Otázka: Bílkoviny
Předmět: Biologie
Přidal(a): katashi817
BÍLKOVINY
- biomakromolekulární látky, které se skládají z velkého počtu aminokyselinových zbytků
- vytvářejí látkový základ života všech organismů
- v tkáních vyšších organismů a člověka je podíl bílkovin ze všech přítomných organických látek vyšší než 80%
- rostlinné organismy obsahují méně bílkovin a více polysacharidů.
- základní stavební jednotka bílkovin jsou aminokyseliny (AK, AMK)
Aminokyseliny
= organické sloučeniny s karboxylovou a aminovou skupinou
- v bílkovinách se vyskytuje 20 různých aminokyselin
- bílkoviny se skládají ze zbytků aminokyselin spojených peptidovou vazbou
– CO – NH –
rostliny
- pouze rostliny jsou schopny vytvářet bílkoviny z anorganických sloučenin (dusičnanů)
živočichové (včetně člověka)
- přijímají bílkoviny v potravě, v trávicím ústrojí je rozkládají na aminokyseliny, ze kterých si potom vytvoří vlastní specifické bílkoviny
Biologické funkce bílkovin:
- stavební (skleroproteiny)
- keratin – nehty, vlasy, kopyta
- kolagen
- elastin
- aktin + myozin = kontraktilní
- katalytická (enzymy) – urychlují metabolické procesy g pepsin, hormony, protilátky
- regulační (hormony)
- obrannou (protilátky) – imunoglobuliny
- transportní (hemoglobin, transferin) – přenos látek v krevním oběhu nebo přes CM
- zásobní (zdroj energie) – kasein, gluten (lepek)
V organismu se bílkoviny nedají nahradit žádnými jinými sloučeninami, jen jako zdroj energie je mohou nahradit sacharidy a lipidy
Výskyt bílkovin:
- a) rostlinného původu – luštěniny (čočka, hrách, sója, fazole), obilniny, brambory atd.
- b) živočišného původu – maso, mléko, vejce, sýry, vlna, peří, kůže, nehty, vlasy atd.
Vznik peptidů, peptidická vazba:
Významnou chemickou vlastností aminokyselin je možnost slučovat se do větších celků, jejichž vznik lze vysvětlit takto:
- karboxylová skupina jedné molekuly aminokyseliny reaguje s aminoskupinou další molekuly aminokyseliny, která může a nemusí být stejná jako předcházející aminokyselina
- podle počtu vázaných aminokyselin postupně vzniká dipeptid, tripeptid až polypeptid
- reakce se nazývá kondenzace:
Aminokyseliny se vážou peptidickou vazbou
- –CO–NH–
- Stavby každé bílkoviny se účastní pouze dvacet
- různých aminokyselin = proteinogenních (tabulka)
- *** V přírodě kolem 300 AMK***
Dělení:
esenciální– nepostradatelné
- lidské tělo si je nedovede samo syntetizovat a musí je přijímat v potravě
- 10 – leucin, izoleucin, valin, lysin, histidin, methionin, fenylalanin, tyroxin, threonin, tryptofan
neesenciální – postradatelné – AMK si tělo dokáže vytvořit
- glycin, alanin, arginin, kyselina asparagová, asparagin, kyselina glutamová, glutamin, cystein, prolin, histidin, serin, tyrosin, selenocystein
Bílkoviny vykazují několik strukturních typů:
Primární struktura
- je dána uspořádáním aminokyselin v polypeptidickém řetězci – podmiňuje vlastnosti a funkce každé bílkoviny
- pořadí aminokyselin v řetězci
- zakódováno v DNA (molekulární choroby) -Ala-Pro-Val-Tyr-Cys-Gly-Asp-Gln-Lys-…
- DNA → m RNA → bílkovina ↓
- určuje vlastnost bílkoviny -Ala-Pro-Leu-Tyr-Cys-Gly-Asp-Gln-Lys-..
změna = choroba
Sekundární struktura
- je dána geometrickým (tvarem) uspořádáním polypeptidického řetězce a je stabilizována velkým počtem vodíkových můstků
- sekundární struktura může mít dvojí podobu:
- alfa – helix – pravotočivá šroubovice,
vznikají zde vodíkové můstky (-C=O….HN-) - skládaný list – vlákna jsou držena proti sobě vodíkovými můstky, není to v rovině pravotočivé šroubovice a skládaného listu
Terciární struktura
- je vyšší prostorové uspořádání struktury sekundární, má charakter globulární (klubkovitý) nebo fibrilární (vláknitý)
- vazby:
- vodíkové můstky
- iontové vazby
- van der Waalsovy síly
- disulfidické můstky
Kvartérní struktura
- vyskytuje se pouze u některých bílkovin (u složitějších bílkovin, kde je vázán třeba kov (hemoglobin))
- vzniká pospojováním terciárních struktur bílkovin do složitějších útvarů
- představuje spojení více polypeptidických řetězců = podjednotek, které nejsou vzájemně spojeny peptidickými vazbami
denaturace
= struktura se může měnit podle podmínek prostředí, např. vlivem teploty, pH a chemických látek
- bývá většinou nevratná, přičemž dochází ke zhroucení struktury v důsledku porušení vodíkových vazeb
- zachována zůstává struktura primární
- projevuje se např. ztrátou biologických vlastností bílkoviny, snížením rozpustnosti apod.
- nejvíce labilní vůči denaturaci je kvartérní struktura, nejméně sekundární
koagulace
= denaturace působením teploty
renaturace
= dochází k obnovení původní struktury bílkoviny
- méně častá je denaturace vratná
Základní rozdělení bílkovin:
- jednoduché (homoproteiny) – tvořeny pouze polypeptidickými řetězci
- složené (heteroproteiny) – obsahují ve své struktuře bílkovinnou i nebílkovinnou složku, která se obecně označuje jako tzv. prostetická skupina
1) jednoduché
Fibrilární bílkoviny = skleroproteiny
- mají vláknitou strukturu
- ve vodě nerozpustné
- stavební materiál těl živočichů
- pro člověka nejsou stravitelné
- keratin – v kůži, nehtech, peří a ve vlasech
- kolagen – v kůži, ve šlachách, chrupavkách a kostech
- elastin – ve šlachách, vazech, kůži, stěnách tepen
- fibroin – v přírodním hedvábí
Globulární bílkoviny = sféroproteiny
- mají kulovitý tvar
- rozpustné ve vodě nebo v roztocích solí
- vyskytují se ve většině tělních tkání
- histony – vyskytují se v buněčných jádrech, kde jsou na ně vázány nukleové kyseliny,
- prolaminy
- gluteliny – tvoří základ lepku = glutenu
- albuminy – obsaženy v mléce, vaječném bílku a v krevní plazmě
- globuliny – obsaženy v mléce, vaječném bílku, krevním séru, jaterní a svalové tkáni
2) složené
Lipoproteiny
- obsaženy v krevní plazmě nebo vaječném žloutku
- nebílkovinnou složkou je lipid
- lipoproteiny a glykolipidy jsou významnou složkou buněčných membrán
Glykoproteiny
- obsahují jako nebílkovinnou složku sacharid
- mucin, který je obsažen ve slinách, chrání žaludeční stěnu před štěpnými účinky enzymů
Fosfoproteiny
- obsahují esterově vázánou H3PO4
- nacházejí se především v mléce a ve vaječném bílku
- jsou zdrojem fosforu pro syntézu nukleových kyselin
- kasein se nachází v mléce ve formě vápenaté soli, je zdrojem vápníku
- fosvitin ve vaječném žloutku
Nukleoproteiny
- jsou komplexy bílkovin s nukleovými kyselinami
- vyskytují se především v buněčných jádrech, kde se podílí na stavbě chromozómů
Metaloproteiny
- komplexy bílkovin s kovovými ionty
- mají především transportní a skladovací funkci
- transferin zprostředkovává přenos železa v organismu
- ferritin – zásobárna železa v játrech a ve slezině
Chromoproteiny („barevné proteiny“)
- složené proteiny, jejichž základem porfin – konjugovaný cyklický systém složený ze čtyř pyrrolových jader spojených methinovými můstky
- hemoglobin – červené krevní barvivo obsažené v červených krvinkách
- myoglobin – červené barvivo ve svalech, ve kterých udržuje dostatečnou koncentraci kyslíku, obsahuje také hem jako hemoglobin, ale jiné bílkovinné složky
- chlorofyl – tzv. zeleň listová, je katalyzátorem fotosyntézy, vyskytuje se u všech fotosyntetizujících organismů, v porfyrinové struktuře je vázán Mg2+ (v hemoglobinu a myoglobinu Fe2+)
Metabolismus bílkovin:
- proteiny se v organismu neustále hydrolyticky štěpí (proteolýza) a znovu tvoří (proteosyntéza)
- hydrolýza bílkovin probíhá u člověka v žaludku a tenkém střevě
- hydrolýzu katalyzují enzymy produkované buňkami žaludeční stěny (pepsin) a pankreatu (trypsin, chymotrypsin)
- trávicí enzymy se tvoří v neaktivní formě a teprve v okamžiku potřeby jsou aktivovány
endopeptidázy
- pepsin, trypsin, chymotrypsin – katalyzují štěpení peptidové vazby uvnitř peptidového řetězce, jejich působením se molekula bílkoviny rozštěpí na kratší peptidy
exopeptidázy
- dokončují úplné rozštěpení bílkovin (až na aminokyseliny), štěpí peptidický řetězec od konce
- karboxypeptidázy – štěpí řetězec od uhlíkového konce peptidu
- aminopeptidázy – štěpí řetězec od dusíkatého konce peptidu
- dipeptidázy – rozštěpí poslední dipeptid proteolytické enzymy – v lyzozomech
Aminokyseliny vzniklé hydrolýzou bílkovin tělo využije:
- přímo k syntéze bílkovin tělu vlastních
- jako akumulátor energie, která se může uvolnit v Krebsově cyklu odbouráním až na CO2 a H2O
- tomto případě je dusík z organismu vylučován:
- vodní živočichové = amonotelní
– ve formě NH3 - živorodí = ureotelní
– vylučují močovinu - vejcorodí = urikotelní
– močovou - rostliny uskladňují dusík ve formě zvláštních aminokyselin a dusíkatých bází, např. alkaloidy
- vodní živočichové = amonotelní
- tomto případě je dusík z organismu vylučován:
- k tvorbě zásobních látek (glykogen, lipidy)