Zázvor obecný (ďumbier, ďumbíř bílý, ginger)(Zingiber officinale (Roscoe)

🌿
Zázvor obecný (ďumbier, ďumbíř bílý, ginger)
Zingiber officinale (Roscoe)
Zingiberaceae

📖 Úvod

Zázvor obecný (Zingiber officinale) je vytrvalá bylina z tropických oblastí Asie, ceněná pro svůj masitý, aromatický oddenek. Ten se často nesprávně označuje jako kořen. Má charakteristickou ostrou, pálivou chuť a silnou vůni díky obsahu gingerolů. V kuchyni se využívá čerstvý, sušený i kandovaný jako výrazné koření do sladkých i slaných pokrmů a nápojů. V tradičním léčitelství je známý pro své protizánětlivé účinky, pomáhá při nachlazení, zažívacích potížích a nevolnosti. Nadzemní část připomíná rákos.

🌱 Botanická charakteristika

Růstová forma: Bylina; trvalka; výška 0,5-1,5 m; netvoří korunu, habitus je trsovitý s vzpřímenými, nerozvětvenými, rákosovitými lodyhami; celkovým vzhledem připomíná okrasné trávy, rákos či bambus.

Kořeny: Kořenový systém je tvořen silným, dužnatým, aromatickým, horizontálně rostoucím a hlízovitě ztloustlým, prstovitě větveným oddenkem (rhizomem) béžové až světle hnědé barvy na povrchu a světle žluté uvnitř, z něhož vyrůstají četné tenké, svazčité adventivní kořeny.

Stonek: Vzpřímená, nerozvětvená, štíhlá, zelená, článkovaná, rákosovitá lodyha, která je ve skutečnosti nepravým kmenem (pseudostenem) tvořeným pevně stočenými listovými pochvami; povrch je hladký, bez chlupů, trnů či borky.

Listy: Listy mají uspořádání dvouřadě střídavé; jsou přisedlé s dlouhou, otevřenou listovou pochvou objímající lodyhu; tvar čepele je úzce až čárkovitě kopinatý, dlouhý až 20 cm, na vrcholu zašpičatělý; okraj je hladký a celokrajný; barva je sytě zelená a lesklá; typ venace (žilnatiny) je výrazně rovnoběžný; povrch listů je lysý, bez jakýchkoliv trichomů.

Květy: Barva květu je nenápadná, žlutozelená s nápadným pyskem, který je fialový se žlutými skvrnami; tvar květu je souměrný (zygomorfní) a orchidejovitý; květy jsou uspořádány v hustém, palicovitém nebo klasovitém květenství na samostatném, kratším a bezlistém stvolu, který vyrůstá přímo z oddenku; doba kvetení je v tropických oblastech v létě, ale v pěstovaných podmínkách v mírném pásmu kvete jen velmi vzácně.

Plody: Plodem je tenkostěnná, třípouzdrá, lokulicidní tobolka obsahující malá černá semena; barva tobolky je v zralosti hnědá; tvar je kulovitý až vejčitý; doba zrání nastává po odkvětu, avšak jelikož rostlina kvete zřídka, tvorba plodů v kultuře je téměř nepozorovaná a extrémně vzácná.

🌍 Výskyt a stanoviště

Přírodní rozšíření: Původní areál této rostliny leží v tropických a subtropických oblastech jižní a jihovýchodní Asie, pravděpodobně v Indii nebo Číně, avšak jeho přesný divoký předek není znám, jedná se o prastarý kultigen. V České republice není původní, je zde výhradně pěstovanou nebo dováženou rostlinou a nepovažuje se za neofyt, jelikož nezplaňuje do volné přírody. Celosvětově se pěstuje v tropickém a subtropickém pásmu, přičemž největšími producenty jsou Indie, Nigérie, Čína, Indonésie a Nepál. V ČR se s ním lze setkat pouze v pěstebních nádobách v domácnostech, ve sklenících botanických zahrad nebo jako s dováženou komoditou.

Stanovištní nároky: Jelikož se jedná o pěstovanou rostlinu, ve volné přírodě se nevyskytuje; preferuje však podmínky podobné svému původnímu prostředí, tedy teplé a vlhké klima. Vyžaduje bohatou, humózní, dobře propustnou a mírně kyselou půdu, nesnáší půdy těžké a zamokřené. Z hlediska světelných nároků je polostínomilná, prospívá v rozptýleném světle nebo polostínu, přímé sluneční záření může poškodit listy. Je náročná na vysokou vzdušnou i půdní vlhkost a teploty neklesající pod 15 °C.

🌺 Využití

Hlavní význam spočívá v léčitelství a gastronomii, kde se využívá jeho oddenek. V tradiční čínské medicíně a ájurvédě se po tisíciletí používá pro své protizánětlivé, antioxidační a digestivní účinky, zejména proti nevolnosti (včetně těhotenské a kinetózy), nachlazení a pro podporu krevního oběhu. V kuchyni je oddenek nepostradatelnou součástí, konzumuje se čerstvý, sušený, mletý, nakládaný či kandovaný v asijských pokrmech, nápojích jako zázvorový čaj a limonáda, i v pečivu jako jsou perníčky. Průmyslově se z něj extrahují esenciální oleje a oleoresiny pro potravinářský a kosmetický průmysl. Jako okrasná rostlina se pěstuje v nádobách pro své exotické listy a atraktivní, i když v našich podmínkách zřídka se objevující, květenství. Ekologický význam v ČR je zanedbatelný, jelikož zde neroste volně a není součástí místních ekosystémů.

🔬 Obsahové látky

Charakteristické vlastnosti jsou dány komplexem bioaktivních látek, především fenolických sloučenin známých jako gingeroly, z nichž nejvýznamnější je [6]-gingerol, zodpovědný za štiplavou chuť a mnohé farmakologické účinky. Sušením a tepelnou úpravou se gingeroly přeměňují na shogaoly, které jsou ještě pálivější a mají výrazné protizánětlivé vlastnosti. Další významnou složkou je zingeron, který vzniká rozkladem gingerolů při vaření a má sladší, kořeněnou vůni. Aromatické vlastnosti dodává silice, která obsahuje především seskviterpeny jako zingiberen, β-bisabolen, kurkumen a farnesen.

☠️ Toxicita a status

Toxicita: Rostlina není jedovatá, je považována za bezpečnou (status GRAS), avšak při nadměrné konzumaci může způsobit mírné zažívací potíže jako pálení žáhy, plynatost nebo průjem. Opatrnost je doporučována u osob s žlučovými kameny, poruchami srážlivosti krve a před chirurgickými zákroky. Pro domácí zvířata, například psy a kočky, není v malém množství toxický, ale ve větším může vyvolat gastrointestinální nevolnost. K záměně může dojít s jinými rostlinami z čeledi zázvorníkovitých, jako je galgán (Alpinia galanga) nebo kurkuma (Curcuma longa). Galgán má světlejší oddenek s růžovými výhonky a více citrusovou, pryskyřičnou vůní, zatímco kurkuma je uvnitř charakteristicky sytě oranžová. Vzhledem k tomu, že v ČR neroste divoce, záměna s nebezpečnými druhy ve volné přírodě nehrozí.

Zákonný status/ochrana: Jelikož se jedná o globálně rozšířenou a hojně pěstovanou zemědělskou plodinu, není zařazena mezi chráněné druhy. Nefiguruje v Červeném seznamu ohrožených druhů IUCN (kde má status Nevyhodnocený – Not Evaluated), není chráněna zákonem v ČR ani není uvedena v úmluvě CITES. Její existence je plně závislá na kultivaci člověkem a nepodléhá žádnému ochrannému režimu.

✨ Zajímavosti

Latinské jméno Zingiber pochází přes řečtinu (zingiberis) ze sanskrtského slova „śṛṅgavera“, které znamená „ve tvaru rohu“ (śṛṅga = roh, vera = tělo), což přesně odkazuje na tvar oddenku. České slovo zázvor i slovenské ďumbier mají stejný starověký původ. Jedná se o jedno z prvních orientálních koření, které se dostalo do Evropy, znali ho již staří Řekové a Římané a ve středověku byl pro svou cenu a léčivé účinky vysoce ceněn. Zajímavostí je, že se rozmnožuje téměř výhradně vegetativně pomocí kousků oddenku, protože pěstované kultivary jen zřídka produkují životaschopná semena. Čínský filozof Konfucius údajně konzumoval zázvor při každém jídle pro podporu trávení a vitality.

💾 Stáhnout materiál   🎓 Online kurzy
error: Stahujte 15 000 materiálů v naší online akademii 🎓.