Téma: Aminokyseliny, peptidy a bílkoviny
Předmět: Chemie
Přidal(a): Krispinka
Aminokyseliny
Charakteristika
- Aminokyseliny jsou organické kyseliny obsahující nejméně jednu aminovou (-NH2) a karboxylovou (-COOH) skupinu. Jsou základní stavební složkou proteinů. Biologické vlastnosti proteinů jsou dány druhem aminokyselin, jejich pořadím a jejich vzájemnými prostorovými vztahy.
- Základní stavební jednotky peptidů a bílkovin
- Názvosloví: triviální názvy či třípísmenné názvy
- Glycin (Gly), Alanin (Ala), Valin (Val), Leucin (Leu), Isoleucin (Ile)
Vlastnosti
- Substituční deriváty karboxylových kyselin, kdy je jeden vodík v uhlíkatém řetězci nahrazen
- aminoskupinou – NH2
- obsahují – NH2 skupinu i – COOH skupinu (karboxylovou)
- mají amfoterní charakter: -COOH = příčinou kyselých vlastností
- v zás. prostředí AMK jako kyseliny (odštěpují H+ a tvoří karboxylový anion –COO-)
- →zásadité prostředí brání disociaci NH2
- -NH2 = příčinou zásaditých vlastností
- v kys. prostředí se AMK chovají jako zásady (přijímají H+ a tvoří amoniový kation NH3+)
- → kyselé prostředí brání disociaci COOH
- bezbarvé, pevné, krystalické sloučeniny s vysokou teplotou tání
- aminokyseliny jsou velmi snadno rozpustné v polárních rozpouštědlech (voda, etanol), jsou nerozpustné v nepolárních rozpouštědlech (benzen, hexan ether). jsou opticky aktivní (α uhlík je chirální)
- izoelektrický bod = je hodnota pH, při které se aminokyselina chová neutrálně, tzn. všechny její molekuly jsou ve formě amfiontů (obojakých iontů)
- iontoforéza = se využívá na separaci jednotlivých aminokyselin
Struktura
- Obsahují aminovou skupinu (-NH2) a karboxylovou skupinu (-COOH)
- Podle poměru celkového počtu těchto skupin je lze rozdělit na kyselé (COOH > NH2), neutrální (COOH = NH2) a zásadité (COOH < NH2)
- V bílkovinách se vyskytuje běžně 20 proteinogenních aminokyselin, které jsou spojeny peptidovou vazbou
- Druh a jejich umístění v bílkovinách určuje sekvence DNA
- α-AMINOKYSELINY: mají skupinu NH2 v poloze α (vázanou na 2. uhlík (chirální) ležící hned vedle uhlíku karboxylu)
- Až na prolin
- α-AMINOKYSELINY: mají skupinu NH2 v poloze α (vázanou na 2. uhlík (chirální) ležící hned vedle uhlíku karboxylu)
Z toho vyplývá, že aminokyseliny se mohou vyskytovat ve 2 konfiguracích (D- a L-):
- L-AMINOKYSELINY: Veškeré kódované aminokyseliny se vyskytují výhradně v konfiguraci L-
- α uhlík je chirální, nese různé substituenty (kromě glycinu) →způsobuje optickou aktivitu
- Jejich konfigurace se odvozuje od L-glyceraldehydu (sacharid)
Výskyt
- Některé aminokyseliny si organismus dokáže sám nasyntetizovat = neesenciální
- Ostatní musí být přijímány v potravě = esenciální
- valin, leucin, izoleucin, methionin, tryptofan, threonin, lysin
Peptidická vazba
- aminokyseliny se spojují mezi sebou peptidovou vazbou
- pokud je spojených méně jak 100 jednotek aminokyselin → peptidy
- pokud je spojených více jak 100 jednotek aminokyselin → bílkoviny
- označujeme u nich N-konec = končí NH2 skupinou a C-konec = končí COOH skupinou
R O R
| || |
H₂N-CH-NH-C-CH-COOH
// N-konec // peptidová vazba // C-konec
Peptidy
- vznikají kondenzací dvou nebo více molekul aminokyselin, při níž reaguje aminoskupina jedné s karboxylem druhé aminokyseliny a uvolňuje se molekula vody
- Postupnou kondenzací vznikají dipeptidy, tripeptidy atd. (do 100 jednotek)
- Oligopeptidy – obsahují 2 až 10 aminokyselinových zbytků
- Polypeptidy – obsahují 11 až 100 aminokyselinových zbytků
Vlastnosti
- Nesourodá skupina látek s různými účinky
- Jejich vlastnosti vycházejí z počtu a druhu aminokyselin, které je tvoří
- Často mají fyziologické účinky
Struktura
- Pořadí aminokyselin, ve kterém jsou za sebou navázány peptidovou vazbou do řetězce
Biologický význam
- Peptidové hormony
- Oxytocin – hormon zadního laloku hypofýzy, způsobuje stahy hladkého svalstva, důležitý např. při porodu
- Antidiuretin (ADH) – hormon zadního laloku hypofýzy, zvyšuje krevní tlak a podporuje zpětnou resorpci vody v ledvinách
- Adrenokortikotropní hormon (ACTH) – je vylučován předním lalokem hypofýzy a ovlivňuje činnost nadledvinek
- Inzulin – hormon slinivky břišní, reguluje hladinu glukózy v krvi
- Peptidová antibiotika
- Penicilin – produkovány plísní Penicillum notatum
- Jedovaté peptidy
- Hadí jedy
- Falloidin – v muchomůrce zelené
- Protaminy
- Peptidy zásadité povahy, např. ve spermatu ryb k vázání nukleových kyselin
Bílkoviny
- Bílkoviny jsou základní stavební jednotky živé hmoty, přítomné ve všech buňkách
- Bílkoviny neboli proteiny patří mezi biopolymery (přírodní makromolekulární látky)
- Jsou složené z aminokyselinových zbytků (více než 100) spojených peptidovou vazbou
- Na jejich stavbě se podílí 20 proteinogenních aminokyselin
Rozdělení
- Bílkoviny můžeme dělit na:
- Jednoduché – obsahují ve svých molekulách pouze aminokyseliny
- Složené – kromě bílkovinné složky obsahují ještě nebílkovinnou složku, tzv. prostetickou skupinu
Biologický význam
- Stavební (např. kolagen, keratin)
- Katalytickou (enzymy)
- Regulační (hormony)
- Obrannou (imunoglobuliny)
- Transportní (např. hemoglobin)
Struktura
- Bílkoviny jsou složené přibližně z 50 % uhlíku, 24 % kyslíku, 18 % dusíku, 6 % vodíku a 2 % jiných prvků (např. síry)
- Tyto sloučeniny jsou makromolekuly tvořené několika sty kondenzovaných aminokyselinových jednotek
- Rozeznáváme 4 úrovně struktury bílkovin: primární, sekundární, terciální a kvarterní
> PRIMÁRNÍ STRUKTURA
- Udává pořadí (sekvenci) aminokyselin v polypeptidovém řetězci
- Podmiňuje biochemickou funkci bílkovin
> SEKUNDÁRNÍ STRUKTURA
- Je dána geometrickým uspořádáním polypeptidového řetězce
- Je umožněna volnou rotací kolem jednoduchých vazeb α-uhlíků v polypeptidovém řetězci a stabilizována existencí vodíkových vazeb, existují dvě základní sekundární struktury:
- α-helix: uspořádání do pravotočivé šroubovice, závity jsou stabilizovány vodíkovými vazbami
- skládaný list (β-struktura): představuje spojení mnoha rovnoběžných bílkovinných makromolekul do tvaru, který připomíná složený list papíru
- makromolekuly jsou spojeny přes intramolekulární vodíkové vazby, postranní řetězce aminokyselin směřují pod a nad rovinu skládaného listu
- Je umožněna volnou rotací kolem jednoduchých vazeb α-uhlíků v polypeptidovém řetězci a stabilizována existencí vodíkových vazeb, existují dvě základní sekundární struktury:
> TERCIÁLNÍ STRUKTURA
- Představuje uspořádání α-helixu a skládaného listu v prostoru
- Typický je globulární (klubkovitý) nebo fibrilární (vláknitý) tvar
- Jednotlivé části řetězce jsou spojeny slabými nevazebnými interakcemi, mezi něž patří iontové interakce, van der Waalsovy síly a vodíkové můstky mezi postranními řetězci aminokyselin, dále se podílejí kovalentní disulfidové vazby
> KVARTÉRNÍ STRUKTURA
- Objasňuje výstavbu molekul bílkovin z jednotlivých polypeptidových řetězců, tzv. podjednotek, které spolu nejsou spojeny kovalentními vazbami
Vlastnosti
- Vlastnosti bílkovin jsou dány jejich strukturou a určují jejich funkci v organismu
- Jsou to pevné látky, jejich rozpustnost ve vodných roztocích je závislá na struktuře
- Pokud jsou rozpustné, tvoří koloidní roztoky (od pravých roztoků se liší velikostí rozptýlených částic)
- VYSOLOVÁNÍ (zvyšování koncentrace soli) koloidních roztoků bílkovin způsobuje vyloučení bílkovin z roztoku ve formě sraženiny při procesu zvaném koagulace:
- Vratná (reverzibilní): přidáním vody se sraženina rozptýlí na původní koloidní roztok, vzniká např. účinkem NaCl
- Nevratná (ireverzibilní): sraženinu nelze rozpustit, vzniká např. účinkem solí těžkých kovů
- Účinkem některých fyzikálních nebo chemických vlivů (vyšší teplota, ozáření, roztoky kyselin, zásad) dochází k ireverzibilním změnám terciální struktury, nastává DENATURACE, bílkovina ztrácí biologickou aktivitu
Důkaz bílkovin
> XANTHOPROTEINOVÁ REAKCE
- Dokazuje se přítomnost aromatických sloučenin v bílkovinách
- Po přidání koncentrované HNO3 k bílkovinám vznikne žluté zbarvení a po přidání NH3 bílkovina zoranžoví
Metabolismus bílkovin
- Metabolismus můžeme sledovat podle tzv. dusíkové bilance, což je poměr mezi výdejem a příjmem dusíku organismem (normální zdraví jedinec má dusíkovou bilanci v tzv. dusíkové rovnováze → množství přijatého dusíku se rovná množství vyloučeného dusíku)
Katabolismus bílkovin
- Bílkoviny se hydrolyticky štěpí enzymy (proteasy) až na aminokyseliny, které jsou dále využívány především k syntéze nových bílkovin nebo jiných dusíkatých látek (např. purinů)
- Aminokyseliny mohou také sloužit jako zdroj energie, jsou odbourávány deaminací, při níž se od aminokyseliny odštěpuje aminoskupina ve formě toxického amoniaku:
- Amoniak vstupuje do tzv. ornithinového cyklu, kde je přeměněn na močovinu, která je vylučována močí
- Uhlíkaté zbytky aminokyselin se začleňují do Krebsova cyklu (každá z 20 proteinogenních aminokyselin má vlastní cestu odbourávání)
- BÍLKOVINY -> AMINOKYSELINY -> ZBYTKY -> GLYKOLÝZA -> CITRÁT
Anabolismus bílkovin
- Esenciální – je jich 8, člověk je nedokáže syntetizovat, musí být přijímány potravou
- Neesenciální – je jich 12, často vznikají transaminací (přenos aminoskupiny z jedné aminokyseliny na α-oxokyselinu za vzniku jiné aminokyseliny
Bílkoviny jsou z aminokyselin syntetizovány v procesu zvaném proteosyntéza
- Je proces syntézy bílkovin
- Informace o přesném pořadí aminokyselin v bílkovinách je uložena v primární struktuře DNA
- Proteosyntéza zahrnuje dvě fáze:
- TRANSKRIPCE je „přepis“ informace o nukleotidovém složení z molekuly DNA na molekulu m-RNA, nukleotidy v m-RNA se řadí za sebou na základě komplementarity bází, probíhá především v jádře
- TRANSLACE je „překlad“ pořadí nukleotidů z m-RNA do pořadí aminokyselin vznikajícího polypeptidového řetězce, aminokyseliny jsou na místo syntézy transportovány pomocí t-RNA, probíhá na ribozomech:
- druh aminokyseliny určuje tzv. kodon (triplet) – tři za sebou následující báze v m-RNA
- ke každému kodonu je komplementární antikodon – tři za sebou následující báze t-RNA komplementární ke kodonu, každá t-RNA je specifická pro určitou aminokyselinu