Otázka: Látková přeměna živin
Předmět: Biologie
Přidal(a): wampicek
– anabolické reakce
✗ syntezy )z jednoduššich latek vznikaji latky složitějši)
✗ takto vznikaji – hormony, enzymy, hemoglobin, stavebni latky
✗ energie se spotřebovava → endergonicke reakce
– katabolické reakce
✗ štěpne, ve střevech
✗ exergonicke reakce
– ukládání látek do zásoby
– anabolicke a katabolicke reakce by měli byt v rovnovaze
– metabolismus je řizen nervově i hormonalně
METABOLISMUS CUKRŮ
– začina už v ustech, kde ptyalin štěpi škrob na jednodušši
sacharidy
– glukóza
✗ ve všech tělnich tekutinach
✗ v plazmě je stala hladina – udržovana hormony (inzulin,
glukagon)
✗
✗ rozvaděna krvi
✗ využiti
– dýchání – C6H12O6 + 6O2 → 6CO2 + 6H2O + E
– anaerobní štěpení – vznik kyseliny mlečne
✗ nadbytek ve formě glykogenu v jatrech, svalech
– v připadě potřeby se rozštěpi na glukozu
– nebo se přeměni na tuky
METABOLISMUS TUKŮ
– ve střevech je emulgovan žluči a dale rozkladan lipazami
– tuky
✗ zakladni stavebni jednotka biomembran, ochranna funkce
✗ bohaty zdroj energie (nejvydatnějši)
✗ v plazmě je udržovana stala hladina
✗ odbouravany na VMK a glycerol → CO2 + H2O + E
✗ nadbytečny tuk
– podkožni tuk (břišni, hyžďova oblast)
– čast v jatrech
✗ měl by tvořit asi 10 – 12 % hmotnosti
✗ přenos z tenkeho střeva mizni soustavou
METABOLISMUS BÍLKOVIN
– stavebni, enzymaticka a řidici funkce
– v těle se štěpi v žaludku pepsinem na
aminokyseliny
– aminokyseliny
✗ slouži k synteze vlastnich bilkovin
✗ zdroj energie
✗ při štěpeni se uvolňuje NH3 → jatra →
(NH2)2CO → krvi do ledvin → součast
moči
VÝZNAM A SLOŽENÍ POTRAVY
– zdrava vyživa by měla obsahovat 6 složek –
sacharidy, bilkoviny, tuky, vitaminy,
mineralni latky a H2O
– složeni se trochu různi dle – staři, pohlavi, fyzicke namahy
– zdravi člověk by měl přijimat zhruba 12 500 KJ
✗ sacharidy – 50 – 60%
✗ bilkoviny – 15 – 20 %
✗ tuky – 20 – 40%
– bílkoviny
✗ optimalni přijem je 1,5 g na kg hmotnosti člověka denně
✗ esencialni AK – nutne je přijimat
– methionin, leucin, lysin, isoleucin, valin, threonin, fenylalanin, tryptofan
– tuky
✗ esencialni – polynenasycena VMK – rybi tuk
✗ vitaminy rozpustne v tucich – A, D, E, K (DEKA)
– sacharidy
✗ dobře stravitelne (škrob, sacharoza, fruktoza)
✗ měli bychom přijimat i těžko stravitelne sacharidy (celulosa) – podpora peristaltiky, prevence rakoviny
střev, usnadňuje vyprazdňovani
– vitaminy
✗ latky, ktere si nedokaže naše tělo samo vyrobit
✗ současti enzymů – učastni se na různych chemickych reakcich
✗ nejsou zdrojem energie
✗ nedostatek vede k – hypovitaminoze – kurděje, křivice
✗ nadbytek vede k – hypervitaminoze – hrozi jen u A, D, E, K; pouze u umělych preparatů
✗ avitaminoza – totalni nedostatek vitaminů
✗ 2 skupiny dle rozpustnosti – v H2O v tucich
✗ vitamin A
– pro spravnou funkci sliznic, dobry stav kůže a zraku
– nedostatek → šeroslepost, rohovatěni kůže, postižene mohou bit zuby
– provitamin A – β–karoten (mrkev, rajčata)
• v jatrech se měni na vitamin A
– samotny vitamin A – jatra, žloutek, rybi tuk
✗ vitamin B
– vitaminy skupiny B
– B1, B5, B6, B12
– B12 – spravna krve tvorba
– B1 – pro spravnou činnost CNS a metabolismu cukrů
– jatra, maso, mleko, kvasnice, luštěniny
– avitaminoza
• beri-beri
• obrna dolnich končetin, srdečni či zaživaci potiže
✗ vitamin C
– syrove ovoce, zelenina (citrusy, šipky, kiwi, papriky)
– důležity pro spravny stav imunitniho sytemu, vazivovych tkani a chrupu
– avitaminoza
• kurděje – krvaceji dasně a sliznice, vypadavani zubů, snižena imunita
✗ vitamin D
– důležity pro metabolismus vapniku a fosforu v těle
– avitaminoza
• v dětstvi – křivice (rachitis)
• v dospělosti – měknuti kosti/osteomalacie
– zdroj – rybi tuk, kakao
– může vznikat v kůži z provitaminu D působenim slunečniho zařeni
• provitamin D je obsažen v houbach či kvasnicich
✗ vitamin E
– pro spravnou činnost pohlavnich organů, spravny průběh těhotenstvi
– v masle, oleje, obilne kličky
✗ vitamin K
– pro dobre sraženi krve
– produkuji ho bakterie v tlustem střevě
– listova zelenina
– minerální látky
✗ nejsou zdrojem energie
✗ současti kostry a enzymů
✗ nejvice mame v těle soli vapniku a fosforu (kosti)
✗ hodně – Na, Cl, K, S, Mg
✗ meně – Zn, Fe, I
✗ Ca
– zdroj – mlečne vyrobky, mak, ořechy, sardinky, trocha v listove zelenině
– hlavni stavebni material kosti a zubů, uplatňuje se ve nervosvalove draždivosti
– nedostatek
• osteoporoza – snadno se lamou kosti, člověk se hrbi, kosti boli, můžou nastat i srdečni obtiže
✗ Mg
– zdroj – kakao, ořišky, luštěniny, banany
– vliv na spravnou činnost srdce
– pro nervosvalovou draždivost
– nedostatek – klepani vička, křeče, nespavost a poceni v noci, brněni nohou
✗ Fe
– nutne pro spravnou krvetvorbu
– součast enzymů dychaciho řetězce
– maso, jatra, soja, sušene meruňky, švestky, melasa
✗ Zn
– při lečbě kožnich problemů, současti enzymů
– dyňova seminka, houby, obilne kličky
– voda
✗ 70% lidske hmotnosti
✗ 2 – 3 dny vydrži člověk bez vody
✗ minimalni denni přijem – 1,5 l v tekute podobě, a 1 l
jako součast potravy