludku nebo dvanáctníku způsobené ztrátou její odolnosti vůči trávicím šťávám
- ZÁCPA – obtížné, nepravidelné vyprazdňování tuhé stolice
- způsobeno nevhodným složením stravy nebo příznakem onemocnění TS,…
- PRŮJEM –časté vyprazdňování řídké, vodnaté stolice
- způsobeno nesnášenlivostí některých potravin, infekcí,…
- APENDICITIDA – zánět červovitého výběžku slepého střeva
- INFEKČNÍ ŽLOUTENKA (HEPATITIDA) – virový zánět jater
- CIRHÓZA JATER – závažné, dochází k odumírání jaterní tkáně a jejímu nahrazování vazivem
- jde o nevratný proces vedoucí ke snížení činnosti jater až úplnému selhání jejich funkce
- způsobena např. chronickým alkoholismem
- ŽLUČOVÉ KAMENY – útvary vzniklé krystalizací solí v žlučníku nebo žlučových cestách
- HEMOROIDY – žilné městky (varixy) – rozšíření síly v oblasti konečníku
- spojené se zánětem, krvácením
PORUCHY VÝŽIVY MOHOU VYVOLAT:
- PODVÝŽIVU – vzniká nedostatečným přívodem stravy nebo neschopností ji vstřebat, strávit
- OBEZITA – nadbytek tukových zásob v těle, tělo vydává méně energie, než přijme stravou
ZÁSADY SPRÁVNÉ VÝŽIVY
- složení potravy a stravovací návyky zásadním způsobem ovlivňují zdraví člověka
- nedodržování pravidel správné výživy má podíl na vzniku onemocnění, dodržování je prevence
- jíst pravidelně, v menších dávkách, častěji za den, pestrá strava
- redukovat pří vod tuků
- zvýšit konzumaci polysacharidů, tzv. celozrnné pečivo, luštěniny
- udržovat rovnováhu mezi příjmem potravy a energetickým výdejem
- denně konzumovat čerstvou zeleninu, ovoce
- dostatečně pít, alespoň 2 litry, v létě až 3 litry denně
PŘEMĚNA ŽIVIN (METABOLISMUS)
- výsadní postavení v metabolismu všech 3 hl. živin (sacharidů, lipidů, bílkovin) má JATERNÍ TKÁŇ
- v játrech dochází ke štěpení na látky jednodušší (za uvolnění E) nebo k jejich syntéze na látky složitější (za spotřeby E)
- přeměna látek probíhá neustále ve všech buňkách (některé ukládány do zásoby-tuky, sacharidy) =z- jednoduchých látek se syntetizují látky tělu vlastní=anabolické reakce se spotřebou energie
- část vstřebaných látek se štěpí na jednodušší – reakce katabolické s uvolněním energie
- anabolické a katabolické reakce jsou u zdravého člověka v rovnováze
- látková přeměna je řízena hormonálně a nervově
- SACHARIDY – ve střevě štěpeny až na MONOSACHARIDY
- klíčovou sloučeninou metabolismu sacharidů je GLUKÓZA (nejpohotovější zdroj E)
- nadbytečná glukóza se v játrech přeměňuje na GLYKOGEN (v případě potřeby rozpad na glu)
- energie z glukózy je v buňkách uvolněna biologickou oxidací, zahrnuje anaerobní glykolýzu a na ni navazující Krebsův cyklus a dýchací řetězec
- konečný produkt oxidace glukózy: CO2,H20,energie
- jejich podíl na potravě je asi 50%, přejímán ve formě polysacharidů (brambory, rýže,..)
- LIPIDY (tuky)-vedle sacharidů významný zdroj E a stavební složkou buněčných membrán
- metabolismus úzce souvisí s metabolismem sacharidů
- součástí potravy jsou hl. ve formě TRIACYLGLYCEROLŮ, které se ve střevě štěpí na GLYCEROL A VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY, které jsou dále odbourávány a stávají se zdrojem E
- přebytečný tuk se v těle ukládá do zásoby
- BÍLKOVINY – ve střevě jsou štěpeny na AMINOKYSELINY, které jsou dále využívány především k syntéze nových bílkovin, mohou sloužit i jako zdroj energie
- neukládají se do zásoby
- SACHARIDY – ve střevě štěpeny až na MONOSACHARIDY
- kromě sacharidů, lipidů a bílkovin musí strava osahovat také:
- vodu – zdroj vodíku a kyslíku, rozpouštědlo, udržování stálého pH
- minerální látky –nejsou zdroj E, součást buněk a tělních tekutin-udržují stálost prostředí
- podílejí se na stavbě kostí a zubů
- vitaminy – nezbytná složka potravy, nejsou zdroj E
- nedostatek potřebného množství je příčinou HYPOVITAMINÓZY
- nadbytek může být příčinou HYPERVITAMINÓZY
- úplný nedostatek určitého vitamínu označujeme AVITAMINÓZA
- BAZÁLNÍ METABOLISMUS = látková přeměna potřebná jen k udržení života, a to při úplném tělesném a duševním klidu