Vředová choroba gastroduodena

 

   Otázka:  Vředová choroba gastoroduodena (VCHGD)

   Předmět: Lékařství a ošetřovatelství

   Přidal(a): Tereza Jílková

 

Vředová choroba gastroduodena

–          psychosomatické onemocnění

–          projevuje se defektem sliznice trávicí trubice

–          je to tam, kde dochází ke kontaktu s kyselou žaludeční šťávou

–          dochází k samonatrávení sliznice

–          nefunguje vyrovnanost mezi ochrannými faktory a agresivními mechanismy

–          ochranné faktory

–          hlen – mucin, prokrvení sliznice, sliny, alkalická pankreatická šťáva

–          hormony – sekretin – vzniká ve střevní sliznici a podporuje produkci pankreatické šťávy

–          agresivní faktory

–          HCl

–           zvýšenou sekreci způsobuje kofein, thein, kouření, bakterie – helikobakter pilori, léky – kortikoidy, salicyláty, stres, genetika

 

Komplikace

–          krvácení

–          hemateméza/ meléna

–          perforace

–          proděravění stěny žaludku, obsah se vylije do dutiny břišní

–          zánět pobřišnice

–          penetrace

–          proděravění do sousedního orgánu – slinivky

 

Diagnóza

–          anamnéza

–          fyzikální vyšetření

–          gastroduodenoskopie

–          biopsie

–          RTG  s kontrastem

–          odběry

–          na OK, anemie, sérologické – protilátky helicobakteru, dechový test na helicobakter

 

Příznaky

–       u žaludku

–           bolest krátce po jídle nebo během jídla, v nadbřišku pod mečíkem

–           někdy pálí žáha, pocit na zvracení často, zvracení přináší úlevu, ve zvratkách je nestrávené jídlo, nemá sezónní charakter

–       u duodena

–           bolest v nadbřišku vpravo

–           2 -3 hodiny po jídle, na lačno, v noci

–           často pocit na zvracení, méně zvrací bez úlevy, jen žaludeční šťávy, jaro, podzim

 

Léčba

  • Úprava životního stylu
  • Šetřící dieta
    • ne – dráždivá, kořeněná jídla, nezralá a tuhá zelenina, káva, alkohol, perlivá voda, džusy, tučné maso, uzeniny, konzervy, nesmažit
    • ano – libové maso, mléčné výrobky, bramborová jídla, těstoviny, jíst méně a často, přiměřeně teple
  • Medikamentózní
    • antiulcerotika – antacida – neutralizují HCl – antacid
    • gastrogel – parasympatolitika – tlumí činnost parasympatiku, tlumí křeče
    • ATB
  • Psychoterapie
  • Lázně – Karlovy Vary

 

Ošetřovatelská péče

–          nekomplikované stavy – ambulantně, hospitalizace jen u komplikací, při náhlém vzplanutí

–          poloha

–           volná, klid, při bolestech úlevová

–          výživa

–           dieta 2, pokud bylo krvácení 1

–          vyprazdňování

–           sledovat melénu

–          spánek

–           bolest v noci, jídlo na stolek

–          domácí péče

–           zajistit dispenzarizaci, klid, pravidelný režim, možné sézózní zhoršení

 

Chirurgická léčba

–          při komplikacích, když se nezvládne medikamentózně, nebo velmi pozdní nález, nebo u neúspěšné endoskopické hemostáze – resekční výkony

–          příznaky komplikací – meléna, enteroragie, hemateméza, zvracení, nechutenství, šok, bolest, úbytek na váze

 

Endoskopická hemostáza

–          zástava krvácení (opichem, zaklipování cévy, elektrokoagulace) + ATB, hemostiptika

 

Výkony

–          částečná nebo totální gastrektomie

–          vagotomie – protětí bloudivého nervu – snižuje se sekrece HCl

–          operace lokální – vyříznutí a sešití vředu

–          při resekčních výkonech se napojí zbylá část žaludku na tenké střevo – provádí se resekce I. a II. typu – tzv. Billroh I.-II.

 

Předoperační příprava

–          buď plánovaná nebo urgentní

–          zavádí se nasogastrická sonda – na sběrný sáček, samospádem

–          vyholí se operační pole, bandáže DK

 

Pooperační péče

–          uložen na JIP

–          poloha – v prvních hodinách na zádech, potom úlevová, časná mobilizace

–          hygiena – první dny po operaci nesmí klient polykat – pozor na dutinu ústní, braň vysoušení rtů, první dny – hygiena na lůžko

–          výživa

–           první dny po operaci výživa za pomocí infuze

–           po svolení operatéra začínáme čajovou dietou po lžičkách, postupně zvyšovat množství, žaludeční sonda se odstraňuje

–           když začne fyziologická pasáž traktem a klient nezvrací, dále se podává, dále se podává Dieta číslo 1 či 2, mléčné výrobky

–           při velmi závažných operacích může být klient vyživován prostřednictvím stomické sondy za pomoci enterální pumpy

–          vyprazdňování

–           močení do 6 hodin, stolice se objeví až po zátěži GIT, bude spíše řidší, sledujeme melénu

–          péče o operační ránu

–           převazy asepticky

–           péče o případné drény

–          péče o bolest

–           zhodnotíme bolest

–          spánek, rehabilitace

–          psychosociální potřeby

–           dostatek informací + psychická podpora příbuzných

Další podobné materiály na webu:

💾 Stáhnout materiál   🎓 Online kurzy
error: Content is protected !!