Otázka: G+ tyčinky sporulující a nesporulující
Předmět: Mikrobiologie
Přidal(a): vnl.xf
Mikrobiologie – G+ tyčinky nesporulující
Mikrobiologie – G+ tyčinky sporulující
G+ tyčinky nesporulující
- původce záškrtu
- produkuje neurotoxin – difterický
- přenos kapénkový
- sídlí na tonsile
- očkuje se difterickým anatoxínem
- rozšířená bakterie
- provádí mléčné kvašení
- anaerobní bakterie, pracují i ve střevě
- má rád kyselé prostředí
- obyvatel poševní sliznice, tvoří kvašení a snižuje pH a tím chrání poševní sliznici před jinými bakteriemi
G+ tyčinky sporulující
- některé druhy produkují látky = atb př. Bacitricin
- spóry v půdě, trusu zvířat
- v lidském těle se moc nešíří, ale tvoří tetanospasmin (působí na nervosvalovou ploténku -> křeče kosterních svalů)
- očkování
- přeočkování – obsahuje tetanický anatoxin
- v půdě, střevech zvířat
- vytváří botulotoxin (neurotoxin na nervosvalovou ploténku -> sval nedostává žádný impuls -> dýchací svaly -> +)
Zdroje najdete uvedeny zde: