Kyselina asparagová (C₄H₇NO₄) – popis, účinky, struktura

Základní popis 📖

Kyselina asparagová je neesenciální aminokyselina, která se v těle přirozeně vyskytuje a podílí se na mnoha důležitých procesech. Její molekulový vzorec je C₄H₇NO₄ a obsahuje karboxylovou a aminovou skupinu.

 

Složení 🧬

Skládá se z uhlíku, vodíku, kyslíku a dusíku.

 

Funkce či účel 🛠️

Funguje jako neurotransmiter v centrálním nervovém systému, podílí se na syntéze dalších aminokyselin, proteinů a nukleových kyselin a hraje roli v cyklu močoviny, který odstraňuje amoniak z těla.

 

Místo účinku 🎯

Působí primárně v mozku a nervové soustavě, ale také v játrech a svalech.

 

Mechanismus odbourávání ⚡

Odbourává se v játrech transaminací na oxalacetát, který vstupuje do Krebsova cyklu.

 

Místo vzniku v těle 📍

Vzniká v těle transaminací oxalacetátu, který je meziproduktem Krebsova cyklu.

 

Místo zániku (odbourávání) v těle 💥

Odbourává se primárně v játrech.

 

Cykly 🔄

Kyselina asparagová se v těle vyskytuje kontinuálně, jelikož je součástí mnoha metabolických procesů.

 

Zdroje výskytu mimo tělo 🔬

Nachází se v potravinách bohatých na bílkoviny, jako je maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, luštěniny a ořechy.

 

Antagonista či inhibitor účinku 🛑

Antagonistou kyseliny asparagové je kyselina glutamová, která s ní soutěží o receptory v nervovém systému.

 

Další informace a zajímavosti

Kyselina asparagová se používá jako doplněk stravy pro sportovce, k léčbě únavy a deprese. Používá se také při výrobě umělých sladidel, například aspartamu.

 

🏷️ Zařazení: Aminokyseliny

💾 Stáhnout materiál   🎓 Online kurzy
error: Stahujte 15 000 materiálů v naší online akademii 🎓.