Otázka: Hltan, jícen, žaludek
Předmět: Anatomie
Přidal(a): vnl.xf
Anatomie – Hltan a jícen
Hltan a jícen
- je tvořen kostěným tvrdým patrem
- patrové oblouky tvarují přechod do hltanu mezi oblouky je patrová mandle = tonsila palatina, což je nakupená lymfatická tkáň, na jejímž povrchu je sliznice
- dolní úsek – kříží se polykání a dýchání
- epiglotis = hltanová příklopka – při polykání se uzavírá
- 25-28 cm dlouhý
- je za průdušnicí
- do dutiny břišní prochází skrz hiatus esofagus
- vstupuje do žaludku
- stavba:
- sliznice – dlaždicobuněčný epitel, uspořádaný v podélné řasy
- žlázky
- vrstva svaloviny – horní 2/3 je příčně pruhovaná a dolní 1/3 je hladká svalovina
- vazivový obal – na povrchu
- jícen má peristaltiku
- stavba:
- česlo – kardie
- corpus – tělo
- fundus – klenba
- pilorus – vrátník
- kurvatura major a minor – velké a malé zakřivení
- stavba stěny:
- sliznice – tvoří podélné řasy
- epitel – válcovitý, má schopnost resorbce
- četné záhyby – produkují žaludeční šťávy
- svalovina – hladká
- peritoneum – na povrchu žaludku
- funkce:
- mechanická a chemická
- pojme až 2 l potravy
- peristatika – 2/4 za minutu
- smýchává žaludeční štávy a potravu = chymus
- potrava se zpracovává 3-7 hodin
- chymus jde pak do dvanáctníku
- obrácená peristaltika = zvracení
- žaludeční štáva:
- 1-1,5l/24 hod
- bezbarvá, čirá, kyselá
- přes 90% voda
- HCl – kyselina chlorovodíková má schpnost ničit cizorodé organismy, tráví maso a aktivuje pepsin
- pepsin – štěpí bílkoviny
- žaludeční lipáza – štěpí tuky
- chimosin – sráží mléčné bílkoviny
- mucin – chrání sliznici před HCl
- tráví se reflexně, když se podráždí receptory, podráždí se centrum v prodloužené míše a nervus vagus podráždí stěny žaludku
- potrava stimuluje tvorbu hormonu gastrinu a ten stymuluje tvorbu žaludečních šťáv
Zdroje najdete uvedeny zde: