Léčebná výživa klienta s onemocněním Diabetes mellitus

 

   Otázka:  Léčebná výživa klienta s onemocněním Diabetes mellitus

   Předmět: Lékařství a ošetřovatelství

   Přidal(a): Enelia

 

 

LÉČEBNÁ VÝŽIVA KLIENTA S ONEMOCNĚNÍM DIABETES MELLITUS 1. TYPU. VÝMĚNNÉ JEDNOTKY. VÝŽIVA PŘI HYPOGLYKÉMII A HYPERGLYKÉMII. ANTIKETOGENNÍ DIETA. DIABETICKÉ DIETA.

 

1, DIABETES MELLITUS 1. TYPU (inzulín dependentní)

-primární typ

-vrozený DM

-vzniká u lidí do 40 roku

-inzulín se netvoří nebo jen malé množství

-tento DM má stanovený režim v jídle, dávkách inzulínu a pohybu

-lidé jsou štíhlí až hubení, ale není to vždy pravidlem

-není dostatek živin, jelikož S není využít a jsou odbourávané B a T z těla

-začátky mohou být doprovázený acidózou až kómatem

-tímto DM je postiženo 5-10% populace

 

2, VÝMĚNNÉ JEDNOTKY

1 výměnná jednotka (v. j.), obsahuje 10–12 g sacharidů – cukrů.
To odpovídá cca 2 kostkám cukru.

Lidé s diabetem by měli při denním stravování počítat nejen množství sacharidů, ale
také i energetickou hodnotu konzumovaných potravin. Měli by také vědět, že 1 g
sacharidů dodá tělu 4 kcal/16,8 kJ, 1 g tuku 9 kcal/37,8 kJ, 1 g bílkovin 4 kcal/16,8kJ.

Výměnná jednotka představuje takové množství potraviny, které ovlivní glykemii přibližně stejně, ať se do těla dostane v podobě chleba, hranolků, čokolády, ovoce nebo smaženého řízku. Stejné množství sacharidů různých kombinovaných jídel ovlivní glykemii pouze podobně – v závislosti na rychlosti vstřebávaných sacharidů, tedy glykemickém indexu.

Mezi potraviny s velkým obsahem sacharidů patří: pečivo, těstoviny, rýže, knedlíky, výrobky z obilnin a mouky, ovoce, brambory a samozřejmě všechny potraviny slazené řepným cukrem.
Mezi potraviny, v nichž sacharidy chybí, patří: maso včetně ryb, tuky – máslo, sádlo, oleje, tvaroh, sýry, vejce, většina uzenin, všechny druhy zeleniny v syrovém stavu, houby.

 

3, VÝŽIVA PŘI HYPOGLYKÉMII A HYPERGLYKÉMII

HYPOGLYKÉMIE

-akutní komplikace diabetu

-v těle je málo cukru, ale hodně inzulínu

-může nastat hypoglykemické kóma

-často při sportu, nemocní si podají klasickou dávku inzulínu, ale neuvědomí si, že při sportovním výkonu potřebují více energie (sacharidů)

-u diabetiků s inzulínem

 

HYPERGLYKÉMIE

-akutní komplikace diabetu

-vysoká glukosa, nízký inzulín

-hrozí kóma

-vzniká špatnou aplikací inzulínu

-glykémie je kolem 19-50mmol/ l krve

-zvyšují se ketolátky

-člověk je dehydratovaný

-spíše u diabetu 1. Typu

-nedostatek inzulínu, nadbytek glukosy

Projevy

-žízeň, nadměrné močení

-bledost, bolest břicha

-únava

-nevolnost

-apatie

Léčba

-hospitalizace

-inzulín

 

4, ANTIKETOGENNÍ DIETA

Indikace

-hyperglykémie (dochází ke štěpení B a T na glukózu, vznik dalších zplodin – ketolátek- škodlivé pro organismus, které se z části ukládají v těle a bez rychlé léčby dochází k poškození nervových buněk

Složení diety

1 a 2 den: 4200Kj, 30 g B, 10g T, 200g S

3 až 5 den: 5000kj, 60g B, 10g T, 215g S

Charakteristika

-dieta převážně S (kompenzace inzulínem)

-strava 5x denně

-délka diety-5dní

-pacient má zvýšený pocit žízně-podáváme minerální vody

-1. den: čaje minerálky, ovocné šťávy, ovoce, zelenina, obilniny, pečivo (max. 1/16 l mléka, 1/3 bílku)

-2. den: navýšit množství mléka na 3/8l

-3. den: bílou kávu, 2x50g masa

-4. den: přidáme tvaroh, sýry, tmavý chléb, maso

-5. den: jako 4. den, stále bez volného tuku

Po celý den dostatek tekutin. Po úpravě metabolismu, přejít na diabetickou dietu.

 

5, DIABETICKÁ DIETA

Doporučená denní dávky jednotlivých energetických modifikací diety

175 g S 6150 KJ 75 g B 50 g T 90 mg vit. C
225 g S 7400 KJ 75 g B 60 g T 90 mg vit. C
275 g S 9000 KJ 75 g B 80 g T 90 mg vit. C
325 g S 10200 KJ 85 g B 85 g T 90 mg vit. C

 

Indikace

Diabetes mellitus bez komplikací či jiného onemocnění, které by vyžadovalo další dietní omezení.

 

Charakteristika

Jedná se o vyváženou plnohodnotnou stravu. Takto se lze stravovat celoživotně. Dieta má 5 -6 denních jídel. Cílem diety je stabilizovat glykémii nemocného ve vazbě na inzulínový režim, pokud je indikován.

Základem diety je rovnoměrné rozložení základních živin do jednotlivých denních jídel. Stravu podáváme v limitovaných porcích, pacient by se neměl přejídat. Reguluje se především příjem sacharidových potravin- ovlivňují hladinu glykémie. Upřednostňujeme sacharidové potraviny s nízkým glykemickým indexem.

Vláknina je nepostradatelnou součástí stravy- zpomaluje vstřebávání živin z trávicího ústrojí, snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Odvažujeme množství příkrmů, pečiva, ovoce a zeleniny.

Vylučuje se cukr a všechny potraviny, při jejichž výrobě byl použit cukr.

Sladit lze umělými sladidly, zařazují se výrobky DIA-omezeně.

Obsah tuků je limitován, upřednostňujeme kvalitní rostlinné tuky s obsahem vyšších nenasycených kyselin. Je nutné zabezpečit dostatečný pitný režim, nejlépe nápoji, které neobsahují cukr.

Minimalizujeme stres a zařazujeme každodenní tělesnou aktivitu Nekouřit.

 

Diabetik 1. Typu:

Energetická modifikace diety je zvolena dle nastaveného inzulínového režimu, fyzické zátěže a somatické konstituce člověka. Strava je rozdělena do přesných sacharidových dávek (6). Přesný časový rozvrh stravy v návaznosti na aplikaci inzulínu.

 

Diabetik 2. Typu

Energetická modifikace diety je zvolena dle fyzické zátěže a somatické konstituce diabetika. Často obezita- snížit hmotnost. Dodržovat pravidelnost v jídle. 5-6 denních dávek.

 

Technologické úpravy

Bez omezení, nedoporučuje se příliš často smažit. Pod maso lze použít malé množství tuku. Zahušťujeme omezeně, dáváme přednost přírodním úpravám. Kromě mouky lze využít k zahušťování cibuli, pečivo a podobně.

 

Výběr potravin

Maso, vnitřnosti: podáváme všechny druhy masa (libové), zařazujeme ryby. Omezujeme zařazování vnitřností (všechny druhy).

 

Masné výrobky: upřednostňujeme druhy s nižším obsahem tuku a mouky. Nezařazovat do jídelníčku příliš často-dle zásad zdravé výživy.

 

Vejce: do pokrmů, všechny úpravy. V omezeném množství, dle zásad zdravé výživy.

 

Mléko a mléčné výrobky: používáme výrobky se středním obsahem tuků, u obézních nízkotučné. Upřednostňujeme rostlinné tuky. Do pokrmů i na pečivo. Na pečivo margaríny nebo máslo.

 

Obiloviny: upřednostňujeme pohanku, jáhly, kuskus, celozrnné druhy mouky, rýži Natural, celozrnné těstoviny. Ovesné vločky, kroupy, krupky. Bílá mouka, bílá rýže a těstoviny nejsou zakázány.

 

Pečivo: upřednostňujeme celozrnné pečivo. Bílé pečivo a chléb nejsou zakázány. Nepoužíváme sladké pečivo s obsahem cukru. Vše v povoleném množství.

 

Příkrmy: brambory-v libovolné úpravě. Omezujeme moučné příkrmy. Smažené příkrmy výjimečně. Odvažujeme je po úpravě.

 

Luštěniny: povolené jsou všechny druhy. Zařazujeme je alespoň 1-2krát týdně. Odvažujeme po úpravě.

 

Moučníky: běžně je nepodáváme. Výjimečně lze zařadit tvarohové nebo ovocné moučníky z celozrnné mouky bez cukru, nejlépe náhradou za odpolední svačinu. Sladit umělým sladidlem.

 

Zelenina a ovoce: zařazujeme několik denních porcí v předepsaném množství. Upřednostňujeme zeleninu před ovocem a ovoce s nižším obsahem jednoduchých sacharidů. Nevhodné je sušené a kandované ovoce, kompoty s cukrem. Používáme všechny druhy v různých úpravách. Zálivky připravujeme s umělými sladidly. Omezujeme smaženou zeleninu. Nevhodná je zelenina nakládaná ve sladkokyselém nálevu. Všechny druhy v povoleném množství.

 

Sladidla: nepoužíváme cukr a med. Nepoužíváme slazené kompoty ani kandované ovoce. V omezené míře lze použít džemy DIA. Lze zařadit umělá sladidla a výrobky, které je obsahují. Ideální je nesladit.

 

Koření: bez omezení.

 

Nápoje: čaj, čaj s mlékem, švédský čaj, mléko, káva, bílá káva, kakao – bez cukru. Ředěné ovocné šťávy a džusy bez cukru. Voda, stolní voda, minerálky bez cukru. Alkohol v omezeném množství-započítat jej do jídelního lístku.

Další podobné materiály na webu:

💾 Stáhnout materiál   🎓 Online kurzy
error: Content is protected !!