Otázka: Směsi
Předmět: Chemie
Přidal(a): Khalid Al Shayeb
Obecná charakteristika směsí
- Směsi vznikají smísením dvou nebo více látek (složek).
- Lze je od sebe separačními postupy oddělit.
- Mezi jednotlivými složkami nedochází ke vzniku chemických vazeb.
- Složky směsi si zachovávají své původní vlastnosti.
Rozdělení směsí
- Podle velikosti částic se dají dělit na: homogenní, koloidní a heterogenní.
Homogenní (stejnorodé) – roztoky
- Stejnorodá směs rozpouštědla a rozpuštěné látky.
- Okem ani mikroskopem nemůžeme rozlišit jednotlivé složky.
- Nasycený roztok – Při určité teplotě a tlaku se již více látky nerozpustí.
- Nenasycení roztok – Za daných podmínek se látka v roztoku ještě rozpustí.
- Podle skupenství dělíme na
- plynné (vzduch, zemní plyn)
- kapalné (nejčastější, mořská nebo minerální voda, ocet)
- pevné (sklo, slitiny)
- slitiny
- bronz – Cu, Sn
- mosaz – Cu, Zn
- konstantant – Cu, Ni, Mn
Heterogenní (různorodé)
- Můžeme okem nebo mikroskopem rozlišit jednotlivé složky
- Podle skupenského stavu složek dělíme:
- suspenze– směs pevné látky rozptýlené v kapalině (písek a voda, křída a voda, nátěrové barvy)
- emulze– směs dvou nemísitelných kapalin, kdy jedna kapalina je rozptýlena ve druhé (voda a olej, voda a benzin, ropa na mořské hladině)
- pěna – směs nerozpuštěné plynné látky rozptýlené v kapalině (př. vzduch se saponátem)
- aerosoly
- mlha – směs rozptýlené kapaliny v plynné látce
- dým – směs rozptýlených částeček pevné látky v plynné látce
Koloidní
- Můžeme okem, že je směs tvořena více složkami, ale nejsme schopni určit přesnou lokaci
- Příkladem je krev, mléko či bílek smísený s vodou
Oddělování složek směsí
- Usazování
- vzájemně nerozpuštěné složky směsí, které mají odlišnou hustotu
- Odstřeďování
- rychlejší způsob oddělování složek takových směsí
- provádí se v odstředivkách
- Filtrace
- oddělování pevných složek od kapalných
- pevné složky se zachytí na filtru, kapalné protečou jako filtrát
- Krystalizace
- postup, při kterém vznikají krystaly přečišťované pevné látky
- Destilace
- oddělování dvou kapalin s různými teplotami varu
- Sublimace
- přěčištění složek směsí, které sublimují.
- Extrakce (vyluhování)
- slouží k oddělení látek, z nichž jedna je rozpustná ve vhodném rozpouštědle (olej z rostlin)
Hmotnostní zlomek
- Hmotnostní zlomek je podílem hmotnosti určité látky a hmotnosti celé směsi.
- Lze vyjádřit vzorcem:
w = mA/mS
w – hmotnostní zlomek; mA – hmotnost látky A, mS – hmotnost celé směsi
- Hmotnostní zlomek je bezrozměrná veličina (je bez jednotky), a nabývá hodnot od 0 do 1.
- Hmotnostní procento je hmotnostní zlomek vyjádřený procentem, například:
w=0,11=1