Otázka: Vředová choroba gastoroduodena (VCHGD)
Předmět: Lékařství a ošetřovatelství
Přidal(a): Tereza Jílková
Vředová choroba gastroduodena
– psychosomatické onemocnění
– projevuje se defektem sliznice trávicí trubice
– je to tam, kde dochází ke kontaktu s kyselou žaludeční šťávou
– dochází k samonatrávení sliznice
– nefunguje vyrovnanost mezi ochrannými faktory a agresivními mechanismy
– ochranné faktory
– hlen – mucin, prokrvení sliznice, sliny, alkalická pankreatická šťáva
– hormony – sekretin – vzniká ve střevní sliznici a podporuje produkci pankreatické šťávy
– agresivní faktory
– HCl
– zvýšenou sekreci způsobuje kofein, thein, kouření, bakterie – helikobakter pilori, léky – kortikoidy, salicyláty, stres, genetika
Komplikace
– krvácení
– hemateméza/ meléna
– perforace
– proděravění stěny žaludku, obsah se vylije do dutiny břišní
– zánět pobřišnice
– penetrace
– proděravění do sousedního orgánu – slinivky
Diagnóza
– anamnéza
– fyzikální vyšetření
– gastroduodenoskopie
– biopsie
– RTG s kontrastem
– odběry
– na OK, anemie, sérologické – protilátky helicobakteru, dechový test na helicobakter
Příznaky
– u žaludku
– bolest krátce po jídle nebo během jídla, v nadbřišku pod mečíkem
– někdy pálí žáha, pocit na zvracení často, zvracení přináší úlevu, ve zvratkách je nestrávené jídlo, nemá sezónní charakter
– u duodena
– bolest v nadbřišku vpravo
– 2 -3 hodiny po jídle, na lačno, v noci
– často pocit na zvracení, méně zvrací bez úlevy, jen žaludeční šťávy, jaro, podzim
Léčba
- Úprava životního stylu
- Šetřící dieta
- ne – dráždivá, kořeněná jídla, nezralá a tuhá zelenina, káva, alkohol, perlivá voda, džusy, tučné maso, uzeniny, konzervy, nesmažit
- ano – libové maso, mléčné výrobky, bramborová jídla, těstoviny, jíst méně a často, přiměřeně teple
- Medikamentózní
- antiulcerotika – antacida – neutralizují HCl – antacid
- gastrogel – parasympatolitika – tlumí činnost parasympatiku, tlumí křeče
- ATB
- Psychoterapie
- Lázně – Karlovy Vary
Ošetřovatelská péče
– nekomplikované stavy – ambulantně, hospitalizace jen u komplikací, při náhlém vzplanutí
– poloha
– volná, klid, při bolestech úlevová
– výživa
– dieta 2, pokud bylo krvácení 1
– vyprazdňování
– sledovat melénu
– spánek
– bolest v noci, jídlo na stolek
– domácí péče
– zajistit dispenzarizaci, klid, pravidelný režim, možné sézózní zhoršení
Chirurgická léčba
– při komplikacích, když se nezvládne medikamentózně, nebo velmi pozdní nález, nebo u neúspěšné endoskopické hemostáze – resekční výkony
– příznaky komplikací – meléna, enteroragie, hemateméza, zvracení, nechutenství, šok, bolest, úbytek na váze
Endoskopická hemostáza
– zástava krvácení (opichem, zaklipování cévy, elektrokoagulace) + ATB, hemostiptika
Výkony
– částečná nebo totální gastrektomie
– vagotomie – protětí bloudivého nervu – snižuje se sekrece HCl
– operace lokální – vyříznutí a sešití vředu
– při resekčních výkonech se napojí zbylá část žaludku na tenké střevo – provádí se resekce I. a II. typu – tzv. Billroh I.-II.
Předoperační příprava
– buď plánovaná nebo urgentní
– zavádí se nasogastrická sonda – na sběrný sáček, samospádem
– vyholí se operační pole, bandáže DK
Pooperační péče
– uložen na JIP
– poloha – v prvních hodinách na zádech, potom úlevová, časná mobilizace
– hygiena – první dny po operaci nesmí klient polykat – pozor na dutinu ústní, braň vysoušení rtů, první dny – hygiena na lůžko
– výživa
– první dny po operaci výživa za pomocí infuze
– po svolení operatéra začínáme čajovou dietou po lžičkách, postupně zvyšovat množství, žaludeční sonda se odstraňuje
– když začne fyziologická pasáž traktem a klient nezvrací, dále se podává, dále se podává Dieta číslo 1 či 2, mléčné výrobky
– při velmi závažných operacích může být klient vyživován prostřednictvím stomické sondy za pomoci enterální pumpy
– vyprazdňování
– močení do 6 hodin, stolice se objeví až po zátěži GIT, bude spíše řidší, sledujeme melénu
– péče o operační ránu
– převazy asepticky
– péče o případné drény
– péče o bolest
– zhodnotíme bolest
– spánek, rehabilitace
– psychosociální potřeby
– dostatek informací + psychická podpora příbuzných