Otázka: Grampozitivní a gramnegativní bakterie
Předmět: Biologie
Přidal(a): ela_s
Doména Bakterie (Bacteria)
- jednobuněčné organismy prokaryotického typu
- jadrem buněk je nukleoid – 1 cyklická molekula DNA, která není ohraničena cytoplazmatickou membránou
- neobsahují mitochondrie ani plastidy
- rozmnožují se nepohlavně binárním dělením nebo pučením
- ubikvitní – všudypřítomné
- buněčná stěna je většinou z peptidoglykanu
- autotrofní i heterotrofní výživa
- ribozomy mají sedimentační konstantu 70S
Gramnegativní bakterie G– (Gracilicutes)
- Gramovým barvením se barví růžově nebo červeně
- základem buněčné stěny je peptidoglykan – murein
- nad vrstvou peptidoglykanu je ještě vnější vysoce propustná membrána, která obsahuje lipopolysacharidy
- nesporulující
Sekce SPIROCHETY
- tvar – šroubovicovité či helikálně zakřivené bakterie
- pohyb – pomocí periplazmatické membrany
- výživa – chemoorganotrofní
- výskyt – lidské a zvířecí patogeny, nepatogeny v bahně a znečištěných vodách
Borrelia burgdorferi
- způsobuje lymskou boreliózu (první popsaný výskyt v obci Lyme v Connecticutu)
- přenášena klíšťaty (vektoři)
- jádro tvořeno lineární DNA
- průběh – mapovité zarudnutí na kůži, zvětšené uzliny, bolesti hlavy, kloubů a svalů, postižený se v konečném stádiu nemůže hýbat, křeče, napadá velké klouby i nervový systém
Treponema pallidum
- původce pohlavní choroby syfilis
- přenos – pohlavní styk
- průběh – na pohlavních orgánech se vytvoří vřed, zvětší se lymfatické uzliny, změny na kůži a sliznicích, orgánové změny, poškození CNS – paralýza
Leptospira
- původce leptospirózy – hořečnaté onemocnění s krvácivými stavy
- hostitelé – hlodavci, pes, vepř
- člověk se většinou nakazí kontaminovanou vodou ve volné přírodě
- profesní onemocnění – veterináři, myslivci
- leptospiry se dostávají do vody močí a ve vodě mohou přežívat až 3 měsíce
Sekce SPIRILY
- tvar – helikální nebo vibroidní tvar buňky
- pohyb – pomocí polárních bičíků (monotricha nebo lofotricha)
- ve vztahu ke kyslíku – aerobní nebo mikroaerofilní
- výživa – chemoheterotrofní
- výskyt – půda, sladká voda, moře, kořeny rostlin, střeva, dutina ústní zvířat a lidí, některé druhy jsou patogenní
Helicobacter pylori
- původce chronické gastritidy (zánět žaludku), peptidických žaludečních vředů a i rakoviny žaludku
- acidofilní
Campylobacter jejuni
- přirozeně se vyskytuje ve střevech drůbeže
- u člověka způsobuje průjmy, zvracení a vysoké horečky
- člověk se infikuje požitím infikované potravy nebo vody = alimentární infekce
- způsobuje kampylobakteriózu – inkubační doba 2 – 7 dní
Sekce GRAMNEGATIVNÍ AEROBNI TYCINKY A KOKY
- výživa – chemoheterotrofní
- výskyt – půda, sladká voda, moře, kořeny rostlin, střeva, dutina ústní zvířat a lidí
- některé druhy jsou patogenní
Pseudomonas
- tyčinky
- nemají kvasné schopnosti
- využití:
- průmyslové oxidace organických sloučenin např. při výrobě léků
- proteolytické – nejčastější organismy na povrchu masa, tvoří slizký povrch, štěpí peptidické vazby v bílkovinách
- lipolytické – kažení tuků, štěpí esterové vazby v lipidech
- negativní význam:
- tvorba fenazinových barviv – nežádoucí zabarvení potravin (např. modrání mléka)
- způsobuje cizí pachy (ovocná, rybí) a pachutí (mýdlová, hořká)
- některé druhy jsou patogenní
Pseudomonas aeruginosa
- způsobuje pneumonie (zánět plic), enterokolitidy (zánět tenkého a tlustého střeva)
Pseudomonas fluorescens
- na povrchu některých druhů ryb
Acetobacter
- přímé tyčinky se schopností oxidovat ethanol na octovou kyselinu
- využití:
-
- kvasná výroba octa (kvašení sacharidů v aerobním prostředí) Acetobacter aceti
- průmyslová oxidace organických sloučenin (např. oxidace sorbitolu na sorbózu při výrobě vitamínu C)
- negativní význam:
- octovatění piva nebo vína
- nežádoucí kontaminace při výrobě droždí
Agrobacterium tumefaciens
- parazit rostlin
- do genomu rostlin integruje Ti-plasmid
- na Ti-plazmidu jsou kódovány enzymy pro produkci opinu (aminokyseliny, které rostlina produkuje a bakterie je využívá pro svou výživu)
- využití v genovém inženýrství – do Ti-plazmidu se vkládají požadované geny
Azotobacter
- tyčinky
- váže vzdušný dusík
Rhizobium
- tyčinky
- váže vzdušný dusík
- symbióza s bobovitými rostlinami (hlízkové bakterie)
Legionella pneumophila
- původce ”Legionářské nemoci”
- nitrobuněčný parazit
- napadá dýchací cesty a způsobuje akutní zápal plic, který může přetrvávat týdny
- mírnější variantou je onemocnění chřipkového charakteru s bolestmi kloubů – pontiacká horečka, ktera je do týdne vyléčena
- přenos – vdechnutím aerosolu z kontaminované vody, zejména v úsadách teplovodních potrubí, bojlerů atd.
- rod Legionella získal svůj název po červenci 1976, po „záhadném onemocnění“, které postihlo 211 osob, z nichž 34 zemřelo
- propuknutí choroby bylo nejdřív hlášeno u osob působících v organizaci American Legion – asociaci amerických vojenských veteránů
- 18. ledna 1977 byla jako původce identifikována dosud neznámá bakterie, později nazvaná Legionella
Bordetella pertussis
- nepohyblivá tyčinka
- původce černého kašle
- přenos kapénkovou infekcí, onemocnění dýchacích cest, sériové záchvaty kašle s dušností, cyanóza – modrání v místech, kde je nedokysličená krev
Francisella tularensis
- nepohyblivá tyčinka
- původce tularémie (zaječí nemoc)
- patogenní pro drobné hlodavce a zajíce
- přenos – kontaminovanou vodou, krevním oběhem (při poranění při zpracování masa), klíšťaty nebo ovády může být přenosná na člověka
- nakažení jsou často imunodeficientní
- průběh (podle místa vstupu infekce) – zánět plic, vřed na kůži nebo sliznici, zduření a hnisání mízních uzlin, teploty
Neisseria gonorrhoeae
- koky
- způsobuje kapavku
- přenos pohlavním stykem
- průběh – akutní hnisavé zánětlivé onemocnění, u mužů postihuje močovou trubici a prostatu, u žen děložní čípek, hnisavý výtok z pohlavních orgánů
Sekce GRAMNEGATIVNÍ FAKULTATIVNĚ ANAEROBNÍ TYČINKY
- tvar buněk – přímé tyčinky, výjimkou je rod Vibrio -vibroidní tvar (zakřivené tyčinky)
- výživa – chemoheterotrofní, některé autotrofní
- metabolismus – aerobní respirace, anaerobní fermentace
Čeleď: ENTEROBACTERIACEAE
- přímé peritrichální tyčky
- výskyt – voda, půda, rostliny, živočichové (ubikvitní)
- zodpovědné za nozokomiální (nemocniční) infekce
- řada z nich u člověka způsobuje nozokomiální infekce
Enterobacter aerogenes
- oportunní patogen – onemocnění vyvolává jen za určitých podmínek (imunodeficitní)
- může být původce meningitidy a infekce močových cest
- jeden z indikátorových organismů – koliformní bakterie, indikátor fekálního znečištění
Escherichia coli
- běžný komensál v tlustém střevě člověka a jiných savců
- indikátor fekálního znečištění – koliformní mikroorganismy
- nejprozkoumanější modelový organismus
- zkvašuje sacharidy (laktózu)
- enteropatogenní E. coli (EEC):
-
- původce infekcí močových cest, hnisání ran, průjmy
- produkují enterotoxiny
- nejnebezpečnější O157:H7
Klebsiella pneumoniae
- koliformní bakterie – zkvašuje laktózu
- oportunní patogen
- nozokomiální infekce
- možný původce pneumonie a infekcí močových cest
Proteus vulgaris
- koliformní bakterie
- oportunní patogen, příležitostně způsobující infekce močových cest
- proteolytické vlastnosti – rozklad bílkovin v potravinách, vznika NH3, indol a H2S – nepříjemný zápach
- další druhy:
- Proteus mirabilis
- Proteus myxofaciens
rod Salmonella
- má 4 druhy, které zahrnují přes 2 000 sérotypů (sérovarů)
- zkvašuje glukózu za tvorby CO2, nezkvašuje laktózu
- donedávna byly sérotypy salmonel považovány za různé samostatné druhy, jedná se však o jeden druh označený jako Salmonella enterica rozdělený na sedm poddruhů
Salmonella typhi
- způsobuje břišní tyfus (bolesti hlavy, silné bolesti břicha, malátnost, vysoké teploty spojené s blouzněním, hrozí dehydratace)
- přenos kontaminovanými potravinami a vodou
- patogenní pouze pro člověka
- inkubační doba: 1 – 3 dny/ 2 týdny
- někteří lidé jsou bacilonosiči, v jejichž stolici je virulentní Salmonella typhi
- onemocnění může být smrtelné, především u kojenců a malých dětí
- poddruh Salmonella enterica
Salmonella typhimurium
- patogenní pro člověka a hlodavce
- způsobuje enterokolitidy a gastroenteritidy = salmonelózy
- přenos kontaminovanými potravinami a vodou
Salmonella enteritidis
- způsobuje salmonelózy – zvracení, průjmy
- přenos z trusu ptáků do potravin
- inkubační doba 6 – 20 hodin
- podobné infekce způsobuje i Salmonella paratyphi
Shigella dysenteriae
- nepohyblivá nesporulující tyčinka
- původce shigelózy = bacilární úplavice = dysentérie
- horečka, úporné průjmy
- přenos – z fekálií nemocných lidí na ovoce nebo jiné potraviny, např. mouchami
- typické onemocnění špinavých rukou je rozšiřováno bacilonosiči
Yersinia pestis
- původce moru
- primární hostitelé jsou hlodavci
- vektor – Blecha morová
- mezi lidmi se rozšiřuje kapénkovou infekcí
- formy moru:
- plicní mor – pneumonie
- dýmějový mor – na kůži vzniká červený krvavý vřed, ze kterého se bakterie šíří do lymfatických uzlin, jejichž zvětšením vzniká dýměj
Serratia martestens
- pohyblivé tyčinky
- proteolytické vlastnosti
- tvoří červený, oranžový pigment (karotenoidy) – červené skvrny na škrobových a mléčných výrobcích
- využívá se při výrobě tvarůžků
Čeleď: VIBRIONACEAE
- tvar buněk – přímé nebo zakřivené tyčinky s jedním polárním bičíkem
Vibrio cholerae
- původce cholery – střevní onemocnění člověka s vysokou úmrtností
- léčba rehydratací organismu pomocí infuzí
- přenos – výkaly nemocných lidí
Sekce: RICKETTSIE A CHLAMYDIE
- obligátní parazité obratlovců a členovců
- tvar – zakřivené tyčinky nebo koky
- mnoho druhů patogenních
Řád: RICKETTSIALES
- nitrobuněční parazité – rozmnožují se jen uvnitř buněk hostitele nebo v těsném kontaktu s nimi
- vektoři – členovci (vši, blechy) – mohou být i primární hostitelé
- hostitelé: hlodavci, psi, jeleni, srnci, ovce, kozy a skot
Rickettsia prowazekii
- původce epidemického skvrnitého tyfu – skvrnivka
- vektor – Veš šatní
- rezervoár – clovek
- inkubace – 8 dní, v průběhu 2 – 3 dní vysoké horečky trvající nepřetržitě 8 – 10 dnů, bolesti hlavy, makulózní exantém
- 40% smrtnost
Ricketssia typhi
- původce epidemického (myšího) tyfu
- primární hostitelé – hlodavci
- vektoři – blechy
- podobné příznaky jako skvrnivka, mírnější průběh
Řád: CHLAMYDIALES
- množí se v cytoplazmě obratlovců
Chlamydia trachomatis
- původce různých onemocnění
- celkem existuje 18 sérotypů
- Trachom:
- přenos – přímým osobní kontaktem
- chronický zánět očních spojivek a rohovky projevující se tvorbou zrn a uzlíků
- v tropech a subtropech nejčastější příčina slepoty
- Lymphogranuloma venereum:
- přenos – pohlavním stykem
- 1.fáze – na 1 až 2 týdny po expozici se na zevním genitálu objeví nebolestivé léze
- 2.fáze – zduření lymfatických uzlin provázený horečkou a zimnicí
- 3.fáze – rozsáhlý destruktivní zánět genitálu a konečníku s následným zjizvením
- vzhledem k častému asymptomatickému průběhu prvních dvou stádií bývají takto postiženy převážně ženy
Chlamydia psittaci
- původce psitakózy (papouščí nemoc)
- infekční onemocnění exotických ptáků přenosné na člověka
- projevuje se chřipkovými příznaky, postihuje hlavně plíce
- na člověka se přenáší prachem znečištěným výkaly nemocných ptáků
Chlamydia pneumoniae
- způsobuje pneumonii, bronchitidu a záněty horních cest dýchacích hlavně u dospělé populace
Sekce: OXYGENNÍ FOTOTROFNÍ BAKTERIE
- obsahují chlorofyl a
- fotoautotrofní – využívají světlo jako jediný zdroj energie
- během fotosyntézy uvolňují kyslík, podobně jako zelené rostliny
Sinice (Cyanobakterie)
- jednobuněčné nebo vláknité organismy
- produktem fotosyntézy je glykogen
- některé vláknité sinice mají buňky diferencované:
- heterocyty – fixace vzdušného dusíku
- akinety – klidové buňky se silnou buněčnou stěnou
- žijí v rozmezí teplot od 2 °C v antarktických jezerech do 74 °C v horkých pramenech
- jsou sladkovodní i mořské
- v jezerech a rybnících obsahujících fosfáty a nitráty se v letních měsících mohou masivně pomnožit a vzniká vodní květ
- symbiózou s vlákny hub vytvářejí lišejníky (lichenismus)
Sekce: AEROBNÍ CHEMOAUTOTROFNÍ BAKTERIE
- Bezbarvé bakterie oxidující síru
- konečným produktem oxidace jsou sírany
- Bakterie oxidující železo nebo mangan
- využívají železné kationty jako donor elektronů
- Nitrifikační bakterie
- oxidují dusitany na dusičnany (rody Nitrobacter a Nitrococcus)
- oxidují amoniak na dusitany (rod Nitrosomonas)
Grampozitivní bakterie G+
- Gramovým barvením se barví fialově až modře, buněčná stěna váže komplex krystalové violeti s jodidem draselným
- buněčná stěna je složena z velmi mnoho vrstev peptidoglykanu, na její vnější stranu jsou vázány vláknité molekuly teikoové kyseliny, v nichž se střídají zbytky sacharidů a kyseliny fosforečné
- výživa – chemoheterotrofní
- některé tvoří klidové formy – spory
Sekce: GRAMPOZITIVNÍ KOKY
- mezofilní a nesporulující mikroorganismy
- rozdělují se do skupin podle vztahu ke kyslíku:
- aerobní koky
- fakultativně anaerobní nebo mikroaerofilní koky
- obligátně anaerobní koky
rod Micrococcus
- striktně aerobní, nepohyblivý kok
- tvoří balíčky nebo shluky buněk
- schopen růstu v přítomnosti 5% NaCl, čehož se využívá při jeho stanovení
- výskyt:
- hlavně v solených potravinách, kde může tvořit žluté, oranžové až intenzivně růžové kolonie, což je způsobeno nerozpustnými karotenoidními barvivy
- častá vzdušná kontaminace, protože barviva chrání buňky před letálními účinky UV záření
- některé druhy barviva netvoří
- zastupci:
- Micrococcus luteus
- Micrococcus varians
rod Staphylococcus
- fakultativně anaerobní
- kataláza pozitivní
- do hroznu uspořádané koky
- je schopen zkvašovat sacharidy za tvorby kyselin
- tvoří žluté až oranžové kolonie
- teplotní optimum 35 – 40 °C
- některé druhy halofilní – i v 10% NaCl
- výskyt – nejčastěji v kůži a mukózních membránách teplokrevných zvířat a člověka, např. v nosní dutině
Staphylococcus aureus
- patogenní druh, původce alimentárních nákaz
- způsobuje:
- angínu
- pyogenní infekce – hnisavé onemocnění kůže, vlasového váčku a mazové žlázy → trudovitost (folikulitida)
- záněty nehtového lůžka, poraněných tkání, mléčné žlázy kojících žen (puerperální mastitida), kostní dřeně
- v potravinách produkuje termostabilní enterotoxiny bílkovinné povahy – enterotoxikózy, které mohou způsobovat vážné až smrtelné otravy zejména z potravin, které se již tepelně neopracovávají (majonézy, saláty, krémy v cukrářských výrobcích, zmrzliny apod.)
- přenos do potravin z hnisavých ložisek na rukou lidí, dýcháním, kašláním
- příznaky:
- 1 – 6 hodin po požití žaludeční nevolnosti až křeče, zvracení, průjmy, bolesti hlavy. někdy i zvracení a pokles teploty
- příznaky trvají 1 – 2 dny
- léčení – klid na lůžku, podávání velkého množství tekutin k udržení kapalinové rovnováhy
- schopen koagulovat krevní plazmu
- kataláza pozitivní
Ostatní druhy Stafylokoků
- mnohem méně patogenní než Staphylococcus aureus
- je známo asi 50 dalších druhů rodu Staphylococcus
- koaguláza negativní
- jsou hlavní součástí běžné bakteriální mikroflóry kůže
- významní zástupci:
- Staphylococcus epidermidis
- Staphylococcus hominis
- Staphylococcus haemolyticus
- Staphylococcus saprophyticus
rod Streptococcus
- velká skupina mikroaerofilních druhů
- vytvářejí řetízky
- nepatogenní druhy tvoří hlavní součást mikroflóry ústní dutiny
- kataláza negativní
- patogenní druhy
- tvoří enzymy, které rozkládají červené krvinky a způsobují hemolýzu
Streptococcus pneumoniae
- původce pneumonie a hnisavé meningitidy (zánět mozkových blan)
Streptococcus pyogenes
- způsobuje spálu – horečnaté onemocnění s typickým exantémem, způsobené pyrogenními toxiny (vyvolává horečky)
- častý původce laryngitidy (zánět hrtanu), pyodermy (hnisavé onemocnění kůže, erysipelu (růže – prudký zánět kůže)
- rod Lactococcus
- vyšlechtěné nehemolyzující nepatogenní druhy používané v mlékárenském průmyslu
Lactococcus lactis
- součást máslařské kultury používané k zakysání smetany
- některé druhy produkují antibiotikum nisin (inhibuje rozvoj řady G+ bakterií a používá se jako pomocná látka ke konzervaci potravin)
Lactococcus thermophilus
- teplotní optimum 40 – 45 °C
- součást zákvasů pro výrobu jogurtů a ementálského sýra
- rod Enterococcus
- vyskytují se často ve střevním traktu člověka a jiných savců
- indikátory fekálního znečištění, ale vyskytují se i na rostlinách, které s fekáliemi nepřišly do styku, jsou méně specifické než E. coli
- odolnější k nepříznivým podmínkám (př. uzení) než střevní tyčinky
- zastupci:
- Enterococcus faecalis
- Enterococcus faecium
rod Leuconostoc
- kulovité až čočkovité buňky spojené po dvou nebo do řetízků
- patří mezi heterofermentativní mléčné bakterie – zkvašuje sacharidy na mléčnou kyselinu, ethanol a CO2
Leuconostoc mesenteroides subsp. mesenteroides
- vytváří značné množství slizu polysacharidové (dextranové) povahy
- aglutinaci droždí v drozdarenskem prumyslu a rosolovatění sladkých minerálních vod
Leuconostoc mesenteroides subsp. dextranicum
- průmyslová výroba dextrinů pro lékařské účely – náhrada krevní plazmy
Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris
- pro silnou tvorbu biacetylu se používá jako součást máslařské kultury, protože dodává máslu příjemné aroma
- způsobuje krémovitost mléčných výrobků
Sekce: GRAMPOZITIVNÍ TYČINKY A KOKY TVOŘÍCÍ ENDOSPORY
- pohyblivé mikroorganismy, které tvoří v buňce vždy jen jednu sporu
rod Bacillus
- peritrichní tyčinky aerobní a fakultativně anaerobní
- bohaté enzymové vybavení
- amylolytické enzymy – štěpí škrob
- pektolytické enzymy – štěpí pektiny
- proteolytické enzymy – rozklad bílkovin
- lipolytické enzymy – rozklad lipidů
- řada druhů produkuje antibiotika bílkovinné povahy (výroba bacitracinu)
- některé druhy tvoří slizovitá pouzdra polysacharidové povahy, která způsobují nežádoucí nitkovitost pečiva a pšeničného chleba
Bacillus subtilis
- průmyslová příprava enzymů – amylázy
- uplatňuje se v pivovarnictví a v textilním průmyslu
- proteázy do pracích prostředků
Bacillus polymyxa
- kvasná výroba butan-2,3-diolu
Bacillus macerans
- silné pektolytické účinky
- využití v textilním průmyslu při zpracování lnu máčením, kdy se bakteriálním rozkladem pektinů uvolňují celulózová vlákna
Bacillus cereus
- při růstu na polysacharidových substrátech produkuje toxiny, které mohou být příčinou otrav
- nejčastěji z potravin obsahujících obiloviny nebo škrob (polévky, vařená rýže, pudinky, bramborová kaše, játrová paštika apod.)
- otrava se projevuje 12 – 13 hodin po požití potraviny – nevolnost, břišní křeče a průjmy nebo zvracení
- tvorba toxinů zjištěna i u některých kmenů Bacillus subtilis
Bacillus anthracis
- původce antraxu – Sněti slezinné
- onemocnění zvířat, může být přeneseno na člověka
- onemocnění:
- je určeno vstupní branou infekce
- při poranění kůže vzniká hemoragická nekróza obklopená puchýřky a edémem (uhlák)
- při vdechnutí spor dochází k těžkému postižení mediastéma (mezihrudí) vzniklé zanesením bacilů do lymfatické tkáně
- při požití masa dnes vzácná gastrointestinální forma
- všechny formy mohou vést k septikémii (přítomnost bacilů v krevním oběhu), která zpravidla končí náhlou smrtí s kardiopulmonárním selháním
Bacillus stearothermophilus
- teplotní optimum 55 – 65 °C
- vegetativní buňky jsou citlivé na snížení teploty, při ochlazení na laboratorní teplotu často hynou
- negativní význam:
- v konzervárenství – spory jsou silně termorezistentní a přežívají tepelný sterilační zákrok u nekyselých masových a zeleninových konzerv
- příčina plynuprostého kysnutí nekyselých konzerv, ve kterých se při vhodné teplotě tvoří značné množství kyselin
- ochrana – konzervy po sterilizaci ihned zchladit
- používá se při zjišťování reziduí inhibičních látek v tzv. DELVOTEST (mikrozkumavky s fialovou indikační barvou, do ní se zanese vzorek, zahřeje se na
64 °C, když zežloutne – bakterie roste a např. v mléce nejsou RIL)
Bacillus thuringiensis
- patogenní pro hmyz – housenky, brouky, mouchy, komáry, mravence
- využití pro průmyslovou výrobu pesticidů
- úspěšně použit proti komárům přenášejícím malárii
rod Clostridium
- obligátně anaerobní peritrichní tyčinky
- enzymatická činnost:
- proteolytické enzymy – anaerobní rozklad bílkovin
- sacharolytické enzymy – štěpí jednoduché sacharidy i celulózu, přičemž vzniká velké množství CO2
- některé druhy fixují vzdušný dusík
- průmyslový význam:
Clostridium acetobutyricum a Clostridium butyricum
- kvasná výroba máselné kyseliny
- kvasná výroba acetonu a butanolu
- negativní význam:
- v sýrařství nežádoucí duření sýrů díky CO2
- vznik nepříjemně páchnoucích sloučenin, zejména máselné kyseliny
Clostridium perfringens
- produkuje toxin, který se tvoří až při sporulaci v trávicím traktu, otrava nastává při hojné kontaminaci potravin (106 KTJ/g)
- vnikne-li do hluboké rány, způsobuje velmi bolestivou sněť plynnou často končící smrtí
- výskyt – hojně v půdě a prachu
Clostridium tetani
- výskyt v půdě a prachu
- může se množit v hlubokých ranách, kde se vytváří neurotoxin, který difunduje do všech částí hostitelova nervového systému
- díky napadení nervů vznikají spasmy – křeče, které postihují nejdřív obličejové, pak zádové svaly
- vysoká úmrtnost
Clostridium botulinum
- produkuje botulotoxiny – patří k nejúčinnějším jedům (1 mg = smrtící dávka pro 16 000 lidí)
- jsou to bílkoviny, inaktivují se zvýšenou teplotou – 15 až 20 min při 100 °C
- otrava:
- botulismus
- projevuje se po 6 – 10 hodinách
- bolesti hlavy, nevolnost, zvracení, sucho v ústech, dvojité vidění, ochrnutí svalstva, včetně dýchacího
- končí ve 30 – 60 % smrtí
- léčba – antibotulinové sérum (úspěšnost závisí na dávce toxinu a započetí léčby)
- spory se dají zničit 4 – 10 minutovým zahříváním vlhkým teplem na 120 °C
- spory nemohou vyklíčit v kyselém prostředí s pH nižším než 4 – problém u masových konzerv v domácnosti, jestliže jsou zavařovány za použití teploty do 100 °C
- spory jsou přítomny v půdě (1 zárodek na 1 g půdy)
Clostridium thermosaccharolyticum
- termofilní, optimum 55 – 62 °C
- velmi termorezistentní spory, které přežívají běžné sterilační teploty používané z nekyselých konzerv
- při skladování konzerv při teplotách nad 30 °C způsobuje kažení za tvorby CO2 – bombáž
Sekce: GRAMPOZITIVNÍ NESPORULUJÍCÍ TYCINKY PRAVIDELNÉHO TVARU
- mezofilni a chemoheterotrofni bakterie
rod Lactobacillus
- mléko, kde vyvolává přirozené kysání (zkvašování laktózy na laktát)
- ústa a trávicí trakt savců, vaginy
- traviny, obilí, jiné rostliny a půda
- rozdělení podle zkvašování laktosy:
- homofermentativní
- produkují prakticky pouze kyselinu mléčnou
- Lactobacillus delbrueckii
- Lactobacillus acidophilus
- Lactobacillus plantarum
- heterofermentativní
- vedle mléčné kyseliny produkují ještě značné množství ethanolu a CO2
- Lactobacillus fermentum
- Lactobacillus brevis
- Lactobacillus buchneri
využití:
- mléčná kyselina zastavuje rozmnožování hnilobných bakterií a stafylokoků – konzervace zeleniny a krmiv (kysání zelí, okurek, silážování jetelín)
- výroba sýrů (L. casei, , L. helveticus)
- výroba kysaného mléka (L. acidophilus – pro acidofilní mléko,
L. delbrueckii subsp. bulgaricus – pro jogurty) - průmyslová výroba mléčné kyseliny a melasy (zbytek po vycukernění cukrové řepy nebo třtiny) (L. delbrueckii subsp. delbrueckii)
- pekařský kvásek (L. brevis, L. fermentum)
negativní význam:
- nežádoucí kontaminace
- ve vinařství a pivovarnictví – způsobuje chuťové vady výrobku
- drožďárenství – ztráta výtěžnosti
- zelenání prátů (náplň klobás, salámů, párků) a hotových výrobků při výrobě uzenin – při kvašení produkují heterofermentativní mléčné bakterie peroxid vodíku a jiné peroxidy, které reagují s růžovými pigmenty uzeného masa – zelené zbarvení
rod Listeria
- velmi rozšířený v přírodě
- ve fekáliích, někdy i v potravinách
Listeria monocytogenes
- vyskytuje se i ve stolici zdravých lidí
- přenáší se nepasterovaným mlékem a jinými potravinami
- patogenní – u oslabených jedinců (děti, těhotné ženy, rekonvalescenti, straší lidé,…) může vyvolat encefalitidu, onemocnění jater a jiné nemoci s poměrně vysokou úmrtností
Sekce: GRAMPOZITIVNÍ NESPORULUJÍCÍ TYČINKY NEPRAVIDELNÉHO TVARU
- do skupiny jsou zařazeny bakterie značně fyziologicky rozdílné
rod Corynebacterium
- buňky tvoří rovné nebo zakřivené tyčinky, často kyjovitě rozšířené nebo seskupené do pravoúhlých útvarů, případně palisádovitě
- zahrnuje lidské, zvířecí i rostlinné patogeny i nepatogenní druhy
Corynebacterium glutanicum
- používá se pro průmyslovou výrobu aminokyselin – glutamové kys. a lysinu, který slouží jako přídavek k rostlinným krmivům
Corynebacterium diphtheriae
- původce záškrtu – onemocnění postihuje hrtan, mandle, horní cesty dýchací, časté dušení
rod Cellulomonas
- fakultativně anaerobní
- rozkládá celulózu
rod Propionibacterium
- zkvašuje sacharidy na propionovou kyselinu (propionové kvašení), přičemž vzniká i octová kyselina a další organické kyseliny
- využití:
- kvasná výroba propionové kyseliny, která má silné protiplísňové účinky
- součást sýrařské kultury pro výrobu sýrů ementálského typu (Propionibacterium freudenreichii) – mají příjemné aroma
- výroba kvašených mléčných nápojů
- některé druhy se nepříznivě uplatňují při hnisavém onemocnění kůže – akné (Propionibacterium acnes)
rod Bifidobacterium
- anaerobní rod, pleomorfní buňky (od kokovitých tvarů přes kyjovité útvary až k dlouhým větveným tyčinkám)
- ze sacharidů tvoří acetát a laktát za současné produkce malého množství ethanolu, sukcinátu a mravenčanu
- některé druhy se vyskytují v trávicím traktu kojenců i dospělých lidí
- použití – příprava mléčných nápojů
Sekce: MYKOBAKTERIE
- specifické složení buněčné stěny – vysoký obsah lipidů, včetně vosků obsahujících mykolovou kyselinu (s 60 až 90 atomy uhlíku v řetězci)
- tvar buněk – tyčinky, které mohou tvořit větvená vlákna až mycelium, které se při míchání velmi snadno rozpadá v jednotlivé tyčinky
- acidorezistentní barvení – buňky obarvené karbolfuchsinem se neodbarvují působením kyselého ethanolu ani kyselin
Mycobacterium tuberculosis
- původce tuberkulózy člověka:
- může zasáhnout kterýkoli orgán v těle – nejčastěji plicní (zánět plic)
- rozpad plicní tkáně – kaverny
- pravidelná reakce v lymfatických uzlinách, horečka, celkové vyčerpání organismu
- neléčená je většinou smrtelná
- přenáší se kapénkovou infekcí i kravským mlékem
Mycobacterium bovis
- způsobuje tuberkulózu skotu
- přenosná i na člověka, např. nepasterovaným mlékem
Mycobacterium leprae
- původce malomocenství – lepra
- napadá periferní nervy a chladnější oblasti těla (kůže, sliznice)
- není moc nakažlivá, vyjma kožní formy vytvářející vředy
Sekce: STREPTOMYCETY
- nejčastěji se vyskytující vláknité bakterie – aktinomycety v půdě
- vytvářejí spory
- některé druhy produkují antibiotika (streptomycin, chloromycetin, tetracyklin)
Streptomyces griseus
- produkuje streptomycin.