Otázka: Disacharidy
Předmět: Chemie
Přidal(a): Mlok
Vznikají z 2 monosacharidů, které jsou vázány o-glykosidickou vazbou
V kyselém prostředí hydrolyzují na monosacharidy
D-glukopyranóza + D-glukopyranóza -> maltóza + H2O
Dělí se podle typu glykosidické vazby:
- 1. neredukující disacharidy
- 2. redukující disach.
Neredukující disacharidy
- Glykosidická vazba vzniká reakcí dvou poloacetátových skupin OH
- příklad:
- α 1 → 1 β 1 → 1 C1 C1
- α 1 → 2 α, β 1→2 C1 C2
- Patří zde: Sacharóza, Trehalóza
Sacharóza = cukr řepný, cukr třtinový
- Bezbarvé krystaly
- Rozpustná ve vodě
- Neredukuje Fehlingovo ani Tollensovo činidlo
- Skládá se z glukózy a fruktózy
- C6H12O6 + C6H12O6 -> – H2O -> C12H22O11
- glukóza + fruktóza -> sacharóza
Výroba sacharózy:
- U nás se vyrábí z cukrové řepy nebo třtiny v cukrovarech
- Očištěná řepa se nakrájí na hranoly tzv.: řízky
- Ty se vyluhují v horké vodě → Difúzní šťáva
- Pomocí Ca(OH)2 se v difúzní šťávě vysrážejí necukerné složky – hlavně kyseliny
- 2R-COOH + Ca(OH)2 → (R-COOH)2Ca + H2O
- Vysrážené nečistoty se zachytí na plátěných filtrech = kalolisy
- Přebytečný Ca(OH)2 se odstraní reakcí s CO2
- Ca(OH)2 + CO2 → CaCO3 + H2O
- Cukerná šťáva se zahustí a nechá krystalizovat
- Krystaly se odstředí od sirupu; vznikne cukr a melasa (využití jako krmivo nebo k výrobě ethanolu)
- Konečná úprava – čištění = rafinace a lisování do kostek, homolí,..
Užití sacharózy:
- Potravinářství → sladidlo, koncentrační činidlo, fermentační substrát
- Léčiva → regulátor chuti
- Enzymová hydrolýza sacharózy v trávicím ústrojí včel → přirozený hydrolyzát = med
- V kyselém prostředí nastává inverze sacharózy → vzniklá směs glukózy a fruktózy je silně levotočivá = invertní cukr
- Sacharóza může být zkvašována mikroorganismy → alkoholové kvašení; ve vysokých koncentracích inhibuje růst mikroorganismů → konzervování (marmelády, kompoty)
Trehalóza
- Dvě glukózy α (1 → 1)
- Nachází se v těle většiny organismů např.: bakterie, kvasinky, houby, prvoci, hmyz
- Částečně zásobárna energie a uhlíku, stabilizuje buněčné membrány a podílí se na stavbě bakteriální buněčné stěny
Redukující sacharózy
- Glykosidická vazba vzniká reakcí jednoho poloacetalového hydroxylu jedné molekuly a kteréhokoliv alkoholickým hydroxylem druhé molekuly
- Jeden poloacetálový hydroxyl zůstává volný
- Mají redukční účinky
- Dokazují se Fehlingovým a Tollensovým činidlem
- Patři zde: maltóza, laktóza, celobióza
Důkaz redukujících sacharidů pomocí Fehlingova činidla
Fehlingův roztok má dvě složky:
Fehling I. → vodný roztok CuSO4
Fehling II. → vodný roztok vinanu draselného a NaOH
Po reakci aldehydu s Fehlingovým roztokem se vyloučí cihlově červený Cu2O a z aldehydu vzniká sůl karboxylové kyseliny
Cu(2+) + 2OH(-) -> Cu(OH)2
Maltóza = sladový cukr
- Maltóza vzniká enzymovou hydrolýzou škrobu při klíčení ječmene (v klíč. zrnech enzym maltáza)
- Využití: výroba piva
- Složení: glukóza + glukóza
Laktóza = mléčný cukr
- Galaktóza + glukóza
- Výskyt: v mléce savců
- Užití: výroba kysaných výrobků
- výroba vitamínových doplňků
- Dospělí by měli mít menší příjem laktózy, jelikož se nehydrolizuje v tlustém střevě → CO2 + karboxylová kyselina → trávicí potíže
Celobióza
- Glukóza + glukóza β 1 → 4
- Základní složka celulózy; vzniká částečnou hydrolýzou celulózy
- člověk neumí hydrolyzovat celulózu → vláknina
- býložravci pomocí symbiózy prvoků bachořků (nálevníci) a termiti pomocí symbiózy prvoků brvitek umí hydrolyzovat
Trisacharidy
Rafinóza
- Neredukující trisacharid
- Není sladká
- V sóje, cukrové řepě, melase
- Glukóza + galaktóza + fruktóza