Trávicí soustava – maturitní otázka z biologie (5)

 

   Otázka: Trávicí soustava

   Předmět: Biologie

   Přidal(a): Brabencová

 

 

Funkce

– přijímání potravy

– mechanické zpracování potravy

– chemický rozklad živin

– zpracování potravy: trávení, vstřebávání, odstraňování

 

Trávení

chemické štěpení složitých látek obsažených v potravě na látky jednoduché

 

Vstřebávání

jo to děj, při kterém sliznicí trávicího ústrojí procházejí produkty trávení, vitamíny, minerální látky

 

Orgány trávicí soustavy

dutina ústní, hltan, jícen, žaludek, tenké a tlusté střevo, konečník

patří k ní také slinné žlázy, játra a slinivka břišní

 

Řízení činnosti trávicí soustavy

nervové

vyměšování trávicích šťáv zajišťují útrobní nervy

parasympatická vlákna činnost zrychlují

sympatická činnost zpomalují

látkové

specializované buňky ( žaludku a dvanáctníku) vytváří tkáňové hormony – ovlivňují sekraci

 

Stěna trávicí trubice

4 vrstvy – sliznice, podslizniční vazivo, svalová vrstva a zevní obal

Sliznice

vystýlá vnitřek trávicí trubice

je vlhká a slizká

zamezuje vstupu mikroorganismů

na povrchu je epitel

jedná se o krycí epitel

 

Podslizniční vazivo

řídké vazivo

je v něm bohatá síť cév a nervů

 

Svalovina

převážně z hladkého svalstva

posouvání potravy

 

Vazivový obal

má vzhled tenké lesklé blány

 

Dutina ústní

příjem potravy

vpředu je ohraničena rty

po stranách je vymezena tvářemi

 

Rty ( labia)

horní ret je oddělen od tváře a nosu nosortovou rýhou

dolní ret je oddělen od brady bradortovou rýhou

okraje rtů mají narůžovělou barvu, protože zde chybí pigmentace a prosvitají zde kapiláry

 

Dáseň ( gingivae)

podkladem dásně výběžky horní a dolní čelisti

v dásních jsou zubní lůžka

 

Tváře ( buccae)

podkladem tvářový sval

na povrchu kryty kůží

zespodu kryty sliznicí

 

Tvrdé patro ( palatum durum)

uloženo za horními zuby

podkladem jsou kosti patrové a výběžky horní čelisti

napříč jsou uloženy slizniční řasy

odděluje dutinu ústní od dutiny nosní

 

Měkké patro (palatum mole)

za tvrdým patrem

podkladem svaly a vazivová blána

 

Patrové mandle

obsahují mízní tkáň – ochrana pře infekcí

lymfatické tkáně – udržují se tam bakterie – při zmnožení bakterií zduří a bolí nás

 

Jazyk ( eingua)

leží na spodině ústní

svalový pohybový orgán z příčně pruhované svaloviny

zpracování potravy, při tvoření hlásek

je upevněn na jazylce

vzadu – kořen

střední část – tělo jazyka

vepředu – uzdička

ve sliznici jazyka jsou uloženy chuťové pohárky

na jazyku se nachází papily

 

Zuby ( dens)

uloženy v zubních lůžkách horní a dolní čelisti

tvoří horní a dolní oblouk

soubor zubů= chrup

stavba zubu: korunka, krček, kořen, uvnitř dutina s dření = pulpa

na povrchu korunky je sklovina -nejtvrdší tkáň, obsahuje minerální látky

krček a kořen kryje vrstva zubního cementu

pod sklovinou a cementem se nachází zubovina

uvnitř je zubní dřeň

rozlišení zubů: řezáky – 8, dlouhý kořen

špičáky – 4, nejdelší kořen

třenové zuby – 8,

stoličky – 12

mléčný chrup – u dětí, 20 zubů

trvalý chrup – následuje po mléčném chrupu

skusy: nůžkovitý

klešťovitý

horní předkus – dolní čelist je krátká, dolní řezáky jsou vzadu za zadními

dolní předkus – když dolní čelist vyčnívá dopředu

 

Slinné žlázy

žláza podjazyková

žláza podčelistní  – obě tyto žlázy – vylučují husté sliny, které obsahují hodně hlenovité látky = mucín, mají společný vývod, který ústí pod jazykem

žláza příušní – před ušním boltcem, vylučuje řídkou slinu, která je bohatá na enzym ptyalin

 

Sliny

voda, anorganické látky

enzym ptyalin ( štěpí škroby na jednodušší cukry), mucín(podmiňuje vazkost slin) bakterie, viry

zvlhčují potravu, usnadňují polykání

rozpouštějí látky obsažené v potravě

 

Polykání

Hltan

dutý orgán, nahoře širší

dlouhý 15 cm

3 části: nosohltan – nosohltanové mandle

ústní část

hrtanová část hltanu

 

Jícen

trubicovitý orgán¨

3 části: krční, hrudní, břišní

 

Žaludek

vakovitý orgán

objem 1,5 litru

vlevo pod bránicí

za žaludkem se nachází levá ledvina a slezina

3 části: česlo – horní část žaludku, ústí sem jícen

tělo

vrátník – zde je svěrač – vrátníkový svěrač

žaludeční šťávy – 21 l denně

– bezbarvá tekutina silné kyselé reakce

– obsahuje pepsin, lipázu, kyselinu chlorovodíkovou

pepsin

žaludeční lipáza – při štěpení emulgovaných tuků

chymozin – sráží mléko a tím je v žaludku zadržuje

kyselina chlorovodíková – aktivuje pepsinogen na pepsin, ničí choroboplodné zárodky

mucin – chrání sliznici pře účinky trávicích enzymů

gastrin – zajišťuje hormonální řízení, zvyšuje sekreci žaludeční šťávy

trávenina – kašovitá

zvracení – obranný reflex, žaludek se vyprázdní

 

Tenké střevo

dokončuje se v něm trávení, vstřebávají se v něm produkty tráveniny, odvádí nestravitelné látky

měří tři až pět metrů

skládá se v kličky – vyplňují dutinu břišní

sliznice je pokryta epitelem

dvanáctník, lačník, kyčelník

vykonává kývavé a peristaltické pohyby – pomáhají promísení střevního obsahu

trávení začíná ve dvanáctníku – ústí tam vývody slinivky břišní

z jater přichází žluč – hořká žlutohnědá kapalina, neutralizuje kyselou tráveninu, hlavní její součásti jsou žlučová barviva, tuky ( cholesterol), barviva ( bilirubin – z červeného barviva po odloučení železa, biliverdin)

emulgace – trávení tuků, rozptylují se na drobné kapénky

pankreatická šťáva – do dvanáctníku ze slinivky břišní

trypsin – štěpí bílkoviny

pankreatická lipáza – štěpí tuky na glycerol a mastné kyseliny

amyláza – při trávení škrobů,

pankreozymin a sekretin – podílejí se na látkovém řízení

střevní šťáva – vyměšují ji žlázy ve sliznici

erepsin – štěpí nestrávené bílkoviny na  aminokyseliny

maltáza, sacharáza, laktáza – štěpí cukry na glukózu

lipáza – tuky na glycerol

mucin – chrání sliznici před poškozením

 

Tlusté střevo

1,5 metrů dlouhé

slepé střevo s červovitým výběžkem ( appendix)

tračník – tvoří esovitou kličku

konečník

zakončeno řitním otvorem

kývavé pohyby – mísí obsah střeva

peristaltické pohyby – střevní obsah posunují

přítomny kvasné a hnilobné bakterie, vyvolávají kvašení cukrů, hnití nestravitelných bílkovin

 

Játra

největší žláza těla

červenou barvu, jsou bohatě prokrveny

leží pod bránicí

přepážkou rozděleny na dva nestejné laloky

uprostřed dolní plochy – jaterní jamka – vstupuje tepna jaterní, vrátnicová žíla a vystupuje žlučovod

žíla vrátnicová přivádí krev ze žaludku, sleziny

jaterní buňky – tvoří paprsčité trámce

funkční jednotky jater – jaterní lalůčky

jaterní buňky vytváří žluč

 

Slinivka břišní

vyplňuje kličku dvanáctníku

žláza s vnější sekrecí – produkuje pankreatickou šťávu

Langerhansovy ostrůvky – vytváří hormon inzulin

 

Metabilizmus

přeměna látek

2 části: anabolizmus – vytváření složitých organických látek z látek jednoduchých, k jejich syntéze je zapotřebí energie

katabolizmus – štěpení složitých látek na jednoduché, uvolňuje se energie

 

metabolizmus cukrů

sacharidy

hlavním produktem je glukóza

glykémie – hladina cukru v krvi

inzulin – snižuje glykémii

adrenalin –  štěpení glykogenu ve svalech

gkukagon – podporuje štěpení klykogenu

 

metabolizmus bílkovin

proteiny

hlavní stavební součástka buněk

rozkládány na aminokyseliny a vstřebávány do krve

 

metabolizmus tuků

lipidy

štěpí se na glycerol a mastné kyseliny

tyroxin – povzbuzuje oxidační děje

 

metabolizmus vody a solí

 

voda – rozpouštědlo, transportní funkce, udržování tělesné teploty, vylučování odpadních látek

sodík – váže na sebe vodu

draslík – udržuje osmotický tlak

chlór – udržení osmotického tlaku

fosfor – obsažen v kostech a zubech

hořčík – v kostech a ve svalech

železo – součást hemoglobinu, feritin

jód – důležitý pro tvorbu hormonu štítné žlázy

vápník – pro stavbu kostí

 

Vitamíny

nedostatek vitamínů = avitaminóza – naprostý nedostatek

částečný nedostatek = hypovitaminóza

A, D, E, K

 

Bazální metabolizmus

energie, která je spotřebována pouze pro udržení životních funkcí

měří se kalorimetrem

při měření musí být psychický a fyzický klid

Další podobné materiály na webu:

💾 Stáhnout materiál   🎓 Online kurzy
error: Content is protected !!