Tuky (lipidy) – maturitní otázka

chemie

 

   Otázka: Kyseliny

   Předmět: Chemie

   Přidal(a): beruska.fojtikova<>seznam.cz

 

 

TUKY – LIPIDY  (řec. lipos = mastný)

Význam:

  • důležitá složka potravy
  • zdroj a zásobárna energie při trávení

Funkce: (zásobní, stavební, ochranná)

  • organismus z nich může vytvořit svůj vlastní tuk
  • podkožní tuk  chrání živočichy před ztrátou tělesné  teploty
  • vnitřní tuk  chrání vnitřní orgány před poškozením
  • důležité pro vitaminy rozpustné v tucích

 

OBEZITA

  • nadměrný příjem tuků v potravě  a  jejich ukládání v těle

  Důvody:

  • onemocnění (v krvi se zvyšuje množství cholesterolu -> choroby srdce a cév = ateroskleróza)
  • nevhodná strava  (přejídání…cukry  +  tuky)
  • nedostatečný pohyb    (čas u počítače, televize)

 

ROZDĚLENÍ   TUKŮ:

podle  skupenství:

  • pevné
  • kapalné

podle  původu: 

  • rostlinné
  • živočišné

 

a) ROSTLINNÉ  TUKY

  Výskyt:

  • v semenech a  plodech: -> kokosový ořech, olivy, řepka olejka, len, sója, mák,  podzemnice olejná  (arašídy), slunečnice

   Získávají se:

  • lisováním  nebo  vyluhováním  semen  plodů   olejnatých  rostlin

 

b) ŽIVOČIŠNÉ TUKY

  • sádlo, hovězí lůj, rybí tuk, kostní tuk

Připravují se:

  • vytavováním (škvařením)

Složení  tuků:

  • tuky  =  estery vyšších mastných kyselin a glycerolu
    • k. karboxylové (alkoholu)(chemicky vázané  v  tucích)
    • k. palmitová C15 H31 COOH    ->  tuhé = pevné tuky
    • k. stearová C17 H35 COOH          nasycené  (jednoduché vazby)
    • k. olejová C17 H33  COOH   ->    kapalné tuky; nenasycené  (dvojná vazba)

vznikají:     

  • ESTERIFIKACÍ : (vznik  esterů)
  • glycerol   +   karboxylové kyseliny   ->   TUK    +   voda
  • (alkohol    +   karboxylová kyselina   -> ESTER  +  voda)





Další podobné materiály na webu: