G+ tyčinky sporulující a nesporulující

mikrobiologie

 

   Otázka: G+ tyčinky sporulující a nesporulující

   Předmět: Mikrobiologie

   Přidal(a): vnl.xf

 

 

Mikrobiologie – G+ tyčinky nesporulující

Mikrobiologie – G+ tyčinky sporulující

 

G+ tyčinky nesporulující

Corinebacterium dyptheriae

  • původce záškrtu
  • produkuje neurotoxin – difterický
  • přenos kapénkový
  • sídlí na tonsile
  • očkuje se difterickým anatoxínem
  • rozšířená bakterie

 

Lactobacillus

  • provádí mléčné kvašení
  • anaerobní bakterie, pracují i ve střevě

 

Lactobacillus acidofilus

  • má rád kyselé prostředí
  • obyvatel poševní sliznice, tvoří kvašení a snižuje pH a tím chrání poševní sliznici před jinými bakteriemi

 

G+ tyčinky sporulující

Bacillus

  • některé druhy produkují látky = atb př. Bacitricin

 

Clostridium tetani

  • spóry v půdě, trusu zvířat
  • v lidském těle se moc nešíří, ale tvoří tetanospasmin (působí na nervosvalovou ploténku -> křeče kosterních svalů)
  • očkování
  • přeočkování – obsahuje tetanický anatoxin

 

Clostridium botulinum

  • v půdě, střevech zvířat
  • vytváří botulotoxin (neurotoxin na nervosvalovou ploténku -> sval nedostává žádný impuls -> dýchací svaly -> +)

 

Zdroje najdete uvedeny zde:





Další podobné materiály na webu: