Otázka: Sacharidy
Předmět: Chemie
Přidal(a): Čobis
Sacharidy
- CUKRY, GLYCIDY, UHLOHYDRÁTY, UHLOVODANY, …
- nejrozšířenější přírodní (organické) látky – největší podíl organické hmoty na Zemi
- obecný vzorec: Cn(H2O)m
- odtud starší nesprávné názvy (nejedná se o hydratovaný uhlík!!!)
- vznikají ve fotoautotrofních organismech (např. zelených rostlinách) z CO2 a H2O za pomoci slunečního záření při tzv. fotosyntéze dle souhrnné rovnice: 6 CO2 + 12 H2O -> hυ, chlorofyl -> C6H12O6 + 6 H2O + 6 O2
- jednoduché sacharidy pak mohou kondenzovat na oligo- až polysacharidy, dle schématu: n C6H12O6 -> (C6H10O5)n + (n-1) H2O
- heterotrofní organismy (např. živočichové) – nutný příjem v potravě – při nedostatku syntéza sacharidů z glycerolu (=> z lipidů) nebo aminokyselin (=> z proteinů)
Biologický význam sacharidů:
- zdroj energie chemotrofních organismů (glukosa, fruktosa, …)
- zásoba energie (škrob, glykogen, inulin, …)
- přenos energie mezi orgány (játra → mozek)
- zdroj uhlíku heterotrofních organismů (biosyntéza karboxylových kyselin, AK => lipidů, proteinů, …)
- strukturní složka buněk, tkání a pletiv (buněčné stěny bakterií a rostlinných buněk – celulosa, hmyz – chitin, …) => podpůrná funkce
- součást biologicky aktivních látek – (glykoproteiny; glykolipidy; NK – DNA (deoxyribosa), RNA (ribosa); nukleotidy (NAD+, NADP+, FAD, …); některé vitamíny – kys. L-askorbová („C“))
Klasifikace sacharidů:
- Podle typu oxoskupiny
- aldosy = polyhydroxyaldehydy => obsahují 1 aldehydovou a více hydroxylových skupin
- ketosy = polyhydroxyketony => obsahují 1 ketonovou a více hydroxylových skupin
- Podle počtu atomů uhlíku
- triosy => 3 atomy C
- tetrosy => 4 atomy C
- pentosy => 5 atomů C
- hexosy => 6 atomů C
- heptosy => 7 atomů C
- Podle typu uzavřeného cyklu
- furanosy => obsahují pětičetný cyklu tetrahydrofuranu
- pyranosy => obsahují šestičetný cyklu tetrahydropyranu
- Podle počtu sacharidových jednotek
- Jednoduché:
- monosacharidy => obsahují pouze 1 jednotku => nejjednodušší (hydrolyticky je nelze štěpit)
- Složité:
- oligosacharidy => obsahují 2 – 10 jednotek (lze je hydrolyticky štěpit až na monosacharidy)
- polysacharidy => obsahují více než 11 jednotek (lze je hydrolyticky štěpit až na monosacharidy)
- Jednoduché:
Podle uspořádání na posledním asymetrickém (chirálním) uhlíku
- D-řada
- L-řada
MONOSACHARIDY
- názvosloví – triviální názvy se zakončením –osa
- nejjednodušší monosacharidy: glycerdehyd, dihydoxyaceton
- Glyceraldehyd
- nejjednodušší aldosa (aldotriosa) – ostatní aldosy se od něj odvozují (=> genetické řady)
- obahuje chirální uhlík (2.) => opticky aktivní => 2 optické izomery (enantiomery = antipody – zrcadlové obrazy)
- oba mají stejné chemické vlastnosti, ale liší se vlastnostmi fyzikálními (tt , tv , směr otáčení roviny lineárně polarizovaného světla, …)
- ekvimolární směs (poměr látkových množství 1 : 1) obou antipodů = racemická směs (racemát)
Genetická řada d-aldos
- existují 2 řady (D- a L-) podle typu triosy od níž je odvozena!!!
- obecně platí: aldosa s n uhlíky vytváří celkem 2n-2 stereoizomerů (polovina D- a polovina L-)
- aldosy mají, podobně jako aminokyseliny, třípísmenné zkratky – obvykle jsou to první 3 písmena z názvu, jako např. ribosa = Rib , galaktosa = Gal , ale glukosa = Glc (!) (Glu = glutamová kyselina!)
- epimery = sacharidy lišící se konfigurací na 1 atomu uhlíku, např.:
- D-Glc a D-Gal (liší se konfigurací na 4. atomu C)
- D-Glc a D-Man (liší se konfigurací na 2. atomu C)
- ale např. D-Man a D-Gal (liší se konfigurací na 2. a 4. atomu C) nejsou epimery (!)
Dihydroxyaceton
- nejjednodušší ketosa (ketotriosa) – ostatní ketosy se od něj odvozují (=> genetické řady)
- neobsahuje chirální uhlík => není opticky aktivní (opticky aktivní jsou až ketosy od něj odvozené s počtem atomů uhlíku 4 a více)
Genetická řada (d)-ketos
- od počtu atomů uhlíku 4 existují 2 řady (D- a L-) podobně jako u aldos!!!
- obecně platí: ketosa s n uhlíky vytváří celkem 2n-3 stereoizomerů (polovina D- a polovina L-)
- ketosy mají, podobně jako aldosy, třípísmenné zkratky – obvykle jsou to první 3 písmena z názvu, jako např. fruktosa = Fru , ale ribulosa = Rub (!) (Rib = ribosa!)
- acyklické struktury monosacharidů odporují některým prokázaným reakcím karbonylových sloučenin (aldo- ani ketoskupina nejsou ve vodném prostředí „volné“ → poloacetalová vazba s hydroxylem na 4., resp. 5. atomu C => uzavírá se cyklická (heterocyklická) forma s dalším chirálním atomem uhlíku => zdvojnásobení počtu izomerů, tzv. anomerů (označují se α, resp. β) ; nově vzniklá skupina –OH na 1., resp. 2. atomu C se nazývá poloacetalový hydroxyl, např.: D-glukosa, D-glukopyranosa
- Tollensovy vzorce nejsou úplně přesné – nejlépe vystihují strukturu sacharidů vzorce dle Hawortha (s pěti- nebo šestiúhelníkovým cyklem – furanosy jsou méně časté než pyknosy, u pyranos různé konformace jako u cyklohexanu – Z (židličková), E (vaničková))
Pravidla pro přepis z Fischerových (Tollensových) vzorců do Haworthových vzorců:
- cyklická výměna substituentů na příslušném atomu C
- napsat vzorec furanosy nebo pyranosy s atomem O nahoře
- vpravo od kyslíku se píše poloacetalový hydroxyl
- pro D-řadu:
- u α-anomeru dle Tollense vpravo => dle Hawortha se píše dolů (pod rovinu cyklu)
- u β-anomeru dle Tollense vlevo => dle Hawortha se píše nahoru (nad rovinu cyklu)
- pro L-řadu naopak (!)
- pro D-řadu:
- po směru hodinových ručiček se zapisují další substituenty:
- vázané vpravo dle Tollense => dle Hawortha pod rovinu cyklu
- vázané vlevo dle Tollense => dle Hawortha nad rovinu cyklu
- Haworthovy vzorce je možné zapisovat i s jinou polohou atomu kyslíku. Zůstává-li zachován smysl (směr) číslování řetězce, pak se substituenty zapisují se stejnou orientací (nad, resp. pod cyklus), pokud se smysl číslování změní, mění se i poloha substituentů vůči cyklu!
- Anomery α a β se liší měrnou optickou otáčivostí:
- např.: měrná optická otáčivost α-D-glukopyranosy … [αα] = 112° … v přírodě zastoupena cca 36%
- měrná optická otáčivost β-D-glukopyranosy … [αβ] = 18,7° … v přírodě zastoupena cca 64%
- při rozpouštění anomeru α se určité době měrná optická otáčivost vzniklého roztoku ustálí na hodnotě 52° stejně, jako při rozpouštění anomeru β => samovolná přeměna části molekul na druhý z anomerů tak, aby byl zachován jejich přirozený poměr = mutarotace – je-li poloacetalová hydroxylová skupina zapojena do tzv. glykosidové vazby (viz. později), k mutarotaci nedochází – anomery se od sebe liší fyzikálními i chemickými vlastnostmi!
Vlastnosti monosacharidů
- bezbarvé, krystalické látky, rozpustné ve vodě (roztoky sladké), opticky aktivní
- zahřívání → karamelizace
- zahřívání s alkáliemi (hydroxidy):
- koncentrovanými → destrukce
- zředěnými → izomerace , např. D-Glc → D-Man + D-Fru
Reakce monosacharidů
probíhají na karbonylové i hydroxylové skupině
- redoxní reakce na karbonylové, resp. hydroxylové skupině = podobné jako u karbonylových sloučenin, resp. alkoholů
- oxidace – pouze aldosy – dle činidla → kyseliny:
- aldonové – oxidace karbonylové skupiny
- alduronové – oxidace koncové hydroxylové skupiny
- aldarové – oxidace obou uvedených skupin
- redukce → alditoly (cukerné alkoholy)
- cyklické = cyklitoly (např. cyklohexan-1,2,3,4,5,6-hexaol = inositol)
- oxidace – pouze aldosy – dle činidla → kyseliny:
- další reakce na hydroxylové skupině = přednostně je napadána poloacetalová a primární skupina
- např. esterifikace – organickými (např. CH3COOH) i anorganickými (např. H3PO4) kyselinami
- biologicky významnější = fosfáty, např. α-D-glukosa-1-fosfát, α-D-glukosa-6-fosfát, α-D-fruktosa-6-fosfát, α-D-fruktosa-1,6-bisfosfát
- analyticky významné reakce sacharidů
- reakce s Fehlingovým činidlem = důkaz tzv. redukujících cukrů – snadněji aldosy než ketosy
- Fehlingův roztok I = CuSO4 (aq)
- Fehlingův roztok II = vodný roztok vinanu draselno-sodného (Seignettovy soli) a NaOH
- těsně před použitím se smísí F-I a F-II v poměru 1:1, přidá se zkoumaný vzorek a zahřeje
- pozitivní výsledek = vznik červeno-hnědé sraženiny Cu2O
- aldosa + Fehlingův roztok -> Δ -> Cu2O (↓) + aldonová kyselina
- reakce s Tollensovým činidlem – snadněji aldosy než ketosy
- Tollensův roztok I = AgNO3 (aq)
- Tollensův roztok II = NH3 (aq) + NaOH (aq)
- těsně před použitím se smísí T-I a T-II v poměru 1:1, přidá se zkoumaný vzorek a zahřeje
- pozitivní výsledek = vznik černé sraženiny, resp. zrcátka Ag
- aldosa + Tollensovo činidlo -> Δ -> Ag (↓) + aldonová kyselina
- reakce s Fehlingovým činidlem = důkaz tzv. redukujících cukrů – snadněji aldosy než ketosy
- Molischova reakce = reakce monosacharidů s β-naftolem v konc. H2SO4
- pozitivní výsledek = vznik fialového zabarvení
- fyzikální analytické metody
- polarimetrie = měření optické otáčivosti
- refraktometrie = měření lomu světla
Biochemicky významné monosacharidy
V přírodě se vyskytují převážně v konfiguraci D- (není-li uvedeno jinak, označení D- se, stejně jako označení L- u AK, obvykle vypouští)
- Triosy
- významné jsou především jejich estery s kyselinou fosforečnou (fosfáty) = meziprodukty metabolismu sacharidů (anaerobní glykolýza)
- Pentosy
- β-D-ribosa (β-D-ribofuranosa), 2-deoxyribosa (2-deoxy-β-D-ribofuranosa)
- součásti biochemicky významných nukleotidů – NK, ADP, ATP, …
- na C1 vázána N-báze
- na C3 vázán fosfát (u NK)
- na C5 vázán fosfát
- D-ribulosa
- její diester s kyselinou fosforečnou (D-ribulosa-1,5-bisfosfát = RubP) = účast při asimilaci CO2 (temná fáze fotosyntézy)
- L-arabinosa
- stavební složka glykosidů, hemicelulos, bakteriálních polysacharidů
- β-D-ribosa (β-D-ribofuranosa), 2-deoxyribosa (2-deoxy-β-D-ribofuranosa)
- Hexosy
- D-glukosa (Glc) = hroznový cukr, škrobový cukr, dextrosa
- nejběžnější monosacharid (jedna z nejrozšířenějších organických látek na Zemi)
- výskyt: sladké ovoce, med, složitější sacharidy, krev (0,1%), lymfa, moč (= patologické stavy jako např. cukrovka = Diabetes mellitus)
- funkce: významný okamžitě využitelný zdroj energie (její uvolňování enzymatickou oxidací) – v krvi je udržována stálá koncentrace od 3,3 do 5,6 mmol.dm-3 (regulace – insulín + glukagon) – u diabetiků je koncentrace vyšší
- výroba: hydrolýzou škrobu
- užití:
- potravinářství – sladidlo, karamel (dobarvování lihovin, octa, …)
- lékařství – „umělá“ výživa (snadno stravitelná)
- redukcí se získává glucitol (= sorbit – náhradní sladidlo pro diabetiky, surovina pro výrobu kyseliny L-askorbové = vitamín C)
- fermentací (kvašením) lze vyrobit např. etanol, butan-1-ol, aceton, glycerol, kyselinu mléčnou, citrónovou, …
- Alkoholové (ethanolové) kvašení (fermentace)
- působením kvasinek (Sacharomyces cerevisiae) za anaerobních podmínek → EtOH + CO2
- C6H12O6 -> kvasinky ->2 CH3CH2OH + 2 CO2
- Mléčné kvašení (fermentace)
- působením bakterií (Laktobacillus niger) za anaerobních podmínek → kyselina mléčná (kysání zelí, rychlokvašky, siláž, …)
- C6H12O6 -> bakterie -> 2 CH3–CH(OH)–COOH
- D-glukosa (Glc) = hroznový cukr, škrobový cukr, dextrosa
-
- D-galaktosa (Gal)
- výskyt: spolu s Glc vytváří disacharid laktosu – v mléce ; součást polysacharidů, lipidů a glykoproteinů
- D-mannosa (Man)
- výskyt: součást složitých sacharidů (semena palem, skořápky ořechů, lusky svatojánského chleba, pomerančová kůra, …)
- D-galaktosa (Gal)
-
- D-fruktosa (Fru) = ovocný cukr, levulosa
- nejsladší cukr
- výskyt: med (spolu s Glc v poměru 1 : 1), ovoce, spolu s Glc vytváří disacharid sacharosu
- na rozdíl od většiny běžných monosacharidů je levotočivá (odtud „levulosa“)
- výroba: hydrolýzou sacharosy
- užití: potravinářství – sladidlo
- L-sorbosa
- výskyt: jeřabiny
- meziprodukt při výrobě kyseliny L-askorbové (vitamín C)
- výroba: mikrobiální oxidací D-glucitolu
- D-fruktosa (Fru) = ovocný cukr, levulosa
Biochemicky významné deriváty monosacharidů
a) Glykosidy = deriváty cyklických forem monosacharidů v nichž je vodík poloacetalového hydroxylu nahrazen alkylem nebo arylem, resp. jinou organickou složkou (není-li touto složkou další molekula sacharidu = aglykon) – chemicky jde vlastně o acetaly
- charakteristické zakončení názvu -osid
- vznikem glykosidové vazby je znemožněna mutarotace
- nemají volný poloacetalový hydroxyl => nemají redukční účinky => negativní reakce s Fehlingovým nebo Tollensovým činidlem, …)
- nejčastější aglykony = alkoholy, fenoly, steroly, terpenické alkoholy, -OH deriváty heterocyklů
- glykosidovou vazbou spojeny i jednotlivé molekuly monosacharidů v oligo- a polysacharidech
- výskyt: hojně v rostlinách (převážně β-anomery)
- klasifikace glykosidů dle typu glykosidové vazby:
- O-glykosidy = „aglykon“ je vázán k molekule sacharidu přes atom O
- patří sem i oligo– a polysacharidy
- S-glykosidy = „aglykon“ je vázán k molekule sacharidu přes atom S
- např. proteoglykany
- N-glykosidy = „aglykon“ je vázán k molekule sacharidu přes atom N
- např. nukleosidy (= součásti DNA, RNA, ATP, ADP, …), resp. jejich fosforečné estery = nukleotidy
- některé významné glykosidy:
- salicin – ve vrbové kůře
- amygdalin – v hořkých mandlích (hydrolýzou vzniká benzaldehyd a HCN => jedovatý!)
- digitoxin – v náprstníku (snižuje tepovou frekvenci a zvyšuje intenzitu srdečního stahu => posiluje srdeční činnost)
- O-glykosidy = „aglykon“ je vázán k molekule sacharidu přes atom O
b) Cukerné estery
- nejvýznamnější = fosfáty – součásti metabolických přeměn
- u polysacharidů i sulfáty (estery H2SO4) – např. heparin – zabraňuje srážení krve
c) Cukerné kyseliny
- např. kyselina L-askorbová (vitamín C = antiskorbutický vitamín)
- redukční účinky, na vzduchu nestálá
- mj. účast při tvorbě kolagenu – pojivové tkáně, posilování imunity
- nedostatek (hypovitaminóza) – krvácená z dásní + vypadávání zubů = kurděje (skorbut)
d) Cukerné alkoholy
- např. glucitol (sorbit), inositol (inosit) = sladidla pro diabetiky
e) Aminocukry = v molekule sacharidu je skupina –OH nahrazena skupinou –NH2
- např. glukosamin (2-deoxy-2-amino-D-glukosa) – chrupavky, chitin (u hmyzu)
f) Deoxycukry = v molekule sacharidu je skupina –OH nahrazena –H
- např. 2-deoxyribosa (2-deoxy-β-D-ribofuranosa) – součást DNA
Složité sacharidy
A) OLIGOSACHARIDY
- vznik – spojením 2 -10 monosacharidových jednotek pomocí O-glykosidové vazby
- hydrolýzou (v kyselém prostředí, resp. enzymaticky glykosidasami) je lze rozložit zpět na monosacharidy
- rozdělení:
- redukující – obsahují volnou poloacetalouvou hydroxylovou skupinu => redukují Fehlingovo a Tollensovo činidlo
- neredukující – neobsahují volnou poloacetalouvou hydroxylovou skupinu => s Fehlingovým a Tollensovým činidlem nedávají pozitivní reakci
1) Disacharidy
- nejdůležitější oligosacharidy složené ze 2 monosacharidových jednotek
- poloacetalový hydroxyl jedné molekuly se váže na:
- kterýkoliv hydroxyl molekuly druhé s výjimkou poloacetalového = spojení hlava-pata => 2. poloacetalová hydroxyskupina je volná (schopnost mutarotace) => redukující disacharid, např. maltosa
- první monosacharidová jednotka – konfigurace α , spojení mezi C1 jedné a C4 druhé jednotky => jednotky jsou spojeny α(1→4) glykosidovou vazbou
- poloacetalový hydroxyl molekuly druhé = spojení hlava-hlava => neschopnost mutarotace => neredukující disacharid, např. sacharosa
- první monosacharidová jednotka – konfigurace α ; druhá monosacharidová jednotka – konfigurace β, spojení mezi C1 jedné a C2 druhé jednotky => jednotky jsou spojeny α,β(1→2) glykosidovou vazbou
- kterýkoliv hydroxyl molekuly druhé s výjimkou poloacetalového = spojení hlava-pata => 2. poloacetalová hydroxyskupina je volná (schopnost mutarotace) => redukující disacharid, např. maltosa
- sacharosa = řepný (třtinový) cukr, α-D-glukopyranosyl-β-D-fruktofuranosa
-
- neredukující, pravotočivý disacharid, bezbarvý, krystalický, rozpustný ve vodě
- glykosidová vazba α,β(1→2)
- nejrozšířenější cukr – podstatná složka výživy
- získávání: extrakce z cukrové řepy (mírný pás) nebo cukrové třtiny (cukrovníku – tropický pás), odpad při výrobě = melasa → další zpracování, např. léčiva, krmiva, …
- hydrolýzou v kyselém prostředí nebo enzymatickou (včely → med) → směs D-Glc a D-Fru, tzv. invertní cukr (z důvodu výrazného otáčení D-Fru roviny lineárně polarizovaného světla vlevo je levotočivý!)
- užití: sladidlo, výroba karamelu, aditivum do léčiv, …
- maltosa = sladový cukr, 4-O-α-D-glukopyranosyl-D-glukopyranosa
- redukující, pravotočivý disacharid, bezbarvý, krystalický, rozpustný ve vodě
- glykosidová vazba α(1→4)
- výroba: enzymatickou hydrolýzou škrobu
- hydrolýzou v kyselém prostředí nebo enzymatickou (např. v klíčících semenech ječmene – zkvasitelný cukr = podstata výroby sladu (piva)) → D-Glc
- laktosa = mléčný cukr, 4-O-β-D-galaktopyranosyl-D-glukopyranosa
-
- redukující, pravotočivý disacharid, bezbarvý, krystalický, rozpustný ve vodě
- glykosidová vazba β(1→4)
- výskyt: savčí mléko (kravské ~ 4 – 5%, mateřské ~ 6 – 7%), …
- získávání: ze syrovátky
- celobiosa = 4-O-β-D-glukopyranosyl-D-glukopyranosa
- redukující, pravotočivý disacharid, bezbarvý, krystalický, rozpustný ve vodě
- glykosidová vazba β(1→4)
- základní složka celulosy
2) Další oligosacharidy
- méně významné – např. rafinosa (složená z D-Gal, D-Glc a D-Fru)
B) POLYSACHARIDY
- podoba oligosacharidům – vznik spojením 10< (většinou ale stovek až tisíců) monosacharidových jednotek pomocí O-glykosidové vazby => vysokomolekulární biopolymery (nejsou chemickými individui v pravém slova smyslu = Mr makromolekul daného druhu se liší!
- hydrolýzou (v kyselém prostředí, resp. enzymaticky glykosidasami) je lze rozložit zpět na oligosacharidy až monosacharidy
- neredukují Fehlingovo ani Tollensovo činidlo, ve vodě velmi málo rozpustné až nerozpustné (četné intramolekulární vodíkové vazby), bobtnají, nejsou sladké
- nejčastější stavební jednotky:
- upřednostňující pyranosovou strukturu – D-Glc, D-Gal, D-Man, L-Gal, L-Ara
- upřednostňující furanosovou strukturu – D-Fru
- klasifikace:
- homopolysacharidy = ze stejných monosacharidových jednotek
- heteropolysacharidy = z různých monosacharidových jednotek
- nejrozšířenější skupina sacharidů
- názvosloví: nejvíce triviální (popř. složené z názvů stavebních jednotek s uvedením druhu glykosidové vazby – např. β(1→4)-D-glukan
- funkce: zásobní a stavební látky ŽS + některé i zvláštní biologické funkce
1) Stavební polysacharidy
a) celulosa = složena až z 10 000 β-D-glukopyranosových jednotek
- β(1→4) glykosidové vazby
- hlavní stavební materiál vyšších rostlin (velmi čistá – např. bavlník ; společně s dalšími látkami (jako např. lignin, pryskyřice, hemicelulosy, …) ve dřevě)
- ve vodě nerozpustná, odolná vůči alkáliím
- hydrolýzou:
-
- v kyselém prostředí → D-Glc
- enzymaticky (celulasa) → celobiosa
- pro člověka nestravitelná (člověku chybí enzym pro štěpení β(1→4) glykosidové vazby), přesto důležitá složka potravy – součást tzv. hrubé vlákniny – podpora peristaltiky střev; hlavní složka potravy býložravců
- výroba: ze dřeva působením louhu (= natronová celulosa) nebo hydrogensiřičitanu vápenatého (Ca(HSO3)2 = sulfitové celulosa) → surová celulosa = buničina (surovina pro textilní a papírenský průmysl)
- každá jednotka 3 volné OH skupiny => možnost dalších reakcí (nejsnáze na C6 – primární OH skupina)
- užití:
- výroba papíru, obalový materiál, hygienické potřeby
- pro výrobu bioplynu (= základní složkou je methan – účinkem methanogenních bakterií) => energetika
- výroba acetátu celulosy – vznik reakcí celulosy s acetanhydridem v prostředí konc. H2SO4 → zpracovává se na „nehořlavé filmy“, acetátové hedvábí, fólie, …
- výroba nitrátu celulosy = nitrocelulosa – vznik esterifikací celulosy kyselinou dusičnou
- nejvýznamnější s 10-15 % dusíku – rozpustné v etanolu, acetonu a etheru
- roztok ve směsi ethanolu a etheru = kolodium
- směs s ethanolem, etherem a kafrem = celuloid (= základ „hořlavých“ filmů)
- základ střelné bavlny
- výroba xanthogenátu celulosy – vznik reakcí celulosy se sirouhlíkem v prostředí NaOH
- rozpustný ve vodě – v kyselém prostředí – rozklad → celulosa v požadované formě jako např. vlákno = viskózové hedvábí, nebo fólie = celofán
b) pektiny = složeny především z molekul α-D-galakturonové kyseliny
- α(1→4) glykosidové vazby
- základ = „pektinové kyseliny“ v podobě methylesterů nebo vápenatých solí
- výskyt: hlavně v mladých tkáních vyšších rostlin (slupky ovoce, nezralé plody, …) – hojně v jablkách, hruškách, rybízu, …
- získávání: např. z jablečných výlisků
- zahříváním se sacharosou ve slabě kyselém prostředí → gely = podstata výroby džemů, marmelád, rosolů, …
2) Zásobní polysacharidy
- alespoň částečně rozpustné ve vodě
- chemicky nejednotné – liší se Mr i stupněm rozvětvení
- hlavní představitelé = škrob, glykogen (složeny z α-D-Glc jednotek spojených α(1→4) a α(1→6) glykosidovými vazbami
- škrob = amylum (lat.), ámylon (řec.) – patří mezi D-glukany – dvě základní složky:
- amylosa = lineární polymer α-D-Glc spojených α(1→4) glykosidovými vazbami, nerozvětvená, rozpustná ve vodě, tvoří 10 – 20% škrobu, sekundární struktura = šroubovice (helix) – schopnost adsorpce I2 => změna absorpce světla → tmavomodré zabarvení (mizí při zahřátí) = důkaz škrobu, Mr = 40 000 – 150 000
- amylopektin = lineární polymer α-D-Glc spojených α(1→4) a α(1→6) glykosidovými vazbami, rozvětvený, nerozpustný ve vodě, tvoří 80 – 90% škrobu, podoba glykogenu, netvoří šroubovici přesto schopnost adsorpce I2 => změna absorpce světla → červenohnědé až fialové zabarvení (mizí při zahřátí) = důkaz škrobu, Mr ~ 50 000
-
- výskyt: rostliny – hlavně kořeny, hlízy, semena, …
- význam: hlavní rezervní (zásobní) látka rostlin, výživa lidstva (brambory, obilí, rýže, …)
- hydrolýzou v kyselém prostředí nebo enzymatickou → maltodextriny (= polysacharidy s nižší Mr) → maltosa → glukosa
- užití: výroba dextrinů (technická lepidla), ethanolu, …
- glykogen = „živočišný škrob“ – patří mezi D-glukany
- živočišný zásobní polysacharid – v játrech a ve svalech
- podoba amylopektinu – ještě rozvětvenější X menší molekuly, rozpustný ve vodě, s jódem minimální zabarvení
- v buňce se z něj odštěpují molekuly Glc v podobě esteru k H3PO4 = β-D-glukosa-1-fosfát → další metabolismus v anaerobní glykolýze
- inulin = zásobní polysacharid některých rostlin (např. topinambury)
- základní jednotka = D-Fru
- snáze stravitelný pro diabetiky než škrob
3) Další polysacharidy
- mají speciální funkce
- rostlinné klovatiny – produkované při poranění
- rostlinné slizy – v semenech – zadržují vodu (ochrana před vyschnutím)
- mukopolysacharidy = heteropolysacharidy
- složeny z monosacharidů, alduronových kys. a aminocukrů
- např. kyselina hyaluronová – váže vodu v organismu
- ve sklivci, kloubní tekutině, pupeční šňůře, …
- dextrany – produkovány mikroorganismy
- užití: náhražka krevní plazmy, chromatografický materiál, …
- např. agarosa (základ agaru) – produkována mořskými řasami
- agar – např. kultivační médium v mikrobiologii, potravinářství, …
- chondroitinsulfát – chrupavky, skořápky vajec, …
- heparin = ester proteoglykanu s H2SO4
- obsažen v hojně prokrvených tkáních a orgánech (játra, srdce, plíce¸ ledviny, …)
- antikoagulační účinky = zabraňuje srážení krve => „sedimentace“, léčiva, …
- polysacharidy jsou také součástí šlach, stěn arterií, glykoproteinů, …