Otázka: Žaludek, tenká střevo, tlusté střevo
Předmět: Somatologie
Přidal(a): Bohdana Oros
Žaludek
Základní informace
- do latiny se překládá jako ventriculus, do řečtiny jalo gaster
- leží pod brániční klenbou
- má vakovitý tvar
- předchází mu jícen
- přechází v tenké střevo
Stavba žaludku
- se skládá z
- hlavních časti
- česlo (kardie)
- úzká část přechodu jícnu v žaludek •
- fundus (formix)
- výklenek nahoru proti bránici
- tělo (corpus) -největší část
- vrátník (pylorus) -nejužší oddíl
- právě nim žaludek přechází ve dvanáctník
- dvou zakřivení
- malé zakřivení (curvatura minor)
- velké zakřivení (curvatura major)
- česlo (kardie)
- hlavních časti
Funkce žaludku
- potrava se v žaludku přechodně skladuje a mechanicky a chemicky zpracovává
- má funkce
- mechanická funkce
- je schopen pojmout 1–2 l potravy
- svalstvo v žaludku se rytmicky stahuje 2 –4krát za minutu
- potrava se promíchává se žaludeční šťávou
- promícháním potravy se žaludeční šťávou vzniká trávenina neboli chymus
- vzniklá trávenina je po malých dávkách vstřikována do duodena
- nejkratší dobu zůstávají v žaludku cukry, nejdéle tuky
- tekutiny jen protékají po stěnách žaludku přímo do duodena
- chemická funkce
- k chemickému zpracování potravy slouží žaludeční šťáva
- denně se žaludeční šťávy vytvoří asi 2-3 litry
- mechanická funkce
Složení žaludeční šťávy:
- žaludeční šťáva se skládá z
- kyselina chlorovodíková HCl
- zajišťuje nízké pH (asi 1,5)
- aktivuje pepsin,
- ničí choroboplodné zárodky
- nabobtnává vazivo
- koaguluje bílkoviny k jejich dalšímu zpracování
- pepsinogeny
- jsou to enzymy
- štěpí bílkoviny
- chymosin
- nejvíce se vyskytuje u kojenců
- sráží mléčné bílkoviny
- mucin
- hlenovitá část
- chrání žaludeční sliznici před natrávením
- vnitřní faktor
- faktor nezbytný k dalšímu vstřebávání vitamínu B12
- nebo taky Castleův faktor
- kyselina chlorovodíková HCl
Trávení základních živin v žaludku
- bílkoviny (proteiny)
- největší prací má tělo se zpracováním bílkovin
- (protože) zpracovaní bílkovin začíná v žaludku a pokračuje až do tlustého střeva
- zde probíhá trávení bílkovin pomoci
- kyselina chlorovodíková HCl
- nabobtnává vazivo masa
- (a tak) umožňuje působení enzymů na bílkoviny
- pepsinogeny
- štěpí bílkoviny na polypeptidy
- cukry (sacharidy)
- nic neprobíhá
- tuky (lipidy)
- nic neprobíhá
- kyselina chlorovodíková HCl
Vstřebávaní
- zde se vstřebává pouze částečně alkohol
Tenké střevo
Základní informace
- do latiny se překládá jako intestinum tenue
- nejdelší část trávicí trubice
- mezi žaludkem a tlustým střevem
- uspořádané do kliček
- dlouhé 3–5 m
- na povrchu jsou řasy a klky (plocha klků je asi 40 m2)
- předchází mu žaludek
- přechází ve tlusté střevo
- v typickém případě je velmi dlouhé, ale v průměru užší (tenčí), než střevo tlusté
Stavba tenkého střeva:
- se skládá z
- dvanáctník (duodenum)
- první úsek
- na papile Vateri
- sem ústí společný vývod žlučových cest a slinivky břišní
- lačník (jejunum)
- u mrtvol tento usek trávicí trubice je prázdný
- kyčelník (ileum)
- přechod mezi lačníkem a kyčelníkem není přesně ohraničen
- dvanáctník (duodenum)
Střevní šťáva
- je produkována žlázami ve sliznici střeva
- enzymy v ní obsažené dokončují štěpení živin
- (aby mohly být) živiny následně jsou vstřebávány
Funkce tenkého střeva
- vstřebávání látek (aminokyselin, monosacharidů, tuků, minerálů, vitamínů)
- dochází ke konečné fázi trávení
- hlavní funkcí tenkého střeva je vstřebávání
Trávení základních živin v tenkém střevě
- bílkoviny (proteiny)
- nic neprobíhá
- cukry (sacharidy)
- v kartáčovém lemu enterocytů štěpí specifické enzymy střevní šťávy, disacharidy na vstřebatelné monosacharidy (glukóza, fruktóza, …)
- tuky (lipidy)
- žluč se tvoří emulgaci (rozptýlením) tuků v duodenu (dvanáctníku)
- v mikroklcích enterocytů probíhá vstřebávání
Vstřebávání základních živin v tenkém střevě
- bílkoviny (proteiny)
- se vstřebávají téměř výhradně jako aminokyseliny
- cukry (sacharidy)
- se vstřebávají téměř výhradně jako monosacharidy
- tuky (lipidy)
- tvoří ve střevě spolu se žlučovými kyselinami micely (transportní forma tuků ve střevě)
- jakmile se micely dostanou k membráně enterocytů, mastné kyseliny a monoglyceridy projdou membránou do buněk, žlučové kyseliny se vracejí do lumen střev
- živiny vstřebané do krve v tenkém střevě se zpracovávají v játrech
Tlusté střevo
Základní informace
- do latiny se překládá jako intestinum crassum
- konečný oddíl trávicí soustavy
- dlouhý asi 1,5 m
- dutý orgán
- nachází se v dutině břišní
- na proximální straně je ohraničeno ileocékální chlopní
- distálně přechází v rektum
- v tlustém střevě jsou rovněž střevní plyny, tvořené spolykaným vzduchem a kvasnými bakteriemi
- dochází k zahušťování tráveniny a využití nevstřebaných živin přítomnými bakteriemi
Stavba tlustého střeva
- se skládá z
- hlavních části
- slepé střevo (caecum)
- začátek tlustého střeva
- ústí sem střevo tenké (kyčelník)
- odstupuje zde červovitý výběžek (appendix vermiformis)
- vzestupný tračník (colon ascendens)
- příčný tračník (colon transversum)
- sestupný tračník (colon descendens)
- esovitá klička (colon sigmoideum)
- konečník (rectum)-konečná část trávicí trubice
- v ampulovitě rozšířené části se hromadí stolice
- dvou svěračů
- vnitřní
- hladká svalovina
- zevní
- příčně pruhovaná svalovina, ovládaná vůlí
- vnitřní
- slepé střevo (caecum)
- hlavních části
Funkce tlustého střeva
- zahušťování chymu
- vstřebávání vody
- tvorba stolice
- jsou zde rovněž kvasné bakterie (hlavně Escherichia colli), které produkují vitamín K a některé vitamíny skupiny B
- ve sliznici střeva jsou žlázky, které produkují hlen a tím střeva chrání
Složení definitivní stolice
- definitivní stolice se skládá z nestrávených zbytku potravy, žlučových barviv, vody, odloupaných epitelových buněk a mrtvých bakterií