Otázka: Enzymy
Předmět: Chemie
Přidal(a): Anča
Enzymologie
- věda zabývající se enzymy
Historie:
- Berzelius (18. stol.) – v rostlinách probíhají katalyzované reakce – fermenty (fermentace)
- W. Kühne – en zýme = v kvasnicích – objevil enzymy v kvasnicích
- J. Summer – prokázána bílkovinná podstata enzymu
Enzymy
- jsou to látky bílkovinné povahy
- obsahují bílkovinovou část a mohou obsahovat nebílkovinovou část
- urychlují reakce v živých organismech
- zajišťují průběh reakcí, které by nemohly za normálních okolností probíhat (teplota, pH těla, …)
- specifické katalyzátory = enzymy
- vyskytují se ve všech živých systémech
- mají druhovou specifitu – každý jedinec (druh) má své specifické enzymy
- nejjednodušší buňky obsahují přes 3000 enzymů
- veškerá existence života je založená na přítomnosti enzymů
- aktivita enzymů – pružně regulovatelná dle měnících se potřeb organismů
- v podstatě fungují pouze když jsou potřeba
- složité struktury enzymů jsou citlivé k řadě vlivů – dysbalancím, výkyvům
- podléhají rychlému opotřebení
- podle potřeb regulace jsou stále syntetizovány a odbourávány
- substrátová specifita = katalyzovaná reakce probíhá jen s určitým substrátem
STRUKTURA ENZYMU
- jsou to globulární bílkoviny (až ribozomy – RNA)
- podle přítomnosti nebílkovinné části je dělíme na:
- jednoduché enzymy – jednosložkové
- obsahují jen bílkovinnou část
- pepsin, trypsin, obecně hydrolázy
- složené enzymy – dvousložkové
- obsahují i nebílkovinou strukturu
- apoenzym = bílkovinná část
- kofaktor (koenzym) = nebílkovinná část
- holoenzym = aktivní enzym (koenzym+apoenzym)
- jednoduché enzymy – jednosložkové
- aktivní centrum
- do aktivního místa se v průběh reakce vážou substráty a jsou změněny pomocí katalytických skupin na produkty
- pouze na aktivním centru probíhá katalýza biochemické reakce
- kofaktory
- ionty kovů: Zn2+ (např. alkoholdehydrogenáza), Mn2+ (např. argináza), Fe2+, Cu2+, Mg2+
- organické molekuly: často se jedná o deriváty vitaminů.
- Podle charakteru vazby na apoenzym kofaktory dělíme na:
- koenzymy: organická molekula neproteinové povahy, na molekulu apoenzymu vázaná volně – může se z něho oddělit (např. NAD+, NADP+)
- prostetické skupiny: organická molekula neproteinové povahy, na molekulu apoenzymu vázaná pevně (např. hem, FAD)
- multienzymový komplex
- různý počet peptidových řetězců
- každý řetězec může obsahovat více domén
- enzym obsahuje více řetězců (kvarterní struktura) = multienzymový komplex
- zymogeny
- jsou tvořeny a sekretovány ve své neaktivní podobě
- jsou aktivovány až na místě, kde se jejich aktivita požaduje
- př. buňky žaludeční sliznice sekretují proenzym pepsinogen. HCl přítomná v žaludeční šťávě napomáhá autoaktivaci pepsinogenu na aktivní pepsin. Reakce probíhá také autokatalyticky, kdy se na štěpení pepsinogenu podílejí již vytvořené molekuly pepsinu.
ENZYMY VS. UMĚLÉ KATALYZÁTORY
- enzymy jsou účinnější
- jsou rychlejší -> mají vyšší reakční rychlost (o několik řádů rychlejší)
- jsou mnohem více specifičtější v ohledech:
- substrátové struktury přeměněných látek
- typu katalyzované reakce
- pracují za mírných podmínek: teplota 20-40°, tlak 0,1 MPa, pH okolo 7
- lze je snadno regulovat
- jsou netoxické
RYCHLOST ENZYMOVÝCH REAKCÍ
- závisí na podmínkách reakčního prostředí
- pro porovnání rychlosti se uvádí jednotka katal, která udává množství enzymu potřebného pro přeměnění 1 molu substrátu za 1 s
- U (= 1 μmol za 1 min, tj. cca 16,67 nkatal)
- rychlost ovlivňuje:
- Množství substrátu
- Množství enzymu
- Teplota
- Pro reakce v živých organismech je optimální teplotní rozsah 10 – 40 °C
- Při nižších i vyššich teplotách efektivita reakcí obvykle klesá (např. při teplotě 50 °C může docházet k narušení bílkovinné struktury – její denaturaci)
- Hodnota pH
- Aktivátory a inhibitory
- V případě, že dojde k její urychlení, jedná se o aktivaci (danou látkou je poté aktivátor).
- Jestliže se enzymová reakce zpomalí, hovoříme poté o inhibici (způsobena inhibitorem).
INHIBICE ENZYMŮ
- Rozlišujeme 2 základní typy inhibice enzymů
- Kompetitivní inhibice
- Tento děj je vratný, enzymovou reakci lze obnovit zvýšením množství substrátu.
- Nekompetitivní inhibice
- inhibitor pevně zablokuje aktivní centrum enzymu, a tak do něj nemůže vstoupit substrát.
- Tento typ inhibice způsobují zpravidla ionty těžkých kovů (Hg, Pb..), které se označují pojmem enzymové (katalytické) jedy.
AKTIVACE ENZYMŮ
- Některé ionty kovů (např. hořečnaté kationty Mg2+) mají schopnost zvyšovat katalytickou aktivitu enzymů.
- Aktivace enzymu může nastat tak, že se jeho neúčinná forma (proenzym) přemění na formu účinnou.
MECHANISMUS PŮSOBENÍ ENZYMŮ
- pracují na principu snížení aktivační energie
- Během prvního kroku dojde k tvorbě komplexu enzym-substrát (E-S)(probíhá typicky velmi rychle a je reverzibilní/vratný)
- Následně se substrát za katalýzy enzymem přemění v produkt
- Z komplexu E-S tak vzniká komplex enzym-produkt (E-P)
- rozpad E-P (pomalejší reakce, je irezibilní)
- Reakce se tak rozdělí na několik postupných kroků, v nichž vzniká jeden nebo několik přechodných stavů E-S (transition states)
- Aktivační energie potřebná k vytvoření každého meziproduktu a k následné přeměně E-S na E-P je nižší než při přímé přeměně substrátu na produkt, přestože celkové ΔG (gibbsova energie) obou reakcí je stejné.
- fialový koenzym/substrát koenzym muže být navázán se substrátem
NÁZVOSLOVÍ ENZYMŮ
- původně fermenty
- podle zdroje nebo metody použití
- mnoho jich je zakončeno -sin/-in (pepsin, trypsin, ptyalin)
- triviální názvy jednotlivých enzymů (α-amyláza, pepsin, trypsin
- Substrát + -áza (-asa) – například amyláza (katalyzující hydrolýzu amylózy)
- Typ reakce + -áza – například dehydrogenáza
- enzym oxalát karboxy-lyasa (oxalátdekarboxylasa) katalyzuje dekarboxylaci kyseliny šťavelové (COOH)2
- všechny mají i své kódové číslo EC
KLASIFIKACE ENZYMŮ
1) Oxidoreduktázy
- katalyzují intramolekulární a oxidačně-redukční reakce, složené bílkoviny
- reakcích dochází k přenosu elektronů e- mezi jednotlivými substráty – transelektronázy
- často využívají kofaktory – např. NAD+, NADP+, FAD či hem
- oxidázy, peroxidázy
- oxygenázy – vnášejí do molekuly substrátu kyslík, buď ve formě -OH, (monooxygenázy, nebo také hydroxylázy) či jako O2 (dioxygenázy),
- dehydrogenázy – oxidují substrát odebráním H-atomů, jejich název se zkracuje jako DH (př. laktátdehydrogenáza – LDH, alkoholdehydrogenáza – ADH),
- desaturázy
- Příklad enzymové reakce: CH3CH2OH + NAD+ → CH3CHO + NADH + H+
2) Transferázy
- podílejí se na přenosu skupin (amino-, acyl-, methyl-, glykosyl-, fosforyl-, …)
- typy:
- transaminázy (aminotransferázy) – přenášejí -NH2 skupinu,
- kinázy (fosfotransferázy) – přenášejí fosfátovou skupinu z ATP nebo jiných nukleosidtrifosfátů,
- transaldolázy, transketolázy.
- př. enzym fosfotransferasa HPO42-
- enzym katalyzuje například přeměnu D-glukosy na D-glukosa-6-fosfát
3) Hydrolázy
- hydroliticky štěpí vazby, které vznikly kondenzací
- štěpí pomocí vody!
- typy:
- lipázy, fosfolipázy (hydrolýza esterové vazby v tucích)
- disacharidázy (sacharáza, maltáza, laktáza),
- proteázy, peptidázy (pepsin, trypsin), (hydrolýza amidové vazby)
- esterázy
- fosfatázy
4) Lyázy (syntázy)
- štěpí vazbu C-C, C-N, C-O nehydrolytickým způsobem
- štěpí i adiční 2 vazbu a syntézy bez spotřeby ATP
- typy:
- dekarboxylázy,
- aldolázy,
- dehydratázy, hydratázy
- př. enzymy dekarboxylasy (odštěpují oxid uhličitý CO2)
- enzymový rozklad kyseliny šťavelové (COOH)2: (COOH)2 → HCOOH + CO2
5) Izomerázy
- umožňují vnitromolekulární přeměny substrátů (jejich izomerace)
- vzniklý produkt je izomerem výchozího substrátu
- typ jednoduchých bílkovin
- typy podle typu izomerie:
- epimerázy – mění polohu – OH skupiny v molekule,
- mutázy – mění polohu fosfátové skupiny v molekule
- př. D-glukosa C6H12O6 → D-fruktosa C6H12O6
6) Ligázy (syntetázy)
- Katalyzují syntetické reakce spojené s hydrolýzou ATP
- dělení podle vytváření vazeb