Leucin (Leu, L)

chemie

 

Otázka: Leucin (Leu, L)

Předmět: Chemie

Přidal(a): latarantulanera

 

Je to proteinogenní aminokyselina patřící mezi esenciální aminokyseliny a musí proto být lidmi přijímána v potravě. Spolu s valinem a izoleucinem tvoří skupinu aminokyselin s rozvětveným řetězcem (BCAA). Díky svému alifatickému postrannímu řetězci se řadí mezi hydrofobní aminokyseliny, a v proteinech je jeho hlavní rolí právě tvorba hydrofobních interakcí, jako je tomu v případě leucinového zipu, kterými se propojují některé proteiny interagující s DNA. Je kódován kodony UUA, UUG, CUU, CUC, CUA a CUG.

 

VÝROBA:

Je označován jako E641. Vyrábí se z lepku, keratinu a kaseinu. Nachází se v mnoha živočišných i rostlinných potravinách. Může být geneticky modifikovaný. V ČR (celé EU) je použití E641 v potravinách nepovolené.

V únoru 2011 The Vegetarian Resource Group Blog dostal potvrzení od největších dodavatelů a výrobců aminokyselin, že aminokyseliny leucin, izoleucin a valin, použité dnes převážně v doplňcích stravy, jsou nejspíše získané z lidských vlasů nebo z kachního peří. Jsou ale i výrobci, kteří získavají leucin od rostlinných materiálů, prostřednictvím mikrobiálního fermentačního procesu jako např. Ajinomoto AminoScience.

 

VÝSKYT:

Potraviny g/100g
Syrovátkový proteinový koncentrát, suchý prášek 10.0 – 12.0
Sezamová semínka 7.68
Sojový proteinový koncentrát, suchý prášek 7.5 – 8.5
Hrachový proteinový koncentrát, suchý prášek 6.6
Sójové boby, zralá semena, pražené, solené 2.87
Konopné semeno, loupané 2.16
Hovězí maso, kýta, syrové 1.76
Arašídy 1.67
Ryba 1.62
Pšeničné klíčky 1.57
Mandle 1.49
Kuřecí maso 1.48
Slepičí vajíčko 1.40
Oves 1.28
Edamame 0.93
Fazole 0.78
Čočka 0.65
Cizrna 0.63

 

VYUŽITÍ:

V potravinářském průmyslu se používá jako dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni. Nachází použití jako přísada v umělém sladidle aspartamu. Jako potravinářská přísada se používá L-leucin.

Konečné produkty metabolismu leucinu je acetyl-CoA a kyselina acetyloctová, tudíž je to jeden ze dvou výhradně ketogenních aminokyselin, druhá je Lysin. Leucin je tedy nejdůležitější ketogenní aminokyselina u lidí.

Zjistilo se, že jako doplněk stravy, leucin zpomaluje rozklad svalové hmoty zvýšením syntézy svalových proteinů u starších potkanů. Výsledky srovnávacích studií jsou však v rozporu. Suplementace na dlouhou dobu nezvyšuje svalovou hmotnost ani sílu u zdravých starších mužů. Je zapotřebí více studií, nejlépe na základě objektivního a náhodného výběrového souboru společnosti. Faktory, jako jsou volby životního stylu, věk, pohlaví, strava, cvičení atd., musí být zohledněny. L-leucin a D-leucin chrání myši proti záchvatům. Snížený příjem L-leucinu podporuje adipozitu, obezitu u myší. Vysoká hladina leucinu v krvi je spojena s inzulinovou rezistencí u lidí, myší a hlodavců. To by mohlo být způsobeno tím, že by leucin stimuloval mTOR signalizování.

 

ZDROJE:

  • https://www.vrg.org/blog/2011/03/16/leucine-isoleucine-and-valine-may-be-derived-from-duck-feathers-or-human-hair-vegetable-based-versions-available/#:~:text=Categories%3A%20Research-,Leucine%2C%20Isoleucine%2C%20and%20Valine%20May%20Be%20Derived%20from%20Duck%20Feathers,Hair%3B%20Vegetable%2DBased%20Versions%20Available
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Leucine
  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Leucin


Další podobné materiály na webu:

💾 Stáhnout materiál   🎓 Online kurzy
error: Content is protected !!