Otázka: Dospělé nutriční skóre
Předmět: Ošetřovatelství
Přidal(a): vnl.xf
Dospělé nutriční skóre
- Věk
- 0 – do 65 let
- 1 – nad 65 let
- BMI
- 0 – BMI 20-35
- 1 – BMI 18-20; nad 35
- 2 – BMI pod 18
- Ztráta hmotnosti za 3 měsíce
- 1 – ztráta 0-3 kg
- 2 – ztráta 3-6 kg
- 3 – ztráta nad 6 kg
- množství jídla za poslední 3 týdny
- 0 – beze změny
- 1 – poloviční porce
- 2 – jí občas nebo nejí
- Projevy nemoci v současné době
- 0 – žádné
- 1 – nechutenství, bolesti břicha
- 1 – zvracení, průjem > 6 za den
- Stres
- 0 – žádný
- 1 – chronická nemoc, DM, menší nekomplikovaný chirurgický zákrok
- 2 – akutní dekompenzace chronického onemocnění, rozsáhlý chirurgický zákrok, pooperační komplikace, UPV, popáleniny, trauma, hospitalizace ARO, JIP, krvácení do GIT
- Nelze
- 2 – nelze změřit a zvážit
- 3 – nelze zjistit BMI, ztrátu hmotnosti a jídlo za poslední 3 týdny
- Vyhodnocení:
- zaškrtáme a sečteme body
- 0 – 3 není nutná nutriční intervence
- 4 – 7 nutné vyšetření dietní sestrou
- 7 a více nutná speciální nutriční intervence
Formulace anamnestických otázek vztahujících se k výživě a hydrataci seniora
Výživa
Jídlo je příjemnou záležitostí v životě člověka. Jídlem neuspokojujeme pouze hlad, neplníme žaludek, ale příjem potravy je provázen pozitivními emocemi, dobré jídlo může být zdrojem spokojenosti člověka. Výživa ovlivňuje nejen duševní pohodu, ale také se stravování podílí na celkovém zdravotním stavu člověka a průběhu některých onemocnění.
Hlad – je čistě fyziologická touha po jídle
Chuť – znamená smyslový zážitek
Poruchy výživy:
- Nechutenství – je ztráta chuti k jídlu a pocitu hladu, kdy člověk po několika soustech jedení nechá, neprojevuje žádné přání ohledně jídla. Chuť k jídlu je velmi citlivým ukazatelem zdraví tělesného i duševního.
- Odpor k tučnému jídlu – se projevuje spíše u nemocných s onemocněním žlučníku, odpor k masu je většinou projevem nádorového onemocnění žaludku.
- Odmítání jídla – jako aktivní forma nechutenství může být často obtížně vysvětlitelná. Dotyčný si situaci ani plně neuvědomuje. Stav je někdy popisován jako „vyhlášení války“ životu vzniklé obtížné situaci.
- Hladovka – probíhá často jako projev politického nebo ideologického přesvědčení, demonstrace protest proti stávajícím normám.
- Hyperorexie – nadměrný pocit hladu, je doprovodným syndromem poruch látkové výměny.
- Zvláštní chutě – často vyskytované v těhotenství nebo v krizových situacích.
- Dysfágie – je porucha polykání, kterou nemocný popisuje jako váznutí, ulpívání sousta. Většinou se vyvíjí u jídel tuhých v nejtěžším stadiu postihuje i polykání tekuté stravy.
- Dyspepsie – jako souhrn příznaků, které můžou vzniknout při onemocnění zažívací trubice. Tyto potíže můžou být zapříčiněny také ostrým jídlem, psychickou zátěží, silným kouřením.
- Bulimie – je psychosomatická porucha, kdy člověk dokáže zkonzumovat neuvěřitelné množství jídla, kterého se vzápětí zbavuje zvracením nebo použitím projímadel.
- Anorexie – psychosomatická porucha, kdy člověk naprosto odmítá jakékoli jídlo, za účelem že zhubnout.
Zásady správné výživy:
- • Denně konzumovat ovoce a zeleninu
- • Kombinovat zdroje rostlinných a živočišných bílkovin
- • Přijímat přiměřené množství kuchyňské soli, nedosolovat
- • Dávat přednost potravinám s nízkým obsahem cukru
- • Dávat přednost rostlinným tukům před živočišnými
- • Přijímat dostatek tekutin tj 1,5 – 2l denně
- • Jíst v klidu, v pravidelných intervalech
- • Nezatěžovat organismus přísadami v potravinách
- • Jíst co nejčastěji čerstvě připravená jídla
- • Dbát na to, aby naše strava byla mnohostranná, často obměňovaná
- • Dodržovat vyváženost energetického příjmu a výdeje
Anamnestické otázky týkající se výživy pacienta:
- ? Jste diabetička?
- ? Máte předepsanou lékařem nějakou jinou dietu?
- ? Máte nějaké onemocnění, které má vliv na Vaši výživu např. (hypertenze)?
- ? Jaké užíváte léky?
- ? Užíváte nějaké vitamíny nebo minerální látky ve formě tablet? Jaké?
- ? Jste věřící?
- ? Máte nějaké stravovací návyky vzhledem k náboženství?
- ? Jste vegetariánka?
- ? Jste alergická na nějaké potraviny?
- ? Jaká je Vaše váha?
- ? Zhubla jste nebo přibrala jste v poslední době na váze?
- ? Jak hodnotíte svoji váhu?
- ? Žijete sama?
- ? Jste schopna si uvařit oběd?
- ? Stravujete se doma nebo v nějakém zařízení?
- ? Vozí Vám obědy Charita?
- ? Jak Vám toto jídlo chutná? Jste spokojena?
- ? Charita Vám vozí obědy i o víkendu?
- ? Kde se tedy o sobotách a nedělích stravujete?
- ? Dcera Vám přináší oběd, nebo o víkendu jezdíte k ní domů?
- ? Jak dcera vaří, chutná Vám jídlo?
- ? Co raději upřednostňujete? Smažená,vařená nebo pečená jídla?
- ? Stravujete se pravidelně v pravidelných denních intervalech?
- ? Kolikrát denně jíte?
- ? Máte chuť k jídlu?
- ? Netrpíte nechutenstvím?
- ? Jsou jídla, která Vám způsobují nějaké potíže?
- ? Jste schopna si nakoupit základní potraviny?
- ? Snídaně a večeře si chystáte sama?
- ? Co nejraději snídáte?
- ? Co nejraději večeříte?
- ? Jaká jsou Vaše oblíbená jídla?
- ? Jaká jsou Vaše neoblíbená jídla?
- ? Nechybí ve Vašem jídelníčku čerstvé ovoce a zelenina?
- ? Máte raději jídla sladká nebo spíše masitá?
- ? Vyskytuje se ve Vašem jídelníčku dostatek mléčných výrobků?
- ? Máte své zuby? Pokud ano kolik?
- ? Máte zubní protézu?
- ? Netlačí Vás nikde v ústech zubní protéza, jste s ní spokojená?
- ? Nemáte potíže se žvýkáním, polykáním?
Hydratace
Doplňování tekutin – pitný režim, je způsob, jak pokrýt jejich každodenní ztráty. Vždy je nutné udržet minimálně rovnováhu mezi příjmem a výdejem tekutin. Pít bychom měli pravidelně rozhodně dříve, než pocítíme žízeň. Optimálně bychom měli vypít denně 2-3 litry tekutin. Samozřejmě, pokud se pohybujeme v horku, těžce pracujeme nebo sportujeme, musí být tekutin k dispozici více (během sportovní zátěže můžeme vypotit 2-4 litry). Základem pitného režimu mají být nekalorické nápoje, hlavně voda a dále minerální vody s nízkou až střední mineralizací. Pozor na kávu a alkohol (včetně piva), kofein a alkohol „odvodňují“ organizmus a způsobují další ztráty tekutin. Nejjednodušší pomůckou je nepočítat tyto tekutiny do celkového denního příjmu a mimo nich stále vypít 3 litry tekutin.
Dehydratace:
Nedostatek tekutin způsobuje dehydrataci organismu, což vnímají ze všeho nejdříve mozkové buňky. Proto dochází k bolestem hlavy až poruchám psychiky. Akutní nedostatek tekutin se projevuje žízní (při ztrátě 2% tělesné hmotnosti), větší ztráty vody vedou k poklesu fyzické i psychické výkonnosti, pocitu slabosti, nevolnosti až křečím. Chronický (dlouhodobý) nedostatek tekutin (ke kterému může dojít například během letního období má za následek stálou únavnost, pokles výkonnosti (často u sportovců) a samozřejmě větší pravděpodobnost vzniku ledvinových kamenů.
Anamnestické otázky týkající se hydratace pacienta:
- ? Jaký je Váš denní příjem tekutin?
- ? Zdá se Vám, že vypijete málo nebo hodně tekutin denně?
- ? Kolik denně vypijete šálků kávy?
- ? Kolik denně vypijete čaje?
- ? Sladíte kávu a čaj cukrem nebo sacharinem?
- ? Snídáte mléko, kakao, bílou kávu nebo čaj?
- ? Máte ráda tekuté mléčné výrobky?
- ? Jsou zahrnuty pravidelně ve Vašem jídelníčku také tyto výrobky?
- ? Jaké pijete tekutiny?
- ? Dáváte přednost slazeným minerálním vodám?
- ? Dáváte přednost neperlivým neslazeným minerálním vodám?
- ? Máte často nebo občas potit žízně?
- ? Pijete alkoholické nápoje?
- ? Užíváte nějaké léky na odvodnění (diuretika)?
- ? Máte nějaké zdravotní problémy (inkontinence moče, otoky)?
- ? Musíte se do příjmu tekutin nutit?
- ? Máte pocit sucha v ústech?
- ? Máte nyní (při příjmu) průjem nebo zvracíte?
- ? Máte nyní nějaké potíže?
Zdroje najdete uvedeny zde:
- https://biologie-chemie.cz/zdroje-vnl-xf/
- Eva Trachtová a kolektiv – Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu
- Informace poskytla Magda K.