Pomocné látky potřebné k výrobě léků

Proč je zakázané kopírování? 💾 Stáhnout materiálVIP členstvíNahlásit chybu

chemie-léčiv

 

Otázka: Pomocné látky potřebné k výrobě léků

Předmět: Chemie léčiv

Přidal(a): Anet D.

 

 

Charakteristika, definice, rozdělení

Charakteristika a definice

  • Pomocné látky jsou chemicky jednotné či nejednotné látky, popřípadě jejich směsi potřebné k výrobě léků, které jsou buď jejich součástí, nebo které se uplatňují ve výrobním postupu, ale nejsou v hotovém přípravku obsaženy

 

Pomocné látky:

  • Musí být chemicky nebo fyzikálně standardizovatelné
  • Musí být stálé
  • Kompatibilní se složkami přípravku
  • V použitém množství nesmí mít farmakoterapeutický účinek
  • Nesmí měnit naplánovanou biologickou dostupnost a účinek léčiva

 

Systematika pomocných látek

  • Podle funkce v lékových formách se pomocné látky rozdělují na:

 

Konstitutivní pomocné látky

  • Základy roztoků a rozpouštědla
    • Hydrofilní rozpouštědla
      • Voda
      • Etanol
      • Propylenglykol
      • Další významná rozpouštědla (glycerol)
    • Olejofilní základy
      • Oleje
      • Triacylglyceroly střední nasycené
      • Izopropylmyristát
      • Další významné oleofilní rozpouštědla (tekutý parafin)
  • Plynné složky aerodisperzí
    • Dusík, oxid dusný a oxid uhličitý
    • Fluorované chlorparafiny, propan, n-butan, isobutan
  • Základy mastí, krémů a past
    • Olejofilní základy
      • Uhlovodíky
      • Silikony
      • Vepřový tuk
      • Triacylglycerolů (oleje)
      • Vosky
      • Vyšší alifatické alkoholy a kyseliny (kyselina palmitová, kyselina, kyselina olejová)
    • Hydrofilní základy
      • Étery a estery celulózy
      • Tragant
      • Škrob
      • Algínan sodný
      • Makrogoly
  • Základy zásypů
    • Mastek
    • Oxidy (zinečnatý, hořečnatý, titaničitý)
    • Uhličitany (vápenatý, hořečnatý)
    • Stearany (hlinitý, hořečnatý, zinečnatý)
    • Škroby
    • Laktóza
    • Celulóza
  • Základy čípků a vaginálních kuliček
    • Nerozpustné ve vodě: kakaový olej, neutrální tuk
    • Rozpustné ve vodě: Makrogoly, glycerol želatiny
    • Dispergovatelné ve vodě: Tween 61®(polyoxyethylensorbitanmonostearát), Myrj 51®,
    • Myrj 52®
  • Základy granulátů, tablet, obduket (potahované tablety) a retardet
    • Plniva
      • Laktosa
      • Nativní škroby
      • Modifikované škroby
      • Mikrokrystalická celulóza
      • Manitol (alkoholické sladidlo)
      • Fosforečnan vápenatý
      • Síran vápenatý
      • Sacharóza
    • Pojiva
      • Škrob
      • Želatina
      • Celulózové deriváty
      • Arabská guma (pryskyřice)
      • Tragant
      • Sacharóza
      • Glukóza
      • Kyselina alginová a její soli
      • Polysacharidové kyseliny
      • Guar guma (polysacharid s velkou viskozitou)
  • Látky podporující rozpad
    • Mikrokrystalická celulóza
    • Nativní škroby
    • Modifikované škroby
    • Galaktomany (rostlinné polysacharidy)
    • Formaldehyd-kasein
    • Celulóza
    • Kyselina alginová
    • Bentonit (přírodní látka)
  • Kluzné a antiadhezivní látky
    • Kluzné látky: mastek, kukuřičný škrob, stearan hořečnatý, koloidní oxid křemičitý
    • Antiadhezivní látky: stearany, kyselina stearová, mastek, vosky, octan sodný
  • Filmotvorné látky
    • Akrylát
    • Hydroxypropylmethylcelulóza
    • Polyvinylpyrolidón (ve vodě rozpustný polymer)
    • Hydroxypropylmethylftalát celulózy
    • Celacefát (CEL-ACEFÁT)

 

Stabilizující

  • Stabilizátory fyzikálních vlastností
  • Stabilizátory agregátního stavu – tenzidy
  • Stabilizátory kinetických vlastností – látky zvyšující viskozitu
  • Stabilizátory chemického složení
    • Antioxidanty
      • Antioxidanty pro vodní soustavy
      • Siřičitan sodný a draselný
      • Kyselina askorbová
      • Dusík a oxid uhličitý
    • Antioxidanty pro olejové soustavy
      • Propylgalát
      • Butylhydroixyanisol
      • Butylhydroxytoluen
      • Tekoferoly
  • Regulátory pH, tlumivé roztoky – fosforečnanové, citronanové, octanové tlumivé systémy
  • Chelatotvorné látky – edetan sodný
  • Antimikrobiální látky – konzervanty
    • Fenolické sloučeniny – fenol, krezoly
    • Organické kyseliny a jejich soli – kyselina sorbová, benzoová, peroctrová
    • Estery kyseliny 4 – hydroxybenzoové – parabeny
    • Alkoholy – chlorbutanol, Benzylalkohol
    • Sloučeniny rtuti – kationtové = boritan fenylrtuťnatý, aniontové = thiomersal
    • Kvarterní amoniové sloučeniny – benzalkoniumchlorid
    • Různé sloučeniny – chlorhexidin

 

Upravující smyslové vjemy

  • Chuťová a čichová korigencia
    • Sacharóza
    • Sacharin
    • Sorbitol
    • Rostlinné sirupy
    • Silice
    • Menthol
  • Izotonující látky
    • Glukóza
    • Chlorid sodný
  • Barviva
    • Karotenoidy
    • Chlorofyl
    • Barviva: azealová, xanthanová, chinolinová, antrafinonová
    • Pigmenty: uhličitan vápenatý, oxid železnatý, adsorbční uhlí

 

Technické pomocné látky

  • Rozpouštědla, zvlhčovala, sušidla, hnací plyny u sprejů

 

Konstitutivní pomocné látky

  • Konstitutivní pomocné látky vytvářejí habitus každé lékové formy, od nich závisí vnější znaky, fyzikální a mechanické vlastnosti – konstitují lékovou formu

 

Základy roztoků a rozpouštědla

Hydrofilní rozpouštědla

VODA

  • Voda – destilovaná, mineralizovaná, užitková
  • Je nejvýznamnějším farmaceutickým rozpouštědlem, buď samostatně, nebo ve směsích s jinými rozpouštědly. Mezi její farmaceuticky výhodné vlastnosti patří:
    • Rozpouští se v ní obrovské množství životně a terapeuticky důležitých látek, takovou vlastnost nemá žádné jiné rozpouštědlo
    • Voda je bez chuti a zápachu, není toxická (v používaných množstvích), je to tělu vlastní látka – tvoří až 2/3 hmotnosti člověka
    • Je kapalná při běžných teplotách
    • Není hořlavá
    • Je levná a prakticky je všude dosažitelná
  • Naopak, mezi nevýhodné vlastnosti patří:
    • Není selektivním rozpouštědlem, resp. je málo selektivním rozpouštědlem
    • Snadno podléhá mikrobiální kontaminaci
    • Podporuje většinu chemických reakcí – oxidace, hydrolýza, enzymatický rozklad na odpařování vodních roztoků se musí spotřebovat mnohem více energie než je to u jiných rozpouštědel – výparné teplo vody je 2257 J/g oproti např. etanolu 879 J/g
  • Pro výrobu vod požadované čistoty se používá pitná voda

 

ETANOL

  • Je druhým nejčastěji používaným rozpouštědlem. Používá se v binárních směsí s vodou ve dvou základních koncentracích a to 60 % a 85 %. Mezi její farmaceuticky výhodné vlastnosti patří:
  • Široká mísitelnost a rozpouštěcí schopnost
  • V binárních směsích s vodou lze změnou koncentrace regulovat rozpustnost léčiv
  • Nepodporuje nebo zpomaluje řadu chemických reakcí
  • V používaných dávkách není toxický

 

PROPYLENGLYKOL

  • (RS) – propan – 1, 2 – diol je mísitelný s vodou, etanolem, chloroformem, acetonem, etherem, ale nemísitelný s oleji
  • Ve směsích je významné rozpouštědlo řady léčiv
  • Téměř netoxický
  • I ve vysokém zředění působí baktericidně

 

DALŠÍ VÝZNAMNÉ ROZPOUŠTĚDLA

  • Butylenglykol
  • Glycerol
  • Makrogoly – jsou to polyethylenglykoly s různou molekulovou hmotností (označenou číslem)

 

Oleofilní rozpouštědla

OLEJE

  • Jsou směsi triacylglycerolů vyšších alifatických kyselin živočišného nebo rostlinného původu

 

TRIACYLGLYCEROLY STŘEDNÍ NASYCENÉ

  • Je to směs triacylglycerolů nasycených mastných kyselin obsahujících nejméně 95 % nasycených mastných kyselin s 8 nebo 10 atomy uhlíku

 

IZOPROPYLMYRISTÁT

  • Isopropyl – tetradekanoát (nejméně 90 %) s příměsí isopropylesterů jiných mastných kyselin

 

DALŠÍ VÝZNAMNÉ OLEOFILNÍ ROZPOUŠTĚDLA

  • Benzylalkohol
  • Ethyloleát
  • Tekutý parafin
  • Isopropylpalmitát
  • Decyloleát

 

Plynné složky aerodisperzí

Stlačitelné, těžce zkapalňující hnací plyny

  • Např. dusík, oxid dusný a oxid uhličitý
  • Např. fluorované chlorparafiny, propan, n-butan, isobutan

 

Základy mastí, krémů a past

OLEJOFILNÍ ZÁKLADY

  • Uhlovodíky – tekutý a tuhý parafin, bílá a žlutá vazelína
  • Silikony
  • Vepřový tuk
  • Triacylglycerolů (oleje)
  • Vosky (estery vyšších alifatických kyselin a jednomocných alkoholů) – bílý vosk, vorvaňovina, vosk z ovčí vlny
  • Vyšší alifatické alkoholy a kyseliny – acetylalkohol, stearyalkohol, kyselina stearová, kyselina palmitová, kyselina myristová (přírodní, mastná, 14 uhlíků, v muškátovém oříšku), kyselina olejov

 

HYDROFILNÍ ZÁKLADY

  • Polymerní látky:
    • Étery a estery celulózy (methylcelulóza, karboxymethylcelulóza, hydroxyethylcelulóza)
    • Tragant – nažloutlá klovatina z výronu keřů rodu kozinec – po čase ztuhne
    • Škrob
    • Algínan sodný
  • Makrogoly – mezinárodní nechráněný název (INN) pro polyethylenglykoly, jako masťové základy, pojiva v tabletách, v potazích tablet a jako lubrikanty

 

Základy zásypů

  • Mastek, oxidy (zinečnatý, hořečnatý, titaničitý), uhličitany (vápenatý, hořečnatý), bílá hlinka, bentonit, koloidní oxid křemičitý, stearany (hlinitý, hořečnatý, zinečnatý), škroby, laktóza, celulóza

 

Základy čípků a vaginálních kuliček

  • Nerozpustné ve vodě: kakaový olej, neutrální tuk, cetylfyalát
  • Rozpustné ve vodě: Makrogoly, glycerol želatiny
  • Dispergovatelné ve vodě: Tween 61®(polyoxyethylensorbitanmonostearát), Myrj 51®, Myrj 52®

 

Základy granulátů, tablet, obduket (potahované tablety) a retardet

  • Obalené nebo neobalené tablety připravené pomocí vybraných pomocných látek

 

Plniva

  • Laktosa
  • Nativní škroby
  • Modifikované škroby
  • Mikrokrystalická celulóza
  • Manitol (alkoholické sladidlo)
  • Fosforečnan vápenatý
  • Síran vápenatý
  • Sacharóza

 

Pojiva

  • Škrob
  • Želatina
  • Celulózové deriváty (methylcelulóza, sodná sůl karboxymethylcelulóza, hydroxypropylcelulóza, hydroxypropylmethylcelulóza)
  • Arabská guma (pryskyřice)
  • Tragant
  • Sacharóza
  • Glukóza
  • Kyselina alginová a její soli
  • Polysacharidové kyseliny
  • Guar guma (polysacharid s velkou viskozitou)
  • Polyvinylpyrolidón

 

Látky podporující rozpad

  • Mikrokrystalická celulóza
  • Nativní škroby
  • Modifikované škroby
  • Galaktomany (rostlinné polysacharidy)
  • Formaldehyd-kasein (k formě proteinové – kasein je navázané rozpouštědlo – formaldehyd)
  • Celulóza
  • Kyselina alginová
  • Bentonit (přírodní látka)

 

Kluzné a antiadhezivní látky

  • Kluzné látky: mastek, kukuřičný škrob, stearan hořečnatý, koloidní oxid křemičitý
  • Antiadhezivní látky: stearany, kyselina stearová, mastek, vosky, benzoan sodný, octan sodný, laurylsíran hořečnatý

 

Filmotvorné látky

  • Akrylát
  • Hydroxypropylmethylcelulóza
  • Polyvinylpyrolidón (ve vodě rozpustný polymer)
  • Hydroxypropylmethylftalát celulózy
  • Celacefát (CEL-ACEFÁT)

 

Stabilizující pomocné látky

Stabilizátory fyzikálních vlastností

  • Dělí se na stabilizátory agregátního stavu (tenzidy) a stabilizátory kinetických vlastností (látky zvyšující viskozitu)

 

Stabilizátory agregátního stavu – tenzidy

  • Tenzidy

 

Stabilizátory kinetických vlastností – látky zvyšující viskozitu

  • Podstatou působení těchto látek je zvyšování viskozity prostředí, čímž se zpomalí pohyb částic v prostředí, tím se sníží počet srážek částic a zpomalí se sedimentace. Viskozita hydrofilních prostředí zvyšuje hydrofilními gelotvornými látkami – polymery kyseliny akrylové, deriváty celulózy apod. Viskozita lipofilních prostředí se zvyšuje látkami jako např. koloidní oxid křemičitý, kaolin, vosky, tuhý parafin, mýdla vícemocných kovů.

 

Stabilizátory chemického složení

  • Jsou to pomocné látky, které inhibují rozkladné procesy a pomáhají udržet garantovaný účinek po dobu použitelnosti léku.

 

Antioxidanty

  • Jsou pomocné látky, které inhibují rozkladné procesy vyvolané aktivními formami kyslíku. Primárním opatřením při zabránění oxidaci je eliminace faktorů, které způsobují (vzduch, teplo, vlhkost, světlo) a pokud to nestačí, používají se sekundární opatření – antioxidanty
  • Antioxidant dokáže zasáhnout do procesu oxidace, jen pokud je rozpuštěný v daném prostředí. Proto se rozdělují na rozpustné ve vodě a v olejích.
  • Účinek antioxidantů se zvyšuje jejich kombinací se synergisty. Synergisty jsou látky, které přidané k antioxidantům způsobují, že antioxidanty mají očekávaný účinek při nižší koncentraci. Používají se kyselina citronová, kyselina vinná, kyselina fosforečná, kyselina citrakonová, estery kyselin

 

a) Antioxidanty pro vodní soustavy

  • Rychlost oxidace ovlivňuje pH. Oxidace v prostředí s nízkým pH probíhá pomaleji. Jako antioxidanty ve vodních soustavách se používají anorganické sloučeniny síry a kyselina askorbová. V uzavřených obalech se můžou jako antioxidanty použít oxid uhličitý a dusík tak, že vytlačí vzduch a tím i kyslík.
  • Siřičitan sodný a draselný, disiřičitan sodný a draselný, hydrogensiřičitan sodný a draselný
  • Kyselina askorbová
  • Dusík a oxid uhličitý

 

b) Antioxidanty pro olejové soustavy

  • Propylgalát
  • Butylhydroixyanisol
  • Butylhydroxytoluen
  • Tekoferoly

 

Regulátory pH, tlumivé roztoky

  • pH výrazně ovlivňuje hydrolytické a oxidační rozkladní procesy a také maximální účinnost antimikrobiálních přísad. Používají se fosforečnanové, citronanové, octanové a boritanové tlumivé systémy.

 

Chelatotvorné látky

  • Inhibují oxidační procesy tím, že na sebe vážou stopy iontů kovů. Používá se edetan disodný.

 

Antimikrobiální látky – konzervanty

  • Konzervační látky se používají na zabezpečení mikrobiologické čistoty léků během skladování a používaní pacienta. Nepoužívají se k dosažení sterility. Konzervace je potřebná především u lékových forem, které jsou vodné roztoky, nebo voda je vnější fází. Konzervant je účinný, pokud koncentrace jeho rozpuštěného podílu dosahuje alespoň min. inhibiční koncentraci (MIC).
    • Fenolické sloučeniny – fenol, krezoly
    • Organické kyseliny a jejich soli – kyselina sorbová, benzoová, peroctrová
    • Estery kyseliny 4 – hydroxybenzoové – parabeny
    • Alkoholy – chlorbutanol, Benzylalkohol
    • Sloučeniny rtuti – kationtové = boritan fenylrtuťnatý, aniontové = thiomersal
    • Kvarterní amoniové sloučeniny – benzalkoniumchlorid
    • Různé sloučeniny – chlorhexidin

 

Pomocné látky upravující smyslové vjemy a technické

Pomocné látky upravující smyslové vjemy

  • Chuťová a čichová korigencia
    • Sacharóza, sacharin, sorbitol, rostlinné sirupy, silice, menthol apod.
  • Izotonující látky
    • Zmírňují bolest v místě podání, chrání červené krvinky před poškozením
    • Glukóza, chlorid sodný
  • Barviva
    • Používají se anorganická a organická barviva. Například karotenoidy, chlorofyl, azealová, xanthanová, chinolinová, antrafinonová barviva. Pigmenty např. dioxid titaničitý, uhličitan vápenatý, oxid železnatý, adsorbční uhlí.

 

Technické pomocné látky

  • Jsou to látky použité v některé fázi výroby léků, ale v konečném produktu nejsou obsaženy. Například organická rozpouštědla, které se v průběhu výroby odpaří, nebo mastek při přípravě aromatických vod, který se odfiltruje
  • Rozpouštědla, zvlhčovadla, sušidla, hnací plyny u sprejů


Další podobné materiály na webu: