Diferencované stravování – potraviny a výživa

 

   Otázka: Diferencované stravování

   Předmět: Potraviny a výživa

   Přidal(a): denca

 

1) Podle věku

Kojenec

– stádium dítěte od narození do 1 roku

schopnosti získané v tomto věku: – uchopit předměty, lézt po čtyřech, samostatně sedět, smyslově vnímat, chodit, žvatlat, sledovat dění ve svém okolí

– vhodné je kojení minimálně do 6 měsíců (mateřské mléko je ideální výživou, má správnou teplotu, složení a obranné látky)

– od 6. měsíce začínáme přidávat mixované příkrmy (zeleninové, ovocné)

– jestli není kojení možné, je nahrazeno umělou výživou (snaží se napodobit složení mateřského mléka, nelze ho s ním však zcela nahradit)

– podle potřeby můžeme podávat neslazený dětský čaj (v horkých letních dnech)

– možno kojit kdykoliv (podle potřeb dítěte)

– důležitý je vápník a fosfor  pro růst kostí a zubů

– matka si musí dávat pozor na to, co jí a pije během kojení (měla by se vyvarovat alkoholu, drogám, kouření)

– výhody kojení:

  • ekonomické a dostupné
  • zvyšuje imunitu dítěte
  • lepší vývoj duševních schopností
  • silnější kosti v dospělosti a stáří

vhodné potraviny: – obilné kaše, povařená a rozmixovaná zelenina (mrkev, brambor, cuketa, dýně, květák, brokolice, špenát, hrášek, růžičková kapusta, kedluben, červená řepa, petržel, celer), dětské čaje, masozeleninové příkrmy

nevhodné potraviny: – sůl, neupravené kravské mléko (není pro kojence vhodné z důvodu možnosti nákazy mléka bakteriemi a těžší stravitelnosti), tvaroh, smetana, vaječný bílek, ryby, uzeniny, sója a výrobky z ní (včetně sójového mléka), chřest, cibule, kyselé zelí, ředkvičky, citrusové plody, exotické ovoce, sušené luštěniny, čokoláda, kakao, ořechy, koření

 

Batole

– věk 1-3 roky

schopnosti získané v tomto věku: – chodit, lézt, mluvit, rozeznávat lidské osoby, umí poznávat tvary, obrázky, hračky a různé předměty, uvědomuje si k čemu slouží praktické předměty (například lžíce)

– začínají mu růst první zuby

– získává návyky (např. chodit na nočník)

– batole by mělo přijmout 1,5 litru tekutin denně, v horkém počasí je třeba množství tekutin zvýšit, nevhodné jsou slazené nápoje (ohrožují chrup dítěte, zbytečný přísun kalorií)

vhodné potraviny: – mléčné výrobky, ovoce, zelenina, bílkoviny (maso, ryby, drůbež, vejce, luštěniny) a sacharidy (chléb, pečivo, těstoviny, obiloviny, rýže, brambory), mléko, balené nesycené vody, čaje

 

Předškolní věk

– věk 3-6 let

schopnosti získané v tomto věku:  – poznatky v rámci barev, tvarů, učí se nové básničky, seznamuje se svými vrstevníky a učí se s nimi vycházet

– kulturu stolování bychom dítě měli učit ještě dříve, než nastoupí do školky

– dítě by si výživu nemělo určovat samo, musíme mu jí nabízet, dítě se orientuje chutí a zrakovými vjemy, mělo by dostávat barevnou a ozdobně nakrájenou stravu, aby se mu to líbilo

– důležitý je pitný režim

vhodné potraviny: – libové maso, drůbež, ryby, sojové maso, obilné výrobky (obsahují cukry, vlákninu, železo, vápník a vitamíny B1 a B6), mléko, ovoce, zelenina, vejce, luštěniny

nevhodné potraviny: – potraviny obsahující majonézu, tučná a smažená jídla, potraviny s vysokým obsahem živočišných tuků, sladkosti

 

Mladší školní věk

– věk 6-9 let

schopnosti získané v tomto věku: – celkově vnímá, dokáže se soustředit a učit, přechází ze  školky, kde si hrálo do učícího prostředí, pozná barvy, učí se násobilku, číst a psát

– pravidelný přísun potravin po menších dávkách (6x denně)

– důležité jsou snídaně a svačiny kvůli energetické připravenosti na zátěž, jinak snížená pozornost, soustředění, únava a chtíč uniknout

– pravidelný pitný režim (nic s kofeinem nebo příliš sladké pití)

– důležitý je vápník a fosfor  pro růst kostí a zubů,také vitamín D

vhodné potraviny: – maso, mléčné výrobky, vejce, rýže, kroupy, jáhly, obilné vločky, pohanka, tmavé pečivo, ovoce, zelenina, brambory, luštěniny

 

Starší školní věk

– věk 11-15

– nápadně rychlý růst, nastupuje dříve u děvčat, chlapci rostou později, ale déle

– kosti sílí a rozšiřují se

– roste objem svalů, u chlapců fyzická síla

– zvětšuje se kapacita mozku, srdce a plic

– v tom to věku začíná druhá puberta (změny nálad, rychlejší výbušnost, odmlouvání), akné

– chlapcům začínají růst vousy a začínají “mutovat” (změna hlasu)

– v tomto období je velmi důležitý pohyb (chůze i sport) a čerstvý vzduch

– potřebné látky: vitamín D, vápník (mléčné výrobky), vitamíny C a A

– kvůli zrychlenému růstu je za potřebí větší množství plnohodnotných bílkovin

– u menstruujících dívek je potřeba více železa

– důležité je dodržovat pitný režim, jídlo 5x denně (základem je snídaně)

vhodné potraviny: – mléčné výrobky, maso, ryby, vejce, těstoviny, brambory, rýže, pečivo, ovoce a zeleniny, voda, minerální vody, čaje

nevhodné potraviny: – rychlé občerstvení (fast food), zvýšené množství tuku, sladké nápoje

 

Adolescent

– věk 15-20 (22)

– adolescenci charakterizuje napětí mezi prakticky plnou fyzickou a sexuální dospělostí, kdežto sociálně-psychologicky se mladý člověk teprve hledá

– zvyšuje se potřeba energie, bílkovin, minerálních látek a vitamínů, děvčata potřebují zvláště vápník a železo, chlapci energii a vitamíny skupiny B, tuky, sacharidy

– pravidelným cvičením se zlepšuje funkce jednotlivých orgánů, napomáhá zlepšovat naši pohybovou koordinaci, zvyšuje se výkonnost

vhodné potraviny: – maso drůbeží, libové, mléko, zakysané mléčné výrobky, sýry, ryby, rostlinné oleje, cereálie, obiloviny, těstoviny, rýže, pitná voda, minerální voda slabě mineralizovaná, ředěné ovocné a zeleninové šťávy, neslazené ovocné a bylinné čaje nebo slabý černý čaj

nevhodné potraviny: – smažené pokrmy, sušenky, brambůrky, uzeniny, paštiky, bílé pečivo, přeslazené limonády

 

Stáří

– rozdělení:

  1. Rané stáří – od 65let do 75let
  2. Pozdější stáří – po 75 letech
  3. Stařeckost – nad 90 let

– zhoršení smyslového vnímání (pomalejší reakce, zhoršení zraku a sluchu), zhoršení paměti, klesá inteligence, zhoršená hybnost, snížení chuti k jídlu a potřeby se najíst, narušení obranyschopnosti, horší hojení

– člověk by neměl zůstat v nečinnosti a v sedavých aktivitách, přínosem jsou krátké procházky

– je třeba zvýšené množství vlákniny, vápníku, zinku, potřeba vitaminů skupiny B (B1, B2, B6, B12 a kyselina listová), vit. E

– mělo by se méně solit, omezit spotřebu cukru, koření nahradit bylinkami

– pravidelné a časté pití, s věkem se snižuje schopnost pociťovat žízeň

– nevhodné jsou tekutiny s příliš vysokým obsahem sodíku

vhodné potraviny: – celozrnné pečivo a těstoviny, neloupaná rýže, ovoce, zelenina, drůbež, libové maso, vejcem, mléko a mléčné výrobky, luštěniny, bylinkové a černé čaje, ovocné a zeleninové šťávy, voda

 

2) Podle pracovních podmínek

Lehce pracující

– osoby se sedavým zaměstnáním  by měli přijímat značně méně energie

doporučuje se zvýšit příjem vlákniny pro podporu střevní peristaltiky ve formě zeleniny, ovoce a celozrnného pečiva

–  jídlo by mělo být sestaveno z lehce stravitelných pokrmů, jíst častěji a menší množství

– pro duševně pracující se doporučuje konsumovat více vitamínů skupiny B, které podporují duševní činnost, dále vitamín A (rybí tuk, játra, mrkev atd.) a vitamín C (omezuje infekce)

vhodné potraviny: lehce stravitelné potraviny s nízkým obsahem tuků a sacharidů (těstoviny,zelenina,ovoce…),čistá voda, ředěné ovocné a zeleninové šťávy, čaje

 

Těžce pracující

– příjem energie u této skupiny obyvatelstva musí být větší, čehož se u velmi těžce pracujících dosáhne jen při zvýšení podílu tuků ve stravě

–  musí mít dobře vyvinuté svaly, proto je třeba, aby přijímali dostatečné množství proteinů, které slouží k výstavbě svalové hmoty

– dostatek vitamínů skupiny B (ořechy,luštěniny,sýry celozrnné obiloviny,jáhly,maso..) zajistí větší reaktivitu, čímž se zabrání nehodám

– doporučuje se přijímat menší množství jídla, ale častěji, vhodné jsou proto svačiny a přesnídávky mezi hlavními jídly

– specifickou skupinu mezi těžce pracujícími osobami tvoří horníci, kteří pokud pracují v hlubinných dolech se také musí vyrovnávat s horkem, vzhledem ke zvýšenému pocení se z organismu ztrácí nejen voda, ale i určité množství solí

– u některých náročných profesí můžou být vhodné např. nápoje iontové, obohacené, energetické, proteinové apod.

vhodné potraviny: – jídla s vysokou energetickou hodnotou např. maso, rýže, knedlíky

 

3) Podle zvláštnosti provozu

– hlavním účelem je potlačení negativních účinků dané práce

 

Teplo

-ochranné nápoje (minimum 1l na celou pracovní dobu)

– nahrazení ztráty tekutin z tepelné zátěže

– má se pít pravidelně v kratších intervalech a v malých dávkách

– vhodné nápoje: – šípkový čaj,minerálky, voda…

 

Chlad

-strava by měla mít vyšší EH

-účel: nahrazení tepelné ztráty

-vhodné větší množství vitamínu C a teplé nápoje

 

Chemický průmysl

– benzen, arzen, chlorované uhlovodíky: – zásadité jídlo = neutralizace kyselého prostředí, vhodné je mléko, mléčné výrobky, moučné pokrmy,maso(vařené), živočišné tuky, omezit koření a sůl

– olovo, fluor: -střídání acidogenní diety a alkalogenní diety po týdnu(=maso, moučné výrobky se střídá s mléčnými výrobky, zeleninou, bramborami), omezit koření, sůl a alkohol

– rtuť, mangan, sirouhlík: – důležitý vyšší podíl bílkovin ve stravě(maso, ryby, vejce, mléko, luštěniny), více zeleniny, omezit koření a sůl

 

4) Podle zvláštních podmínek

Sportovci

– dělí se na vrcholové a rekreační sportovce

 

Vrcholoví sportovci

– musí mít dostatečný přísun bílkovin, tuků, sacharidů, vitamínů, minerálních látek a vlákniny

– musí si udržet optimální hmotnost

– tréninkový plán pro vrcholové sportovce se liší podle druhu sportu

vhodné potraviny: – proteinové tyčinky, libové maso, vejce, tvrdé sýry, brambory, těstoviny, rýže, zelenina, chléb, ovesné vločky, jogurty, kysané mléčné výrobky, proteinové nápoje

nevhodné potraviny: – tučné maso, uzeniny, slaniny, ovary, tlačenka, tavené sýry, tučný tvaroh, sádlo, majonéza

– pitný režim: – 2-3 l denně a každou hodinu by navíc měli vypít 0,5 – 0,7l vody, vhodné jsou také ředěné ovocné a zeleninové šťávy, čaje, energetické iontové nápoje

 

Rekreační sportovci

– sport mají jako svůj koníček

vhodné potraviny: – zelenina, ovoce, luštěniny, obiloviny, masa, kvalitní oleje, celozrnné pečivo

– pitný režim: – 2-3 l denně (voda, ředěné ovocné a zeleninové šťávy, čaje)

 

Těhotné a kojící matky

Těhotné

– obezita matky zvyšuje riziko vzniku komplikací například diabetu, hypertenze nebo hypertrofie plodu a předčasného porodu

podvýživa matky vede k nižší porodní hmotnosti novorozenců (zvýšená nemocnost a horší neurologický vývoj)

– nedostatek hořčíku zvyšuje riziko svalových křečí a předčasných porodů

– těhotná žena by neměla pít žádný alkohol, který je příčinou fetálního alkoholového syndromu, rizika poškození plodu se mění během vývoje plodu, totéž platí o nikotinu a dalších drogách

– důležité je železo (červené maso, játra se nedoporučují pro vysoký obsah vitaminu A) a jód (pokud matka nekonzumuje mořské ryby dvakrát týdně, bývá potřebné podávat jodový preparát)

– cvičení v těhotenství je pro matku i dítě prospěšné, procvičováním svalů se předchází bolestem zad a snižuje se riziko trombózy

– pitný režim: – optimálně se doporučuje v těhotenství přijmout  2 l tekutin za den, v období laktace pak  2,5 l/den

 

Kojící

– během kojení je zapotřebí dbát na pestrý a vyvážený jídelníček

– dostatečný příjem všech nutričních látek, jako jsou sacharidy, bílkoviny, tuky, ale také vitaminy a minerální látky

– velký přísun vlákniny, probiotických kultur, vitaminu A, C a zvýšit příjem vápníku, železa, jódu a zinku

– jíst pravidelně, v malých porcích nejméně 5x denně

 

– vhodné potraviny: – libové maso (drůbeží, králičí a telecí) a ryby, mléčné výrobky, přírodní a tvrdé sýry, kvalitní rostlinné oleje, v menší míře margaríny a máslo, cereální výrobky, těstoviny, rýže, brambory, zelenina, ovoce, luštěniny, voda, ředěné ovocné a zeleninové šťávy, čaje

nevhodné potraviny: – tepelně neupravené výrobky (např. majonézové saláty, syrová vejce, nepasterizované mléčné výrobky), tepelně neopracované maso (např. tatarský biftek nebo sushi), polotovary a potraviny obsahující konzervační látky, umělá sladidla a barviva, příliš tučná, slaná a sladká jídla, bylinkové čaje nevhodné pro těhotné ženy, černý a zelený čaj, nápoje obsahující chinin, kofein a alkohol






—————————————————————————

 Stáhnout práci v PDF  Upozornit na chybu

 Učebnice k maturitě  Maturitní kurzy

 Učebnice k VŠ přijímačkám  Kurzy na přijímačky

—————————————————————————

Další podobné materiály na webu: