Otázka: Sacharidy
Předmět: Chemie
Přidal(a): Barbora61
Základní popis
- významné přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách
- nejrozšířenější (pentózy, hexózy), součást NK, obsahují aldehydickou a keto skupinu
- obsahují v molekulách N, C, O
- zelené rostliny je produkují při fotosyntéze 12 H2O + 6 CO2 -> C6H12O6 + 6 O2 + 6 H2O
- funkce:
- zásobní
- stavební
- zdroj energie
- biologický význam: součást NK, glukolipidů, glukoproteinů, průmysl (výroba papíru, alkoholu, výbušnin, kyselin)
METABOLISMUS SACHARIDŮ
- sacharidy se syntetizují v autotrofních organismech, kde jsou produktem fotosyntézy
- zásadní úlohu hraje glukóza
Katabolismus sacharidů
- polysacharidy a oligosacharidy v trávící soustavě rozloženy na monosacharidy
- monosacharidy jsou střevní stěnou vstřebávány do krevního oběhu a transportovány do jater
- z nadbytečné glukózy se v játrech tvoří glykogen
Glykolýza:
- děj, při němž je glukóza Bohunice za anaerobních podmínek odbourávána na pyruvát za uvolnění energie v podobě ATP
- probíhat v cytoplazmě, glukóza vstupující do glykolýzy musí být aktivována na glukózu-6-fosfát
- konečný zisk energie z glykolýzy představují dvě molekuly ATP
- hl. fáze glykolýzy:
- aktivace glukózy a její přeměna na triofosfáty
- dehydrogenace glyceraldehyd – 3 – fosfátu na 3-fosfátglycerát
- přeměna 3-fosfoglycerátu na pyruvát
- pyruvát vstupuje do dalších reakcí:
- Anaerobní podmínky: – pyruvát se redukuje na laktát (kys. mléčná), který se tvoří ve svalech při intenzivní práci za nedostatku kyslíku (mléčné kvašení), některými organismy i na ethanol a CO2 (ethanolové kvašení)
- Aerobní podmínky: – pyruvát podléhá dekarboxylaci za vzniku acetylkoenzymu, který vstupuje Kresbova cyklu
Anabolismus sacharidů
- autotrofní organismy (bakterie, sinice) mají schopnost syntetizovat sacharidy a anorganické látky v procesu zvaném fotosyntéza
- heterotrofní organismy přijímají sacharidy v potravě, v přírodě tvoří glukózu z jednoduchých organických látek, vzniklých katabolitickými pochody v organismu GLUKONEOGENEZE (org, získávají glukózu po vyčerpání zásob glykogenu v těle, hladovění)
- nadměrné množství sacharidů -> acetyl—CoA -> mastné kys. -> vznik tuků
Fotosyntéza:
- Soubor chemických reakcí, při níž za účasti slunečního záření a přítomnosti chlorofylu dochází k přeměně anorganických látek na organické, probíhá v chloroplastech
- Obecná rovnice fotosyntézy: 12 H2O + 6 CO2 -> C6H12O6 + 6 O2 + 6 H2O
- Hlavní předpoklady fotosyntézy:
- 1. zdroj CO2 a H2O
- 2. zdroj slunečního záření
- 3. přítomnost chlorofylu
- Světelná fáze:
- Pouze za přítomnosti světla, energie citového záření využita k tvorbě ATP.
- Probíhá ve 2 systémech:
- FOTOSYSTÉM II.:
- Obsahuje formy chlorofylu absorbující sluneční záření po maximální vlnové délce 680 nm.
- příjme světelné záření, přejde do excitovaného stavu a uvolní elektrony -> fotosystém I nahradí z něho uvolněné elektrony a část jejich energie je využita k tvorbě ATP
- doplňuje se fotolýza vody, při které se voda rozkládá na kyslík vodík a elektrony
- FOTOSYSTÉM I.:
- obsahuje formy chlorofylu absorbující sluneční záření o max. vlnové délce 700 nm
- přímé sjetá záření, přejde kdepak z citovaného stavu a uvolní elektrony, které mohou:
- 1. redukovat NADP+ na NADH+H+
- 2. vrátit zpět na P700, přičemž část energie je využita k tvorbě ATP
- Temnostní fáze:
- Na světle nezávislá, pro většinu průběhu dochází k redukci CO2 za vzniku sacharidů při využití ATP a NADPH+H+ ze světelné fáze
- CALVINŮV CYKLUS:
- nejvýznamnější metabolická cesta syntézy sacharidů, kdy je CO2 postupně začleňován do organické sloučeniny, konečným produktem je sacharid.
- molekula CO2 nejdříve zareaguje s ribóza-1,5-bisfosfátem za vzniku nestabilního šestiuhlíkatého produktu, který se rozpadá na dvě molekuly 3-fosfoglycerátu
- 3-fosfoglycerát je pomocí ATP fosfolyrován na 1,3-bisfosfoglyceral a ten redukován pomocí NADPH+H+ na glyceraldehyd-3-fosfát
- část glyceraldehyd-3-fosfátu kondenzuje za vzniku fruktóza -1,6-bisfosfátu, který je defosforylován na fruktóza-6-fosfát a ten se mění na glukóza-6-fosfát
- část glyceraldehydu-3-fosfátu slouží k obnově ribóza-1,5-bisfosfátu
DRUHY VZORCŮ
- Fisherovy vzorce: znázorňují acyklickou zjednodušenou formu sacharidů, lineární
- Tollensovy vzorce: přechod
- Hawothovy vzorce: používají se pro znázornění cyklických řetězců forem sacharidů, podobnost s heterocykly
MONOSACHARIDY
- nelze ji dražit rozložit nejjednodušší různý počet– OH
- prvotně vznik fotosyntézou, druhotně vznik štěpením disacharidů
Struktura:
- optická aktivita
- optická izomerie – opticky aktivní látky, které jsou schopné stáčet rovinu polarizovaného světla doprava nebo doleva, n = 2x, kde x je počet chirálních uhlíků
- enantiomery – zrcadlové obrazy, D / L formy, osová souměrnost
- racemická směs – navenek se jeví jako opticky neaktivní 1D: 1L
- chirální uhlík – může přehodit D a L
- epimery – 2 stereoizomery, které se liší v konfiguraci na 1 z chirálních uhlíků
- anomery – liší se od sebe dvě struktury pouze orientací potenciálové hydroxylové skupiny
- vytvoření pyranózy:
- Fyzikální vlastnosti
- bezbarvé, krystalické látky sladké chuti
- polární sloučeniny, neelektrolyty
- jejich roztoky stáčí rovinu polarizovaného světla.
- nerozpouští se v nepolárních rozpouštědlech
- zahřívání tají, rozkládají se – karamelizují
- Chemické vlastnosti
- nejatraktivnějším místem je aldehyd. a ketosk.
- redukce, tvorba glukosidů, N-glukosidů, oxidace, esterifikace, ethanolové kvašení
- OXIDACE
- zvyšování oxid. čísla
- oxidací aldóz vznikají aldonové kyseliny
- REDUKCE
- snižování oxid. čísla
- redukcí vznikají cukerné alkoholy alditoly
- nejznámější je D-glucitol (sorbitol, sladidlo pro diabetiky)
- TVORBA GLUKOSIDŮ
- acetoly monosacharidů, nemají redukční vlastnosti
- glykosidická vazba C-O-C
- neobsahují poloacetálový hydroxyl
- nejdůležitější nukleosidy
- TVORBA N-GLUKOSIDŮ
- glykosidická vazba C-N-C
- nukleosidy
- vznikají reakcí poloacetálového hydr. s -NH sk.
- ESTERIFIKACE
- alkohol + kyselina -> ester kyselina + H2O, nejznámější s H3PO4
- ETHANOLOVÉ KVAŠENÍ C6H12O6 -> 2 CO2 + 2 C2H5OH
- kvasinky vznikají anaerobně (bez přístupu vzduchu)
- produktem je alkohol a CO2 (nedýchatelný)
- hodně cukru = silný alkohol
- čistý alkohol destilací
- vedlejší produkty: aceton, kys. citronová
- mléčné kvašení: bakterie, alkohol + kys. mléčná (kefír, kysané zelí)
REAKCE S ALKOHOLY
- Chemické reakce.
- monosacharidy se oxidují Fehlingovým nebo Tollensovým činidlem
- Fehlinogvo: obsahuje v komplexu s kyselinou vinnou mědnaté ionty, které se účinkem monosacharidů redukují červený oxid měďný
- Tollensovo: obsahuje dvoum komplexu slov a maniak a stříbrné ionty, které se účinkem monosacharidů redukují a stříbra, vznik stříbrného zrcátka, monosacharidy se proto zařadí mezi redukující cukry, důkaz
- Zástupci monosacharidů (nejjednodušší glyceraldehyd, dihydroxyaceton)
- Aldózy (redukující):
- D-glukóza
- aldohexóza, hroznový cukr
- bílá, sladká látka, rozpustná ve vodě
- lehce stravitelná, zdroj energie
- získává se ze škrobu
- příprava krystalizací z rostlinných šťáv
- umělá výživa sladidlo, glukopur
- volná: rostlinné šťávy, ovoce a mat
- vázaná: součást oligo a polysacharidů
- D-galaktóza
- součást krevních polysacharidů
- obsaženo v agaru (řasy), složka laktózy
- D-ribóza
- součást DNA, pentóza, hexonový cyklus
- součást RNA a ATP
- 2-deoxy-D-ribóza
- součást DNA
- Mannóza
- skořápky ořechů, pomerančová kůra
- Glyceraldehyd
- nejjednodušší, má 2 optické izomery
- D-glukóza
- Ketózy:
- Dihydroxyaceton
- glycerol, nejjednodušší
- D-fruktóza
- ovocný cukr, včelí med, nejsladší
- zdroje energie, hexóza, pentózový cyklus
- Dihydroxyaceton
OLIGOSACHARIDY
- sacharidy složené ze dvou až 10 molekul monosacharidu vázaných glykosickou vazbou
- nejznámější jsou disacharidy
Disacharidy
- monosacharidové jednotky mohou být vázány dvojím způsobem:
- Poloacetonový hydroxyl jedné molekuly monosacharidu se spojí s některým hydroxylem (jiným než poloacetálovým) jiné molekuly monosacharidů a vznikne redukující disacharid.
- Poloacetálový hydroxyl jedné molekuly monosacharidu se spojí poloacetálovým hydroxylem jiné molekuly monosacharidů a vzniká neredukující disacharid
- vlastnosti: bezbarvé, krystalické látky, dobře rozpustné ve vodě na sladké roztoky, součástí potravin
Zástupci disacharidů (kromě sacharózy všechny redukující)
- Sacharóza
- – spojením fruktózy a glukózy
- – řepný nebo třtinový cukr, rostliny, zdroje energie
- – neredukující, bezbarvá, krystalická látka
- – zdroj: cukrová třtina a řepa
- – sladidlo, v kyselém prostředí hydrolýzuje (štěpí se)
- – invertní cukr: včelaři
- – nestačí rovinou polarizovaného světla
- Maltóza
- – spojením glukózy a glukózy
- – sladový cukr, výroba piva
- – redukující, zdroje energie
- – sladká: do cukrovinek
- – enzym maltáza
- – vznik hydrolýzou škrobu nebo glykogenu
- Laktóza
- – spojením byla laktózy a glukózy
- – mléko savců, mléčný cukr, redukující
- – některé kvasinky zkvašují na ethanol a kys. mléčnou
- – uvolňuje CO2 a H2O – dráždivé látky – intolerance
POLYSACHARIDY
- glykosidické spojení více než 10 monosacharidových jednotek, patří mezi biopolymery
- jsou nejrozšířenější, stavební, zásobní látky, nemají sladkou chuť
- dělení:
- Podle typů monos. jednotek
- Podle struktury
- Podle funkce
- vlastnosti: některé rozpustné ve vodě, některé bobtnají, nemají redukční vlastnosti (protože vznikají glykosidické vazby mezi poloacetálovými hydroxyly)
- Zástupci polysacharidů (neredukující)
1) Zásobní
- nerozpustné ve vodě, málo reaktivní
- vláknité molekuly, kombinace s bílkovinami
- Chitin
- – exoskelet členovců a bezobratlých
- – buněčné stěny hub, řas a rostlin
- – podobný celulóze, místo hydroxylové skupiny má acetamidovou skupinu
- Celulóza
- – vice jak 1000 stavebních jednotek glukopyranózy
- – lineární struktura – přírodní vlákna
- – nerozpustná ve vodě
- – čistá (bavlna), dřevo (lignin, buničina, surová, textilní a papírenský průmysl), pryskyřice (hemicelulóza)
- – přežvýkavci schopni trávit
- – neredukující, působením nitrační směsi – nitrocelulóza
- Agar
- – z červených mořských řas
- – živné medium pro kultivaci mikroorganismů a rostlin
- – potravinářství (dochucování a zahušťování)
- Pektiny
- – nejvíce jablka, angrešt, maliny, rybíz
- – s agarem výroba gelů, gelfix
- – odbourávání cholesterolu
2) Zásobní (rezervní)
- zásobárna energie a látek
- homosacharidy, škrob, glykogen
- méně vodíkových můstků
- méně odolné vůči vodě
- Škrob
- V vodě tvoří koloidní roztoky
- stavební jednotka: alfa–D–glukopyranóza
- skládá se z:
- amylózy (lineární, rozpustná v H2O)
- amylopektinu (nerozpustná ve vodě, rozvětvená, škrobový maz, bobtná)
- důkaz škrobu jódem
- hlízy brambor, semena, rostliny, kořeny, listy obilná zrna
- vyskytuje se v podobě zrn, základní složka potravy
- nepotravinářské využití škrobu: obalování osiv, klíčení, lepidla, pudry, pasty, prací prostředky, keramika, vitamín C, antibiotika
- mazovatění škrobu: levotočivá šroubovice se rozbalí do dlouhých řetězců tím, že zvýší viskozitu roztoků
- hydrolýza probíhá účinkem amyláz: kratší oligosacharidy se štěpí od konce po maltózu
- Glykogen
- – živočišný škrob
- – v buňkách (kosterní svalstvo, játra)
- – rozpustný ve vodě
- – připomíná amylopektin, více ale větvený
- Inulin
- – zvýšený příjem upravuje hladinu cukru v krvi a snižuje vysoký tlak
- – cibuloviny, koření čekanky, artyčok
- – pro diabetiky
- – podpora růstu přátelských střevních bakterií– zlepšení činnosti střev, probiotika
3) Polysacharidy se specifickými funkcemi
- glukoaminoglykany, mukopolysacharidy (heparin, proteinová kostra)
- základní složky pojivové tkáně (chrupavky, šlachy, cévní stěny)
- organismech tlumiče nárazu a mazadly
- kyselina hyaluronová (kloubní mas a sklivec, kosmetika)
- heparin (inhibuje srážlivost krve)