Otázka: Chladící směsi
Předmět: Chemie
Přidal(a): MelnyM
Vypracoval: Michal Melnar, Spolupracoval: Aneta Kharitonova
Téma: Exotermní a endotermní děje, Chladící směsi
Úkol: Dosáhnout co nejnižší teploty v kádince
Pomůcky: 2 kádinky (250 ml), lžička, laboratorní váhy, počítač, teploměr Vernier, odměrný válec (50 ml), plastová lžička
Chemikálie: sníh, led, voda, chlorid sodný NaCl
Pokus č. 1:
Chladící směs s chloridem sodným
- Navážili jsme 100 g sněhu a 30,4 g chloridu sodného.
- Umístili jsme teploměr Vernier do kádinky se sněhem a změřili výchozí teplotu.
Postup:
- Co nejrychleji jsme vytvořili homogenní směs v kádince. Směs jsme míchali přímo teploměrem.
- Změřili jsme teplotu pomocí programu Logger Lite.
Pokus č. 2:
Nemohli jsme provést, jelikož nezbyl sníh.
Pokus č. 1:
Chladící směs s chloridem sodným
Výsledky:
složení chladící směsi: sníh + chlorid sodný NaCl
počáteční teplota…………………….…. 0,2° C
nejnižší dosažená teplota ………….-18,4° C
předpokládaná nejnižší teplota….-21,2° C
Pokus č. 2:
Nemohli jsme provést, jelikož nezbyl sníh.
Grafický záznam měření tedy chybí.
Závěr:
Dokázali jsme princip chladící směsi, kdy teplota vzniklého roztoku látek je nižší než teplota látek samotných.
V našem případě byla teplota samotného ledu okolo 0° C. Po přidání chloridu sodného se teplota snižovala až na konečných -18,4° C.
Na internetu jsme našli například nejnižší dosaženou teplotu -14,5° C, kdy byl pokus prováděn s plechovkou. My jsme pokus prováděli v kádince – je možné, že různé povrchy, materiály nebo i rychlost míchání roztoku mohou být příčinou různých dosažených hodnot.
Obecně chladící směsi využíváme v potravinářském či chemickém průmyslu.
Například “suchý led” nebo-li tuhý oxid uhličitý, posypy aj.
Endotermní děj – jsme dokázali tak, že teplota roztoku byla po reakci nižší než původní teplota.