Otázka: Bílkoviny a jejich metabolismus, nukleové kyseliny
Předmět: Chemie
Přidal(a): ICE
↪ Proteiny, základní staveb. jednotka – aminokyseliny – patří mezi substituční deriváty karb. kys.
- Obecný vzorec aminokys.
- COOH skupina je kyselá a NH2 je zásaditá, COOH odštěpit H+ a NH2 může přijímat H+
NH₂
|
R — CH — COOH
Vysvětlení:
- CH je centrální uhlík (α-uhlík),
- R (vlevo) je postranní řetězec specifický pro každou aminokyselinu,
- NH₂ (nahoru) je aminoskupina,
- COOH (vpravo) je karboxylová skupina.
Vlastnosti:
- Pevné látky rozpustné ve vodě (koloidní) závisí na struktuře bílkovin (např. bílek)
- Citlivé na teplo (při ↑ teplotě se srážejí = koagulují)
- Koagulace: reversibilní, ireversibilní
- Denaturace – nevratné poškození terciální str., ztrácí svou biologickou aktivitu, při vaření
- 8 aminokys. – esenciální (nenahraditelný = člověk si je neumí vyrobit)
Popis:
- Kation – v kyselém prostředí, má kladný náboj (NH₃⁺, COOH),
- Amfion – obojetný iont, při neutrálním pH, má vnitřní náboj (NH₃⁺, COO⁻),
- Anion – v zásaditém prostředí, má záporný náboj (NH₂, COO⁻).
H H H
| | |
R — C — COOH ⇌ R — C — COO⁻ ⇌ R — C — COO⁻
| | |
NH₃⁺ NH₃⁺ NH₂
(kation) (amfion) (anion)
- Probíhá tzv. disociace aminokys. (isoelektrický bod)
- ← kyselé prostředí, → zásadité prostředí
- Při určité hodnotě pH, která je pro každou kyselinu jiná, nastane situace, kdy NH2 skupina se vyskytuje v podobě NH3+ a současně COOH se vyskytuje v podobě COO- → vzniká obojetný iont = amfion (pH – konkrétní hodnotě se říká isoelektrický bod)
- Isoelektrický bod – je pH při kterém se disociují aminokyseliny
- Jedné kys. může zreagovat s karboxylovou skup. druhé kys. za vzniku peptidové/peptidické vazby
- Kondenzací 2 aminokys. vzniká dipeptid, kondenzací 3-tripeptid, …
- Kondenzací 11-100 polypeptid, asi nad 100 AMK vzniká bílkovina
Funkce bílkovin:
- Stavební (kolagen, keratin)
- Regulační (hormony)
- Katalytická f. (enzymy)
- Obranná f. (protilátky)
- Transport (hemoglobin)
- Schopnost stahová (myosin, aktin)
- Zásobní proteiny (algumin v plazmě)
Struktura bílkovin
- 1) primární
- Je určena pořadím aminokys. v peptidovém řetězci
- Např. val-leu-try-ile-gly-gly…
- Je to určeno geneticky, není to náhodně, podle gen. kódu v DNA
- 2) sekundární
- Prostorové uspořádání primární struktury
- Dvojí typ: α – helix, β – skládaný list
- 3) terciální
- Fibrilární str. (vláknitá)
- Globulární str. – drží pohromadě pomocí různých interakcí (např. vodíkové můstky, Van Der Walsovy síly, disulfidické prvky)
- 4) kvarterní
- Tvorba podjednotek
Rozdělení:
- Jednoduché bílkoviny
- Složené bílkoviny
Jednoduché bílkoviny
- Tvořeny pouze polypeptidovými řetězci
- 1) skleropoteiny
- Fibrilární struktura
- Nerozpustné ve vodě
- Stavební funkce
- Keratin (vlasy, nehty, kůže, peří)
- Kolagen (chrupavky, šlachy, kůže) – tepelným zpracováním – želatina
- 2) steroproteiny
- Globulární struktura
- Rozpustné ve vodě
- Histony – jaderné bílkoviny vázané na DNA
- Albuniny, globuliny – v krevní plazmě, vaječný bílek, mléko, myoglobin
Složené bílkoviny
- Polypeptidový řetězec + nebílkovinná část (prostetická skup.)
- 1) fosfoproteiny – kasein (mléko)
- 2) chromoproteiny – prost. skup. – barevná složka, hemoglobin, myoglobin)
- 3) methaloproteiny – prost. skup. – kov, transferin, ferritin
- 4) nukleoproteiny
- 5) glykoproteiny
- 6) lipoproteiny
Základní stavební jednotka – nukleové kyseliny, viz. nukleové kyseliny.
Enzymy
- Biokatalyzátory
- Funkce: katalyzují reakce v živých organismech
Typy:
- 1) jednosložkové – tvořen 1 bílkovinou
- 2) dvousložkové (=koloenzym) – tvořené bílkovinovou částí a nebílkovinovou částí
- Bílkovinná část – apoenzym
- Nebílkovinná část (kofaktor)
- prostetická skupina (pojí se silně s apoenzymem)
- koenzym (slabě napojena na apoenzym)
Průběh enzymové reakce:
- enzym má aktivní místo, tam se váže substrát (= výchozí látka)
- zapadne jako ,klíč do zámku´
- vznikne komplex enzym substrát, proběhne reakce
- z enzymů se uvolní produkt
- enzym může katalyzovat další reakci
Enzym má svou specifitu
- katalyzuje pouze určitý typ reakce pouze určitého substrátu
- např. alkoho-oxidáza, alkohol-dehydrogenáza, … je jich hodně
Faktory ovlivňující aktivitu:
- teplota – čím vyšší teplota, tím vyšší rychlost reakce
- pH – optimální pH 6-7
- koncentrace E – čím vyšší, tím rychlejší (při dostatečném množství substrátu)
- koncentrace S – čím vyšší koncentrace substrátu, tím rychlejší reakce (pouze do nasycení enzymu substrátem)
- aktivátory – látky, které aktivují enzym – proenzym = zymogen (neaktivní forma enzymu), např. pepsinogen → pepsin (aktivní enzym)
- inhibitory – tlumí aktivitu enzymu
- 1) kompetitivní inhibice – inhibitor soutěží se substrátem o aktivní místo na enzymu, zabraňuje tím vytvořením komplexu Enzym Substrát, pokud se ↑ koncentrace sub., může S inhibitor vytlačit
- 2) nekompetitivní inhibice – naváže se na jiné místo než na aktivní místo, tím zabrání přeměně substrátu
- 3) allosterická inhibice – inhibitor se naváže na all. místo na enzymu, tím pozmění konfiguraci/ tvar aktivního místa na enzymu, substrát nezapadne
Názvosloví enzymů:
- Koncovka – áza, asa
- 1) substrát + áza (sacharáza, glukáza, …)
- 2) reakce + áza (oxidáza, reduktáza, polymeráza)
- 3) S + R + áza (alkoholodehydrogenáza, DNA polymeráza), u některých názvů enzymů existují triviální názvy (pepsin, trypsin, …)
Zástupci enzymů:
- 1) oxidoreduktázy – katalyzují oxidačně redukční reakce, přenáší elektrony, koenzym NADP+ , NAD+
- 2) transferázy – katalyzují přenos skupin atomů z jedné sk. na druhou, koenzym ATP,
koenzym A - 3) hydrolázy – rozpad látky ve vodném prostředí, amylázy, proteázy
- 4) lyázy – katalyzují nehydrolytické štěpení
- 5) izomerázy – přesun atomů uvnitř molekuly
- 6) ligázy (= syntetázy)