Lipidy a jejich metabolismus (2)

chemie

 

Otázka: Lipidy a jejich metabolismus

Předmět: Chemie

Přidal(a): ICE

 

Vlastnosti lipidů:

  • hydrofobní (nemísitelné s vodou) → molekuly nepolární
  • rozpouštějí se v organických rozpouštědlech (ethanol, tuky)

 

Funkce lipidů:

  • Zásobní funkce
  • Mechanická ochrana vnitřních orgánů
  • Termoregulace
  • Rozpouštědlo vitamínů
  • Složka biomembrán (fosfolipidy→ tvoří cytoplazmat. membránu)

 

Dělení lipidů:

  • Jednoduché lipidy – tuky, vosky → estery VMK + alkoholy
  • Složené lipidy – fosfolipidy, glykolipidy → estery + další složka
  • Odvozené lipidy – steroidy, karotenoidy, vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K)

 

Jednoduché lipidy

1) Tuky

  • Estery VMK a glycerol
  • Nasycené a nenasycené
  • Nenasycené – esenciální VMK
  • Nasycené – k. palmitá (C15H31COOH / CH3-(CH2)14-COOH), k. stearová (C17H35COOH / CH3-(CH2)16-COOH)
  • Nenasycené – k. olejová (C17H33COOH / CH3-(CH2)7-CH=CH-(CH2)7-COOH), k. linolová, k. linolenová

 

Dělení:

  • Podle původu:
    • Živočichové – sádlo, lůj, máslo, rybí olej
    • Rostlinné – slunečnicový, řepkový, makový olej
    • Použití: potravinářský pr., lékařství, farmacie, kosmetika
  • Podle konzistence:
    • Tuhé – lůj
    • Mazlavé – máslo, sádlo
    • Tekuté – oleje

 

Reakce:

  • Podle hydrolýzy (rozklad ve vodném prostředí):
    • Průmyslově – kyselá (glycerol a směs MK), zásaditá (alkalické soli MK (mýdla) a glycerol)
    • V organismu – enzymová hydrolýza pomocí enzymu lipázy
  • Hydrogenace – ztužování rostlinných tuků, adice H na dvojné vazby nenasycených MK, zvýšená odolnost proti žluknutí
  • Oxidace – žluknutí tuků, působení kyslíku, tepla a mikroorg.→ vznik nižší MK (kys. máselná), účinkem O za spolu – působ. tepla, vody a mikroorg. Se uvolnují nepříjemně zapáchající nižší MK
  • Vysychání olejů – rozetřením na větší plochu polymerují, na vzduchu suché filtry, využívá se při výrobě nátěrových hmot

 

2) Vosky

  • Estery VMK s vyšší jednosytnými alkoholy (cetylalkohol, cerylalkohol)
  • Stálé, podobné tukům
  • Odolné vůči hydrolýze i enzymatickému štěpení
  • Původ: rostlinné (vrstva na plodech – kutikula), živočišné (ochrana orgánů – lanolin ovčí vosk)
  • Použití: kosmetika, léčiva

 

Složené lipidy

Vlastnosti:

  • Hydrofobní (odpuzuje vodu) – delší C řetězec (nepolární)
  • Hydrofilní (rozpustné ve vodě) – iontový charakter (polární)
  • Stavba – alkohol + vyšší KK + další látky
  • Tvorba biologických membrán
  • Polární lipidy – ve vodě tvoří koloidní částice micely nebo lipidové dvojvrstvy, proto základ biolog. membrán
  • Lipidová dvojvrstva (micely) – nepropustné ionty a polární molekuly

 

1) Fosfolipidy

  • Estery glycerolu nebo sfingosinu (nenasycená aminokys.) + MK, navíc kys. fosforečná
  • Sfingolipidy (fosfát + alk. sfingosin)
  • Glycerolfosfolipidy (fosfát + glycerol)
  • Výskyt – v membránách buněk, játrech, ledvinách, ve žloutku, v soji

 

2) Glykolipidy

  • Nemá kys. fosforečnou ale cukernou složku (galaktosu) – ester + cukerná sl.
  • Výskyt – šedá mozková kůra
💾 Stáhnout materiál   🎓 Online kurzy
error: Stahujte 15 000 materiálů v naší online akademii 🎓.