Otázka: Mnohobuněční živočichové
Předmět: Biologie
Přidal(a): t.klodnerova
STAVBA A FUNKCE, VÝŽIVA ČLOVĚKA, METABOLISMUS
-trávicí soustava má několik FUNKCÍ:
- PŘÍJEM POTRAVY
- TRÁVENÍ = mechanické a chemické zpracování potravy
- VSTŘEBÁVÁNÍ = resorpce – rozštěpené živiny se dostávají do krve
- ODSTRAŇOVÁNÍ NESTRÁVENÝCH ZBYTKŮ a nadbytečných látek ven z těla
STAVBA TRÁVICÍ TRUBICE
-má svoji stavbu, liší se v jednotlivých úsecích
-na povrchu SERÓZNÍ BLÁNA obklopena ŘÍDKÝM VAZIVEM
-pak vrstva HLADKÉ SVALOVINY – VNĚJŠÍ je podélná, VNITŔNÍ kruhová, cirkulární
→má jen 2 vrstvy svalů→zabezpečuje peristaltické pohyby→zaškrcuje se
-pod svalovinou PODSLIZNIČNÍ VAZIVO – připojuje sliznici ke svalovině, na jeho povrchu SLIZNIČNÍ VAZIVO A SLIZNIČNÍ EPITEL (1 vrstva buněk)
-v epitelu nebo mimo něj zasahují žlázy – největší žláza jsou játra
-žlázy produkují trávicí enzymy a žaludeční šťávy
-vznik žláz: epitel se zanoří dovnitř
ŽLÁZY:
- TRUBICOVITÉ – jednoduché
- MĚCHÝŘKOVITÁ – složená
-zaškrtí se→stane se izolovanou od původního epitelu
-žláza bez vývodu = ENDOKRYNNÍ – žláza s vnitřní sekrecí
-nemají vývod→vylučuje svoje látky do krve→do celého těla
-vylučované produkty:
a) SEKRETY– hormony, trávicí štávy – tělo je využívá k metabolismu
b) EXKRETY (L)-odpady metabolismu→vylučuje je z těla ven, kapalné
-když jsou to pevné látky, tak to jsou EXKREMENTY (S)
ANATOMIE TRÁVICÍ SOUSTAVY:
- DUTINA ÚSTNÍ (cavum oris)
-slouží k příjmu potravy, umožňuje její mechan.zpracování a promísení se slinami
-v předu je ohraničena RTY (labia oris,řeč, mimika), z boku TVÁŘEMI (podklad jsou žvýkací svaly + sliznice na povrchu a přechází na čelisti jako DÁSEŇ-gingiva)
-kruhový sval ústní+trubačský sval→způsobí, že dáme rty k sobě
-od nos. dutiny oddělena patrem-TVRDÉ(s 2 patrovými kostmi),MĚKKÉ (na něm 2krč.mandle)
- JAZYK (lingua) – svalnatý orgán na spodině dutiny ústní, vzadu fixován k jazylce
-obrovské množství funkcí, podílí se na mnoha reflexech – sání, polykání. vyměšování slin a žaludečních šťáv, žvýkání, řeč, vnímání tepla, chladu
-na hřbetní straně jsou papily s chuťovými pohárky
- ZUBY (dentes) – ukotveny v dásni na horním a dolním oblouku čelistním
-zuby zasazeny v jamkách v čelisti, na každé stoličce rýha ve tvaru Y
–KORUNKA (vyčnívající část), KRČEK (zanoŕený do dásně), KOŘEN (zapuštěný v čelisti)
-povrch zubu je kryt ZUBNÍ SKLOVINOU (email) – nejtvrdší hmota v těle
-pod ní je ZUBOVINA (dentin) – v ní je DŘEŇ (pulpa) – prochází jí cévy a nervy
–ZUBNÍ CEMENT – způsobuje, že zuby pérují
-PARADONT – dáseň v okolí zubů, zanítí se→PARADONTÓZA=zánět dásní
-rozlišujeme 4 typy zubů: ŘEZÁKY (dentes incisivi), ŠPIČÁKY (d. canini), TŘENOVÝ ZUBY (d. premolares), STOLIČKY (d. morales)
-ZUBNÍ VZOREC trvalého chrupu (32 zubů):
-v horní i dolní čelisti jsou 4řezáky, 2 špičáky, 4 třenáky, 6 stoliček
-MLÉČNÝ CHRUP = dočasný, 20 zubů, do 15 let postupně nahrazen trvalým chrupem
–nemá třenové zuby a jen 2 stoličky
-označuje se malými písmeny (trvalý velkými):
-3. stolička = ZUB MOUDROSTI-u někoho se neprořízne(pod dásní), nejmenší
-PORUCHY A NEMOCI CHRUPU:
-ZUBNÍ KÁMEN-bakteriální leptavý zubní povlak, mineralizován solemi Ca2+
–ZUBNÍ KAZ – narušeni zuboviny a skloviny bakteriemi,přenos z matky na dítě
-APLAZIE-mezera – chybí zub→nejčastěji aplazie I2
- SLINNÉ ŽLÁZY (glandulae salivales)
-3 páry velkých žláz: PŘÍUŠNÍ, PODČELISTNÍ, PODJAZYKOVÉ +drobné žlázky
-produkují sliny (1-1,5 litru/den), zvlhčují a změkčují potravu
-chem.význam: ENZYM SLINNÁ ANYLÁZA (=PTYALIN)
-štěpí škrob na oligosacharidy až disacharidy
-tady (v ústní dutině) začíná trávení živin
- HLTAN (pharynx) -společná část DS a TS
-nálevkovitá trubice ústící do jícnu
-3 oddíly: NOSOHLTAN (nasopharynx),
-ÚSTNÍ ČÁST HLTANU – křižovatka DS a TS
-HRTANOVÁ ČÁST HLTANU – je zde epiglotis
- JÍCEN (oesophagus)
-svalovitá trubice spojující hltan a žaludek
–peristaltikou posun soust do žaludku (zaškrcování dvou svalů), suché sousto-škytavka
- ŽALUDEK (gaster, ventriculus)
-vakovitý svalový orgán (objem 2 litry)
-uložený pod levým lalokem jater
-fce: shromažďuje přijatou potravu, mechanická, chemická (probíhá trávení)
-složení:
- ČESLO (cardia)
–svěrač – vpouští jednotlivá sousta, která přicházejí peristaltikou z jícnu, na začátku
-obézní člověk, těhotná-tlačení na žaludek→vchod se tlakem otvírá→pálí žáha
-otvírá se jen, kdyź přijímá sousto, jinak zavřený
- ŽALUDEČNÍ KLENBA
- VLASTNÍ TĚLO ŽALUDKU (corpus)
- VRÁTNÍK (pylorus)-postupně uvolňuje potravu, aby procházela do dvanáctníku
-najíme se→žaludek je v klidu, když se plní→po 2h začne vylučovat tráv. žlázy→trávení
-když se nenajíme, tak vykonává stejné pohyby→zespoda se zaškrcuje od česla k vrátníku
-po 2h po jídle se uvolňují sacharidy, po 4h bílkoviny, po 6h tuky
-ve vnitřní sliznici žlázky→ŽALUDEČNÍ ŠTÁVA –za 24h se vyloučí 2,5 litru
-silně kyselá (pH=0,9-1,5), protože obsahuje hodně HCl
-smísí se s normální potravou→klesne v trávenině pH na 2,4
-obsahuje: 99% H20, anorg.l(HCl,Na,K+,Ca,Mg2+,Fe3+), org.l-ENZYMY:
- PEPSINOGEN (PROTEÁZA) – na štěpení bílkovin
-neaktivní forma→musí se aktivovat pomocí HCl a štěpí bílkoviny na peptidy
- CHYMOSIN (SIŘIDCOVÝ ENZYM) – dětim, novorozenci, kočovníci hodně
-v dospělosti moc ne, sráží mléko→tím ho zadržuje a zpomaluje trávení
-vylučuje se i ŽALUDEČNÍ LIPÁZA – štěpení tuků na glycerol a mastné kyseliny
VNITŘNÍ FAKTOR – umožňuje vstřebávání vitaminu B12
–FUNKCE HCL: aktivace pepsinu, ulehčuje trávení masa, chrání před znehodnocením vitaminy
B1, B2, C, ničení choroboplodných zárodků, ulehčuje trávení minerálů
-STŘEVNÍ ŽLÁZA-její složka HLEN (mucin)-tvoří povlak žalud.sliznice→ochrana před samotráv.
-nakažení – HELICOBATER PYLORI – bakterie způsobující žaludeční vředy u někoho – poruší
se ochranná vrstva mucinu a tam způsobuje samotrávení
-10-15 minut po jídle začíná peristaltická vlna od česla k vrátníku
-když jsou tam bakterie→antiperistaltická (vrátník-česlo-jícen-hltan)→vyvolává ZVRACENÍ (obranný reflex, psychické nemoc-bulimie, anorexie)
-ŘÍZENÍ SEKRECE ŽALUDEČNÍ ŠTÁVY:
- NERVOVÉ – bloudivý nerv (nervus vagus)
-emoce, deprese, strach=snižuje sekreci, agresivita,zlost=zvyšuje sekreci
- LÁTKOVÉ – tkáňové hormony (gastrin) produkují stěny žaludku a sekretin stěny dvanáctníku a jejich sekreci zvyšuje masové vývary, alkohol, kofein, koření
- TENKÉ STŘEVO (intestinum tenue)
-3-5cm dlouhá trubice složená v kličky
-místo intenzivního trávení a vstřebávání (resorpce)
-sliznice je zbrázděna KLKY zvětšující resorpční plochu, buňky klků na povrchu mají ještě malé výběžky= MIKROKLKY, 3 oddíly:
- DVANÁCTNÍK(duodenum)- 1.část,12palců, otáčí se kolem hlavy slinivky,tvar podkovy
-ústí do něj žlučovod a slinivka břišní
- LAČNÍK (jejunum) – tvoří horní část kliček tenkého střeva, u mrtvoly prázdny
- KYČELNÍK (ileum) – tvoří dolní část kliček tenkého střeva
-hladká svalovina vykonává peristaltické pohyby (posouvá tráveninu) a kývavé (promíchává)
-trávení v tenkém střevě napomáhá:
-STŘEVNÍ ŠTÁVA – 1-3L/den, slabě zásaditá (neutralizuje kyselou tráveninu)
–obsahuje:
a) EREPSIN-směs peptidáz, štěpí peptidy na aminokyseliny
b) AMYLÁZY-štěpí vyšší sacharidy na nižši (z di→mono)
c) LIPÁZY – štepí tuky→mastné kyseliny+glycerol
d) PEPTIDÁZY – štěpí bílkoviny na aminokyseliny
-žlázky produkují hlen pro pohyb obsahu
-tkáňové hormony-SEKRETIN,PANKREOZIN-stimulují produkci pankreat.žlázy
-řízení sekrece – mechanicky (trávenina tlačí na stěny střeva), chemicky
-PANKREATICKÁ ŠTÁVA (→slinivka břišní)– 0,5-1l/den
–obsahuje:
a) enzym TRYPSINOGEN-neaktivní forma→aktivace enterokinázou
→změní se na TRYPSIN –stěpení bílkovin na kratší úseky
b) AMYLÁZY-štěpí sacharidy, maltóza(pivo), laktóza (mléko)
c) LIPÁZY-štěpí kapénky tuků, které tady emulguje žluč
d)H20, MINERÁLY – (HCO3- udržuje pH)
-ŽLUČ – žlutohnědá kapalina (způsobeno žluč.barvivem BILIRUBINEM)
-obsahuje soli žlučových kyselin napomáhající trávení tuků
- TLUSTÉ STŘEVO (intestinum crassum)
-asi 1,5m dlouhá trubic, hladká svalovina ve stěně slabá-tvoří se výdutě, klky chybí
-hromadí se zde nestrávené zbytky potravy a dochází k resorpci vody a minerálů, ne živin
-do tlustého střeva se neuvolňují žádné enzymy
-žijí zde symbiotické bakterie – probíhá kvašení a hnití→vzniká vitamin B a K
-žijí zde i hnilobné bakterie – rozkládají bílkoviny na amoniak…před jejich tox.účinky ochrana
-obsah: nestrávené zbytky potravy, žlučová barviva, odloupnuté buňky trávicí soustavy
- SLEPÉ STŘEVO (intestinum caecum)
-vyústění tenkého střeva, od tenkého střeva odděleno chlopní (proti návratu obsahu)
-obsahuje červovitý přívěšek –APENDIX – lymf.orgán, fce jako mandle
- TRAČNÍK (colon) – vzestupný, příčný, sestupný
-končí esovitou kličkou a ta ústí do:
- KONEČNÍK (rectum)
–shromažďuje se zde odpad, stolice=zahuštěné nestrávené zbytky
–2 svěrače –vnitřní (hladká svalovina-neovládáme), vnější (příčně pruh.,ovládáme vůlí)
-jeho naplnění vyvolává defekaci (=vyprázdnění)
-ústí ŘITNÍM OTVOREM ven z těla
- SLINIVKA BŘIŠNÍ (pancreas)
-protáhlý orgán uložený v ohybu dvanáctníku, její lalůčky produkují pankreatickou žlázu
- JÁTRA (hepar)
-centrum metabolických přeměň
–nejteplejší orgán těla = tepelné jádro
-největší žláza těla (1,5kg) uložená vpravo pod bránicí
-tvořena pravým a levým lalokem, pro život nezbytné
-na spodní straně zásobárna žluči – ŽLUČNÍK (protože v játrech vzniká žluč)
-FCE:
a) tvorba žluči v heparocytech (ty tvoří 6hranné jaterní lalůčky)
b)přeměna látek vstřebaných střevem
c)zásobní – uložení tuků a v nich vitaminy A,D,E,K
d) tvorba a uložení glykogenu
e) uložení Fe ve formě feritinu
f) detoxikace jedů – zneškodňují cizorodé a toxické látky (např. alkohol)
g) ukládání minerálních látek
h) podíl na srážení krve
i) tvorba močoviny
NEMOCI TRÁVICÍ SOUSTAVY
- ZUBNÍ KAZ – porušení zubní hmoty vyvolané bakteriemi, které při nedostatečné zubní hygieně vytvářejí na povrchu zubu vrstvu (plak)
- VŘEDOVÁ CHOROBA – narušení sliznice žaludku nebo dvanáctníku způsobené ztrátou její odolnosti vůči trávicím šťávám
- ZÁCPA – obtížné, nepravidelné vyprazdňování tuhé stolice
-způsobeno nevhodným složením stravy nebo příznakem onemocnění TS,…
- PRŮJEM –časté vyprazdňování řídké, vodnaté stolice
-způsobeno nesnášenlivostí některých potravin, infekcí,…
- APENDICITIDA – zánět červovitého výběžku slepého střeva
- INFEKČNÍ ŽLOUTENKA (HEPATITIDA) – virový zánět jater
- CIRHÓZA JATER – závažné, dochází k odumírání jaterní tkáně a jejímu nahrazování vazivem
-jde o nevratný proces vedoucí ke snížení činnosti jater až úplnému selhání jejich funkce
-způsobena napŕ. chronickým alkoholismem
- ŽLUČOVÉ KAMENY – útvary vzniklé krystalizací solí v žlučníku nebo žlučových cestách
- HEMOROIDY – žilné městky (varixy) – rozšíření síly v oblasti konečníku
-spojené se zánětem, krvácením
PORUCHY VÝŽIVY MOHOU VYVOLAT:
- PODVÝŽIVU – vzniká nedostatečným přívodem stravy nebo neschopností ji vstřebat, strávit
- OBEZITA – nadbytek tukových zásob v těle, tělo vydává méně energie, než přijme stravou
ZÁSADY SPRÁVNÉ VÝŽIVY:
-složení potravy a stravovací návyky zásadním způsobem ovlivňují zdraví člověka
-nedodržování pravidel správné výživy má podíl na vzniku onemocnění, dodržování je prevence
- jíst pravidelně, v menších dávkách, častěji za den, pestrá strava
- redukovat pří vod tuků
- zvýšit konzumaci polysacharidů, tzv. celozrnné pečivo, luštěniny
- udržovat rovnováhu mezi příjmem potravy a energetickým výdejem
- denně konzumovat čerstvou zeleninu, ovoce
- dostatečně pít, alespoň 2 litry, v létě až 3 litry denně
PŘEMĚNA ŽIVIN (METABOLISMUS):
-výsadní postavení v metabolismu všech 3 hl. živin (sacharidů, lipidů, bílkovin) má JATERNÍ TKÁŇ
-v játrech dochází ke štěpení na látky jednodušší (za uvolnění E) nebo k jejich syntéze na látky složitější (za spotřeby E)
-přeměna látek probíhá neustále ve všech buňkách (některé ukládány do zásoby-tuky, sacharidy) =z- jednoduchých látek se syntetizují látky tělu vlastní=anabolické reakce se spotřebou energie
-část vstřebaných látek se štěpí na jednodušší – reakce katabolické s uvolněním energie
-anabolické a katabolické reakce jsou u zdravého člověka v rovnováze
-látková přeměna je řízena hormonálně a nervově
- SACHARIDY – ve střevě štěpeny až na MONOSACHARIDY
-klíčovou sloučeninou metabolismu sacharidů je GLUKÓZA (nejpohotovější zdroj E)
-nadbytečná glukoza se v játrech přeměňuje na GLYKOGEN (v případě potřeby rozpad na glu)
-energie z glukózy je v buňkách uvolněna biologickou oxidací, zahrnuje anaerobní glykolýzu a na ni navazující Krebsův cyklus a dýchací řetězec
-konečný produkt oxidace glukózy: CO2,H20,energie
-jejich podíl na potravě je asi 50%, pŕijímán ve formě polysacharidů (brambory, rýže,..)
- LIPIDY (tuky)-vedle sacharidů významný zdroj E a stavební složkou buněčných membrán
-metabolismus úzce souvisí s metabolismem sacharidů
-součástí potravy jsou hl. ve formě TRIACYLGLYCEROLŮ, které se ve střevě štěpí na GLYCEROL A VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY, které jsou dále odbourávány a stávají se zdrojem E
-přebytečný tuk se v těle ukládá do zásoby
- BÍLKOVINY – ve střevě jsou štěpeny na AMINOKYSELINY, které jsou dále využívany především k syntéze nových bílkovin, mohou sloužit i jako zdroj energie
-neukládají se do zásoby
-kromě sacharidů, lipidů a bílkovin musí strava osahovat také:
- vodu – zdroj vodíku a kyslíku, rozpouštědlo, udržování stálého pH
- minerální látky –nejsou zdroj E, součást buněk a tělních tekutin-udržují stálost prostŕedí
-podílejí se na stavbě kostí a zubů
- vitaminy – nezbytná složka potravy, nejsou zdroj E
-nedostatek potřebného množství je příčinou HYPOVITAMINÓZY
-nadbytek může být pŕíčinou HYPERVITAMINÓZY
-úplný nedostatek určitého vitamínu označujeme AVITAMINÓZA
-BAZÁLNÍ METABOLISMUS = látková pŕeměna potřebná jen k udržení života, a to při úplném tělesném a duševním klidu
Další podobné materiály na webu: