Otázka: Lipidy,bílkoviny a sacharidy
Předmět: Chemie
Přidal(a): Petr
1) Lipidy
jsou přírodní látky živočišného i rostlinného původu,chemicky se jedná o estery
dělí se na:
a) Jednoduché: tuky a oleje vosky
b) Složené: fosfolipidy,glykolipidy,lipoproteiny
Funkce v organismu:
- zdroj a zásoba energie
- součást biometalismu,
- ochranná a izolační funkce,
- rozpouštědlo některých eipofilních látek
Cholesterol:
- tvoří významnou složku membrán živočišných buněk,
- dospělý člověk dosahuje asi 100g
2) Bílkoviny
Funkce v organismu:
- stavební látky – (makro) např. kolagen
- transportní – např. hemoglobin
- řídící funkce – enzymy, hormony (stopová množství)
- obranné funkce – např. imunoglubulin, fibrin
- zajišťující pohyb
3) Sacharidy
Rozdělení:
Monosacharidy
– obsahují jedinou jednotku
– Spolu s oligosacharidy obvykle rozpustné ve vodě, mají sladkou chuť – cukry
Oligosacharidy
– 2 až 10 jednotek
Polysachariday
– až několik tisíc jednotek
Funkce
- Zásobárna a přenašeč energie
- Zdroj uhlíku pro heterotrofní organismy
- Strukturní složka buněk a tkání
- Složka DNA
- Složka některých bílkovin, vitamínů apod.
Glukoza
- Hroznový cukr (součást škrobu)
- Nejrozšířenější sacharid
V krvi živočichů je přítomna v úzkém rozmezí koncentrací (složitá kontrola, inzulín)
– poruchy kontroly koncentrace = diabetes
Ribóza a deoxyribóza
- Jsou součástí hlavního řetězce DNA (RNA) a mnoha dalších složitějších látek
- Vyskytují se v ovoci
Fruktoza
- Ovocný cukr
- Nejsladší sacharid
- o 20% sladší než sacharóza
- Výskyt v ovoci a medu