Bílkoviny a jejich metabolismus

 

   Otázka: Bílkoviny a jejich metabolismus, nukleové kyseliny

   Předmět: Chemie

   Přidal(a): ICE

 

Proteiny, základní staveb. jednotka – aminokyseliny – patří mezi substituční deriváty karb. kys.

  • Obecný vzorec aminokys.
  • COOH skupina je kyselá a NH2 je zásaditá, COOH odštěpit H+ a NH2 může přijímat H+
   NH₂
    |
R — CH — COOH

Vysvětlení:

  • CH je centrální uhlík (α-uhlík),
  • R (vlevo) je postranní řetězec specifický pro každou aminokyselinu,
  • NH₂ (nahoru) je aminoskupina,
  • COOH (vpravo) je karboxylová skupina.

 

Vlastnosti:

  • Pevné látky rozpustné ve vodě (koloidní) závisí na struktuře bílkovin (např. bílek)
  • Citlivé na teplo (při ↑ teplotě se srážejí = koagulují)
  • Koagulace: reversibilní, ireversibilní
  • Denaturace – nevratné poškození terciální str., ztrácí svou biologickou aktivitu, při vaření
  • 8 aminokys. – esenciální (nenahraditelný = člověk si je neumí vyrobit)

 

Popis:

  • Kation – v kyselém prostředí, má kladný náboj (NH₃⁺, COOH),
  • Amfion – obojetný iont, při neutrálním pH, má vnitřní náboj (NH₃⁺, COO⁻),
  • Anion – v zásaditém prostředí, má záporný náboj (NH₂, COO⁻).
    H                H                 H
    |                |                 |
R — C — COOH  ⇌  R — C — COO⁻  ⇌  R — C — COO⁻
    |                |                 |
   NH₃⁺             NH₃⁺              NH₂
 (kation)         (amfion)        (anion)
  • Probíhá tzv. disociace aminokys. (isoelektrický bod)
  • ← kyselé prostředí, → zásadité prostředí
  • Při určité hodnotě pH, která je pro každou kyselinu jiná, nastane situace, kdy NH2 skupina se vyskytuje v podobě NH3+ a současně COOH se vyskytuje v podobě COO- → vzniká obojetný iont = amfion (pH – konkrétní hodnotě se říká isoelektrický bod)
  • Isoelektrický bod – je pH při kterém se disociují aminokyseliny
  • Jedné kys. může zreagovat s karboxylovou skup. druhé kys. za vzniku peptidové/peptidické vazby

 

  • Kondenzací 2 aminokys. vzniká dipeptid, kondenzací 3-tripeptid, …
  • Kondenzací 11-100 polypeptid, asi nad 100 AMK vzniká bílkovina

 

Funkce bílkovin:

  • Stavební (kolagen, keratin)
  • Regulační (hormony)
  • Katalytická f. (enzymy)
  • Obranná f. (protilátky)
  • Transport (hemoglobin)
  • Schopnost stahová (myosin, aktin)
  • Zásobní proteiny (algumin v plazmě)

 

Struktura bílkovin

  • 1) primární
    • Je určena pořadím aminokys. v peptidovém řetězci
    • Např. val-leu-try-ile-gly-gly…
    • Je to určeno geneticky, není to náhodně, podle gen. kódu v DNA
  • 2) sekundární
    • Prostorové uspořádání primární struktury
    • Dvojí typ: α – helix, β – skládaný list
  • 3) terciální
    • Fibrilární str. (vláknitá)
    • Globulární str. – drží pohromadě pomocí různých interakcí (např. vodíkové můstky, Van Der Walsovy síly, disulfidické prvky)
  • 4) kvarterní
    • Tvorba podjednotek

 

Rozdělení:

  • Jednoduché bílkoviny
  • Složené bílkoviny

 

Jednoduché bílkoviny

  • Tvořeny pouze polypeptidovými řetězci
  • 1) skleropoteiny
    • Fibrilární struktura
    • Nerozpustné ve vodě
    • Stavební funkce
    • Keratin (vlasy, nehty, kůže, peří)
    • Kolagen (chrupavky, šlachy, kůže) – tepelným zpracováním – želatina
  • 2) steroproteiny
    • Globulární struktura
    • Rozpustné ve vodě
    • Histony – jaderné bílkoviny vázané na DNA
    • Albuniny, globuliny – v krevní plazmě, vaječný bílek, mléko, myoglobin

 

Složené bílkoviny

  • Polypeptidový řetězec + nebílkovinná část (prostetická skup.)
  • 1) fosfoproteiny – kasein (mléko)
  • 2) chromoproteiny – prost. skup. – barevná složka, hemoglobin, myoglobin)
  • 3) methaloproteiny – prost. skup. – kov, transferin, ferritin
  • 4) nukleoproteiny
  • 5) glykoproteiny
  • 6) lipoproteiny

 

Základní stavební jednotka – nukleové kyseliny, viz. nukleové kyseliny.

 

Enzymy

  • Biokatalyzátory
  • Funkce: katalyzují reakce v živých organismech

Typy:

  • 1) jednosložkové – tvořen 1 bílkovinou
  • 2) dvousložkové (=koloenzym) – tvořené bílkovinovou částí a nebílkovinovou částí
    • Bílkovinná část – apoenzym
    • Nebílkovinná část (kofaktor)
      • prostetická skupina (pojí se silně s apoenzymem)
      • koenzym (slabě napojena na apoenzym)

 

Průběh enzymové reakce:

  • enzym má aktivní místo, tam se váže substrát (= výchozí látka)
  • zapadne jako ,klíč do zámku´
  • vznikne komplex enzym substrát, proběhne reakce
  • z enzymů se uvolní produkt
  • enzym může katalyzovat další reakci

 

Enzym má svou specifitu

  • katalyzuje pouze určitý typ reakce pouze určitého substrátu
  • např. alkoho-oxidáza, alkohol-dehydrogenáza, … je jich hodně

 

Faktory ovlivňující aktivitu:

  • teplota – čím vyšší teplota, tím vyšší rychlost reakce
  • pH – optimální pH 6-7
  • koncentrace E – čím vyšší, tím rychlejší (při dostatečném množství substrátu)
  • koncentrace S – čím vyšší koncentrace substrátu, tím rychlejší reakce (pouze do nasycení enzymu substrátem)
  • aktivátory – látky, které aktivují enzym – proenzym = zymogen (neaktivní forma enzymu), např. pepsinogen → pepsin (aktivní enzym)
  • inhibitory – tlumí aktivitu enzymu
    • 1) kompetitivní inhibice – inhibitor soutěží se substrátem o aktivní místo na enzymu, zabraňuje tím vytvořením komplexu Enzym Substrát, pokud se ↑ koncentrace sub., může S inhibitor vytlačit
    • 2) nekompetitivní inhibice – naváže se na jiné místo než na aktivní místo, tím zabrání přeměně substrátu
    • 3) allosterická inhibice – inhibitor se naváže na all. místo na enzymu, tím pozmění konfiguraci/ tvar aktivního místa na enzymu, substrát nezapadne

 

Názvosloví enzymů:

  • Koncovka – áza, asa
  • 1) substrát + áza (sacharáza, glukáza, …)
  • 2) reakce + áza (oxidáza, reduktáza, polymeráza)
  • 3) S + R + áza (alkoholodehydrogenáza, DNA polymeráza), u některých názvů enzymů existují triviální názvy (pepsin, trypsin, …)

 

Zástupci enzymů:

  • 1) oxidoreduktázy – katalyzují oxidačně redukční reakce, přenáší elektrony, koenzym NADP+ , NAD+
  • 2) transferázy – katalyzují přenos skupin atomů z jedné sk. na druhou, koenzym ATP,
    koenzym A
  • 3) hydrolázy – rozpad látky ve vodném prostředí, amylázy, proteázy
  • 4) lyázy – katalyzují nehydrolytické štěpení
  • 5) izomerázy – přesun atomů uvnitř molekuly
  • 6) ligázy (= syntetázy)
💾 Stáhnout materiál   🎓 Online kurzy
error: Stahujte 15 000 materiálů v naší online akademii 🎓.