Otázka: Trávicí soustava
Předmět: Biologie
Přidal(a): Klára
PŘÍJEM, ZPRACOVÁNÍ A PŘEMĚNA LÁTEK V TĚLE ŽIVOČICHŮ A ČLOVĚKA
FUNKCE TRÁVICÍ SOUSTAVY
- Příjem potravy: ústní dutina
- Mechanické zpracování: ústní dutina, žaludek
- Chemické zpracování: rozštěpení složitějších látek na jednodušší
- bílkoviny na aminokyseliny, polysacharidy na jednoduché cukry, tuky na mastné kyseliny a glycerol
- Vstřebávání (resorpce) rozložených látek do krve: tenké střevo
- Úprava tráveniny, tvorba stolice: tlusté střevo
- Vylučování stolice: konečník, řitní otvor
STAVBA TRÁVICÍ SOUSTAVY
- Trávicí trubice
- Trávicí žlázy
TRÁVICÍ TRUBICE:
– Trávicí trubice začíná otvorem ústním a končí otvorem řitním. K ní jsou připojeny žlázy slinné, slinivka břišní a játra.
– Je tvořena:
- Sliznice – vystýlá vnitřní povrch trávicí trubice
- Podslizniční vazivo – připojuje sliznici ke svalovině
- Svalovina – převážně hladká, jen část tvoří pruhovaná
- Peritoneum – hladká, lesklá blána, zevní obal
– Součástí je dutina ústní, hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, tlusté střevo, trávicí žlázy, konečník
TRÁVICÍ ŽLÁZY:
- mohou se nacházet jednak mimo trávicí trubici -> ústí do ní -> slinné žlázy, játra, slinivka břišní
- pak i ve stěnách trávicí trubice (žaludek) -> napomáhají posunu, vylučování enzymů..
PERISTALTICKÉ A SEGMENTAČNÍ POHYBY
PERISTALTIKA
– je to základní propulzní pohyb
– pozvolný rytmický pohyb stěn dutých orgánů
– slouží k posouvání jejich obsahu jedním směrem
– vytvářena hladkými svaly -> hladká svalovina je tvořena jednak svalovými vrstvami probíhajícími podélně trávicí trubicí, jednak okružně (cirkulárně) -> tahy těchto svalových vrstev vytváří tlak na obsah trubice (např. potravu) a způsobují jeho posun. – tlaková síla v trávicí trubici je velice silná, díky tomu můžeme polykat i hlavou dolů.
-zabezpečuje ji autonomní nervová soustava
– v trávicí soustavě -> jícen, žaludek, střeva
a pak i v jiných dutých orgánech – močovody, vejcovody…
SEGMENTACE
– je to mixážní pohyb (= tyto pohyby zabezpečují neustálé promíchávání chymu)
– jedná se o opakované kontrakce několik centimetrů vzdálených úseků cirkulární hladké svaloviny
-kontrahované okrsky se po každém prodělaném segmentačním cyklu liší -> tak dochází k segmentaci chymu -> vzniku oddělených porcí -> ty se následně opět rozdělují a z jedné poloviny se spojují s porcí předešlou a z druhé s následující
ÚSTNÍ DUTINA
– počátek trávicí trubice, ohraničena tvářemi a rty, uvnitř jazyk a zuby
– ústí sem 3 páry slinných žláz: příušní, podčelistní, podjazykové
SLINY:
-umožňují utvoření sousta a jeho posunutí dál -> obsahují: vodu, enzym ptyalin (štěpí cukry), mucin (látka bílkovinové povahy, lepivá, napomáhá utvářet sousto, ve spojení s vodou vytváří hlen, má ochranou funkci) -> vylučují se na základě různých podnětů (zrak, čich, sluch, chuť, psychika)
ZUBY:
- Slouží hlavně k uchopování, oddělování a rozmělňování potravy
- Jsou ukotveny v dásni na horním a dolním oblouku čelistním
- Soubor (počet a uspořádání) zubů se nazývá chrup neboli dentice:
- dentice – dočasná, mléčná
- velký a malý řezák, špičák a dvě stoličky, celkem dvacet zubů, její prořezávání probíhá asi od 6. do 30. měsíce po narození
- dentice – stálá
- velký a malý řezák, špičák, dva zuby třenové a tři stoličky, prořezává ve věku asi 6 – 15 let, dohromady 32 zubů, tzv. zuby moudrosti (třetí stoličky) až po 18. roce
STAVBA ZUBU -> je tvořen třemi částmi:
- Korunka – vyčnívající část
- Krček – zanořený do dásně
- Kořen – zapuštěný v čelisti, upevněný vazivovou ozubicí
Korunka je pokrytá sklovinou, nejtvrdší látkou v těle – je velice odolná, ale při poškození nemá schopnost regenerace, vrstva skloviny je silná jeden až tři milimetry
- Většinu hmoty zubu tvoří zubovina, žlutobílá hmota, která se podobá kosti
- Uvnitř zubu je dřeňová dutina, ve které je dřeň -> do dřeně pronikají kanálky drobné cévy a nervy -> díky nim je zub citlivý
- Zubní cement – vláknitá kost, která v tenké vrstvě kryje kořen zubu
Podle tvaru rozlišujeme 4 druhy zubů:
- Řezáky – ukusují sousta
- Špičáky – uchopují a trhají sousta
- Třenové zuby – rozmělňují potravu
- Stoličky – rozmělňují potravu
JAZYK: obsahuje smyslové buňky, které vnímají chuť, je pomocí svalů připevněn k dolní čelisti
HLTAN
– krátký úsek trávicí trubice, tady se trávicí trubice kříží s dýchacími cestami = epiglottis – putuje sem sousto z ústní dutiny, dojde k polknutí (z části volní, z části reflexní děj)
JÍCEN
– trubice z hladké svaloviny, v klidu je splasklý, ústí do žaludku (1/3 tvořena příčně pruhovanou svalovinou)
– peristaltické pohyby
ŽALUDEK
- Vakovitý svalový orgán, uložený pod levým lalokem jater
- Na povrchu vazivová blána, která žaludek připevňuje k břišní dutině
- Tvořený hladkou svalovinou, vnější výstelka je zbrázděna do řas
- Shromažďuje přijatou potravu a mísí ji se žaludečními šťávami, ty se produkují ve sliznici žaludku ve žlázkách
- Proměnlivý objem, běžně 2-3 litry, ale dokáže se zvětšit až na 6-7 litrů
- Dělí se na:
- Česlo = přechod mezi jícnem a žaludkem, podoba svěrače, zabraňuje zpětnému návratu tráveniny
- Tělo
- Vrátník = svěrač mezi žaludkem a tenkým střevem, posunuje části tráveniny do tenkého střeva
- Klenba = horní část žaludku, po jídle často naplněna vzduchem
- Trávení
- Trávení znamená mechanické a chemické zpracování potravy
- -> mechanické zahrnuje rozmělnění potravy a promíchání s trávicími šťávami
- -> chemické zahrnuje štěpení živin na jednodušší látky pomocí trávicích šťáv obsahujících enzymy
- V žaludku je strava promíchávána peristaltickými pohyby s žaludeční šťávou
- -> produkována žlázkami žaludeční sliznice, v průměru se vyprodukuje 1,5 – 2 l za den, závisí to na množství přijaté potravy
- -> složení: – voda – více než 99%
- kyselina chlorovodíková – ničí choroboplodné zárodky, aktivuje pepsin, usnadňuje vstřebávání minerálních látek
- pepsin – štěpí bílkoviny na polypeptidy
- chymozin – sráží mléčné bílkoviny na vločky
- mucin – hlenovitá látka, chrání před natrávením vlastní sliznice
- žaludeční lipáza – štěpí tuky
- Potrava zůstává v žaludku různě dlouho:
- Tekutiny žaludkem pouze protékají
- Na tuky bohatá potrava opustí žaludek za 5-7 hodin
- Strava obsahující převážně cukry opustí žaludek již za 3-4 hodiny
- Je-li stěna žaludku podrážděna nevhodnými látkami nebo je-li drážděna pobřišnice, případně stěna hltanu, dochází ke složitému reflexnímu ději, při kterém se peristaltika žaludku (a tenkého střeva) obrací, obsah žaludku se pak vyprazdňuje do jícnu a do hltanu a dochází ke zvracení
- Trávenina je posouvána směrem k vrátníku a po malých dávkách se dostává do dvanáctníku
TENKÉ STŘEVO
- 3-5 m dlouhá trubice složená v kličky, je místem intenzivního trávení a vstřebávání
- Jeho sliznice je zbrázděna klky zvětšující resorpční plochu
- Obsahuje žlázky produkující střevní šťávu
- Má 3 oddíly:
- Dvanáctník – ústí sem žlučovod a vývody slinivky břišní
- Lačník – tvoří horní část kliček
- Kyčelník – tvoří dolní část kliček
- Trávení v tenkém střevě napomáhá:
- Střevní šťáva – je slabě zásaditá -> neutralizuje kyselou tráveninu ze žaludku
– obsahuje peptidázy (štěpí bílkoviny na aminokyseliny), lipázy (štěpí tuky) a amylázy (štěpí vyšší sacharidy na jednoduché)
- Pankreatická šťáva – obsahuje trypsin (štěpí bílkoviny), lipázy, amilázy
- Žluč – obsahuje soli žlučových kyselin -> napomáhají trávení tuků, způsobují jejich emulgaci (rozptýlení) a aktivují pankreatickou lipázu
SLINIVKA BŘIŠNÍ
- Podlouhlý orgán délky 14-18 cm uložený v ohbí dvanáctníku
- Je to žláza s obojí sekrecí, jak s vnitřní (endokrinní), tak s vnější (exokrinní)
- Exokrinní sekrece – tvorba pankreatické šťávy (trypsin, lipázy, amilázy)
- Endokrinní sekrece – Langerhansovy ostrůvky -> produkce hormonů regulujících hladinu cukru (glukagon a inzulín)
- Ústí do dvanáctníku
JÁTRA
- Játra jsou největší žlázou trávicího systému a celého těla, uložena vpravo pod bránicí
- Vstupuje do nich: jaterní tepna a portální žíla
Vystupuje: jaterní žíly a žlučovod
- Základní stavební jednotkou je jaterní lalůček složený z trámců a jaterních buněk
- Jaterní buňky – podílejí na tvorbě látek zabezpečujících srážení krve, zasahují prakticky do všech metabolických dějů v těle
- tvoří nové bílkoviny a žluč
- zneškodňují škodlivé a jedovaté látky (alkohol, amoniak)
- Ukládají se zde tuky a cukry, je zde zásobárna vitamínů (B12)
- Žlučník
- vakovitý orgán hruškovitého tvaru, který leží ve spodní části jater
- jeho kapacita je cca 60 ml žluči
- Žluč
- Hustá žlutozelená tekutina, která se nepřetržitě tvoří v jaterních buňkách, a buď přímo odtéká do dvanáctníku, nebo se dočasně skladuje a zahušťuje v žlučníku
- Odvádí škodlivé látky a má význam pro metabolismus
- Obsahuje vodu, hlen, minerální látky, soli žlučových kyselin a žlučová barviva
- Žlučová barviva vznikají z krevního barviva ve slezině – jsou toxickou odpadní látkou, ve střevě se rozkládají a dávají barvu stolici (bez nich je bělavé barvy)¨, část vylučována i močí
- Soli rozptylují tuky na jemné kapénky (nejdůležitější součást žluči)
- Kupfferovy buňky
– typ bílých krvinek, napomáhají rozpadu červených krvinek
TLUSTÉ STŘEVO
- 1,5 m dlouhá trubice
- Skládá se z:
- Slepé střevo – vyústění tenkého střeva, na jeho spodině se z něj vychlipuje červovitý přívěsek tzv. apendix obsahující množství lymfoidní tkáně (časté záněty)
- Tračník – složený z tračníku vzestupného, příčného a sestupného, končící esovitou kličkou
- Konečník – shromažďuje se zde stolice – zahuštěné nestrávené zbytky
- barvu ovlivňuje žlučové barvivo, tuhost je závislá na množství vody
- jeho naplnění vyvolává defekaci – ochabují svěrače, smršťují se břišní svaly
- ústí řitním otvorem ven z těla
- Shromažďují se zde zbytky nestrávené potravy a dochází k zahušťování obsahu
- Stěna tlustého střeva je přizpůsobena pro vstřebávání vody, zahuštění obsahu a pro dokončení trávení a kvašení zbytků potravy -> sliznice nemá klky -> jsou na ní kvasné a hnilobné bakterie -> produkuje se hlen chránící sliznici před poškozením látkami vzniklými při kvašení cukrů, tuků a vzniká alkohol
- Hnitím bílkovin vzniká fenol, sirovodík, mastné kyseliny a jedovaté látky
ONEMOCNĚNÍ TRÁVICÍ SOUSTAVY
- Zubní kaz
= porušení zubní hmoty vyvolané bakteriemi, které při nedostatečné zubní hygieně nebo díky nevhodnému stravování, vytvářejí na povrchu zubu vrstvu (plak) a zkvašováním cukrů z potravy tvoří organické kyseliny narušující zubní sklovinu
-> ochrana: správná strava, omezování zubního plaku, fluoridace
- Paradontopatie
= začíná to záněty dásní (při nedostatečném čištění zubů zůstává v mezeře mezi dásní a zubem mnoho bakterií)
-> vede to k viklání zubů, zuby nedrží v lůžku a vypadávají
- Žaludeční vředy
= natráveniny žaludeční stěny, vznikají vlivem překyselování, může dojít až k provalení stěny a ke krvácení
-> způsobuje to špatná životospráva (alkohol, moc kávy, jedení ve spěchu, stres..), bakterie
- Zácpa = obtížné vyprazdňování stolice
- Průjem
= virová nebo bakteriální infekce, řídké zbytky potravy putují rychle tlustým střevem, je to nebezpečné hlavně u malých dětí (ztráta tělních tekutin a iontů)
- Salmonelóza = infekční choroba bakteriálního původu
- Hepatitida (žloutenka)
= infekční onemocnění jater, virový původ, druhy: A, B, C
– dojde k ucpán žlučovodů -> žlučová barviva nemohou být odváděna -> hromadí se v krvi -> žluté zabarvení kůže
- Jaterní cirhóza
= tvrdnutí tkáně jater -> buňky se přeměňují na vazivo
– spojeno s vysokou konzumací alkoholu (tělo musí odbourávat velké množství škodlivin)
- Žlučové kameny
= při vysoké koncentraci žluči ve žlučníku a žlučovodech vzniká písek/kameny -> žluč přitom neproniká do trávicí soustavy -> problémy s trávením
- Mononukleóza
= virové onemocnění, napadá B-lymfocyty, chřipkové příznaky
Léčba je dlouhodobá (přísná dieta, klid)
METABOLISMUS
– Bazální metabolismus
= látková přeměna potřebná k udržení života a to při úplném tělesném a duševním klidu
– rysy metabolismu:
- Schopnost tkání přeměňovat jeden typ látek na jiný -> některé látky však nemohou být v těle přetvořeny z jiných, musí být přijímány s potravou (esenciální aminokyseliny)
- Všechny látky v těle jsou v dynamickém katabolicko-anabolickém ustáleném stavu -> až na výjimky jsou neustále odbourávány a znovu vytvářeny
VÝŽIVA
- V potravě je potřebné přijímat látky pro zdravý vývoj a růst. Jedná SEO základní živiny (bílkoviny, tuky, cukry) a látky podporující metabolismus (vitamíny, vodu a minerální látky)
- CUKRY
- Měly by tvořit cca 50-55% přijaté potravy
- Tvoří nejdůležitější a nejpohotovější zdroj energie
- Jsou štěpeny amylázami
- Je možné vytvořit se rezervu sacharidů v játrech či svalech ve formě živočišného škrobu (glykogenu)
- TUKY
- Měly by tvořit cca 20-30% přijaté potravy
- Nejvhodnější jsou rostlinné oleje
- Vytváří energetickou rezervu organismu, mají taky stavební funkci a podílí se na termoregulaci
- Jsou štěpeny lipázami a rozkládají se na glycerol a mastné kyseliny
- Ukládají se v podkožním vazivu a kolem některých orgánů jako rezervní látky odkud se postupně uvolňují
- BÍLKOVINY
- Měly by tvořit cca 15% přijaté potravy
- Do zásoby se neukládají
- Jsou základní stavební jednotkou
- Nejstravitelnější jsou živočišné bílkoviny
- Jsou štěpeny proteázami
- Skládají se z aminokyselin a jejich tvorba je řízena genetickým kódem, jehož podstatou je struktura DNA
- VITAMÍNY
- Je známo více jak 20 vitamínu, ale pro člověka má bezprostřední význam asi 13
- Jedná se o látky, které neposkytují energii, ale umožňují průběh základních chemických reakcí
- Vitamíny rozpustné v tucích (lipofilní vitamíny)
- v. A, D, E, K
- skladují se
- Vitamíny rozpustné ve vodě (hydrofilní vitamíny)
- neskladují se
- – v B, C, H
- Antivitaminy – látky, které zabraňují účinku vitamínů
- VODA A MINERÁLNÍ LÁTKY
- Minerální látky: soli Na, K, Ca, Mg, P, chloridy, uhličitany, ionty Fe, I, Zn, Cu a Co
- organismus potřebuje více než 20 anorganických látek, ale někdy jen ve stopovém množství
TRÁVICÍ SOUSTAVA U ŽIVOČICHŮ
Prvoci
– pohlcenou potravu obklopují váčky s enzymatickými látkami = trávicí vakuoly
– živiny přijímají fagocytózou
– pomezí autotrofní a heterotrofní výživy ( někteří se živí jen fotosyntézou, někteří bakteriemi, sinicemi, rozsivkami, řasami, částečkami organické hmoty i jinými prvoky nebo látkami těla hostitele..)
Živočišné houby
– límečkovité buňky = chaonocyty – zpracovávají potravu
– potravu přijímají vodou skrz póry = ostie, zbytky vyvrhují otvorem = osculum
Žahavci
– láčka = vnitřní dutina -> slepá trávicí dutina, jen jeden otvor na příjem i vyvrhování potravy + rozvod živin = gastrovaskulární soustava
Ploštěnci
– trávicí dutina je slepá, rozvětvená (připomíná láčku) – trávení i rozvod živin = gastrovaskulární soustava
– tasemnice nemá vyvinutou trávicí soustavu – přijímá živiny celým povrchem těla
Hlísti
– trávicí trubice i s řitním otvorem
Měkkýši
– přímá trávicí trubice
– na začátku radula = chitinová páska se zoubky (strouhání potravy)
– už mají hepatopankreas (slinivojaterní žláza) -> ústí do žaludku, napomáhá štěpit celulózu
Kroužkovci
– trubicovitá trávicí soustava
– ústa za prvním tělním článkem, řiť na posledním
Členovci
– trubicovitá trávicí soustava
– vyvinuty trávicí žlázy
– někdy i mimotělní trávení: pavouci -> kořist usmrtí jedem z kopýtek, vpustí do ní trávicí šťávy a po rozložení ji vysají
– různé typy ústního ústrojí -> sací, lízací, kousací, bodavě-sací..
– filtrační zařízení, kutikulární lišty, zuby
Ostnokočci
– ústní otvor na spodní straně těla
– kolem trávicí trubice mají prstenec
– ambulaklární soustava = systém chodeb vyplněných vodnatou tekutinou a propojený s vnějším prostředím
Obratlovci
– trubicovitá trávicí soustava, jednotná stavba, různá uzpůsobení u jednotlivých druhů
-> ústní otvor, hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, tlusté střevo, řitní otvor
+ přídatné žlázy – slinivka břišní, játra, slinné žlázy
Paryby
– ve střevě spirální řasa – zvyšuje trávicí plochu a napomáhá tak trávení
– zuby – sklovina, zubovina, trávicí žlázy
– vývod trávicí soustavy do kloaky
Ryby
– ozubené čelisti -> opakovaná výměna opotřebovaných zubů
– trávicí žlázy
– spirální řasa
– pouze bahníci mají kloaku
Obojživelníci
– vymrštitelný lepkavý jazyk
– drobné, nerozlišené, obnovitelné zuby
Plazi
– zuby, které se pravidelně obměňují a někdy do nich ústí jedové žlázy
– hadi mají čelisti spojeny pružným vazem -> mohou rozevřít ústa do obrovských rozměrů
Ptáci
– zobák (bez zubů) -> tvar ovlivněn typem potravy
– slinné žlázy, dvě slepá střeva, jícen rozšířen na vole – natrávení potravy
– žaludek žláznatý (chemické natrávení) + svalnatý (mechanické rozmělnění slinnými svaly)
– vývržky = vyvržené nestravitelné zbytky (sovy, dravci)
Savci
– zuby se mění jednou za život (mléčné -> trvalé)
– přežvýkavci: žaludek složen ze 4 částí (bachor, čepec, kniha slez)