Otázka: Kyseliny
Předmět: Chemie
Přidal(a): beruska.fojtikova<>seznam.cz
TUKY – LIPIDY (řec. lipos = mastný)
Význam:
- důležitá složka potravy
- zdroj a zásobárna energie při trávení
Funkce: (zásobní, stavební, ochranná)
- organismus z nich může vytvořit svůj vlastní tuk
- podkožní tuk chrání živočichy před ztrátou tělesné teploty
- vnitřní tuk chrání vnitřní orgány před poškozením
- důležité pro vitaminy rozpustné v tucích
OBEZITA
- nadměrný příjem tuků v potravě a jejich ukládání v těle
Důvody:
- onemocnění (v krvi se zvyšuje množství cholesterolu -> choroby srdce a cév = ateroskleróza)
- nevhodná strava (přejídání…cukry + tuky)
- nedostatečný pohyb (čas u počítače, televize)
ROZDĚLENÍ TUKŮ:
podle skupenství:
- pevné
- kapalné
podle původu:
- rostlinné
- živočišné
a) ROSTLINNÉ TUKY
Výskyt:
- v semenech a plodech: -> kokosový ořech, olivy, řepka olejka, len, sója, mák, podzemnice olejná (arašídy), slunečnice
Získávají se:
- lisováním nebo vyluhováním semen a plodů olejnatých rostlin
b) ŽIVOČIŠNÉ TUKY
- sádlo, hovězí lůj, rybí tuk, kostní tuk
Připravují se:
- vytavováním (škvařením)
Složení tuků:
- tuky = estery vyšších mastných kyselin a glycerolu
- k. karboxylové (alkoholu)(chemicky vázané v tucích)
- k. palmitová C15 H31 COOH -> tuhé = pevné tuky
- k. stearová C17 H35 COOH nasycené (jednoduché vazby)
- k. olejová C17 H33 COOH -> kapalné tuky; nenasycené (dvojná vazba)
vznikají:
- ESTERIFIKACÍ : (vznik esterů)
- glycerol + karboxylové kyseliny -> TUK + voda
- (alkohol + karboxylová kyselina -> ESTER + voda)