Aminokyseliny, peptidy a bílkoviny

 

Téma: Aminokyseliny, peptidy a bílkoviny

Předmět: Chemie

Přidal(a): Krispinka

 

Aminokyseliny

Charakteristika

  • Aminokyseliny jsou organické kyseliny obsahující nejméně jednu aminovou (-NH2) a karboxylovou (-COOH) skupinu. Jsou základní stavební složkou proteinů. Biologické vlastnosti proteinů jsou dány druhem aminokyselin, jejich pořadím a jejich vzájemnými prostorovými vztahy.
  • Základní stavební jednotky peptidů a bílkovin
  • Názvosloví: triviální názvy či třípísmenné názvy
    • Glycin (Gly), Alanin (Ala), Valin (Val), Leucin (Leu), Isoleucin (Ile)

 

Vlastnosti

  • Substituční deriváty karboxylových kyselin, kdy je jeden vodík v uhlíkatém řetězci nahrazen
    • aminoskupinou – NH2
  • obsahují – NH2 skupinu i – COOH skupinu (karboxylovou)
  • mají amfoterní charakter: -COOH = příčinou kyselých vlastností
  • v zás. prostředí AMK jako kyseliny (odštěpují H+ a tvoří karboxylový anion –COO-)
    • →zásadité prostředí brání disociaci NH2
  • -NH2 = příčinou zásaditých vlastností
  • v kys. prostředí se AMK chovají jako zásady (přijímají H+ a tvoří amoniový kation NH3+)
    • → kyselé prostředí brání disociaci COOH
  • bezbarvé, pevné, krystalické sloučeniny s vysokou teplotou tání
  • aminokyseliny jsou velmi snadno rozpustné v polárních rozpouštědlech (voda, etanol), jsou nerozpustné v nepolárních rozpouštědlech (benzen, hexan ether). jsou opticky aktivní (α uhlík je chirální)
  • izoelektrický bod = je hodnota pH, při které se aminokyselina chová neutrálně, tzn. všechny její molekuly jsou ve formě amfiontů (obojakých iontů)
  • iontoforéza = se využívá na separaci jednotlivých aminokyselin

 

Struktura

  • Obsahují aminovou skupinu (-NH2) a karboxylovou skupinu (-COOH)
  • Podle poměru celkového počtu těchto skupin je lze rozdělit na kyselé (COOH > NH2), neutrální (COOH = NH2) a zásadité (COOH < NH2)
  • V bílkovinách se vyskytuje běžně 20 proteinogenních aminokyselin, které jsou spojeny peptidovou vazbou
  • Druh a jejich umístění v bílkovinách určuje sekvence DNA
    • α-AMINOKYSELINY: mají skupinu NH2 v poloze α (vázanou na 2. uhlík (chirální) ležící hned vedle uhlíku karboxylu)
      • Až na prolin

 

Z toho vyplývá, že aminokyseliny se mohou vyskytovat ve 2 konfiguracích (D- a L-):

  • L-AMINOKYSELINY: Veškeré kódované aminokyseliny se vyskytují výhradně v konfiguraci L-
    • α uhlík je chirální, nese různé substituenty (kromě glycinu) →způsobuje optickou aktivitu
    • Jejich konfigurace se odvozuje od L-glyceraldehydu (sacharid)

 

Výskyt

  • Některé aminokyseliny si organismus dokáže sám nasyntetizovat = neesenciální
  • Ostatní musí být přijímány v potravě = esenciální
    • valin, leucin, izoleucin, methionin, tryptofan, threonin, lysin

 

Peptidická vazba

  • aminokyseliny se spojují mezi sebou peptidovou vazbou
  • pokud je spojených méně jak 100 jednotek aminokyselin → peptidy
  • pokud je spojených více jak 100 jednotek aminokyselin → bílkoviny
  • označujeme u nich N-konec = končí NH2 skupinou a C-konec = končí COOH skupinou
    R    O   R
    |    ||  |
H₂N-CH-NH-C-CH-COOH

// N-konec // peptidová vazba // C-konec

 

Peptidy

  • vznikají kondenzací dvou nebo více molekul aminokyselin, při níž reaguje aminoskupina jedné s karboxylem druhé aminokyseliny a uvolňuje se molekula vody
  • Postupnou kondenzací vznikají dipeptidy, tripeptidy atd. (do 100 jednotek)
    • Oligopeptidy – obsahují 2 až 10 aminokyselinových zbytků
    • Polypeptidyobsahují 11 až 100 aminokyselinových zbytků

 

Vlastnosti

  • Nesourodá skupina látek s různými účinky
  • Jejich vlastnosti vycházejí z počtu a druhu aminokyselin, které je tvoří
  • Často mají fyziologické účinky

 

Struktura

  • Pořadí aminokyselin, ve kterém jsou za sebou navázány peptidovou vazbou do řetězce

 

Biologický význam

  • Peptidové hormony
    • Oxytocinhormon zadního laloku hypofýzy, způsobuje stahy hladkého svalstva, důležitý např. při porodu
    • Antidiuretin (ADH) hormon zadního laloku hypofýzy, zvyšuje krevní tlak a podporuje zpětnou resorpci vody v ledvinách
    • Adrenokortikotropní hormon (ACTH) je vylučován předním lalokem hypofýzy a ovlivňuje činnost nadledvinek
    • Inzulin hormon slinivky břišní, reguluje hladinu glukózy v krvi
  • Peptidová antibiotika
    • Penicilinprodukovány plísní Penicillum notatum
  • Jedovaté peptidy
    • Hadí jedy
    • Falloidinv muchomůrce zelené
  • Protaminy
    • Peptidy zásadité povahy, např. ve spermatu ryb k vázání nukleových kyselin

 

Bílkoviny

  • Bílkoviny jsou základní stavební jednotky živé hmoty, přítomné ve všech buňkách
  • Bílkoviny neboli proteiny patří mezi biopolymery (přírodní makromolekulární látky)
  • Jsou složené z aminokyselinových zbytků (více než 100) spojených peptidovou vazbou
  • Na jejich stavbě se podílí 20 proteinogenních aminokyselin

 

Rozdělení

  • Bílkoviny můžeme dělit na:
    • Jednoduché – obsahují ve svých molekulách pouze aminokyseliny
    • Složenékromě bílkovinné složky obsahují ještě nebílkovinnou složku, tzv. prostetickou skupinu

 

Biologický význam

  • Stavební (např. kolagen, keratin)
    • Katalytickou (enzymy)
  • Regulační (hormony)
  • Obrannou (imunoglobuliny)
  • Transportní (např. hemoglobin)

 

Struktura

  • Bílkoviny jsou složené přibližně z 50 % uhlíku, 24 % kyslíku, 18 % dusíku, 6 % vodíku a 2 % jiných prvků (např. síry)
  • Tyto sloučeniny jsou makromolekuly tvořené několika sty kondenzovaných aminokyselinových jednotek
  • Rozeznáváme 4 úrovně struktury bílkovin: primární, sekundární, terciální a kvarterní

> PRIMÁRNÍ STRUKTURA

  • Udává pořadí (sekvenci) aminokyselin v polypeptidovém řetězci
  • Podmiňuje biochemickou funkci bílkovin

 

> SEKUNDÁRNÍ STRUKTURA

  • Je dána geometrickým uspořádáním polypeptidového řetězce
    • Je umožněna volnou rotací kolem jednoduchých vazeb α-uhlíků v polypeptidovém řetězci a stabilizována existencí vodíkových vazeb, existují dvě základní sekundární struktury:
      • α-helix: uspořádání do pravotočivé šroubovice, závity jsou stabilizovány vodíkovými vazbami
      • skládaný list (β-struktura): představuje spojení mnoha rovnoběžných bílkovinných makromolekul do tvaru, který připomíná složený list papíru
      • makromolekuly jsou spojeny přes intramolekulární vodíkové vazby, postranní řetězce aminokyselin směřují pod a nad rovinu skládaného listu

 

> TERCIÁLNÍ STRUKTURA

  • Představuje uspořádání α-helixu a skládaného listu v prostoru
  • Typický je globulární (klubkovitý) nebo fibrilární (vláknitý) tvar
  • Jednotlivé části řetězce jsou spojeny slabými nevazebnými interakcemi, mezi něž patří iontové interakce, van der Waalsovy síly a vodíkové můstky mezi postranními řetězci aminokyselin, dále se podílejí kovalentní disulfidové vazby

> KVARTÉRNÍ STRUKTURA

  • Objasňuje výstavbu molekul bílkovin z jednotlivých polypeptidových řetězců, tzv. podjednotek, které spolu nejsou spojeny kovalentními vazbami

 

Vlastnosti

  • Vlastnosti bílkovin jsou dány jejich strukturou a určují jejich funkci v organismu
  • Jsou to pevné látky, jejich rozpustnost ve vodných roztocích je závislá na struktuře
  • Pokud jsou rozpustné, tvoří koloidní roztoky (od pravých roztoků se liší velikostí rozptýlených částic)
  • VYSOLOVÁNÍ (zvyšování koncentrace soli) koloidních roztoků bílkovin způsobuje vyloučení bílkovin z roztoku ve formě sraženiny při procesu zvaném koagulace:
    • Vratná (reverzibilní): přidáním vody se sraženina rozptýlí na původní koloidní roztok, vzniká např. účinkem NaCl
    • Nevratná (ireverzibilní): sraženinu nelze rozpustit, vzniká např. účinkem solí těžkých kovů
  • Účinkem některých fyzikálních nebo chemických vlivů (vyšší teplota, ozáření, roztoky kyselin, zásad) dochází k ireverzibilním změnám terciální struktury, nastává DENATURACE, bílkovina ztrácí biologickou aktivitu

 

Důkaz bílkovin

> XANTHOPROTEINOVÁ REAKCE

  • Dokazuje se přítomnost aromatických sloučenin v bílkovinách
  • Po přidání koncentrované HNO3 k bílkovinám vznikne žluté zbarvení a po přidání NH3 bílkovina zoranžoví

 

Metabolismus bílkovin

  • Metabolismus můžeme sledovat podle tzv. dusíkové bilance, což je poměr mezi výdejem a příjmem dusíku organismem (normální zdraví jedinec má dusíkovou bilanci v tzv. dusíkové rovnováze → množství přijatého dusíku se rovná množství vyloučeného dusíku)

 

Katabolismus bílkovin

  • Bílkoviny se hydrolyticky štěpí enzymy (proteasy) až na aminokyseliny, které jsou dále využívány především k syntéze nových bílkovin nebo jiných dusíkatých látek (např. purinů)
  • Aminokyseliny mohou také sloužit jako zdroj energie, jsou odbourávány deaminací, při níž se od aminokyseliny odštěpuje aminoskupina ve formě toxického amoniaku:
    • Amoniak vstupuje do tzv. ornithinového cyklu, kde je přeměněn na močovinu, která je vylučována močí
    • Uhlíkaté zbytky aminokyselin se začleňují do Krebsova cyklu (každá z 20 proteinogenních aminokyselin má vlastní cestu odbourávání)
    • BÍLKOVINY -> AMINOKYSELINY -> ZBYTKY -> GLYKOLÝZA -> CITRÁT

 

Anabolismus bílkovin

  • Esenciální – je jich 8, člověk je nedokáže syntetizovat, musí být přijímány potravou
  • Neesenciálníje jich 12, často vznikají transaminací (přenos aminoskupiny z jedné aminokyseliny na α-oxokyselinu za vzniku jiné aminokyseliny

 

Bílkoviny jsou z aminokyselin syntetizovány v procesu zvaném proteosyntéza

  • Je proces syntézy bílkovin
  • Informace o přesném pořadí aminokyselin v bílkovinách je uložena v primární struktuře DNA
  • Proteosyntéza zahrnuje dvě fáze:
    • TRANSKRIPCE je „přepis“ informace o nukleotidovém složení z molekuly DNA na molekulu m-RNA, nukleotidy v m-RNA se řadí za sebou na základě komplementarity bází, probíhá především v jádře
    • TRANSLACE je „překlad“ pořadí nukleotidů z m-RNA do pořadí aminokyselin vznikajícího polypeptidového řetězce, aminokyseliny jsou na místo syntézy transportovány pomocí t-RNA, probíhá na ribozomech:
      • druh aminokyseliny určuje tzv. kodon (triplet) – tři za sebou následující báze v m-RNA
      • ke každému kodonu je komplementární antikodon – tři za sebou následující báze t-RNA komplementární ke kodonu, každá t-RNA je specifická pro určitou aminokyselinu
💾 Stáhnout materiál   🎓 Online kurzy
error: Stahujte 15 000 materiálů v naší online akademii 🎓.