Dietní systém – lékařství a ošetřovatelství

 

   Otázka: Dietní systém

   Předmět: Lékařství a ošetřovatelství

   Přidal(a): Michal

 

 

Dietní systém

a) Základní diety

A – racionální – zlomeniny, psychiatrie, těhotné, po porodu

B – šetřící – šetří zažívací trakt – nedráždí chemicky ani mechanicky

C – šetřící mletá – senioři

Čaj – šetří zažívací – operace žaludku, střeva

Kaše – OP zažívací trakt – snídaně = rohlík , oběd = polévka , večeře = rýžová ,krupičná kaše

0 – tekutá – strava přes hadičku

4 – omezení tuků – zánět nebo operace žaludku , játra , slinivka

5 – bezezbytková – pacient s chronickým zánětem střev , co nejméně zatěžovat zbytky ze stravy ve střevech

6 – omezení bílkovin – při selhání ledvin – málo mléčných výrobků , luštěniny maso , u DNA

7 – nízko cholesterolová – někdy dieta č. 4, při ucpání tepen, ve šlehačce

8 – redukční – u obézních i diabetiků

9 – diabetická  – u diabetiků , omezení : cukrů , tuků, bílkovin – šetřící , nesla

10 – neslaná – u hypertenze, oněm. ledvin , neslaná

11 – výživná – u kachektických p., u TBC, onkolog. pac.

12 – strava batolat  – malé porce

3-18 – A nebo 0,5 A

 

b) Speciální diety

0S – tekutá výživná

4S – s přísným omezením tuků

9S – šetřící diabetická

9SN – diabetická šetřící , neslaná

 

Standardizované dietní postupy

BLP – bezlepková – u celiakie

SP 1-6 – při akutní pankreatitidě – samonatrávení slinivky , jedna z nejpřísnějších , nesmí nic do žaludku , sonda , amylázy

VEG – vegetariánská

G – geriatrická – mletá , jídla , která mají rádi senioři

PUR – nízkopurínová – ledvinová kolika , vadí maso – obzvlášť vnitřnosti , vadí kys. Močová ( omezení luštěnin , kys. věcí kapusta 

FKN – fenylketonurie – vrozené chybění enzymu , odbourávání bílkovin

BVK – bez vitamínu K

 

Pankreatická dieta

1. den O+V: odvar z mrkve a ovesných vloček (hlenová polévka)

2. den O: dušená rýže , jablkové pyré , hlenová polévka

  V: dušená rýže s mrkví , jablkové pyré

3. den O: dušená rýže s jablky , ovocné pyré , vločková polévka

V: rajská omáčka , kolínka

4. den O: bujon s krupicí , dušená mrkev , bram. Kaše

V: vařené telecí , rýže , jablkový kompot

5. den O: bujon s bílkem , telecí dušené , těstoviny, jablkový kompot

V: sražený bílek , bramborová kaše , jablečné pyré

6.-7 den dieta č. 4






—————————————————————————

 Stáhnout práci v PDF  Upozornit na chybu

 Učebnice k maturitě  Maturitní kurzy

 Učebnice k VŠ přijímačkám  Kurzy na přijímačky

—————————————————————————

Další podobné materiály na webu: