Otázka: Léčebná výživa klienta s onemocněním Diabetes mellitus
Předmět: Lékařství a ošetřovatelství
Přidal(a): Enelia
LÉČEBNÁ VÝŽIVA KLIENTA S ONEMOCNĚNÍM DIABETES MELLITUS 1. TYPU. VÝMĚNNÉ JEDNOTKY. VÝŽIVA PŘI HYPOGLYKÉMII A HYPERGLYKÉMII. ANTIKETOGENNÍ DIETA. DIABETICKÉ DIETA.
1, DIABETES MELLITUS 1. TYPU (inzulín dependentní)
-primární typ
-vrozený DM
-vzniká u lidí do 40 roku
-inzulín se netvoří nebo jen malé množství
-tento DM má stanovený režim v jídle, dávkách inzulínu a pohybu
-lidé jsou štíhlí až hubení, ale není to vždy pravidlem
-není dostatek živin, jelikož S není využít a jsou odbourávané B a T z těla
-začátky mohou být doprovázený acidózou až kómatem
-tímto DM je postiženo 5-10% populace
2, VÝMĚNNÉ JEDNOTKY
1 výměnná jednotka (v. j.), obsahuje 10–12 g sacharidů – cukrů.
To odpovídá cca 2 kostkám cukru.
Lidé s diabetem by měli při denním stravování počítat nejen množství sacharidů, ale
také i energetickou hodnotu konzumovaných potravin. Měli by také vědět, že 1 g
sacharidů dodá tělu 4 kcal/16,8 kJ, 1 g tuku 9 kcal/37,8 kJ, 1 g bílkovin 4 kcal/16,8kJ.
Výměnná jednotka představuje takové množství potraviny, které ovlivní glykemii přibližně stejně, ať se do těla dostane v podobě chleba, hranolků, čokolády, ovoce nebo smaženého řízku. Stejné množství sacharidů různých kombinovaných jídel ovlivní glykemii pouze podobně – v závislosti na rychlosti vstřebávaných sacharidů, tedy glykemickém indexu.
Mezi potraviny s velkým obsahem sacharidů patří: pečivo, těstoviny, rýže, knedlíky, výrobky z obilnin a mouky, ovoce, brambory a samozřejmě všechny potraviny slazené řepným cukrem.
Mezi potraviny, v nichž sacharidy chybí, patří: maso včetně ryb, tuky – máslo, sádlo, oleje, tvaroh, sýry, vejce, většina uzenin, všechny druhy zeleniny v syrovém stavu, houby.
3, VÝŽIVA PŘI HYPOGLYKÉMII A HYPERGLYKÉMII
HYPOGLYKÉMIE
-akutní komplikace diabetu
-v těle je málo cukru, ale hodně inzulínu
-může nastat hypoglykemické kóma
-často při sportu, nemocní si podají klasickou dávku inzulínu, ale neuvědomí si, že při sportovním výkonu potřebují více energie (sacharidů)
-u diabetiků s inzulínem
HYPERGLYKÉMIE
-akutní komplikace diabetu
-vysoká glukosa, nízký inzulín
-hrozí kóma
-vzniká špatnou aplikací inzulínu
-glykémie je kolem 19-50mmol/ l krve
-zvyšují se ketolátky
-člověk je dehydratovaný
-spíše u diabetu 1. Typu
-nedostatek inzulínu, nadbytek glukosy
Projevy
-žízeň, nadměrné močení
-bledost, bolest břicha
-únava
-nevolnost
-apatie
Léčba
-hospitalizace
-inzulín
4, ANTIKETOGENNÍ DIETA
Indikace
-hyperglykémie (dochází ke štěpení B a T na glukózu, vznik dalších zplodin – ketolátek- škodlivé pro organismus, které se z části ukládají v těle a bez rychlé léčby dochází k poškození nervových buněk
Složení diety
1 a 2 den: 4200Kj, 30 g B, 10g T, 200g S
3 až 5 den: 5000kj, 60g B, 10g T, 215g S
Charakteristika
-dieta převážně S (kompenzace inzulínem)
-strava 5x denně
-délka diety-5dní
-pacient má zvýšený pocit žízně-podáváme minerální vody
-1. den: čaje minerálky, ovocné šťávy, ovoce, zelenina, obilniny, pečivo (max. 1/16 l mléka, 1/3 bílku)
-2. den: navýšit množství mléka na 3/8l
-3. den: bílou kávu, 2x50g masa
-4. den: přidáme tvaroh, sýry, tmavý chléb, maso
-5. den: jako 4. den, stále bez volného tuku
Po celý den dostatek tekutin. Po úpravě metabolismu, přejít na diabetickou dietu.
5, DIABETICKÁ DIETA
Doporučená denní dávky jednotlivých energetických modifikací diety
175 g S | 6150 KJ | 75 g B | 50 g T | 90 mg vit. C |
225 g S | 7400 KJ | 75 g B | 60 g T | 90 mg vit. C |
275 g S | 9000 KJ | 75 g B | 80 g T | 90 mg vit. C |
325 g S | 10200 KJ | 85 g B | 85 g T | 90 mg vit. C |
Indikace
Diabetes mellitus bez komplikací či jiného onemocnění, které by vyžadovalo další dietní omezení.
Charakteristika
Jedná se o vyváženou plnohodnotnou stravu. Takto se lze stravovat celoživotně. Dieta má 5 -6 denních jídel. Cílem diety je stabilizovat glykémii nemocného ve vazbě na inzulínový režim, pokud je indikován.
Základem diety je rovnoměrné rozložení základních živin do jednotlivých denních jídel. Stravu podáváme v limitovaných porcích, pacient by se neměl přejídat. Reguluje se především příjem sacharidových potravin- ovlivňují hladinu glykémie. Upřednostňujeme sacharidové potraviny s nízkým glykemickým indexem.
Vláknina je nepostradatelnou součástí stravy- zpomaluje vstřebávání živin z trávicího ústrojí, snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Odvažujeme množství příkrmů, pečiva, ovoce a zeleniny.
Vylučuje se cukr a všechny potraviny, při jejichž výrobě byl použit cukr.
Sladit lze umělými sladidly, zařazují se výrobky DIA-omezeně.
Obsah tuků je limitován, upřednostňujeme kvalitní rostlinné tuky s obsahem vyšších nenasycených kyselin. Je nutné zabezpečit dostatečný pitný režim, nejlépe nápoji, které neobsahují cukr.
Minimalizujeme stres a zařazujeme každodenní tělesnou aktivitu Nekouřit.
Diabetik 1. Typu:
Energetická modifikace diety je zvolena dle nastaveného inzulínového režimu, fyzické zátěže a somatické konstituce člověka. Strava je rozdělena do přesných sacharidových dávek (6). Přesný časový rozvrh stravy v návaznosti na aplikaci inzulínu.
Diabetik 2. Typu
Energetická modifikace diety je zvolena dle fyzické zátěže a somatické konstituce diabetika. Často obezita- snížit hmotnost. Dodržovat pravidelnost v jídle. 5-6 denních dávek.
Technologické úpravy
Bez omezení, nedoporučuje se příliš často smažit. Pod maso lze použít malé množství tuku. Zahušťujeme omezeně, dáváme přednost přírodním úpravám. Kromě mouky lze využít k zahušťování cibuli, pečivo a podobně.
Výběr potravin
Maso, vnitřnosti: podáváme všechny druhy masa (libové), zařazujeme ryby. Omezujeme zařazování vnitřností (všechny druhy).
Masné výrobky: upřednostňujeme druhy s nižším obsahem tuku a mouky. Nezařazovat do jídelníčku příliš často-dle zásad zdravé výživy.
Vejce: do pokrmů, všechny úpravy. V omezeném množství, dle zásad zdravé výživy.
Mléko a mléčné výrobky: používáme výrobky se středním obsahem tuků, u obézních nízkotučné. Upřednostňujeme rostlinné tuky. Do pokrmů i na pečivo. Na pečivo margaríny nebo máslo.
Obiloviny: upřednostňujeme pohanku, jáhly, kuskus, celozrnné druhy mouky, rýži Natural, celozrnné těstoviny. Ovesné vločky, kroupy, krupky. Bílá mouka, bílá rýže a těstoviny nejsou zakázány.
Pečivo: upřednostňujeme celozrnné pečivo. Bílé pečivo a chléb nejsou zakázány. Nepoužíváme sladké pečivo s obsahem cukru. Vše v povoleném množství.
Příkrmy: brambory-v libovolné úpravě. Omezujeme moučné příkrmy. Smažené příkrmy výjimečně. Odvažujeme je po úpravě.
Luštěniny: povolené jsou všechny druhy. Zařazujeme je alespoň 1-2krát týdně. Odvažujeme po úpravě.
Moučníky: běžně je nepodáváme. Výjimečně lze zařadit tvarohové nebo ovocné moučníky z celozrnné mouky bez cukru, nejlépe náhradou za odpolední svačinu. Sladit umělým sladidlem.
Zelenina a ovoce: zařazujeme několik denních porcí v předepsaném množství. Upřednostňujeme zeleninu před ovocem a ovoce s nižším obsahem jednoduchých sacharidů. Nevhodné je sušené a kandované ovoce, kompoty s cukrem. Používáme všechny druhy v různých úpravách. Zálivky připravujeme s umělými sladidly. Omezujeme smaženou zeleninu. Nevhodná je zelenina nakládaná ve sladkokyselém nálevu. Všechny druhy v povoleném množství.
Sladidla: nepoužíváme cukr a med. Nepoužíváme slazené kompoty ani kandované ovoce. V omezené míře lze použít džemy DIA. Lze zařadit umělá sladidla a výrobky, které je obsahují. Ideální je nesladit.
Koření: bez omezení.
Nápoje: čaj, čaj s mlékem, švédský čaj, mléko, káva, bílá káva, kakao – bez cukru. Ředěné ovocné šťávy a džusy bez cukru. Voda, stolní voda, minerálky bez cukru. Alkohol v omezeném množství-započítat jej do jídelního lístku.