Disacharidy – maturitní otázka z chemie

 

   Otázka: Disacharidy

   Předmět: Chemie

   Přidal(a): Mlok

 

  • Vznikají z 2 monosacharidů, které jsou vázány o-glykosidickou vazbou
  • V kyselém prostředí hydrolyzují na monosacharidy
  • D-glukopyranóza + D-glukopyranóza -> maltóza + H2O
  • Dělí se podle typu glykosidické vazby: 1. neredukující disacharidy, 2. redukující disach.

 

Neredukující disacharidy

  • Glykosidická vazba vzniká reakcí dvou poloacetátových skupin OH
  • příklad:
    • α 1 → 1                    β 1 → 1                                C1     C1
    • α 1 → 2                α, β 1→2                                C1    C2
  • Patří zde: Sacharóza, Trehalóza

 

Sacharóza = cukr řepný, cukr třtinový

  • Bezbarvé krystaly
  • Rozpustná ve vodě
  • Neredukuje Fehlingovo ani Tollensovo činidlo
  • Skládá se z glukózy a fruktózy
  • C6H12O6 + C6H12O6 -> – H2O -> C12H22O11
    • glukóza + fruktóza -> sacharóza

 

Výroba sacharózy:

  • U nás se vyrábí z cukrové řepy nebo třtiny v cukrovarech
  • Očištěná řepa se nakrájí na hranoly tzv.: řízky
  • Ty se vyluhují v horké vodě → Difúzní šťáva
  • Pomocí Ca(OH)2 se v difúzní šťávě vysrážejí necukerné složky – hlavně kyseliny
    • 2R-COOH + Ca(OH)2 → (R-COOH)2Ca + H2O
  • Vysrážené nečistoty se zachytí na plátěných filtrech = kalolisy
  • Přebytečný Ca(OH)2 se odstraní reakcí s CO2
    • Ca(OH)2  +  CO2 → CaCO3  + H2O              
  • Cukerná šťáva se zahustí a nechá krystalizovat
  • Krystaly se odstředí od sirupu; vznikne cukr a melasa (využití jako krmivo nebo k výrobě ethanolu)
  • Konečná úprava – čištění = rafinace a lisování do kostek, homolí,..

 

Užití sacharózy:

  • Potravinářství → sladidlo, koncentrační činidlo, fermentační substrát
  • Léčiva → regulátor chuti
  • Enzymová hydrolýza sacharózy v trávicím ústrojí včel → přirozený hydrolyzát = med
  • V kyselém prostředí nastává inverze sacharózy → vzniklá směs glukózy a fruktózy je silně levotočivá = invertní cukr
  • Sacharóza může být zkvašována mikroorganismy → alkoholové kvašení; ve vysokých koncentracích inhibuje růst mikroorganismů → konzervování (marmelády, kompoty)

 

Trehalóza

  • Dvě glukózy α (1 → 1)
  • Nachází se v těle většiny organismů např.: bakterie, kvasinky, houby, prvoci, hmyz
  • Částečně zásobárna energie a uhlíku, stabilizuje buněčné membrány a podílí se na stavbě bakteriální buněčné stěny

 

Redukující sacharózy

  • Glykosidická vazba vzniká reakcí jednoho poloacetalového hydroxylu jedné molekuly a kteréhokoliv alkoholickým hydroxylem druhé molekuly
  • Jeden poloacetálový hydroxyl zůstává volný
  • Mají redukční účinky
  • Dokazují se Fehlingovým a Tollensovým činidlem
  • Patři zde: maltóza, laktóza, celobióza

 

Důkaz redukujících sacharidů pomocí Fehlingova činidla

Fehlingův roztok má dvě složky:

Fehling I.  → vodný roztok CuSO4

Fehling II. → vodný roztok vinanu draselného a NaOH

Po reakci aldehydu s Fehlingovým roztokem se vyloučí cihlově červený Cu2O a z aldehydu vzniká sůl karboxylové kyseliny

Cu(2+) + 2OH(-) -> Cu(OH)2

 

Maltóza = sladový cukr

  • Maltóza vzniká enzymovou hydrolýzou škrobu při klíčení ječmene (v klíč. zrnech enzym maltáza)
  • Využití: výroba piva
  • Složení: glukóza + glukóza

 

Laktóza = mléčný cukr

  • Galaktóza + glukóza
  • Výskyt: v mléce savců
  • Užití: výroba kysaných výrobků
  • výroba vitamínových doplňků
  • Dospělí by měli mít menší příjem laktózy, jelikož se nehydrolizuje v tlustém střevě → CO2 + karboxylová kyselina → trávicí potíže

 

Celobióza

  • Glukóza + glukóza β 1 → 4
  • Základní složka celulózy; vzniká částečnou hydrolýzou celulózy
  • člověk neumí hydrolyzovat celulózu → vláknina
  • býložravci pomocí symbiózy prvoků bachořků (nálevníci) a termiti pomocí symbiózy prvoků brvitek umí hydrolyzovat

 

Trisacharidy

Rafinóza

  • Neredukující trisacharid
  • Není sladká
  • V sóje, cukrové řepě, melase
  • Glukóza + galaktóza + fruktóza






—————————————————————————

 Stáhnout práci v PDF  Upozornit na chybu

 Učebnice k maturitě  Maturitní kurzy

 Učebnice k VŠ přijímačkám  Kurzy na přijímačky

—————————————————————————

Další podobné materiály na webu: