Otázka: Proteiny (bílkoviny)
Předmět: Chemie
Přidal(a): Chris
Charakteristika, funkce v živém organismu, stavební složka bílkovin, aminokyseliny a jejich vlastnosti, struktura bílkovin, koloidní charakter bílkovin, rozdělení bílkovin, důležití zástupci, metabolismus.
PEPTIDY
- Peptidy vznikají kondenzací dvou a více AMK, při níž reaguje aminoskupina jedné s karboxylem druhé AMK a uvolňuje se molekula vody
- Vazba, kterou jsou vázány AMK v peptidech i bílkovinách se nazývá peptidová (peptidická) vazba
- Nesourodá skupina látek s různými účinky
- Jejich vlastnosti vycházejí z počtu a druhu AMK, které je tvoří
- Ve vodě rozpustné
- Často mají fyziologické účinky
Dělení dle AMK zbytků:
- Oligopeptidy – obsahují 2 – 10 AMK zbytků
- Polypeptidy – obsahují 11 – 100 AMK zbytků
- Bílkoviny = proteiny – obsahují více než 100 AMK zbytků
Protaminy
- Peptidy zásadité povahy
- Vyskytují se ve spermatu ryb, kde se na ně vážou NK
Peptidové hormony
- Oxytocin– H zadního laloku hypofýzy, u těhotných Ž vyvolává na konci těhotenství při porodu stahy hlad. Svalstva, v době kojení podporuje výdej mléka
- Adiuretin – stimuluje reabsorbci vody ze sběrných kanálků v ledvinách a tím způsobuje zadržování vody v těle
- Adrenokortikotropní H – H předního laloku hypofýzy, ovlivňuje činnost nadledvinek
- Insulin – H slinivky břišní, reguluje hladinu glukózy v krvi
- Glukagon – H slinivky břišní, antagonista insulinu, zvyšuje hladinu glukózy v krvi
- Parathormon – H příštítných tělísek, zvyšuje hladinu vápníku a fosforu v krevní plazmě -> nedostatek -> lámavost kostí
Peptidová antibiotika
- Penicilin – z plísní Penicillium notatum
- Aktinomycin a Gramicidin
Jedovaté peptidy
- Některé hadí jedy
- Falloidin – přítomný v muchomůrce hlízkovité – molekula je složena ze sedmi AMK -> jed
BÍLKOVINY
Charakteristika
- Základní stavební jednotky živé hmoty, přítomné ve všech B
- Patří mezi biopolymery (přírodní makromolekulární látky)
- Jsou složeny z AMK zbytků (více než 100) spojených peptidickou vazbou
- Na jejich stavbě se podílí 20 AMK
Funkce
- stavební materiál – tkáně (kůže, svaly, orgány), vlasy, nehty, chlupy (kolagen, keratin)
- Katalyzátory biochem. rcí – enzymy
- Regulátory /koordinátory chem. dějů – H bílkovinné povahy (insulin)
- Obranné bílkoviny – imunoglobulin, toxiny (hadí jed), protilátky (fibrinogen -> fibrin)
- Transportní bílkoviny – hemoglobin, transferin, feritin
- Zásobní bílkoviny – ovalbumin – bílkoviny ve vaječném bílku
- Kontraktilní bílkoviny – aktin a myosin – podílí se na stahu svalu
Dělení:
- Jednoduché – obsahují ve svých molekulách jen AMK
- Složené – kromě AMK ještě nebílkovinná složka – tzv. prostetická skupina
Chemické složení:
- Základní stavební jednotky -> Aminokyseliny
Charakteristika:
- substituční deriváty karboxylových kyselin
- ve svých molekulách obsahují karboxylovou skupinu a aminoskupinu
- stavební jednotky bílkovin
- běžně se vyskytuje 20 proteinogenních AMK, všechny s výjimkou prolinu mají aminoskupinu v poloze α – vůči karboxylu a jsou chirální – mají L- konfiguraci (s výjimkou achirálního glycinu
- Esenciální (nepostradatelné)
- AMK si tělo nedokáže nasyntetizovat a musí jej přijímat v potravě
- valin, leucin, izoleucin, threonin, lysin, methionin, fenylalanin, tryptofan
- Neesenciální (postradatelné)
- tělo dovede syntetizovat, vznikají transaminacemi z AMK přijatých potravou
Vlastnosti:
- Bezbarvé, pevné, krystalické slouč. s vysokou teplotou tání
- Většinou rozpustné ve vodě, nerozpustné v nepolárních rozpouštědlech
- Většina AMK má amfoterní charakter:
- Skupina -COOH je příčinou kyselých vlastností
- v zásaditém prostředí se AMK chovají jako kyseliny – odštěpí vodík a tvoří karboxylový anion -COO– ( zásadité prostředí brání disociaci -NH2 )
- Skupina -NH2 je příčinou zásaditých vlastností
- na dusíkovém atomu je volný elektronový pár
- v kys. prostředí se AMK chovají jako zásady – přijímají vodík a tvoří amoniový kation – NH3+ (kys. p. brání disociaci -COOH )
- Skupina -COOH je příčinou kyselých vlastností
- Izoelektrický bod je hodnota pH, při které se AMK chová neutrálně, tzn. všechny molekuly jsou ve formě amfionu – obojakých iontů
Nepolární AMK
- alanin, glycin
- Dodávají bílkovinám hydrofobní vlastnosti, ale mají schopnost vázat nepolární nízkomolekulární látky (např. lipidy)
Polární AMK
- serin, threonin, tyrosin
- Snadno tvoří vodík. vazby s molekulami H2O a zvyšují tak rozpustnost bílkovin ve vodě
Kyselé AMK – existují při fyziologickém pH jako anionty a mohou vázat kationty
Bazické AMK – existují při fyziologickém pH jako kationty a mohou vzat anionty
Aromatické AMK – chovají se podobně jako jiné arom. látky, např. reagují s kyselinou dusičnou (vznikají žluté nitrosloučeniny)
Struktura Bk
Primární struktura
- Udává pořadí (sekvenci) AMK v polypeptidickém řetězci a podmiňuje biochem. funkci Bk
- Pro každou Bk charakteristická – zastoupení AMK určuje fci Bk
Sekundarní
- Určuje uspořádání primární struktury Bk v prostoru, určuje prostorovou konformaci polypeptidového řetězce a stabilizovány jsou existencí vodíkových vazeb
- Existují dvě základní sekundární struktury
- α – helix = šroubovice
- představuje uspořádání polypeptidového řetězce do pravotočiví šroubovice, závity šroubovice stabilizovány vodík. vazbami, postranní řetězce směřují vně šroubovice
- β – konformace – struktura „skládaného listu”
- představuje spojení mnoha rovnoběžných Bk makromolekul do tvaru, který připomíná list, spojeny přes intramolekulární vodíkové vazby postranní řetězce směřují nad a pod rovinu skládaného listu
- + Kolagenová struktura = strmá závitnice – specifická pro kolagen
- α – helix = šroubovice
Terciální
- Určuje prostorové uspořádání sekundární struktury
- Uplatňují se zde slabé vazebné interakce:
- Disulfidové můstky
- Vodíkové můstky peptidických vazeb
- Elektrostatické síly – mezi – COO a -NH3+ -> Iontové vazby
- Interakce hydrofobních (nepolárních) AMK
- Van der Walsovy síly
Kvartérní struktura
- Určuje prostorové uspořádání terciálních struktur
- Terciální a kvartérní rozhodují o biolog. fci Bk
Proteiny jsou aktivní pouze ve svém nativním stavu (uspořádání Bk v org.) -> porušení – štěpení vazebných interakcí = DENATURACE (proces, při kterém se nemění primární struktura, ale pouze její prostor. uspořádání
Denaturační činidla – teplota, těžké kovy, soli, silné kyseliny a zásady, některá org. rozpouštědla, redukční činidla (močovina)
1) Vratná = reverzibilní
- Bk si ponechá svou fci není zničena
- vlivem zvýšené koncentrace soli
2) Nevratná = ireverzibilní
- ztrácí svou fci -> zničena
- teplem, velká změna pH
Význam:
- ztráta biologické fce Bk
- v potravinářství lepší stravitelnost, sterilizace
Dělení:
a) Dle tvaru
- Fibrilární = vláknitá
- sekundární struktury vytvoří vlákno – lineární jednoduchý tvar
- nerozpustné ve vodě
- kůže, šlachy, kosti
- Globulární = kulovitá
- sekundární s. vytváří složitý kulovitý útvar
- nepolární (hydrofobní) zbytky AMK mají tendenci směřovat dovnitř globule
- ve vodě rozpustné, tvoří koloidní roztoky (malé částice)
- hemoglobin, trypsin
b) Složení
1. Jednoduché Bk – tvořeny pouze polypeptidickými řetězci
Fibrilární = skleroproteiny
- Bk s vláknitou strukturou, nerozpustné ve vodě
- stavební materiál Ž org.
- odolné vůči mechanickým a chem. vlivům, velmi pevné
- kolagen
- součást kůže, šlach, chrupavek
- s Ca3(PO4)2 tvoří základ kostí
- tepelnou úpravou -> gumítci, aspik
- Keratin
- nejodolnější Bk
- základní Bk povrchu těl obratlovců – kůže, vlasy, chlupy, peří,…
- Fibroin
- Bk hedvábného vlákna – bourec morušový
Globulární = sferoproteiny
- Bk s kulovitou strukturou
- rozpustné ve vodě a v roztocích solí, mají rozmanité fce (enzymy, protilátky)
- malá odolnost vůči mech. a chem. vlivům
- Albuminy
- součást krevního séra, mléka, vaječného bílku
- zdroj AMK pro org
- lze je vysolit silnými koncentracemi (NH4)2SO4
- zahřátím se sráží
- Globuliny
- součást krevního séra, mléka, vaječného bílku
- tvoří podstatnou část hemoglobinu a myoglobinu
- málo rozpustné ve vodě, ale rozpustné ve zředěných roztocích solí
- globulin, fibrinogen
- Histony
- obsahují zásadité AMK
- obsaženy v B jádrech, kde jsou vázány na DNA
2. Složené Bk – kromě polypep. řetězce mahí zabudovánu ještě nebílkovinnou složku = prostetická skupina – často blízko centra Bk, kde se odehrávahí důležité biochem. pochody
- Fosfoproteiny
- obsahují kys. fosforečnou esterově vázanou na hydroxylovou skupinu serinu
- zdroje P k tvorbě Nk
- obsaženy v mléce ( kasein ) a vaječném bílku
- Kasein
- v mléku v podobě rozpustné vápenaté soli
- srážením -> tvaroh, sýry
- zdroj vápníku
- Chromoproteiny
- obsahují barevnou složku – barvivo, pigment
- hem -> hemoglobin
- hemoglobin, hemocyanin, myoglobin
- Metaloproteiny
- obsahují kov
- Transferin
- přenašeč kovových iontů
- Ferritin
- uskladňovač kovových iontů
- Nukleoproteiny
- obsahují Nk
- spolu s histony v B jádře
- Glykoproteiny
- obsahují glykosidicky navázaný sacharid
- součást sekretů sliznic -> chrání org před natrávením vlastními enzymy
- Lipoproteiny
- obsahují lipid
- výskyt – biomembrány B, cytoplazmy B, krevní plazma, vaječný žloutek