Mléko a mléčné výrobky – vliv na zdraví člověka

 

Otázka: Mléko a mléčné výrobky

Předmět: Potraviny a výživa (seminární práce)

Přidal(a): Aneta

 

 

Vliv mléka a mléčných výrobků na zdraví člověka a onemocnění spojená s jejich konzumací

 

Úvod

V této seminární práci bych chtěla zmínit výhody, které nám konzumace všech druhů mléčných výrobků přináší a také jaká je jejich důležitost v našem jídelníčku a proč.

V dnešní době se často setkáváme s onemocněními, které nám neumožňují konzumovat tyto výrobky, nebo nám zabraňují konzumovat některé z nich, proto bych ráda uvedla tyto případy v této seminární práci.

Také bych chtěla upozornit na upravené mléčné výrobky, které jsou k dispozici pro pacienty, kteří klasické druhy netolerují.

 

Složení kravského mléka a vliv na zdraví

Voda, sušina, tuk, bílkoviny – kasein, syrovátková bílkovina, laktóza, minerální látky – Ca, P, K, Na, Cl, Mg, S, vitaminy

Kasein v organismu umožňuje transport iontů, jako jsou železo, vápník, měď, zinek nebo fosfor. Další bílkoviny obsažené v mléce udržují náš imunitní systém v normě díky antivirovým, antioxidačním a antikarcinogenním účinkům, mají vliv na transport vitamínu A a podporují využitelnost železa z potravy.

Minerální látky a také stopové prvky mléka jsou pro nás klíčové. Vápník, který je nám mlékem dodáván, má v organismu nezastupitelnou roli a podílí se nejen na tvorbě a obnově tkání kostí a zubů, ale také na produkci hormonů, činnosti srdce a dalších pochodech. 100 ml mléka nám dodá přibližně 125 mg Ca z DDD, která by měla být v rozsahu 800-1500 mg.

V mléce najdeme veškerou škálu vitamínu!

Největší přínos živin má mléko čerstvé, musí být však tepelně ošetřeno, aby byla zaručena jeho zdravotní nezávadnost. UHT proces ošetření obnáší velké ztráty významných látek, proto bychom měli dát přednost mléku ošetřenému pasterizací.

 

Mléčné výrobky

Smetany, tvarohy, másla, …zakysané mléčné výrobky,

V procesu získávání těchto výrobků bývá část laktózy přeměněna bakteriemi mléčného kvašení na kyselinu mléčnou, čímž dochází k vysrážení bílkovin. Zakysané mléčné nápoje jsou obvykle lépe stravitelné než sladké mléko, které obsahuje více laktózy. Vápník je z těchto výrobků vstřebáván lépe díky kyselému prostředí, které také pozitivně působí na střevní mikroflóru a zlepšuje stav střevní sliznice. Patří zde produkty jako jogurty, podmáslí, zákysy, acidofilní mléka nebo kefíry.…sýry.

Tato skupina je velice rozšířená a obsahuje i méně zdraví prospěšné druhy, jako jsou tavené nebo plísňové sýry, ty obsahují především značné množství sodíku, tavící soli, vysoký obsah fosforu a tuku. Plísňové sýry by neměly zařazovat do svého jídelníčku těhotné a kojící ženy a děti. Mezi zdravější patří sýry čerstvé, polotvrdé a tvrdé, zde se ale doporučuje vybírat ty s obsahem max. 30% tuku v sušině.

 

Intolerance laktózy

Základní příčinou je nedostatečná tvorba enzymu laktáza v tenkém střevě, který umožňuje štěpit laktózu na jednodušší cukry. Laktóza pak dále ve střevech kvasí a způsobuje nepříjemné potíže s trávením, proto je pacient nucen omezit nebo zcela vyloučit ze stravy mléko a produkty z něj, což můžeme posoudit dle stupně laktózové intolerance.

Jelikož se různé druhy mléčných výrobků liší svým obsahem laktózy, pacientovi například nemusí způsobovat problémy tvrdé sýry, zakysané mléčné výrobky nebo máslo, kde je její obsah zanedbatelný. Naopak citlivější jedinec může negativně reagovat i na potraviny obsahující mléko, kde můžeme zařadit pečivo, sušenky, sladkosti aj.

V dnešní době můžeme v obchodě nalézt upravené mléčné výrobky a mléko samotné, které jsou zbavené laktózy.

 

Alergie na mléčnou bílkovinu

Toto onemocnění se vyskytuje zejména u kojenců a batolat, většinou se však organismus adaptuje a alergie se během několika let ztratí. Věkem totiž snášíme mléčné bílkoviny více. Zde není jiná možnost než vyloučit tyto potraviny a nahradit je alternativními výrobky neboli náhražkami mléka a mléčných výrobků.

Na trhu je široká škála těchto výrobků a většinou jsou obohacena o spoustu vitamínů a vápník. Tyto výrobky však nemají s mlékem nic společné a jsou čistě rostlinného původu.

Kojenci a batolata často reagují na mléčné výrobky negativně a můžou se objevit i kožní problémy jako například atopický ekzém!

 

Závěr

Chtěla jsem v této seminární práci uvést složky nezbytné pro náš organismus, které snadno můžeme přijímat z mléčných výrobků a mléka.

Samozřejmě si nemyslím, že všechny tyto produkty můžeme považovat za zdraví prospěšné. Vždy záleží na kvalitě mléka, a jeho původu. O tyto informace bychom se měli zajímat.

Také bychom si měli vybírat obezřetně druhy mléčných výrobků, přece jen některé z nich patří mezi zdravější a naopak některé mezi ty, které by měli být konzumovány výjimečně a s mírou.

Děkuji za zhlédnutí mé seminární práce.

 

Zdroje informací:

  • https://is.muni.cz/th/rfpsf/Bakalarska_prace-text.pdf?so=nx, https://www.mlekovaszdravi.cz/ , https://www.proalergiky.cz,
  • http://www.vimcojim.cz


Další podobné materiály na webu:

💾 Stáhnout materiál   🎓 Online kurzy
error: Content is protected !!