Otázka: Vodík, voda, roztoky
Předmět: Chemie
Přidal(a): lenno
Vodík (hydrogenium)
- nejrozšířenější prvek ve vesmíru
- nejjednodušší atom (konfigurace 1s) => 1H: 1s1 => nepřechodný prvek; s1-prvek
- volný vodík v horních vrstvách atmosféry a sopečných plynech.
- vázaný ve sloučeninách (voda; organické sloučeniny)
- tvoří základ veškeré živé hmoty (biogenní prvek)
- přírodní vodík je směsí tří izotopů:
- lehký vodík – protium 11H
- těžký vodík – deuterium 21H (v přírodě značka D, vyskytuje se ve formě D2O)
- tritium 31H (značka T, výskyt v horní vrstvě atmosféry, kde vzniká jadernou reakcí: 14N + n -> 3H + 12C
- nejčastěji se připravuje reakcí zředěné silné kyseliny (H2SO4 nebo HCl) se zinkem
- Zn + H2SO4 -> ZnSO4 + H2
- další způsob přípravy: z reakce amfoterních kovů s roztoky hydroxidů alkalických kovů
- Zn + 2NaOH + 2H2O -> Na2[Zn(OH)4] + H2
- tetrahydroxidozimečnatan sodný
- Zn + 2NaOH + 2H2O -> Na2[Zn(OH)4] + H2
- průmyslová výroba: přeháněním vodní páry přes rozžhavený koks
- První fáze – vznik směsi oxidu uhelnatého a vodíku:
- H2O + C -> CO + H2
- Druhá fáze – reakce oxidu uhelnatého s dalším podílem vodní páry:
- CO + H2O -> CO2 + H2
- Třetí fáze – odstranění CO2 roztokem hydroxidu draselného
- CO2 + 2KOH -> K2CO3 + H2O
- První fáze – vznik směsi oxidu uhelnatého a vodíku:
- Jiný způsob prům. výroby: reakce methanu s vodní párou, kterou je nutno provádět při vysoké teplotě (1100 °C) a za přítomnosti katalyzátoru: CH4 + H2O -> CO + 3H 2
- Velmi čistý vodík se vyrábí elektrolýzou okyselené vody
Vlastnosti vodíku:
- bezbarvý plyn, lehčí než vzduch, málo rozpustný v kapalných rozpouštědlech
- ve formě dvouatomových molekul H2 (divodík)
- nekov, a proto má na rozdíl od ostatních prvků I. skupiny podstatně vyšší hodnotu elektronegativity
- Energie vazby H – H je vysoká, EV = 435,88 kJ.mol-1 => relativně malá reaktivita vodíku při laboratorní teplotě. S většinou prvků vodík reaguje za teploty nad 2000 K (asi 1727 °C) nebo za zvýšené teploty v přítomnosti katalyzátoru (Ni, Pt, Pd).
- Ve sloučeninách se atomy vodíku snaží získat elektr. konfiguraci vzácného plynu:
-
- a) přijetím elektronu od atomu s nízkou hodnotou elektronegativity:
- H(g) + e– -> H–(g)
- Vzniká tzv. hydridový anion H–.
- b) vytvořením kovalentních vazeb; vazby nepolární (H2) nebo polární (HCl).
- c) ztrátou valenčního elektronu, vzniká kation H+ (tzv. hydron, proton).
- a) přijetím elektronu od atomu s nízkou hodnotou elektronegativity:
-
-
- Kation H+ je nestabilní (částice s velmi malým poloměrem) a ihned se váže s látkou obsahující volný elektronový pár, např.
- H+ + H2O -> H3O+ oxoniový kation (oxonium),
- H+ + NH3 -> NH4+ amonný kation (amonium).
-
- ve sloučeninách jednovazný. Oxidační číslo vodíku ve sloučeninách je I a –I.
- ve většině chem. reakcí – redukční činidlo
Chemické reakce vodíku:
- Reaguje se všemi halogeny: H2 + X2 -> 2HX (kde X = F, Cl, Br, I)
- V přítomnosti kyslíku vodík hoří: 2H2(g) + O2(g) -> 2H2O(l)
- => reakce je výrazně exotermní; tj. směs vodíku a kyslíku je výbušná (tzv. třaskavý plyn)
- Redukcí plynným vodíkem lze připravit řadu kovů a jejich oxidů:
- CuO + H2 -> Cu + H2O
- WO3 + 3H2 -> W + 3H2O
- Hydrogenace: vznik organických látek z látek anorganických
- CO + 2 H2 -> CH3OH (methylalkohol)
Sloučeniny vodíku: binární (dvouprvkové) sloučeniny = hydridy
Vlastnosti určuje povaha vazby vodíku s dalším prvkem. Podle charakteru vazby rozlišujeme:
- Iontové hydridy: sloučeniny vodíku s nejelektropozitivnějšími kovy (alkalické kovy nebo kovy alkalických zemin)
- Př: 2Na + H2 -> 2NaH (hydrid sodný)
- Ca + H2 -> Ca H2 (hydrid vápenatý)
- Jedná se o bílé, krystalické látky s vysokou teplotou tání, v iontové krystalové struktuře mají vázány anionty H– a kationty kovu. Taveniny iontových hydridů vedou elektrický proud. Jsou velmi reaktivní, RbH a CsH jsou samozápalné i v suchém vzduchu. Při jejich reakci s vodou vzniká vodík (reakce může být explozivní), např. NaH + H2O -> H2 + NaOH.
- NaH se používá jako mimořádně silné redukční činidlo. LiH slouží jako přenosný zdroj vodíku.
- Př: 2Na + H2 -> 2NaH (hydrid sodný)
- kovalentní hydridy
- (BeH2, MgH2, sloučeniny prvků 13. – 17. skupiny PSP)
- názvosloví:
- BeH2 hydrid beryllnatý, MgH2 hydrid hořečnatý
- jednoslovné názvy složené z kmene mezinárodního názvu prvku a přípony –an.
- Ve vzorcích se značka vodíku píše vpravo od značky prvku, výjimkou jsou hydridy prvků 16. a 17.skupiny PSP, kdy se značka vodíku ve vzorci zapisuje vlevo; např. NaH, NH3, H2O, HF.
- např. PH3 – mezinárodní název phosphorus Þ fosfan
- Jejich vlastnosti závisí na polaritě vazeb. S výjimkou vody jsou za normálních podmínek plynné, těkavé látky. Hydridy se slabě polární vazbou, např. CH4, PH3, s vodou nereagují. Hydridy se silně polární kovalentní vazbou reagují s vodou za uvolnění kationtu vodíku, vzniká oxoniový kation,
- např. HCl + H2O -> H3O+ + Cl–.
- Kovové hydridy:
- křehké, pevné látky, kovového vzhledu, tvoří jej prvky podskupiny chromu, triády železa a palladium
- Hydridy přechodného typu: tvoří prvky podskupin skandia, titanu, vanadu a některých lanthanoidů a aktinoidů, většinou mají charakter berthollidů – mají proměnlivé chem. složení
Využití:
- syntéza metanolu, výroba léčiv, NH3 (80%), HCl, dusíkatých hnojiv
- v elektrárnách – chlazení generátorů, motorů
- katalytické hydrogenaci nenasycených rostlinných olejů, tj. ke ztužování kapalných tuků
- palivo pro spalovací motory a palivové články
- v metalurgii (ke sváření, řezání, tavení a získávání kovů)
Voda
- výskyt ve třech skupenstvích-pára, voda, led. pokrývá téměř 2/3 povrchu země, v atmosféře, v půdě, v organismech – cca 72 % lidského těla)
- druhy: dešťová, pramenitá, mořská, destilovaná, minerální (nad 1 g rozp. látek v 1litru)
- vlastnosti: bezbarvá kapalina bez chuti a zápachu, dle tta tv utvořena Celsiova stupnice, led má o 10% větší objem (krystalická struktura) => menší hustota, jsou to lomené (105°) molekuly se silně polární kovalentní vazbou, mezi molekulami vodíkové můstky-ty jsou příčinou anomálie vody: -max. hustota při 4 °C, -vysoká teplota tání a varu, -dobrá tepelná vodivost
- vlastnosti: jedna z nejstálejších sloučenin
- vlastnosti peroxidu vodíku: bezbarvá kapalina s kovovou chutí, která se rozpouští v jakémkoliv poměru pomocí vody, alkoholu a etheru; vodné roztoky peroxidu jsou výbušné
- bouřlivě reaguje s alkalickými kovy a kovy alkalických zemin: 2Na+2H2O–>2NaOH+H2.
- za vysokých teplot reaguje vodní pára s kovy za vzniku vodíku a oxidu: 3Fe+4H2O–> Fe3O4+H2.
- acidobazické vlastnosti-vznik hydroxoniového: -kationtu: 2H2O–>H3O++OH–, -aniontu: H2O–>H++OH–.
- autoprotolýza vody=disociace vody-podléhá jí 1 z 555mil. molekul H2O–>H++OH–; H++H2O—>H3O+.
- konc molekul H3O+a OH – je 1:1
- s kyselinotvornými oxidy reaguje za vzniku kyselin (SO3), se zásadotvornými za vzniku hydroxidů (Na2O), je vedlejším produktem mnoha reakcí, např. neutralizace.
- voda jako rozpouštědlo: voda je častým prostředím mnoha chem. reakcí, je rozpouštědlem mnoha pevných, kapalných i plynných látek-vznikají vodné roztoky
- tvrdost vody: přechodná – způsobena hydrogenuhličitany-odstraní se varem:
- Ca (HCO3)2[Mg (HCO3)2] –100 °C–> Ca [Mg]CO3+CO2+H2O
- trvalá-způsobena sírany, odstraňuje se chemicky(iontoměniči): CaSO4+Na2CO4–> Na2SO4+Ca
- Hydráty
- látky, které mají ve svých molekulách obsaženou vodu; v anorganické chemii se jedná především o soli, u nichž je voda zabudována do krystalů; vlastnosti hydrátů solí se liší od jejich bezvodých solí
- jmenují se podle počtu molekul.. mono, di, tri, tetra, penta, hexa, hepta, okta, nona, deka atd..
- Elektrolytická disociace
- štěpení polárních molekul elektrolytu na ionty pod vlivem polárních molekul vody
- elektrolyt – látka, roztok které vede elektrický proud
- roztok – homogenní směs dvou nebo několika čistých látek
- stupně disoace:
- a > 30% – silné elektrolyty
- 2% < a < 30% – středně silné elektrolyty
- a < 2% – slabé elektrolyty
Louhy – rozpustné ve vodě hydroxidy
NaOH disociuje takto: | disociace KOH: | |
NaOH ⇆ Na+ + OH– | KOH ⇆ K+ + OH– | |
Na+ – sodný kationt OH– – hydroxidový aniont |
K+ – draselný kationt OH– – hydroxidový aniont |
disociace Ba(OH)2 |
1. Ba(OH)2 ⇆ BaOH+ + OH– |
2. BaOH+ ⇆ Ba+2 + OH– |
zjednodušený zápis: Ba(OH)2 ⇆ Ba+2 + 2OH– |
Ba+2 – barnatý kationt OH– – hydroxidový aniont |
Kyseliny
disociace HCl | disociace HNO3 | |
HCl ⇆ H+ + Cl– H+ – kationt vodíku Cl– – aniont chlorovodíkové kyseliny |
HNO3 ⇆ H+ + NO3– H+ – kationt vodíku NO3– – iont kyseliny dusičné |
disociace H2SO4 |
1. H2SO4 ⇆ H+ + HSO4– 2. HSO4– ⇆ H+ + SO4-2 zjednodušený zápis: H2SO4 ⇆ 2H+ + SO4-2 H+ – kationt vodíku SO4-2 – síranový aniont |
Soli (jednoduché)
disociace BaCl2 | disociace Fe2(SO4)3 | |
BaCl2 ⇆ Ba+2 + 2Cl– Ba+2 – barnatý kationt Cl– – aniont chlorovodíkové kyseliny |
Fe2(SO4)3 ⇆ 2Fe+3 + 3SO4-2 Fe+3 – železitý kationt SO4-2 – síranový aniont |
Rozpustnost látek
- Rozpustnost je hodnota udávající koncentraci rozpuštěné látky v nasyceném roztoku za daných podmínek (teplota, tlak). Tyto podmínky je třeba vždy uvádět, neboť rozpustnost se s nimi mění. Rozpustnost se udává různými způsoby, například počet gramů látky na 100 g rozpouštědla, počet gramů látky na 100 g roztoku, látková koncentrace.
- Pro rozpustnost látek v různých rozpouštědlech platí jednoduché pravidlo:
- Iontové látky jsou podle tohoto pravidla většinou dobře rozpustné v polárních rozpouštědlech, kovalentní látky jsou většinou dobře rozpustné v nepolárních rozpouštědlech.
Roztok
- homogenní směs dvou nebo několika čistých látek; může být i pevná nebo plynná
- složení roztoku je v objemu stejné a má tedy všude stejné vlastnosti
- Nasycenost roztoků:
- Nasycený roz. – je roztok, ve kterém se další množství látky již nerozpouští
- Nenasycený roz. – roztok, ve kterém je rozpuštěné látky méně než odpovídá rovnovážnému nasycení roztoku
- Přesycený roz. – roztok, ve kterém je rozpuštěné látky více než odpovídá rovnovážnému nasycení roztoku
Srážecí reakce
- působením srážedla na nějakou látku vzniká obtížně rozpustná látka – sraženina
- vznik takové sraženiny je popsán součinem rozpustnosti Ks (určuje termodynamickou stabilitu sraženiny)
- vyjadřuje rovnováhu mezi málo rozpustnou látkou (sraženinou) a jejím nasyceným roztokem
Součin rozpustnosti
- čím menší hodnota Ks (tedy čím vyšší hodnota pKs), tím je sraženina méně rozpustná