Grampozitivní a gramnegativní bakterie

ošetřovatelství

 

Otázka: Grampozitivní a gramnegativní bakterie

Předmět: Biologie

Přidal(a): ela_s

 

Doména Bakterie (Bacteria)

  • jednobuněčné organismy prokaryotického typu
  • jadrem buněk je nukleoid – 1 cyklická molekula DNA, která není ohraničena cytoplazmatickou membránou
  • neobsahují mitochondrie ani plastidy
  • rozmnožují se nepohlavně binárním dělením nebo pučením
  • ubikvitní – všudypřítomné
  • buněčná stěna je většinou z peptidoglykanu
  • autotrofní i heterotrofní výživa
  • ribozomy mají sedimentační konstantu 70S

Gramnegativní bakterie G (Gracilicutes)

  • Gramovým barvením se barví růžově nebo červeně
  • základem buněčné stěny je peptidoglykan – murein
  • nad vrstvou peptidoglykanu je ještě vnější vysoce propustná membrána, která obsahuje lipopolysacharidy
  • nesporulující

Sekce SPIROCHETY

  • tvar – šroubovicovité či helikálně zakřivené bakterie
  • pohyb – pomocí periplazmatické membrany
  • výživa – chemoorganotrofní
  • výskyt – lidské a zvířecí patogeny, nepatogeny v bahně a znečištěných vodách

Borrelia burgdorferi

  • způsobuje lymskou boreliózu (první popsaný výskyt v obci Lyme v Connecticutu)
  • přenášena klíšťaty (vektoři)
  • jádro tvořeno lineární DNA
  • průběh – mapovité zarudnutí na kůži, zvětšené uzliny, bolesti hlavy, kloubů a svalů, postižený se v konečném stádiu nemůže hýbat, křeče, napadá velké klouby i nervový systém

Treponema pallidum

  • původce pohlavní choroby syfilis
  • přenos – pohlavní styk
  • průběh – na pohlavních orgánech se vytvoří vřed, zvětší se lymfatické uzliny, změny na kůži a sliznicích, orgánové změny, poškození CNS – paralýza

Leptospira

  • původce leptospirózy – hořečnaté onemocnění s krvácivými stavy
  • hostitelé – hlodavci, pes, vepř
  • člověk se většinou nakazí kontaminovanou vodou ve volné přírodě
  • profesní onemocnění – veterináři, myslivci
  • leptospiry se dostávají do vody močí a ve vodě mohou přežívat až 3 měsíce

 

Sekce SPIRILY

  • tvar – helikální nebo vibroidní tvar buňky
  • pohyb – pomocí polárních bičíků (monotricha nebo lofotricha)
  • ve vztahu ke kyslíku – aerobní nebo mikroaerofilní
  • výživa – chemoheterotrofní
  • výskyt – půda, sladká voda, moře, kořeny rostlin, střeva, dutina ústní zvířat a lidí, některé druhy jsou patogenní

Helicobacter pylori

  • původce chronické gastritidy (zánět žaludku), peptidických žaludečních vředů a i rakoviny žaludku
  • acidofilní

Campylobacter jejuni

  • přirozeně se vyskytuje ve střevech drůbeže
  • u člověka způsobuje průjmy, zvracení a vysoké horečky
  • člověk se infikuje požitím infikované potravy nebo vody = alimentární infekce
  • způsobuje kampylobakteriózu – inkubační doba 2 – 7 dní

 

Sekce GRAMNEGATIVNÍ AEROBNI TYCINKY A KOKY

  • výživa – chemoheterotrofní
  • výskyt – půda, sladká voda, moře, kořeny rostlin, střeva, dutina ústní zvířat a lidí
  • některé druhy jsou patogenní

Pseudomonas

  • tyčinky
  • nemají kvasné schopnosti
  • využití:
    • průmyslové oxidace organických sloučenin např. při výrobě léků
  • proteolytické – nejčastější organismy na povrchu masa, tvoří slizký povrch, štěpí peptidické vazby v bílkovinách
  • lipolytické – kažení tuků, štěpí esterové vazby v lipidech
  • negativní význam:
  • tvorba fenazinových barviv – nežádoucí zabarvení potravin (např. modrání mléka)
  • způsobuje cizí pachy (ovocná, rybí) a pachutí (mýdlová, hořká)
  • některé druhy jsou patogenní

Pseudomonas aeruginosa

  • způsobuje pneumonie (zánět plic), enterokolitidy (zánět tenkého a tlustého střeva)

Pseudomonas fluorescens

  • na povrchu některých druhů ryb

Acetobacter

  • přímé tyčinky se schopností oxidovat ethanol na octovou kyselinu
  • využití:
    • kvasná výroba octa (kvašení sacharidů v aerobním prostředí) Acetobacter aceti
    • průmyslová oxidace organických sloučenin (např. oxidace sorbitolu na sorbózu při výrobě vitamínu C)
  • negativní význam:
    • octovatění piva nebo vína
    • nežádoucí kontaminace při výrobě droždí

Agrobacterium tumefaciens

  • parazit rostlin
  • do genomu rostlin integruje Ti-plasmid
  • na Ti-plazmidu jsou kódovány enzymy pro produkci opinu (aminokyseliny, které rostlina produkuje a bakterie je využívá pro svou výživu)
  • využití v genovém inženýrství – do Ti-plazmidu se vkládají požadované geny

Azotobacter

  • tyčinky
  • váže vzdušný dusík

Rhizobium

  • tyčinky
  • váže vzdušný dusík
  • symbióza s bobovitými rostlinami (hlízkové bakterie)

Legionella pneumophila

  • původce ”Legionářské nemoci”
  • nitrobuněčný parazit
  • napadá dýchací cesty a způsobuje akutní zápal plic, který může přetrvávat týdny
  • mírnější variantou je onemocnění chřipkového charakteru s bolestmi kloubů – pontiacká horečka, ktera je do týdne vyléčena
  • přenos – vdechnutím aerosolu z kontaminované vody, zejména v úsadách teplovodních potrubí, bojlerů atd.
  • rod Legionella získal svůj název po červenci 1976, po „záhadném onemocnění“, které postihlo 211 osob, z nichž 34 zemřelo
  • propuknutí choroby bylo nejdřív hlášeno u osob působících v organizaci American Legion – asociaci amerických vojenských veteránů
  • 18. ledna 1977 byla jako původce identifikována dosud neznámá bakterie, později nazvaná Legionella

Bordetella pertussis

  • nepohyblivá tyčinka
  • původce černého kašle
  • přenos kapénkovou infekcí, onemocnění dýchacích cest, sériové záchvaty kašle s dušností, cyanóza – modrání v místech, kde je nedokysličená krev

Francisella tularensis

  • nepohyblivá tyčinka
  • původce tularémie (zaječí nemoc)
  • patogenní pro drobné hlodavce a zajíce
  • přenos – kontaminovanou vodou, krevním oběhem (při poranění při zpracování masa), klíšťaty nebo ovády může být přenosná na člověka
  • nakažení jsou často imunodeficientní
  • průběh (podle místa vstupu infekce) – zánět plic, vřed na kůži nebo sliznici, zduření a hnisání mízních uzlin, teploty

Neisseria gonorrhoeae

  • koky
  • způsobuje kapavku
  • přenos pohlavním stykem
  • průběh – akutní hnisavé zánětlivé onemocnění, u mužů postihuje močovou trubici a prostatu, u žen děložní čípek, hnisavý výtok z pohlavních orgánů

 

Sekce GRAMNEGATIVNÍ FAKULTATIVNĚ ANAEROBNÍ TYČINKY

  • tvar buněk – přímé tyčinky, výjimkou je rod Vibrio -vibroidní tvar (zakřivené tyčinky)
  • výživa – chemoheterotrofní, některé autotrofní
  • metabolismus – aerobní respirace, anaerobní fermentace

 

Čeleď: ENTEROBACTERIACEAE

  • přímé peritrichální tyčky
  • výskyt – voda, půda, rostliny, živočichové (ubikvitní)
  • zodpovědné za nozokomiální (nemocniční) infekce
  • řada z nich u člověka způsobuje nozokomiální infekce

Enterobacter aerogenes

  • oportunní patogen – onemocnění vyvolává jen za určitých podmínek (imunodeficitní)
  • může být původce meningitidy a infekce močových cest
  • jeden z indikátorových organismů – koliformní bakterie, indikátor fekálního znečištění

Escherichia coli

  • běžný komensál v tlustém střevě člověka a jiných savců
  • indikátor fekálního znečištění – koliformní mikroorganismy
  • nejprozkoumanější modelový organismus
  • zkvašuje sacharidy (laktózu)
  • enteropatogenní E. coli (EEC):
    • původce infekcí močových cest, hnisání ran, průjmy
    • produkují enterotoxiny
    • nejnebezpečnější O157:H7

Klebsiella pneumoniae

  • koliformní bakterie – zkvašuje laktózu
  • oportunní patogen
  • nozokomiální infekce
  • možný původce pneumonie a infekcí močových cest

Proteus vulgaris

  • koliformní bakterie
  • oportunní patogen, příležitostně způsobující infekce močových cest
  • proteolytické vlastnosti – rozklad bílkovin v potravinách, vznika NH3, indol a H2S – nepříjemný zápach
  • další druhy:
  • Proteus mirabilis
  • Proteus myxofaciens

rod Salmonella

  • má 4 druhy, které zahrnují přes 2 000 sérotypů (sérovarů)
  • zkvašuje glukózu za tvorby CO2, nezkvašuje laktózu
  • donedávna byly sérotypy salmonel považovány za různé samostatné druhy, jedná se však o jeden druh označený jako Salmonella enterica rozdělený na sedm poddruhů

Salmonella typhi

  • způsobuje břišní tyfus (bolesti hlavy, silné bolesti břicha, malátnost, vysoké teploty spojené s blouzněním, hrozí dehydratace)
  • přenos kontaminovanými potravinami a vodou
  • patogenní pouze pro člověka
  • inkubační doba: 1 – 3 dny/ 2 týdny
  • někteří lidé jsou bacilonosiči, v jejichž stolici je virulentní Salmonella typhi
  • onemocnění může být smrtelné, především u kojenců a malých dětí
  • poddruh Salmonella enterica

Salmonella typhimurium

  • patogenní pro člověka a hlodavce
  • způsobuje enterokolitidy a gastroenteritidy = salmonelózy
  • přenos kontaminovanými potravinami a vodou

Salmonella enteritidis

  • způsobuje salmonelózy – zvracení, průjmy
  • přenos z trusu ptáků do potravin
  • inkubační doba 6 – 20 hodin
  • podobné infekce způsobuje i Salmonella paratyphi

Shigella dysenteriae

  • nepohyblivá nesporulující tyčinka
  • původce shigelózy = bacilární úplavice = dysentérie
  • horečka, úporné průjmy
  • přenos – z fekálií nemocných lidí na ovoce nebo jiné potraviny, např. mouchami
  • typické onemocnění špinavých rukou je rozšiřováno bacilonosiči

Yersinia pestis

  • původce moru
  • primární hostitelé jsou hlodavci
  • vektor – Blecha morová
  • mezi lidmi se rozšiřuje kapénkovou infekcí
  • formy moru:
    • plicní mor – pneumonie
    • dýmějový mor – na kůži vzniká červený krvavý vřed, ze kterého se bakterie šíří do lymfatických uzlin, jejichž zvětšením vzniká dýměj

Serratia martestens

  • pohyblivé tyčinky
  • proteolytické vlastnosti
  • tvoří červený, oranžový pigment (karotenoidy) – červené skvrny na škrobových a mléčných výrobcích
  • využívá se při výrobě tvarůžků

Čeleď: VIBRIONACEAE

  • tvar buněk – přímé nebo zakřivené tyčinky s jedním polárním bičíkem

Vibrio cholerae

  • původce cholery – střevní onemocnění člověka s vysokou úmrtností
  • léčba rehydratací organismu pomocí infuzí
  • přenos – výkaly nemocných lidí

 

Sekce: RICKETTSIE A CHLAMYDIE

  • obligátní parazité obratlovců a členovců
  • tvar – zakřivené tyčinky nebo koky
  • mnoho druhů patogenních

 

Řád: RICKETTSIALES

  • nitrobuněční parazité – rozmnožují se jen uvnitř buněk hostitele nebo v těsném kontaktu s nimi
  • vektoři – členovci (vši, blechy) – mohou být i primární hostitelé
  • hostitelé: hlodavci, psi, jeleni, srnci, ovce, kozy a skot

Rickettsia prowazekii

  • původce epidemického skvrnitého tyfu – skvrnivka
  • vektor – Veš šatní
  • rezervoár – clovek
  • inkubace – 8 dní, v průběhu 2 – 3 dní vysoké horečky trvající nepřetržitě 8 – 10 dnů, bolesti hlavy, makulózní exantém
  • 40% smrtnost 

Ricketssia typhi

  • původce epidemického (myšího) tyfu
  • primární hostitelé – hlodavci
  • vektoři – blechy
  • podobné příznaky jako skvrnivka, mírnější průběh

Řád: CHLAMYDIALES

  • množí se v cytoplazmě obratlovců

Chlamydia trachomatis

  • původce různých onemocnění
  • celkem existuje 18 sérotypů
  • Trachom:
    • přenos – přímým osobní kontaktem
    • chronický zánět očních spojivek a rohovky projevující se tvorbou zrn a uzlíků
    • v tropech a subtropech nejčastější příčina slepoty
  • Lymphogranuloma venereum:
    • přenos – pohlavním stykem
    • 1.fáze – na 1 až 2 týdny po expozici se na zevním genitálu objeví nebolestivé léze
    • 2.fáze – zduření lymfatických uzlin provázený horečkou a zimnicí
    • 3.fáze – rozsáhlý destruktivní zánět genitálu a konečníku s následným zjizvením
    • vzhledem k častému asymptomatickému průběhu prvních dvou stádií bývají takto postiženy převážně ženy

Chlamydia psittaci

  • původce psitakózy (papouščí nemoc)
  • infekční onemocnění exotických ptáků přenosné na člověka
  • projevuje se chřipkovými příznaky, postihuje hlavně plíce
  • na člověka se přenáší prachem znečištěným výkaly nemocných ptáků

Chlamydia pneumoniae

  • způsobuje pneumonii, bronchitidu a záněty horních cest dýchacích hlavně u dospělé populace

 

Sekce: OXYGENNÍ FOTOTROFNÍ BAKTERIE

  • obsahují chlorofyl a
  • fotoautotrofní – využívají světlo jako jediný zdroj energie
  • během fotosyntézy uvolňují kyslík, podobně jako zelené rostliny

Sinice (Cyanobakterie)

  • jednobuněčné nebo vláknité organismy
  • produktem fotosyntézy je glykogen
  • některé vláknité sinice mají buňky diferencované:
    • heterocyty – fixace vzdušného dusíku
    • akinety – klidové buňky se silnou buněčnou stěnou
  • žijí v rozmezí teplot od 2 °C v antarktických jezerech do 74 °C v horkých pramenech
  • jsou sladkovodní i mořské
  • v jezerech a rybnících obsahujících fosfáty a nitráty se v letních měsících mohou masivně pomnožit a vzniká vodní květ
  • symbiózou s vlákny hub vytvářejí lišejníky (lichenismus)

 

Sekce: AEROBNÍ CHEMOAUTOTROFNÍ BAKTERIE

  • Bezbarvé bakterie oxidující síru
  • konečným produktem oxidace jsou sírany
  • Bakterie oxidující železo nebo mangan
  • využívají železné kationty jako donor elektronů
  • Nitrifikační bakterie
  • oxidují dusitany na dusičnany (rody Nitrobacter a Nitrococcus)
  • oxidují amoniak na dusitany (rod Nitrosomonas)

 

Grampozitivní bakterie G+

  • Gramovým barvením se barví fialově až modře, buněčná stěna váže komplex krystalové violeti s jodidem draselným
  • buněčná stěna  je složena z velmi mnoho vrstev peptidoglykanu, na její vnější stranu jsou vázány vláknité molekuly teikoové kyseliny, v nichž se střídají zbytky sacharidů a kyseliny fosforečné
  • výživa – chemoheterotrofní
  • některé tvoří klidové formy – spory

 

 

Sekce: GRAMPOZITIVNÍ KOKY

  • mezofilní a nesporulující mikroorganismy
  • rozdělují se do skupin podle vztahu ke kyslíku:
    • aerobní koky
    • fakultativně anaerobní nebo mikroaerofilní koky
    • obligátně anaerobní koky

rod Micrococcus

  • striktně aerobní, nepohyblivý kok
  • tvoří balíčky nebo shluky buněk
  • schopen růstu v přítomnosti 5% NaCl, čehož se využívá při jeho stanovení
  • výskyt:
  • hlavně v solených potravinách, kde může tvořit žluté, oranžové až intenzivně růžové kolonie, což je způsobeno nerozpustnými karotenoidními barvivy
  • častá vzdušná kontaminace, protože barviva chrání buňky před letálními účinky UV záření
  • některé druhy barviva netvoří
  • zastupci:
  • Micrococcus luteus
  • Micrococcus varians

rod Staphylococcus

  • fakultativně anaerobní
  • kataláza pozitivní
  • do hroznu uspořádané koky
  • je schopen zkvašovat sacharidy za tvorby kyselin
  • tvoří žluté až oranžové kolonie
  • teplotní optimum 35 – 40 °C
  • některé druhy halofilní – i v 10% NaCl
  • výskyt – nejčastěji v kůži a mukózních membránách teplokrevných zvířat a člověka, např. v nosní dutině

Staphylococcus aureus

  • patogenní druh, původce alimentárních nákaz
  • způsobuje:
    • angínu
    • pyogenní infekce – hnisavé onemocnění kůže, vlasového váčku a mazové žlázy → trudovitost (folikulitida)
    • záněty nehtového lůžka, poraněných tkání, mléčné žlázy kojících žen (puerperální mastitida), kostní dřeně
  • v potravinách produkuje termostabilní enterotoxiny  bílkovinné povahy – enterotoxikózy, které mohou způsobovat vážné až smrtelné otravy zejména z potravin, které se již tepelně neopracovávají (majonézy, saláty, krémy v cukrářských výrobcích, zmrzliny apod.)
  • přenos do potravin z hnisavých ložisek na rukou lidí, dýcháním, kašláním
  • příznaky:
    • 1 – 6 hodin po požití žaludeční nevolnosti až křeče, zvracení, průjmy, bolesti hlavy. někdy i zvracení a pokles teploty
    • příznaky trvají 1 – 2 dny
  • léčení – klid na lůžku, podávání velkého množství tekutin k udržení kapalinové rovnováhy
  • schopen koagulovat krevní plazmu
  • kataláza pozitivní

Ostatní druhy Stafylokoků

  • mnohem méně patogenní než Staphylococcus aureus
  • je známo asi 50 dalších druhů rodu Staphylococcus
  • koaguláza negativní
  • jsou hlavní součástí běžné bakteriální mikroflóry kůže
  • významní zástupci:
    • Staphylococcus epidermidis
    • Staphylococcus hominis
    • Staphylococcus haemolyticus
    • Staphylococcus saprophyticus

rod Streptococcus

  • velká skupina mikroaerofilních druhů
  • vytvářejí řetízky
  • nepatogenní druhy tvoří hlavní součást mikroflóry ústní dutiny
  • kataláza negativní
  • patogenní druhy
  • tvoří enzymy, které rozkládají červené krvinky a způsobují hemolýzu

Streptococcus pneumoniae

  • původce pneumonie a hnisavé meningitidy (zánět mozkových blan)

Streptococcus pyogenes

  • způsobuje spálu – horečnaté onemocnění s typickým exantémem, způsobené pyrogenními toxiny (vyvolává horečky)
  • častý původce laryngitidy (zánět hrtanu), pyodermy (hnisavé onemocnění kůže, erysipelu (růže – prudký zánět kůže)
  • rod Lactococcus
  • vyšlechtěné nehemolyzující nepatogenní druhy používané v mlékárenském průmyslu

Lactococcus lactis

  • součást máslařské kultury používané k zakysání smetany
  • některé druhy produkují antibiotikum nisin (inhibuje rozvoj řady G+ bakterií a používá se jako pomocná látka ke konzervaci potravin)

Lactococcus thermophilus

  • teplotní optimum 40 – 45 °C
  • součást zákvasů pro výrobu jogurtů a ementálského sýra
  • rod Enterococcus
  • vyskytují se často ve střevním traktu člověka a jiných savců
  • indikátory fekálního znečištění, ale vyskytují se i na rostlinách, které s fekáliemi nepřišly do styku, jsou méně specifické než E. coli
  • odolnější k nepříznivým podmínkám (př. uzení) než střevní tyčinky
  • zastupci:
  • Enterococcus faecalis
  • Enterococcus faecium

rod Leuconostoc

  • kulovité až čočkovité buňky spojené po dvou nebo do řetízků
  • patří mezi heterofermentativní mléčné bakterie – zkvašuje sacharidy na mléčnou kyselinu, ethanol a CO2

Leuconostoc mesenteroides subsp. mesenteroides

  • vytváří značné množství slizu polysacharidové (dextranové) povahy
  • aglutinaci droždí v drozdarenskem prumyslu a rosolovatění sladkých minerálních vod

Leuconostoc mesenteroides subsp. dextranicum

  • průmyslová výroba dextrinů pro lékařské účely – náhrada krevní plazmy

Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris

  • pro silnou tvorbu biacetylu se používá jako součást máslařské kultury, protože dodává máslu příjemné aroma
  • způsobuje krémovitost mléčných výrobků

Sekce: GRAMPOZITIVNÍ TYČINKY A KOKY TVOŘÍCÍ ENDOSPORY

  • pohyblivé mikroorganismy, které tvoří v buňce vždy jen jednu sporu

rod Bacillus

  • peritrichní tyčinky aerobní a fakultativně anaerobní
  • bohaté enzymové vybavení
  • amylolytické enzymy – štěpí škrob
  • pektolytické enzymy – štěpí pektiny
  • proteolytické enzymy – rozklad bílkovin
  • lipolytické enzymy – rozklad lipidů
  • řada druhů produkuje antibiotika bílkovinné povahy (výroba bacitracinu)
  • některé druhy tvoří slizovitá pouzdra polysacharidové povahy, která způsobují nežádoucí nitkovitost pečiva a pšeničného chleba

Bacillus subtilis

  • průmyslová příprava enzymů – amylázy
  • uplatňuje se v pivovarnictví a v textilním průmyslu
  • proteázy do pracích prostředků

Bacillus polymyxa

  • kvasná výroba butan-2,3-diolu

Bacillus macerans

  • silné pektolytické účinky
  • využití v textilním průmyslu při zpracování lnu máčením, kdy se bakteriálním rozkladem pektinů uvolňují celulózová vlákna

Bacillus cereus

  • při růstu na polysacharidových substrátech produkuje toxiny, které mohou být příčinou otrav
  • nejčastěji z potravin obsahujících obiloviny nebo škrob (polévky, vařená rýže, pudinky, bramborová kaše, játrová paštika apod.)
  • otrava se projevuje 12 – 13 hodin po požití potraviny – nevolnost, břišní křeče a průjmy nebo zvracení
  • tvorba toxinů zjištěna i u některých kmenů Bacillus subtilis

Bacillus anthracis

  • původce antraxu – Sněti slezinné
  • onemocnění zvířat, může být přeneseno na člověka
  • onemocnění:
    • je určeno vstupní branou infekce
    • při poranění kůže vzniká hemoragická nekróza obklopená puchýřky a edémem (uhlák)
    • při vdechnutí spor dochází k těžkému postižení mediastéma (mezihrudí) vzniklé zanesením bacilů do lymfatické tkáně
    • při požití masa dnes vzácná gastrointestinální forma
    • všechny formy mohou vést k septikémii (přítomnost bacilů v krevním oběhu), která zpravidla končí náhlou smrtí s kardiopulmonárním selháním

Bacillus stearothermophilus

  • teplotní optimum 55 – 65 °C
  • vegetativní buňky jsou citlivé na snížení teploty, při ochlazení na laboratorní teplotu často hynou
  • negativní význam:
    • v konzervárenství – spory jsou silně termorezistentní a přežívají tepelný sterilační zákrok u nekyselých masových a zeleninových konzerv
    • příčina plynuprostého kysnutí nekyselých konzerv, ve kterých se při vhodné teplotě tvoří značné množství kyselin
    • ochrana – konzervy po sterilizaci ihned zchladit
  • používá se při zjišťování reziduí inhibičních látek v tzv. DELVOTEST (mikrozkumavky s fialovou indikační barvou, do ní se zanese vzorek, zahřeje se na
    64 °C, když zežloutne – bakterie roste a např. v mléce nejsou RIL)

Bacillus thuringiensis

  • patogenní pro hmyz – housenky, brouky, mouchy, komáry, mravence
  • využití pro průmyslovou výrobu pesticidů
  • úspěšně použit proti komárům přenášejícím malárii

rod Clostridium

  • obligátně anaerobní peritrichní tyčinky
  • enzymatická činnost:
    • proteolytické enzymy – anaerobní rozklad bílkovin
    • sacharolytické enzymy – štěpí jednoduché sacharidy i celulózu, přičemž vzniká velké množství CO2
    • některé druhy fixují vzdušný dusík
  • průmyslový význam:

Clostridium acetobutyricum a Clostridium butyricum

  • kvasná výroba máselné kyseliny
  • kvasná výroba acetonu a butanolu
  • negativní význam:
    • v sýrařství nežádoucí duření sýrů díky CO2
  • vznik nepříjemně páchnoucích sloučenin, zejména máselné kyseliny

Clostridium perfringens

  • produkuje toxin, který se tvoří až při sporulaci v trávicím traktu, otrava nastává při hojné kontaminaci potravin (106 KTJ/g)
  • vnikne-li do hluboké rány, způsobuje velmi bolestivou sněť plynnou často končící smrtí
  • výskyt – hojně v půdě a prachu

Clostridium tetani

  • výskyt v půdě a prachu
  • může se množit v hlubokých ranách, kde se vytváří neurotoxin, který difunduje do všech částí hostitelova nervového systému
  • díky napadení nervů vznikají spasmy – křeče, které postihují nejdřív obličejové, pak zádové svaly
  • vysoká úmrtnost

Clostridium botulinum

  • produkuje botulotoxiny – patří k nejúčinnějším jedům (1 mg = smrtící dávka pro 16 000 lidí)
  • jsou to bílkoviny, inaktivují se zvýšenou teplotou – 15 až 20 min při 100 °C
  • otrava:
    • botulismus
    • projevuje se po 6 – 10 hodinách
    • bolesti hlavy, nevolnost, zvracení, sucho v ústech, dvojité vidění, ochrnutí svalstva, včetně dýchacího
    • končí ve 30 – 60 % smrtí
  • léčba – antibotulinové sérum (úspěšnost závisí na dávce toxinu a započetí léčby)
  • spory se dají zničit 4 – 10 minutovým zahříváním vlhkým teplem na 120 °C
  • spory nemohou vyklíčit v kyselém prostředí s pH nižším než 4 – problém u masových konzerv v domácnosti, jestliže jsou zavařovány za použití teploty do 100 °C
  • spory jsou přítomny v půdě (1 zárodek na 1 g půdy)

Clostridium thermosaccharolyticum

  • termofilní, optimum 55 – 62 °C
  • velmi termorezistentní spory, které přežívají běžné sterilační teploty používané z nekyselých konzerv
  • při skladování konzerv při teplotách nad 30 °C způsobuje kažení za tvorby CO2 – bombáž

 

Sekce: GRAMPOZITIVNÍ NESPORULUJÍCÍ TYCINKY PRAVIDELNÉHO TVARU

  • mezofilni a chemoheterotrofni bakterie

rod Lactobacillus

  • mléko, kde vyvolává přirozené kysání (zkvašování laktózy na laktát)
  • ústa a trávicí trakt savců, vaginy
  • traviny, obilí, jiné rostliny a půda
  • rozdělení podle zkvašování laktosy:
  • homofermentativní
  • produkují prakticky pouze kyselinu mléčnou
  • Lactobacillus delbrueckii
  • Lactobacillus acidophilus
  • Lactobacillus plantarum
  • heterofermentativní
  • vedle mléčné kyseliny produkují ještě značné množství ethanolu a CO2
  • Lactobacillus fermentum
  • Lactobacillus brevis
  • Lactobacillus buchneri

využití:

  • mléčná kyselina zastavuje rozmnožování hnilobných bakterií a stafylokoků – konzervace zeleniny a krmiv (kysání zelí, okurek, silážování jetelín)
  • výroba sýrů (L. casei, , L. helveticus)
  • výroba kysaného mléka (L. acidophilus – pro acidofilní mléko,
    L. delbrueckii subsp. bulgaricus – pro jogurty)
  • průmyslová výroba mléčné kyseliny a melasy (zbytek po vycukernění cukrové řepy nebo třtiny) (L. delbrueckii subsp. delbrueckii)
  • pekařský kvásek (L. brevis, L. fermentum)

negativní význam:

  • nežádoucí kontaminace
  • ve vinařství a pivovarnictví – způsobuje chuťové vady výrobku
  • drožďárenství – ztráta výtěžnosti
  • zelenání prátů (náplň klobás, salámů, párků) a hotových výrobků při výrobě uzenin – při kvašení produkují heterofermentativní mléčné bakterie peroxid vodíku a jiné peroxidy, které reagují s růžovými pigmenty uzeného masa – zelené zbarvení

rod Listeria

  • velmi rozšířený v přírodě
  • ve fekáliích, někdy i v potravinách

Listeria monocytogenes

  • vyskytuje se i ve stolici zdravých lidí
  • přenáší se nepasterovaným mlékem a jinými potravinami
  • patogenní – u oslabených jedinců (děti, těhotné ženy, rekonvalescenti, straší lidé,…) může vyvolat encefalitidu, onemocnění jater a jiné nemoci s poměrně vysokou úmrtností

 

Sekce: GRAMPOZITIVNÍ NESPORULUJÍCÍ TYČINKY NEPRAVIDELNÉHO TVARU

  • do skupiny jsou zařazeny bakterie značně fyziologicky rozdílné

rod Corynebacterium

  • buňky tvoří rovné nebo zakřivené tyčinky, často kyjovitě rozšířené nebo seskupené do pravoúhlých útvarů, případně palisádovitě
  • zahrnuje lidské, zvířecí i rostlinné patogeny i nepatogenní druhy

Corynebacterium glutanicum

  • používá se pro průmyslovou výrobu aminokyselin – glutamové kys. a lysinu, který slouží jako přídavek k rostlinným krmivům

Corynebacterium diphtheriae

  • původce záškrtu – onemocnění postihuje hrtan, mandle, horní cesty dýchací, časté dušení

rod Cellulomonas

  • fakultativně anaerobní
  • rozkládá celulózu

rod Propionibacterium

  • zkvašuje sacharidy na propionovou kyselinu (propionové kvašení), přičemž vzniká i octová kyselina a další organické kyseliny
  • využití:
    • kvasná výroba propionové kyseliny, která má silné protiplísňové účinky
    • součást sýrařské kultury pro výrobu sýrů ementálského typu (Propionibacterium freudenreichii) – mají příjemné aroma
    • výroba kvašených mléčných nápojů
  • některé druhy se nepříznivě uplatňují při hnisavém onemocnění kůže – akné (Propionibacterium acnes)

rod Bifidobacterium

  • anaerobní rod, pleomorfní buňky (od kokovitých tvarů přes kyjovité útvary až k dlouhým větveným tyčinkám)
  • ze sacharidů tvoří acetát a laktát za současné produkce malého množství ethanolu, sukcinátu a mravenčanu
  • některé druhy se vyskytují v trávicím traktu kojenců i dospělých lidí
  • použití – příprava mléčných nápojů

Sekce: MYKOBAKTERIE

  • specifické složení buněčné stěny – vysoký obsah lipidů, včetně vosků obsahujících mykolovou kyselinu (s 60 až 90 atomy uhlíku v řetězci)
  • tvar buněk – tyčinky, které mohou tvořit větvená vlákna až mycelium, které se při míchání velmi snadno rozpadá v jednotlivé tyčinky
  • acidorezistentní barvení – buňky obarvené karbolfuchsinem se neodbarvují působením kyselého ethanolu ani kyselin

Mycobacterium tuberculosis

  • původce tuberkulózy člověka:
    • může zasáhnout kterýkoli orgán v těle – nejčastěji plicní (zánět plic)
    • rozpad plicní tkáně – kaverny
    • pravidelná reakce v lymfatických uzlinách, horečka, celkové vyčerpání organismu
    • neléčená je většinou smrtelná 
  • přenáší se kapénkovou infekcí i kravským mlékem

Mycobacterium bovis

  • způsobuje tuberkulózu skotu
  • přenosná i na člověka, např. nepasterovaným mlékem

Mycobacterium leprae

  • původce malomocenství – lepra
  • napadá periferní nervy a chladnější oblasti těla (kůže, sliznice)
  • není moc nakažlivá, vyjma kožní formy vytvářející vředy

 

Sekce: STREPTOMYCETY

  • nejčastěji se vyskytující vláknité bakterie – aktinomycety v půdě
  • vytvářejí spory
  • některé druhy produkují antibiotika (streptomycin, chloromycetin, tetracyklin)

Streptomyces griseus

  • produkuje streptomycin.
💾 Stáhnout materiál   🎓 Online kurzy
error: Stahujte 15 000 materiálů v naší online akademii 🎓.