Lipidy,bílkoviny a sacharidy – stručně základní informace

 

   Otázka: Lipidy,bílkoviny a sacharidy

   Předmět: Chemie

   Přidal(a): Petr

 

 

 

 

1) Lipidy

jsou přírodní látky živočišného i rostlinného původu,chemicky se jedná o estery

dělí se na:

a) Jednoduché: tuky a oleje vosky

b) Složené: fosfolipidy,glykolipidy,lipoproteiny

 

Funkce v organismu:

  • zdroj a zásoba energie
  • součást biometalismu,
  • ochranná a izolační funkce,
  • rozpouštědlo některých eipofilních látek

 

Cholesterol:

  • tvoří významnou složku membrán živočišných buněk,
  • dospělý člověk dosahuje asi 100g

 

2) Bílkoviny

Funkce v organismu:

  • stavební látky – (makro) např. kolagen
  • transportní – např. hemoglobin
  • řídící funkce – enzymy, hormony (stopová množství)
  • obranné funkce – např. imunoglubulin, fibrin
  • zajišťující pohyb

 

3) Sacharidy

Rozdělení:

Monosacharidy

– obsahují jedinou jednotku

– Spolu s oligosacharidy obvykle rozpustné ve vodě, mají sladkou chuť – cukry

 

Oligosacharidy

– 2 až 10 jednotek

 

Polysachariday

– až několik tisíc jednotek

 

Funkce

  • Zásobárna a přenašeč energie
  • Zdroj uhlíku pro heterotrofní organismy
  • Strukturní složka buněk a tkání
  • Složka DNA
  • Složka některých bílkovin, vitamínů apod.

 

Glukoza

  • Hroznový cukr (součást škrobu)
  • Nejrozšířenější sacharid

V krvi živočichů je přítomna v úzkém rozmezí koncentrací (složitá kontrola, inzulín)

– poruchy kontroly koncentrace = diabetes

 

Ribóza a deoxyribóza

  • Jsou součástí hlavního řetězce DNA (RNA) a mnoha dalších složitějších látek
  • Vyskytují se v ovoci

 

Fruktoza

  • Ovocný cukr
  • Nejsladší sacharid
  • o 20% sladší než sacharóza
  • Výskyt v ovoci a medu


Další podobné materiály na webu:

💾 Stáhnout materiál   🎓 Online kurzy
error: Content is protected !!