Otázka: Lipidy a jejich metabolismus
Předmět: Chemie
Přidal(a): ICE
Vlastnosti lipidů:
- hydrofobní (nemísitelné s vodou) → molekuly nepolární
- rozpouštějí se v organických rozpouštědlech (ethanol, tuky)
Funkce lipidů:
- Zásobní funkce
- Mechanická ochrana vnitřních orgánů
- Termoregulace
- Rozpouštědlo vitamínů
- Složka biomembrán (fosfolipidy→ tvoří cytoplazmat. membránu)
Dělení lipidů:
- Jednoduché lipidy – tuky, vosky → estery VMK + alkoholy
- Složené lipidy – fosfolipidy, glykolipidy → estery + další složka
- Odvozené lipidy – steroidy, karotenoidy, vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K)
Jednoduché lipidy
1) Tuky
- Estery VMK a glycerol
- Nasycené a nenasycené
- Nenasycené – esenciální VMK
- Nasycené – k. palmitá (C15H31COOH / CH3-(CH2)14-COOH), k. stearová (C17H35COOH / CH3-(CH2)16-COOH)
- Nenasycené – k. olejová (C17H33COOH / CH3-(CH2)7-CH=CH-(CH2)7-COOH), k. linolová, k. linolenová
Dělení:
- Podle původu:
- Živočichové – sádlo, lůj, máslo, rybí olej
- Rostlinné – slunečnicový, řepkový, makový olej
- Použití: potravinářský pr., lékařství, farmacie, kosmetika
- Podle konzistence:
- Tuhé – lůj
- Mazlavé – máslo, sádlo
- Tekuté – oleje
Reakce:
- Podle hydrolýzy (rozklad ve vodném prostředí):
- Průmyslově – kyselá (glycerol a směs MK), zásaditá (alkalické soli MK (mýdla) a glycerol)
- V organismu – enzymová hydrolýza pomocí enzymu lipázy
- Hydrogenace – ztužování rostlinných tuků, adice H na dvojné vazby nenasycených MK, zvýšená odolnost proti žluknutí
- Oxidace – žluknutí tuků, působení kyslíku, tepla a mikroorg.→ vznik nižší MK (kys. máselná), účinkem O za spolu – působ. tepla, vody a mikroorg. Se uvolnují nepříjemně zapáchající nižší MK
- Vysychání olejů – rozetřením na větší plochu polymerují, na vzduchu suché filtry, využívá se při výrobě nátěrových hmot
2) Vosky
- Estery VMK s vyšší jednosytnými alkoholy (cetylalkohol, cerylalkohol)
- Stálé, podobné tukům
- Odolné vůči hydrolýze i enzymatickému štěpení
- Původ: rostlinné (vrstva na plodech – kutikula), živočišné (ochrana orgánů – lanolin ovčí vosk)
- Použití: kosmetika, léčiva
Složené lipidy
Vlastnosti:
- Hydrofobní (odpuzuje vodu) – delší C řetězec (nepolární)
- Hydrofilní (rozpustné ve vodě) – iontový charakter (polární)
- Stavba – alkohol + vyšší KK + další látky
- Tvorba biologických membrán
- Polární lipidy – ve vodě tvoří koloidní částice micely nebo lipidové dvojvrstvy, proto základ biolog. membrán
- Lipidová dvojvrstva (micely) – nepropustné ionty a polární molekuly
1) Fosfolipidy
- Estery glycerolu nebo sfingosinu (nenasycená aminokys.) + MK, navíc kys. fosforečná
- Sfingolipidy (fosfát + alk. sfingosin)
- Glycerolfosfolipidy (fosfát + glycerol)
- Výskyt – v membránách buněk, játrech, ledvinách, ve žloutku, v soji
2) Glykolipidy
- Nemá kys. fosforečnou ale cukernou složku (galaktosu) – ester + cukerná sl.
- Výskyt – šedá mozková kůra