Otázka: Leucin (Leu, L)
Předmět: Chemie
Přidal(a): latarantulanera
Je to proteinogenní aminokyselina patřící mezi esenciální aminokyseliny a musí proto být lidmi přijímána v potravě. Spolu s valinem a izoleucinem tvoří skupinu aminokyselin s rozvětveným řetězcem (BCAA). Díky svému alifatickému postrannímu řetězci se řadí mezi hydrofobní aminokyseliny, a v proteinech je jeho hlavní rolí právě tvorba hydrofobních interakcí, jako je tomu v případě leucinového zipu, kterými se propojují některé proteiny interagující s DNA. Je kódován kodony UUA, UUG, CUU, CUC, CUA a CUG.
VÝROBA:
Je označován jako E641. Vyrábí se z lepku, keratinu a kaseinu. Nachází se v mnoha živočišných i rostlinných potravinách. Může být geneticky modifikovaný. V ČR (celé EU) je použití E641 v potravinách nepovolené.
V únoru 2011 The Vegetarian Resource Group Blog dostal potvrzení od největších dodavatelů a výrobců aminokyselin, že aminokyseliny leucin, izoleucin a valin, použité dnes převážně v doplňcích stravy, jsou nejspíše získané z lidských vlasů nebo z kachního peří. Jsou ale i výrobci, kteří získavají leucin od rostlinných materiálů, prostřednictvím mikrobiálního fermentačního procesu jako např. Ajinomoto AminoScience.
VÝSKYT:
Potraviny | g/100g |
Syrovátkový proteinový koncentrát, suchý prášek | 10.0 – 12.0 |
Sezamová semínka | 7.68 |
Sojový proteinový koncentrát, suchý prášek | 7.5 – 8.5 |
Hrachový proteinový koncentrát, suchý prášek | 6.6 |
Sójové boby, zralá semena, pražené, solené | 2.87 |
Konopné semeno, loupané | 2.16 |
Hovězí maso, kýta, syrové | 1.76 |
Arašídy | 1.67 |
Ryba | 1.62 |
Pšeničné klíčky | 1.57 |
Mandle | 1.49 |
Kuřecí maso | 1.48 |
Slepičí vajíčko | 1.40 |
Oves | 1.28 |
Edamame | 0.93 |
Fazole | 0.78 |
Čočka | 0.65 |
Cizrna | 0.63 |
VYUŽITÍ:
V potravinářském průmyslu se používá jako dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni. Nachází použití jako přísada v umělém sladidle aspartamu. Jako potravinářská přísada se používá L-leucin.
Konečné produkty metabolismu leucinu je acetyl-CoA a kyselina acetyloctová, tudíž je to jeden ze dvou výhradně ketogenních aminokyselin, druhá je Lysin. Leucin je tedy nejdůležitější ketogenní aminokyselina u lidí.
Zjistilo se, že jako doplněk stravy, leucin zpomaluje rozklad svalové hmoty zvýšením syntézy svalových proteinů u starších potkanů. Výsledky srovnávacích studií jsou však v rozporu. Suplementace na dlouhou dobu nezvyšuje svalovou hmotnost ani sílu u zdravých starších mužů. Je zapotřebí více studií, nejlépe na základě objektivního a náhodného výběrového souboru společnosti. Faktory, jako jsou volby životního stylu, věk, pohlaví, strava, cvičení atd., musí být zohledněny. L-leucin a D-leucin chrání myši proti záchvatům. Snížený příjem L-leucinu podporuje adipozitu, obezitu u myší. Vysoká hladina leucinu v krvi je spojena s inzulinovou rezistencí u lidí, myší a hlodavců. To by mohlo být způsobeno tím, že by leucin stimuloval mTOR signalizování.
ZDROJE:
- https://www.vrg.org/blog/2011/03/16/leucine-isoleucine-and-valine-may-be-derived-from-duck-feathers-or-human-hair-vegetable-based-versions-available/#:~:text=Categories%3A%20Research-,Leucine%2C%20Isoleucine%2C%20and%20Valine%20May%20Be%20Derived%20from%20Duck%20Feathers,Hair%3B%20Vegetable%2DBased%20Versions%20Available
- https://en.wikipedia.org/wiki/Leucine
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Leucin