Otázka: Bílkoviny
Předmět: Chemie
Přidal(a): Jakub Miketta
Bílkoviny
– přírodní makromolekulární látky, jednoduchého složení, ale složité struktury
– skládají se z C, O, N, S, P
– základní stavební jednotkou je α-AMK
– zástupci:
– Glycin (Gly) – α-aminooctová kyselina; CH2NH2COOH
– Alanin (Ala) – α-aminopropionová kyselina; CH3CHNH2COOH
– Fenylalanin (Phe) – α-amino-β-fenyl propionová kyselina
Spojením:
a) 2-10 α-AMK vznikají Peptidy
b) 10-100 α-AMK vznikají Polypeptidy
c) 100> α-AMK vznikají Bílkoviny
Význam bílkovin:
– stavební látka
– funkční význam
– složka potravy
– bílkoviny syntetizují rostliny
Potrava bohatá na bílkoviny:
– rostlinná – luštěniny
– živočišná – maso, mléko, vejce, …
Vlastnosti bílkovin:
– Amfoterní látky (obojaké) – chovají se podle pH buď jako kyselina nebo zásada
– Denaturalizace bílkovin – sražení bílkovin účinkem:
– a) Vysoké teploty
– b) Ionizujícího záření
– c) Silné kyseliny nebo zásady
– d) Těžkých kovů
– e) Organické látky
– denaturalizace – kladné užití – sterilizace nástrojů, konzervování potravin
Struktura bílkovin:
1) Primární
– je daná pořadím α-AMK v polypeptidickém řetězci
– pořadí je přísně specifické a je zakódováno v DNA
2) Sekundární
– je to geometrické uspořádání řetězce v prostoru
– a) Pravotočivá šroubovice
– b) Skládaný list
3) Terciální
– uspořádání bílkovin v prostoru
Rozdělení bílkovin:
- Jednoduché
– a) Fibrilární – nerozpustné v H2O (př.: keratin – kůže, nehty, vlasy; kolagen – chrupavky,šlachy Þ pružnost; elastin – přírodní hedvábí)
– b) Globulární (př.: albuminy – obsaženy v mléce)
– zdrojem α-AMK
– c) Globuliny
– rozpustné v ředěných roztocích solí
– v mléce, bílku, krevní séru
– e) Fibrinogen
– srážení krve – mění se na vláknitý gel fibrin
– mícha a krev
- Složené
– složeny z bílkoviny + nebílkovinné složky
– př.: Fosfoproteiny (kasein – obsažena v mléce – zdrojem vápníku
– další příklady: Glykoproteiny – imunoglobuliny – imunita
– Lipoproteiny – stavební funkce – stavba buněčných membrán
– Metaloproteiny – Hemoglobin – červené barvivo, rozvádí O2 k buňkám